Hoi Roel,
Grappig is dat jou opmerking aan het eind eigenlijk niks te maken heeft met de waarneming die je doet:
1) Het feit dat de prijzen in Nederland (bijna) overal gelijk zijn zegt niets over het feit of deze prijzen kunstmatig te hoog zijn. Dit heeft dus niets met prijsopdrijving te maken.
2) Oneigenlijk concurrentie is als bv. een winkel zijn prijzen kan verlagen omdat hij zijn producten niet via de Nederlandse importeur maar via een buitenlandse importeur koopt en dan de grens over brengt. Dus, oneigenlijk concurrentie betekent dat een bepaalde winkel nou juist veel lagere prijzen rekent...en dat is niet zo, zeg je zelf.
Ik neem aan dat je je eigenlijk afvraagt of Nederlandse buitensportzaken aan prijsafspraken en/of kartelvorming doen...
Ik kan daar geen ja of nee op zeggen, maar het valt me wel op dat men in Nederland (en dat geldt voor véél meer dan alleen buitensportartikelen) altijd redelijk slaafs de adviesprijs van de fabtrikant/importeur volgt. In andere landen doet men dat minder.
Mijn vraag is waarom dat zo is. Krijgen Nederlandse bedrijven problemen met de importeur als ze een lagere prijs rekenen, of krijgen ze problemen met hun concullega's?? (Nou en?). Of is het gewoon makkelijk om de adviesprijs aan te houden en niet te hoeven nadenken/berekenen of het goedkoper kan; gemakzucht dus...?
Voor dat daar weer een hele discussie over komt: ik geloof dus NIET dat buitensportzaken rijk worden aan ons. Sommigen hebben dat hier in het verleden wel gesuggereerd doordat de prijs die wij betalen een veelvoud is van de productiekosten, en "dat steekt de buitensportzaak dus in zijn zak". Je gaat dan voorbij aan het feit dat een buitensport zaak gewoon kosten heeft: huur van het pand, personeel, verzekeringen, gas/water/licht etc. En dat betalen we. Wel hoop ik dat ze geld verdienen aan ons, anders zouden het slechte ondernemers zijn
Groetz,
Dennis