Crampons


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Kan iemand me het praktische verschil uitleggen tussen de verschillende soorten crampons/stijgijzers?
Ik zie ze met vele stalen tanden, met tanden voorop de neus voor ijsklimmen, maar ook met bijvoorbeeld wat touwtjes onder de zool waar wat veertjes omheen zijn gewikkeld of zelfs met vrij kleine noppen..
Daarnaast zie ik ze ook nog wel eens uitgevoerd als een soort platte rubberen "schijf" (met hardstalen ingewerkte tandjes) die pas in vorm komt wanneer je hem om de schoen zet. Ik ben het spoor een beetje bijster..
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Stijgijzers hebben eigenlijk altijd 2 of meer punten naar voren gericht en zijn alleen geschikt voor een schoen met een stijve zool. Ze zijn bedoeld voor alpiene beklimmingen waar je stijlere ijsvelden voor moet bedwingen.

De ijzertjes die je met elastiek of touwtjes onder je schoenen bindt heten groedel en kan je onder bijna iedere schoen binden. Je hebt wel verl minder grip op het ijs, zeker als het wat stijler wordt. Voor een niet al te stijl ijsveldje zijn ze vaak goed genoeg.
 
Tussen microspikes en stijgijzers voor ijsklimmen zit inderdaad wel een verschil. Je hebt vast ook al gegoogled wat er aan overzichtsinfo is te vinden, zoals:

http://bergsportinfo.nl/stijgijzers.htm

http://stijgijzers.nl/stijgijzer-variaties/

https://www.klimwinkel.nl/blogs/sneeuw-ijs/keuzehulp-hoe-kies-je-de-juiste-stijgijzers.html

Dus dat gaan we maar niet herhalen.

Je zou ook omgekeerd eerst kunnen vertellen wat je zoekt en waar je ze voor nodig hebt.

Marla

Bedankt voor jullie reacties.
Als ik het zo begrijp zijn stijgijzers niet hetgene waar ik naar opzoek ben (google translate van crampons). Waar ik naar opzoek ben is iets waarmee ik niet uitglij op sneeuwvelden met een lichte helling. Mijn wandelschoenen verliezen op dat soort gebied redelijk snel hun grip.
Echter als ik kijk naar het aanbod dan blijkt er, zoals met de meeste sportequipment, een heel scala aan keuzemogelijkheden te bestaan in verschillende prijsklassen.

Uiteraard zoek ik geen zeer prijzige - bijna professionele - uitrusting, omdat ik het niet te gek wil maken. Ik heb ze waarschijnlijk 1 - hoogstens 2 - keer per jaar nodig. Ik ben dan ook benieuwd naar het praktische verschil tussen de verschillende toegepaste gripmethodes zoals stalen tanden, elastieken met stalen veren er omheen, passen die one-size-fits-all dingen ook werkelijk 'all'? Als ik het probeer te googlen dan kom ik vooral beschrijvingen tegen als "awesome, this really works, wow, I wish i had them before" (bij nagenoeg alles). Niet echt objectief dus.

Vandaar mijn vraag over wat jullie mening over de verschillende toegepaste ontwerpen/technieken is..
 
Kijk ook eens in dit topic. Een cursus kan je flink helpen in je tred-zekerheid.

Ik heb allerlei spikes voor onder de schoenen:
IMG_20190606_072614.jpg
 
Laatst bewerkt:
Samengevat vraag je dus gewoon advies voor stijgijzers om een incidentele sneeuwhelling te traverseren.

In het draadje dat hyz aangeeft vind je diverse suggesties daarvoor. En voor de mogelijke cursussen.

Ik heb zelf de lichte aluminium Petzls Leopard gekocht: https://www.ultralightoutdoorgear.c.../crampons-c83/leopard-flexlock-crampons-p6372
En een lichte ijsbijl: Camp Corsa Nanotech.

Die Petzls die ik heb zijn trouwens nauwelijks zwaarder dan wat Nordschleife linkt.
Er zijn hele volksstammen die het houden bij microspikes of Grödels. Uiteindelijk is de keuze aan jou in de afweging van gewicht versus grip en zekerheid.

Ook lezenswaardig is trouwens
https://www.hiking-site.nl/prikbord/index.php?threads/sneeuwveld-oversteken.11763/#post-118769

Succes.

Marla
 
Laatst bewerkt:
De nanotech stijgijzers zijn zeer aan te bevelen. Ik heb bijna alle varianten gehad van stijgijzers: zwaardere en hele lichte. Ze zijn wel prijzig, maar ik ben een aantal keren zeer blij geweest ze te hebben gehad. Nee, het is geen hard core stijgijzer maar de spikes zijn wel flink en gaan ‘diep’ op ijzige hellingen.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
 
Ik heb nog stijgijzers, kan ze meenemen op jubileumweekend, kan je zien wat het is.
Sneeuw is geen ijs maar als je heel vroeg op pad gaat is de sneeuw ook bevroren. Enige zekerheid blijft toch dan het zwaardere werk stijgijzers.
Een groot verschil met gladheid in Nederland, waar het om uitglijden gaat.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan