Cocktailprikkers bij de Laser Ultra 1

Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik heb een korte & beknopte vergelijkende test gedaan. De bovenste haringen zijn van Marla, de onderste van mezelf.

IMG_20171104_100124k.jpg


v.l.n.r.
1. Lange ronde Carbon: goed in de grond te drukken, maar te lang voor de meeste grondsoorten. Erg licht en degelijk.
2. MSR Groundhog: pijnlijk voor de handen. Zeer stevig (niet te buigen). Ik verwacht dezelfde houdtkracht als een V-vorm.
3. ronde Titanium: stevig en goed te drukken. Redelijk zwaar. Goede en lichte vervanging voor rotspennen. Touwtje is nodig om ze uit de grond te trekken.
4. Easton Nano: goed en behoorlijk licht
5. vierkante Alu: deze was krom en niet met de hand recht te buigen. Moeilijk in de grond te drukken en eruit te trekken.
6. Titanium V: Eentje was al kapot. Dat is duidelijk de zwakke plek en dus niet geschikt. Pijnlijk met de hand in de grond te drukken en eruit te trekken (touwtje nodig). Moeilijk schoon te maken door openingen.
7. Grote titanium V: Pijnlijk met de hand in de grond te drukken en eruit te trekken (touwtje nodig). Moeilijk schoon te maken door openingen. Wel erg licht (of groter bij gelijk gewicht) in vergelijking met de Alu V's.

Onderste rij:
8. MSR cyclone: Lastig in de grond te drukken. Zeer goede houdkracht in moeilijke grondsoorten (losse grond). Goed te timmeren met een steen (of hamer). Zeer stevig maar redelijk zwaar.
9. Stalen rotspennen: niet kapot te krijgen maar zwaar. Geschikt om andere haringen mee "voor te boren".
10. Kleine Alu V's van Hilleberg: Deze oude versie is niet glad en houdt daardoor zeer goed in diverse grondsoorten. Grond plakt er wel goed aan, dus iets lastiger schoon te maken.
11. Ronde Alu: geen idee waar ik deze vandaan heb. De kop is wat zwaarder dan de Easton Nano, maar verder vergelijkbaar.
12. Grote Alu V's van Helsport: Zeer goede houdtkracht in diverse grondsoorten. Uiteraard wel ietsje zwaarder. Lastig schoonmaken door richeltjes.

Mijn voorkeur: 1, 10, 12, 3, 8, 4, 9
Mijn afkeur: 2, 5, 6, 7, 11

Ik heb deze besteld:
Screenshot_2017-11-01-19-59-57k.png

Nu nog bedenken welke acht er nog bij gaan komen.
 
2. MSR Groundhog: pijnlijk voor de handen. Zeer stevig (niet te buigen). Ik verwacht dezelfde houdtkracht als een V-vorm.

Ik heb een China kloon (geleverd bij mijn Luxe tent). Zitten stevig in de grond, maar ze buigen door en breken af als je ze met een stuk rots de grond in mept. Lastig schoon te maken.

11. Ronde Alu: geen idee waar ik deze vandaan heb. De kop is wat zwaarder dan de Easton Nano, maar verder vergelijkbaar.

Lijken me de rotspennen van Mostert, oa verkrijgbaar bij Bever. Vrij stevig, buigen weinig door.
Ook met (3) heb ik goede ervaringen, 6 Tito pennen voor 11 euro gekocht op Aliexpress.
 
En ik mis de houten haring, bijzonder goed voor zachte ondergronden. Je kan ze eventueel maken van een tak met n scherp mes


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Voor die andere acht zou ik voor de 6” sorex pennen van ruta locura gaan (dat is de 15cm variant van #1, ik kan niet zien of deze de 9” lange variant waren). Dan heb je een metalen punt en kop en de 2017 versie komt met een lus om ze uit de grond te krijgen. Werkt als een lichte (6gr) variant van #4. Ben er erg tevreden over icm met m’n ultamid.

