Coll de Mulleres, Pyreneeen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste hikingsite-lezers,

Na veel berichten op deze hikingsite te hebben gelezen over het passeren van de coll de Mulleres (Pyreneeen, gebied Maladeta) heb ik een vraag. Is het mogelijk deze col te beklimmen aan de oostzijde en af te dalen aan de westzijde rond de periode van half juni?

Ik heb begrepen dat het zeer steile klimstukje net onder de col niet zo'n probleem is, maar wel het steile sneeuwveld hieronder. Is dit dan wel te doen met behulp van stijgijzers en pickel?

Ben benieuwd naar jullie deskundige meningen!

Gr. Jokkem
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Jokkem

ooit stond hij op het programma maar ik durfde het met mijn beperkte 'alpine' ervaring niet aan.
Half juni is vroeg op het seizoen maar als je met stijgijzers en pickel weet om te gaan zal het wel lukken zeker?
Een verhaal dat het wel eens mis durft gaan
http://www.wandelwebsite.nl/reisverhalen/helikopterredding.html
Helemaal achteraan deze draad die ik ooit gestart ben lees je nog een persoonlijke ervaring van iemand.
http://hiking.be/nl/forum/messages.asp?View=0&ForumID=18570
Wat zijn de plannen?

Ivo
 
Ivo, bedankt voor je reactie.

Dat verhaal van Fred Triep had ik inderdaad al gelezen. Gelukkig is het goed met hem afgelopen. Een goede waarschuwing trouwens om een pickel niet te snel in te ruilen voor een wandelstok.

Het plan is om samen met een vriend 1 week van het Maladeta-massief te genieten. Half juni is inderdaad vroeg in het seizoen, maar dan vind ik de bergnatuur juist op haar mooist. De frisse heldere luchten, de ontluikende flora, de langzaam terugtrekkende sneeuw, de watervallen op hun sterkst. Tevens is de relatieve eenzaamheid en rust een mentale opkikker.

Doel van de trip is een beklimming van de Aneto. Momenteel leeft bij ons het idee om tegen de middag via de standaardroute vanaf Renclusa naar boven te gaan en op de col de Coronas te bivakkeren. De dag erop weer naar beneden. Echter alleen als de bergen en het weer het toelaten. Zo niet, dan stappen we net zo lief om de berg heen.

Het leek ons een aardig idee om een pittige toegangsroute tot het Maladeta-massief te kiezen en de col de Mulleres lijkt daar prima geschikt voor. De terugweg naar l'hospital de Vielha kan dan via de GR11.

Ik wil ook nog kijken naar mogelijkheden om vanuit Bagneres de Luchon/Hospice de France naar het Maladeta-massief te komen, bijvoorbeeld over de col de Venasque. Tips over routes (in juni dus) zijn welkom!

Gr. Jokkem
 
Misschien moet je maar eens langs col de venasque.
Geen idee hoe je naar ginds wil reizen maar meestal, zeker met openbaar vervoer is vanaf Frankrijk beter te regelen.
De zon zien ondergaan vanaf pic de sauvegarde was voor mij een meditatief moment.
http://www.hiking-site.nl/fotoalbums/showphoto.php?photo=4652&size=big&cat=3195
Verslag van deze tocht vind je in schrijfblok van vorig jaar.
Naast coll de mulleres is col de coronas misschien ook dienstig om af te dalen (na de klim naar de top)en de reis verder te zetten over de gr 11 richting Vielha.
Of was het dat wat je hierboven bedoelde?
Het andere deel van de gr11 richting benasque en verder richting franse grens vond ik eerder saai.
Misschien dat je iets hebt aan deze fotoreeks
http://foro.meteored.com/index.php/topic,12961.0.html

Ivo
 
Ha Ivo,

Nogmaals bedankt; prima links die je doorgaf en wat heb je prachtige plaatjes geschoten!

Onze reis is trouwens met de auto; als we dus maar een parkeerplaats ergens vinden en daar terugkomen, eventueel met bus of liftend vanaf elders.

De afdaling via de zuidwestkant van col de Coronas is misschien best goed mogelijk; ga ik nog verder op studeren.
Een andere optie is eerst met de auto richting Benasque en dan net als de Spanjaarden uit jouw 2e link, via de ibon de Coronas de klim maken en dan vanaf de Aneto de normaalroute naar beneden.
Of toch de hele tocht starten vanuit Hospice de France via de col de Benasque. Ik ben er nog niet uit, zoals je ziet.

Gr. Jokkem
 
Ivo,

Mocht je dit nog eens lezen...

Ik heb inmiddels de tocht gemaakt. Het was prachtig weer, er is nu weinig sneeuw in deze streek en de passen waren prima te doen. Wel waren pickel en stijgijzers zeer nuttige attributen.

Dag 1: 's avonds om 20.00hr vanaf Hospitau de Vielha (bij de tunnel) begonnen met de klim naar refugi de Mulleres. Rond 23.00hr in het donker de hut gevonden, een solide en comfortabele 'container'.

Dag 2: Geklommen naar col de Mulleres en tuc de Mulleres (met prachtige uitzichten op Maladetamassief). Agedaald via het prachtige valleta d'Escaletta naar het eveneens mooie plan d'Aiguallut en daar gekampeerd (cabane d'Aiguallut geen optie wegens het verkeren in zeer slechte staat).

Dag 3: Via een colletje naar refuge de Renclusa; deze bleek onverwachts al open te zijn (zou pas 24 juni opengaan volgens website). Tegen de middag een lange klim naar portillon superior. Verder over sneeuw en soms wat steen naar de Aneto-gletsjer. (Hier en daar lag het ijs al bloot; lijkt me vroeg voor half juni) Bij de col de Coronas, op zo'n 3200m, de tent opgezet en overnacht bij mooi en windstil weer.

Dag 4: 's ochtends de pic d'Aneto beklommen. Als eersten gearriveerd, kort daarna gevolgd door 3 anderen. Verder amper bezoekers van de Aneto gezien.
Afdaling naar ibons de Coronas en naar het dal van de Ballibierna. Paar honderd meter weer geklommen en gekampeerd op de pleta de LLosars (GR11).

Dag 5: klim naar col de Ballibierna en afdaling naar refugi d'Anglios (GR11).

Dag 6: afdaling van een paar uurtjes via val de Salenques naar de weg en via de GR11 teruggelopen naar Hospitau de Vielha.

Jokkem
 
Jokkem,

'tussen droom en daad'
Altijd al plezierig gevonden als ik mensen plannen zie maken die ze dan ook nog weten te realiseren.
Ik weet wel iemand die ik blij kan maken met deze kennis.

Ivo
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan