Bas Rulez,
Heb ook oude en nieuwe colemans gehad. Heb nu een primus (zeg maar MSR) achtige. Moet zeggen dat deze toch wat gemakkelijker aangaat en rustiger brand als een coleman en kleiner inpakt, maar da's natuurlijk allemaal subjectief.
Toch maar een een uitgebreide werkinstructie voor de coleman;
* pompje naar rechts draaien is dicht
* pompje een slag naar links draaien om hem een beetje open te zetten
* tig keer pompen met vinger op het gaatje. Hoeveel is oa afhankelijk van de staat van de pomp en hoeveel brandstof in de tank zit. Als je wat meer ervaring hebt, voel je de drukopbouw bij het pompen.
* pompje weer naar rechts om hem af te sluiten. Je hebt nu druk in de tank.
* oude colemans hebben een apart handeltje voor open/dicht (rood) en een apart handeltje voor hoog/laag (zwart, wordt ook gebruikt om de brander schoon te prikken). Als je maar een handeltje hebt (rood), dan dient deze voor beide functies. even vanuit gaan dat je twee handeltjes hebt, dan eerst het zwarte handeltje op laag zetten en dan de rode helemaal open. Vervolgens de brander aansteken en met de zwarte iets meer gas geven. Als het goed is sputteren nu gele vlammen en vaak sputtert er ook nog een hoop lucht. De brander is nog niet warm en verbrand onvolledig,
* Nu moet je weer bijpompen (pompje open, pompen, pompje dicht) en ondertussen proberen steeds meer gas te geven met het zwarte handeltje. Pompen met een snelheid van een keer/sec. Als het goed is zie je de vlammen steeds blauwer worden en af en toe nog steeds een keer sputteren. Dit sputteren geeft soms fors hoge vlammen en daarom moet je dit ook nooit in je tent doen!
* op een gegeven moment heeft de brander de generator (koperen stangetje dat door het vuur loopt) verwarmt en zorgt hij zelf voor voldoende drukopbouw. Soms moet je dan na bv 10-15min nog wel eens een beetje bijpompen (open, pompen, dicht).
Mogelijke problemen;
- Als je met de pomp open en vinger op het gaatje geen druk kan opbouwen, is je pomp defect. Normaliter betekend dit een kaduuk leertje. Draai de pomp helemaal uit de brander en dan kan je het leertje controleren/vervangen. Soms helpt het om hem een beetje te smeren met een drupje naaimachine olie. In de winter kan het voorkomen dat het leertje hard is geworden en niet goed afdicht. Ik heb dan wel eens een paar druppels benzine gebruikt of het leertje gemasseerd.
- Als de brander in het begin blijft sputteren, dan heb je nog steeds niet de goede drukopbouw. te weinig druk of te koud; brander flakkert af en toe. Te veel druk en te koud; brander sputtert regelmatig.
- Als de brander blijft sputteren, ook na een aantal minuten, dan duidt dit op vervuiling. Wellicht ben je dan toe aan een nieuwe generator.
- De enige keer dat voorverwarmen (eigenlijk extra verwarmen) wel helpt, is in de winter. Bij -15 duurt het anders wel erg lang voor de brander regelmatig brand. Druppel dan voorzicht wat brandstof in de schotel van de brander, zodat bij het aansteken er meer warmte is. Dit is dus geen voorverwarmen zoals bij een MSR oid wordt gedaan.
- Ik heb wel eens gehad dat er vlammen bij de afsluiter (rode handel) onstaan. Als de brander te warm wordt, kan hier de pakking gaan lekken. Iets vaster aandraaien van schroefje (maar nog wel zo dat je hem kan draaien) helpt dan. Soms is daarmee het rode dopje weggesmolten.
Als je hem nog niet aan de praat krijgt, sluit je je aan bij mijn zus, die uiteindelijk een campinggas brandertje kocht, of bij een aantal van mijn winterkamp vrienden die volledig van mij afhankelik zijn.
Lukt het wel, dan hoor je tot de selecte groep coleman gebruikers en verwerf je eeuwige roem en bewondering.
Succes, Jaap