Ik zou verder bij de aliexpress carbon pennen overwegen om 1 extra pen van type #3 mee te nemen, om gaten voor te boren als je stenen in de grond verwacht. BPL ervaringen met carbon haringen zonder metalen punt waren toch vooral dat ze op gegeven moment gaan splijten/splinteren.
 
 • Leuk
Waarderingen: hyz
Ik heb vandaag in de tuin een (primitieve) trektest gedaan. Met een veerurnster de trekkracht gemeten, die maximaal gemeten wordt om de haring de grond uit te trekken. En in excel meteen wat andere getallen opgenomen. De haringen (hierboven) van Marla staan er ook bij, maar alleen degene die ik toevallig zelf ook heb zijn getest. Deze test is met kleigrond.

De haringen genummerd:
upload_2017-11-12_20-17-46.png


upload_2017-11-12_20-18-29.png


De geteste haringen op volgorde van gewicht:
upload_2017-11-12_20-19-4.png


De gemeten trekkracht onder een hoek van ±40° en ±20°:
upload_2017-11-12_20-24-48.png

Haringen die geen haak hebben waar de scheerlijn achter blijft hangen scoren allemaal slecht. De haringen die krom gaan scoren ook meestal slecht. Belangrijke conclusie (wat we eigenlijk al weten): Hou de hoek van de scheerlijn zo klein mogelijk. Maak de scheerlijn dus zo lang mogelijk!

En hieronder de trekkracht gedeeld door het gewicht van de haring. Ik vind dit het interessantst. Sommige haringen vallen wat mij betreft aardig door de mand. Bv. de MSR Cyclone. Een dubbele scheerlijn met een lichte haring is een lichtere en sterkere oplossing.
upload_2017-11-12_20-23-31.png


De volledige tabel is bijgevoegd.
Ik ben erg benieuwd wat de resultaten gaan worden bij zandgrond. Wat zijn jullie conclusies?
 

Bijlagen

 • upload_2017-11-12_20-13-13.png
  upload_2017-11-12_20-13-13.png
  20,3 KB · Weergaven: 80
 • upload_2017-11-12_20-18-3.png
  upload_2017-11-12_20-18-3.png
  185,3 KB · Weergaven: 80
 • upload_2017-11-12_20-20-10.png
  upload_2017-11-12_20-20-10.png
  17,6 KB · Weergaven: 85
 • upload_2017-11-12_20-22-41.png
  upload_2017-11-12_20-22-41.png
  18,6 KB · Weergaven: 83
 • Haringtest.pdf
  15,5 KB · Weergaven: 111
leuke test! Onder (ongeveer) welke hoek heb je de haringen in de grond gestoken? Ik kan me voorstellen dat dat nl. ook nog wat uit maakt. Verder ben ik nu wel benieuwd naar het effect van een steen op de haring.

Het gaat na mijn terugkomst even duren voor de grond weer ontdooid is, maar daarna zal ik wat Noorse data toevoegen.
 
 • Leuk
Waarderingen: hyz
@marla: ik denk dat die 20 en 40 graden de hoek van de scheerlijn mbt de grond is, anders klopt de conclusie van 20 graden en lange scheerlijnen niet...
 
Laatst bewerkt:
Misschien nog onderzoeken wat de normale (spanning) gemiddelde trekkracht van de tentscheerlijnen is. Dan kunnen we eenvoudig zien welke haring of pen keus de beste is.
Uit ervaring weet ik dat een tarp contructie de meeste belasting op de scheerlijnen zet. In scouting termen een keukenzeil. Natuurlijk speelt een harde wind ook mee en zet extra kracht op de scheerlijnen. Maar als de tent goed staat opgesteld verdeelt de kracht zich over alle scheerlijnen. En bij storm moet je altijd extra lijnen spannen, dat is natuurlijk logisch. Dan zou je bijvoorbeeld aan de windkant elke scheerlijn moeten verdubbelen.
 
@marla: ik denk dat die 20 en 40 graden de hoek van de scheerlijn mbt de grond is, anders klopt de conclusie van 20 graden en lange scheerlijnen niet...

Ja inderdaad.. dat had ik ook gelezen, bedacht ik later.

De test van Backpackinglight heeft wel het aspect van de haringhoek meegenomen. Die zal ik nog eens teruglezen.

Marla
 
De test van Backpackinglight heeft wel het aspect van de haringhoek meegenomen.

Heb ik net ook even gedaan, een paar vertaalde bevindingen uit die test:

* de haringen in de BPL test zijn onder een hoek van 45 graden in de grond gestoken (er wordt gerefereerd aan een gepubliceerde test met jong aangeplante bomen waar 45graden het best presteerde)

* de trekproef is (over het algemeen) onder een hoek van 45 graden met de grond gedaan, wat de totale hoek van de trekkracht op 90 graden brengt. Dit is gevoelsmatig voor mij de maximale totale hoek die je wil hebben: als je groter gaat trek je de haringen min of meer omhoog, maar bij een kleinere totale hoek zou de haring als het ware verder de grond in trekken, dat lijkt me niet verkeerd (je wil dit natuurlijk niet overdrijven maar ik verwacht dat een totaal van 60-75 graden wel eens beter zou kunnen presteren dan 90 graden)

* een trekhoek van 30 graden boven de grond ipv 45 resulteerde in 10% extra voor de 12.5cm Y haring en 34% voor de (15cm) titanium 'shepherd hook'. Dit komt overeen met Henk's bevindingen voor 40 graden vs 20 graden. Er wordt niet gesproken over eventuele aanpassingen van de hoek waarin haringen in de grond gestoken zijn, ik vermoed dus 45 graden.

* een trekhoek van 30 graden boven de grond ipv 45 *en* een rots op de haring (geen gewicht aangegeven) resulteerde in 30% extra houvast voor de Y haring en 62% extra voor de (15cm) titanium 'shepherd hook' (beide t.o.v. de getallen bij een trekhoek van 45 graden en zonder steen).

Er is maar weinig overlap tussen de door Henk geteste haringen en die van BPL, maar de ene haring die wel in beide tests voorkomt (de 15cm lange Easton nano, #20) heeft behoorlijk groot verschil in trekkracht (BPL 17.7kg in een nat grasveld vs 7kg bij 40 graden in Henk's tabel - @henk weet je zeker dat die 7kg klopt? het verschil tussen 40 en 20 graden is voor #20 nl. ook veel groter dan bij de andere haringen...)


edit: de Y haring was geen MSR groundhog
 
Laatst bewerkt:
De haringen heb ik ook rond de 45° gestoken. Gevoelsmatig levert dat het beste resultaat op.

Ik ben ook benieuwd wat voor krachten er zoal op scheerlijnen komen. Dat zal vooral met de vorm van de tent temaken hebben. De oppervlakte en de hoek doek op de lijn. Bij sommige tenten komen er ook andere krachten bij, zoals de tent "opspannen".

En dan hebben we het nog niet over rukwinden. Ik denk dat daarbij de steen op de haring/lijn het beste werkt. Denk niet dat dit bij zo'n eenvoudige test veel gaat uitmaken.
 
J

JeroenBouman

Guest
Goed bezig! Ik heb eens een wetenschappelijke studie gezien die tot de conclusie kwam dat een grondanker (=tentharing ook) de meeste houdkracht heeft als de hoek met de scheerlijn 90 gr. is. En in een ander rapport dat 'ie gewoon kaarsrecht de grond in moet. Zijn er hier op het forum geen ingenieurs?? Of professors in de haringkunde? ;-)
 
Ik denk dat de hoek van de scheerlijn met de grond veel belangrijker is dan de hoek van de haring.
 

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Zijn er hier op het forum geen ingenieurs?? Of professors in de haringkunde? ;-)

Ondergetekende is geotechnisch ingenieur. Maar ik heb niks toe te voegen aan Henk's onderzoek [emoji16]
Nou vooruit.....klopt het dat niet alle tabellen compleet zijn? Ik mis de MSR Groundhog hier en daar. Of staat-ie onderaan en valt-ie er in tapatalk af?

Groetzels,
Dennis

Sent from my HTC Desire 626 using Tapatalk
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan