Compeed - Hoe gebruik je dat?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
B

Bladluis

Guest
Hallo iedereen,

Ik heb een vraag, en hoop dat jullie daar antwoord op kunnen geven. Hoe gebruik je nou compeed??? Ik heb namelijk verschillende dingen gehoord: -opdoen voor het lopen, -opdoen pas als je klaar bent met lopen, -eerst losliggende huid verwijderen??? (Ik heb de gebruiksaanwijzing ook al 20 keer doorgelezen, maar daar staat niks over wanneer op te doen, en er stond 'losliggende huid verwijderen' maar wat wordt daar nou mee bedoeld?? De hele blaar verwijderen?

Met al deze informatie weet ik het ook niet meer. Ik hoop dat iemand mij zou kunnen uitleggen hoe compeed te gebruiken.

Alvast bedankt ;-)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hallo "Bladluis",

Gelukkig heb ik bijna nooit blaren, maar als het voorkomt dan volg ik deze procedure:
-blaar doorprikken aan de zijkant met een naald (eerst in een vlam gehouden);
-blaar "leegdrukken";
-compeed erop plakken, eventueel de kleine variant of een stuk van een groot exemplaar afknippen;
-het geheel afplakken met leukoplast (variant met de rode verpakking).

Dit doe ik dus alleen als ik al een blaar heb en niet uit voorzorg. Verder is het van belang dat je voeten schoon zijn voor je je sokken aantrekt en dat je bij voorkeur elke dag schone sokken draagt.

Ervaring met andere blaarproducten heb ik overigens niet, misschien iemand anders?

Succes ermee!

Remko
 
Hallo Bladluis.

De huid bestaat simpel gezegt uit de opperhuid en de onderhuid.
De opperhuid is een laag dode cellen die een soort van dichte beschermlaag vormt tegen allerlei invloeden van buitenaf. Hieronder kun je b.v bacteriën en etsende vloeistoffen verstaan.
De onderhuid is een laagje cellen die er alsmaar voor zorgt dat je opperhuid vervangen word, want die slijt tenslotte ook.
Word een bepaalde punt van je lichaam extra belast onstaat hier een extra dikke opperhuid om die plek extra te beschermen.
Dit noemen wij een eeltlaag.
Als er nu door wrijving en druk een blaar onstaat, onstaat die altijd tussen de opper- en de onderhuid.

Mocht je nog geen blaar hebben dan kun je bepaalde plekken waaarvan je weet dat daar bij jou gauw blaren ontstaan preventief afplakken met gewone sporttape. Hiermee voorkom je al de wrijving, direkt op je huid, waardoor de kans op blaren al word vermindert. Denk daarbij vooral aan je hiel, archilles en je kleine teen.
Compeed zal die wrijving ok voorkomen maar dat is a) een dure oplossing en b) door wrijving kan compeed wat eerder los laten.

Maar wat als je een blaar hebt:

Is dit een kleine blaar die niet echt storend is en nog intakt, zou ik die dicht laten omdat de opperhuid nog altijd een beschermlaagje vormt.Hooguit afplakken met tape of compeed om erger te voorkomen maar eigenlijk ben je iets te laat.

Is het een flinke storende blaar maar ook nog altijd dicht, zou ik deze met een steriele naald of mespunt aan de zijkand doorprikken en dan druk je alle vloeistof die in de blaar zit er uit. Omdat de inhoud van de blaar steriel is en om de voorkomen dat er beestjes (bacteriën) in komen kun je de blaar het beste afplakken met een ruime pleister met daarop wat betadinejodium zalf. Dit om te voorkomen dat er toch bacteriën in komen die de jonge huid er onder infecteerd. Eventueel nog wat gewone tape overplakken

Heb je nu een grote of kleinere blaar die kapot is gegaan tijdens het lopen dan komt compeed er echt aan te pas. Omdat je er niet meer vanuit kunt gaan dat het steriel is en de losse huid waar de blaar zat de onderhuid niet meer beschermt kun je met compeed de opperhuid immiteren en de onderhuid beschermen totdat daar weer een redelijke opperhuid is aangegroeit. De losse opperhuid kun je het beste dicht bij de rand van de blaar los knippen maar zorg er hier voor dat je niet in de onaangetaste huid naast de blaar knipt.
Vooraf kun je de compeed pleister het beste 5 minuutjes op je huid dragen om deze iets op te warmen waardoor hij beter hecht. Je kunt die compeed pleister ook warm wrijven. Plak vervolgens de compeed op de onderhoud, waar de plaar zat.
Het beste is om de compeed pleister ook nog te overplakken met Op-Side. Dit is een plastieken filmpleistertje met ademend vermogen, maar gewoone tape is ook niet verkeerd hoor.
Dit voorkomt ook dat de compeed pleister los gaat zitten door wrijving en zich eventueel oprolt als een bolletje wat natuurlijk weer meer blaren kan veroorzaken.

Vervolgens de compeed gewoon laten zitten totdat hij er af valt.
Na een aantal dagen heeft de onderhuid al weer een nieuwe maar dunne opperhuid gevormt.

Ik hoop dat dit je een beetje helpt.

C.M.
D'Oude Vos.

(Laten we een Vosje gaan drinken na het plakken).
 
Vooraf kun je de compeed pleister het beste 5 minuutjes op je huid dragen om deze iets op te warmen waardoor hij beter hecht


Ik wil aan dit komplete verhaal nog toevoegen dat compeed een aantal uren nodig heeft om echt goed te gaan hechten. Maar alls het dan eenmaal zit blijft het dagen zitten
Rob

.
.
In nature there are neither rewards nor punishments-
There are consequences

R.G.Ingersall 1833-1899

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Over het gebruik is Peter wel al genoeg uitgewijd, lijkt me. Daar heb ik dus ook niets meer aan toe te voegen.

Ik wil even reageren op wat Remko hierboven schrijft over het op maat knippen: niet doen. Compeed heeft niet voor niets zo'n mooie vorm die gelijdelijk oploopt in dikte. Als je hem afknipt ontstaat er dus ineens een relatief grote overgang van pleister naar huid die nog intakt is en de kans is groot dat je op dat punt een drukpunt ontwikkeld.

Ik wil je ook eens wijzen op Scholl. Duits (?) merk dat ook hele aardige blaren pleisters maakt. Die pleisters bestaan uit een binnengedeelte wat een beetje lijkt op een gaaspleister maar dan met een gel-achtige vullen (ala Compeed maar dan beetje poreus) en een doorzichtig dunne buitenring wat plakt (wat je het beste kunt voorstellen als een zacht gelatineblaadje).

Ik heb er wel altijd een paar bij me; die kleine Compeed maar ik gebruik ze nooit (grote ook nauwlijks want ik ben gelukkig niet blaar gevoelig ;-) ). Je kunt blaren op tenen vaak beter gewoon lekprikken (tenminste 2 gaatjes), helemaal leeg drukken en dan met leukoplast overlapend aftapen.
(Je hele voet tapen met leukoplast is een kunst op zich en zou ik zeker niet doen als je dat niet eerder geoefend hebt)
 
Hallo,

Hartstikke bedankt voor alle tips over blaar-behandeling, weet er nu al heel wat meer vanaf :). Ik had eigenlijk nog één vraagje: Wat kun je het beste preventief gebruiken? Compeed of sporttape? Zelf heb ik wel ervaring met sporttape maar dat is moeilijk zelf aan te brengen. Ik heb geen ervaring met compeed en dacht dat dat misschien makkelijker te gebruiken was. Ik heb ook ergens gelezen dat het juist slecht is om compeed voor dat je blaren hebt te gebruiken. Hebben jullie hier ervaring mee?
 
Hoi bladluis,

Zelf gebruik ik sporttape om blaren te voorkomen. Belangrijk is om te zorgen dat de tape netjes glad zit. Als dit lastig is door de vorm van je voet kun je de tape inknippen en gedeeltelijk over elkaar plakken.

Ook als je tape over compeed heenplakt is het handig om de tape in het midden in te knippen zodat je de tape eraf kunt trekken terwijl de compeed blijft zitten.

Of compeed preventief gebruiken echt slecht is weet ik niet. Wel krijg ik als ik compeed gebruik eronder een hele weke huid. Ik zou me kunnen voorstellen dat je hierdoor de volgende keer nog sneller blaren krijgt.

Carl
 
>Ik wil even reageren op wat Remko hierboven schrijft over het
>op maat knippen: niet doen. Compeed heeft niet voor niets zo'n
>mooie vorm die gelijdelijk oploopt in dikte. Als je hem
>afknipt ontstaat er dus ineens een relatief grote overgang van
>pleister naar huid die nog intakt is en de kans is groot dat
>je op dat punt een drukpunt ontwikkeld.

Klopt, was ook meer als "noodmaatregel" bedoeld als je geen kleine exemplaren bij je hebt en de grote variant te groot is, iets is beter dan niets.

groet,
Remko (hopelijk geen blaren zondag, misschien wel natte voeten:-( )
 
over het gebruik van sporttape: het is misschien goed om bij blaren nog op te merken dat je wel moet oppassen dat je de sporttape niet gebruikt waar hij eigenlijk voor bedoeld is.
of eigenlijk bedoel ik: gebruik hem als dat nodig is wél waar hij voor bedoeld is, namelijk het fixeren van gewrichten bij verstuikingen en dergelijke, maar als je het gebruikt ter preventie van blaren: let dan goed op dat je de bewegingsvrijheid van je voet niet beinvloedt!!!!!!
anders loop je jezelf nog andere overbelastingsblessures!

probeer dus, als je de tape op je voet plakt, zoveel mogelijk soepel met de voet mee te plakken en let er op dat je de tape niet voelt zitten of zelfs knellen als je je voeten beweegt.
 
Op de vraag over de losse huid heeft niemand geloof ik nog geantwoord.
De bedoeling bij alle blarenpleisters is dat je de GEHELE losliggende huid verwijderd. Omdat dit "eng" gevonden wordt wordt dit deel van de behandeling vaak vervangen door een sneetje of twee gaatjes in de losliggende opperhuid. Dan kan je net zo goed direct daarna gaan afplakken, want je maakt geen gebruik meer van de toegevoegde waarde van de blarenpleister. De samenstelling van de blarenpleister is zo dat hij een vastliggend geheel vormt met het onderliggende weefsel en zo de wrijving, die de blaar groter kan maken, tegengaat. Het gevaar van infectie kan je verminderen door jodiumtinctuur of alcoholische betadineoplossing op de open blaar te druppelen, het even te laten drogen en dan de pleister er op te doen ef af te plakken. Dat is even heel erg AUW maar je voorkomt er erger mee.

Veel blarenvrij wandelplezier toegewenst;

Jaap.

Wat ook werkt: opperhuid wegkippen,joderen, calendula zalf erop, één laagje steriel non-woven gaas en dan afplakken met tensoplast.
 
Adhesive Knit

High..

Waar ik (vreemd genoeg) nog niemand over gehoord heb is over Adhesive Knit. Deze pleister functioneert stukken beter dan sporttape als het om het voorkomen van blaren gaat. Het is er nl. speciaal voor gemaakt!
Het voordeel is dat Adhesive Knit de huid eronder niet week maakt omdat het ademt. Verder wordt het aangeleverd in grote vellen, zodat je niet meerder lagen naast/over elkaar hoeft te plakken. Je kan het eenvoudig op maat knippen, en de 'stretchy' eigenschappen zorgen ervoor dat je ook rondingen naadloos kunt plakken. Het blijft dagenlang zitten. Je kan het ook gebruiken om je second skin of compeed vast te plakken als deze om wat voor reden ook niet lekker blijft zitten. Nadeel is de prijs. Het is een stuk duurder dan sporttape. Probeer het en je hangt voor zeker je zware, omvangrijke rolletje sporttape aan de wilgen/kerstboom..

:7
 
RE: Adhesive Knit

Yep, en als ik of Carl (of jij) dan een enkel verstuik of andere ellende, dan hangt dat rolletje daar lekker te hangen, kan ik eerst weer helemaal teruglopen naar die wilg en dan....... terwijl 'ie gewoon in m'n ehbo-kit had moeten zitten :p

Groetsels
Peet
-bijna vakantie ;) !!!!!!!!!
 
RE: Adhesive Knit

Goedemorgen..

Als ik m'n enkel verstuik en het spek begint te stinken dan maakt dat rolletje ook geen verschil meer hoor.

Anyway.. Een metertje sportape in de rugzak is geen slecht idee hoor. Maar gebruik het niet om blaren te voorkomen, maar eerder voor een noodreparatie van bijvoorbeeld enkels of tentdoek

'Als' is overigens het meestgebruikte argument om teveel mee te nemen.
(zoals bijv. een GPS bij een rondje Watzmann ;-))

:7
-grijns
 
RE: Adhesive Knit

>(zoals bijv. een GPS bij een rondje Watzmann ;-))

Nee hoor, want dan kun je later bij het insturen van de foto met de summit-vlag ook direct de coördinaten meemailen zodat de plek op de kaart gemakkelijk is terug te vinden voor andere bezoekers :7

Raymond
 
RE: Adhesive Knit

Even een vraagje tussendoor. Als blaar gevoelig persoon ben ik zeker benieuwd waar deze adhesive Knit te verkrijgen is. Ik heb zelf geen goede ervaringen met compeed, blijft niet zitten, maar dat kan aan mij gelegen hebben nu ik al deze info gelezen heb. Wat ikzelf doe is preventief een stretch mulh of zo iets (te verkrijgen bij zaak voor pedicures). Deze plak ik als onderlaag meestal op de twee buitenste tenen en daaroveheen plak ik het af met wat breder leucoplast. Meestal ook de bal van de voet, overigens niet de huidige blaar leucoplast, want die vind ik net te breed om handig mee te plakken.
Nadeel is wel dat het plakspul erdoorheen trekt en zo ook op je sokken komt, dus uitkijken als je de sokken ververst.
Grootste grap van dit alles is dat ik van alles af plak en dan blaren krijg op de overgang van de bal van mijn voet en mijn grote teen. Wat ik inmiddels ook weet is dat je beter door blarenpijn 'heen' kunt lopen dan door brandende voetzolen. Na rust doet het even pijn, maar als je weer op gang bent is het goed te doen, terwijl brandende voeten pijn blijven doen. Ik heb geen idee wat daar de oorzxaak van is, (heb het ook niet zelf aan den lijven ondervonden, maar weet hetvan twee wandelmaatjes, die er wel last van hadden terwijl ze beiden goed getrained hadden).

:p
Ali
 
RE: Voorkomen is beter dan genezen

Hoe zit het eigenlijk met van die middeltjes om blaren te voorkomen ? Met kampfer of van die Gehwol smeerseltjes zou je (naar het schijnt) de gevoeligere plekken van je voeten kunnen prepareren en harden om blaarvorming tegen te gaan. Lijkt mij nog altijd beter dan achteraf te moeten optreden. Heeft iemand er toevallig ervaring mee ?
 
RE: Adhesive Knit

HEEEEE, da's een goeie! Dan laat ik de massageolie ook maar thuis denk ik, die was voor 'als' jullie zere spiertje zouden hebben!!!! }(

Groetsels
Peet
-1 meter tape? 20 meter zul je bedoelen!!!!!! :p (knietje, altijd raak...)
 
RE: Adhesive Knit

Euhh..

Misschien was je het vergeten, maarreh.. heeel vroeger hanteerde men het systeem van kaart-coördinaten om een positie aan te geven. Een geoefende kaartlezen kan zo zonder problemen en zeer excact een positie vinden.

Een beetje te primitief voor je?

:):):)
 
RE: Adhesive Knit

Kleuntje..

Zoals anderen al opmerkten.. Er is een verschil tussen blaar-preventi-e en blaar-behandeling. Preventief plakken doe je met adhesive knit. Behandeld plakken (open blaar, losse huid verwijderen blabla..) doe je met compeed. Duidelijker kan ik het niet vertellen.
De adhesive knit vind je bij de overige voetverzorgings-producten in je buitensportspeciaalzaak.

:7
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE: Voorkomen is beter dan genezen

Hé mister..

Ik heb in m'n 6 jaar tour of duty veel baat gehad bij het gebruik van kamfer-spiritus. Iedere avond voor het naar bed gaan de voeten ermee ingesmeerd, de penetrante geur vergetend, nooit onder redelijk normale omstandigheden ene blaar opgelopen. Normale omstandigheden: want soms maak je #### mee waaronder er geen enkele voetbehandeling meer helpt tegen blaren en ander ongerief.
Van de Webmaster weet ik dat Gehwol ook een paar uitstekende producten heeft.

Verder mijn advies aan alle preventieve plakkers en smeerders:
Plak met mate. Geef je voet de kans zelf eelt te ontwikkelen door regelmatig op je zware stappers te klossen. Ga pas plakken als een branderig gevoel en een rode verkleuring van de huid merkbaar is. Laat dit overdag zitten en haal het eraf als je s'avonds in je bivak of whatever zit. Je voeten passen zich aan, kunnen zo eelt ontwikkelen en worden niet zacht en week onder een vieze laag sporttape.
Dagelijks kamfer smeren gedurende een maand of drie maakt je opperhuid merkbaar harder. Desondanks kan het zo zijn dat je toch preventief moet plakken, maar plak pas als je duidelijk een blaar voelt opkomen.

:)
martin- hé verrek.. poep in engels wordt gecencureerd...
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan