Cursus reisverhalen schrijven


Status
Niet open voor verdere reacties.
K

Karen

Guest
Hoi Hoi,

Wij gaan in augustus voor minimaal een jaartje op reis. Daar hebben we natuurlijk heel veel zin in en zitten op dit moment midden in de voorbereidingen.
Onze website is bijna klaar, maar ik vind dat ik niet zo goed ben in verhalen schrijven

Wie kan mij wat tips geven waar ik een cursus kan doen reisverhalen schrijven? Laatst zag ik wat op de site staan van Zwerfkei, maar helaas al helemaal vol.

Ik hoor het graag want we hebben niet zo veel tijd meer

Karen en Alex:D :) :7
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Ik kan je niet helpen met een cursus of zo iets maar ik kan je wel 2 tips geven over hoe ik mijn verhaaltjes schrijf:
1 Doe het zo snel mogelijk, dus niet na een halve maand nog eens je ervaringen op papier/iskette willen zetten. De herrinneringen zijn dan al weer te vaag. In jouw geval zou een soort van dagboekvorm prima kunnen werken.
2 Maak je ook niet al te druk over de chronologische volgorde, de leesbaarheid is belangrijker dan de exacte tijden/dagen etc. Hou wel in de gaten dat je natuurlijk niet vanaf de top na een beklimming in het dal eindigt, het moet wel allemaal een beetje kloppen.
Verder: gewoon veel doen, dan wordt het vanzelf steeds makkelijker. Schrijf gewoon je gevoelens en gedachten van je af.
Rob
.
.
In nature there are neither rewards nor punishments-
There are consequences

R.G.Ingersall 1833-1899

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Karen,


Ik denk dat ik je niet echt tips kan geven, ik ben zelf ook niet echt een schrijver maar ik ben wel geinteresseerd is je web site.
Ik ben namelijk van plan om in Januari met mijn vriendin aan een zelfde soort reis te beginnen.

Wij zijn voornamelijk bezig met het orienteren, welicht dat jullie ons nog nuttige tips kunnen geven. Als je daar no zin en tijd voor hebt laat dan even iets van je horen.

Groetjes JOOP

joop_olders@hotmail.com
 
Hallo Karen,

Als je in Augustus gaat, heb je nog een paar maanden de tijd om vast wat te oefenen: Schrijf eens elke dag een stukje (ik neem aan dat je over je reis ook zo'n dagboek wil bijhouden op die site?) over wat je hier doet. Ik weet niet wat jullie gaan doen, maar je komt vast niet elke dag een internetcafé tegen waar je je reisverslag kan uploaden, dus het goeie ouwe schrijfblok doet het ook nog steeds goed. Uiteraard op lichtgewicht luchtpostpapier, het moet wel in de rugzak hè ;)

Vertel lekker in je eigen woorden, wat je bezighoudt. Iedere reisverhalen schrijver is anders: De een gaat specifiek in op de zwaarte van een tocht (Ralph Tuijn) de ander stelt de hilariteiten en gekkigheden van de bewoners in een land aan de kaak (Bill Bryson) en weer een ander probeert in poetische bewoordingen de schoonheid van een land te beschrijven (Coos Neetebeem)

Ik schrijf zelf erg soepel en makkelijk, meestal lang van stof (maar hopelijk niet langdradig) en met veel grapjes tussendoor. :+ Dat is vanzelf zo gegroeid, en het leest lekker (volgens anderen) Ik heb wel eens over een cursus nagedacht, omdat ik wel vaker reisverhalen zou willen gaan schrijven, maar ik ben bang dat je dan je stijl gaat veranderen. En waarom zou je dat doen, jezelf een bepaalde stijl aanmeten? dan wordt het zo kunstmatig. Gewoon doen wat voor jou lekker aanvoelt.

Volgens een bekende reclame van Grolsch is er maar één stijl: Je eigen stijl. :9

Schrijfze!!
Pieter
"Not all those who wander are lost" -J.R.R. Tolkien-
 
[laatste wijziging op 05-03-03 om 22:04]>Volgens een bekende reclame van Grolsch is er maar één
>stijl: Je eigen stijl. :9

Precies, en laat ik daarbij ook geen nuttige tip geven :): mijn foto's vormen altijd het verhaal.

grtz
Henk


The Recumbent Architecture Pivo
 
Hoi iedereen die heeft gereageerd,

Leuk om jullie reacties te lezen. Na onze laatste reis vond ik onze verhalen alleen een beetje tegenvallen. We hadden toen nog geen site en we hielden onze belevenissen bij in een reisdagboek. Later werd het een soort verplichting waar we allebei een beetje zat van waren.
Nu ik het dagboek er na een paar jaar weer bij pak, valt me op dat het heel beschrijvend is en wat "plat" voor een ander om te lezen. Het is een soort rapportage van de dingen die we zien. Het neemt de ander niet echt mee in de dingen die ik meemaakte. Het haalde wel mijn herinneringen op, maar een ander zou zich niet geboeid voelen.
Nu we een site hebben vind ik het belangrijk dat de verhalen voor mijn gevoel wat meer "3d" worden.

Hoe blijf ik mezelf boeien zodat ik lol beleef in het schrijven en hoe kan ik het brengen naar de lezer?

Het blijft dus een beetje een vraag die me bezighoudt.

Aan de andere kant, nu ik jullie commentaar lees, denk ik ook blijf bij jezelf. Wat dat betreft heeft Grolsch wel een sterke reclame...
wie weet zijn ze wel in voor een sponsoring van onze reis???

Onze website is binnenkort te bezichtigen onder www.wereldgezichten.nl. