clavijas de cotatuero


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo Hikers,

Ik wil van 22 sept/6 okt weer een Ordesa tocht gaan doen.
En deze keer wil ik graag langs de clavijas de cotatuero.
Wat mij opvalt als je in youtube (clavijas de cotatuero) intikt, dat er mensen zijn die deze route zonder zekering middelen doen,( zie ook google afbeeldingen) wat ik niet eens durf denk ik. Dat er mensen met klimgordels en y setjes de route doen en dat er mensen zijn met een lang touw 2a3m wat volgens mij gevaarlijk is, en ik zie ook geen klimbroekje.
Ik kan wel wat informatie vinden op deze site en ook de Belgische, maar welk materiaal er nu echt voor geschikt is weet ik niet zeker.
Het is namelijk net een soort via ferrata, maar ook net weer niet.
Wat ik zelf ook wel begrijp is dat een complete via ferrata set natuurlijk het veiligst is, die zou ik evt kunnen lenen, maar ik leen liever dat soort dingen niet. Ik heb zelf wel een sportklimgordel en een goede karabiner. Als ik dat nu verbind met een stuk klimtouw van niet meer als een meter met de bekende achtknopen,dan kan ik toch nooit hard vallen?! Weet iemand ook hoe lang de route ongeveer is.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

groetjes Fazernoot
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ola Fazernoot,

Ik heb net even een filmpje bekeken op YouTube, en wat ik zie is wel degelijk een via ferrata. Vertikale wanden met kabels om aan te zekeren en ijzeren pennen in de rotswand om op te staan. Waarom is het volgens you geen via ferrata?

http://caminosrecorridos01.blogspot.com/2007/03/verticalidades-en-ordesa-clavijas-de.html

Wat je overigens voorstelt, om met een stuk touw van een meter, een gordel en een karabiner, is in de meeste gevallen waarschijnlijk voldoende, maar in een aantal gevallen absoluut niet. Bij een traverse zal je inderdaad niet ver vallen en dus niet hard. Bij een vertikale verplaatsing (klim dus) zal de valhoogte groter zijn en de snelheid daardoor letterlijk exponentiëel toenemen. Je valt dus wel hard, of eigenlijk vertraag je te snel. Een statisch stuk touw en geen rem zorgen ervoor dat je in no-time stilstaat. De impact op het zeker materiaal kan dan wel eens te groot zijn en wat je lichaam voor opdonder krijgt is ook allesbehalve prettig (organen die te snel afremmen kunnen lelijk beschadigen en inwendige verwondingen opleveren). Daarnaast zul je met twee karabiners moeten werken om ten alle tijden gezekert te zijn.

Mijn advies. Ga voor safe en leen/huur een klettersteig set.


groet,
Richard

- overigens wel een poepie-mooie route
 
Hallo Fazernoot,
er is in Torla een grotere bergsportwinkel waar ze natuurlijk precies weten hoe het zit en wat je nodig hebt. En als je geen zin hebt in deze "verticalidades"(onvertaalbaar, maar wel duidelijk), dan is er aan de overkant van de vallei de Senda de los Cazadores met een magnifiek uitzicht over de canyon. Dat is alleen maar een klimmetje van 600m zonder bijzondere uitrusting.(deden wij dus)
Groeten,
Boelo
 
Richard, Ik dacht dat een echte via feratta met ladders en kabels was.
Maar inderdaad ook na het zien van de foto's van de link die je stuurde begint het steeds meer op een via feratta te lijken.

Ik begrijp je verhaal over het vertikale gedeelte en ga dit dus ook niet zo doen op deze manier. Ik neem ook een stukje touw mee en een prusik. Ook al zit je vast, met al die ijzeren staven wil je evengoed niet vallen.
Het kloofje omhoog lijkt me een stuk makelijker dan naar beneden.

groetjes Fazernoot
 
Het is inderdaad een super-mooie route.
Die ga ik zeker doen als ik weer eens in de Pyreneeen ben.

En het is inderdaad overduidelijk een via-ferrata.
Bij regen (of sneeuw) wordt de boel ook nog eens wat gladder en dan heb jij ook nog eens een zware rugzak mee.

Die zou ik dus niet met "geknutseld" materiaal gaan doen. Overigens hebben VF-setjes een ander soort carabiners; gewone HMS'je(s) werken zeer onpraktisch.


Ruud
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan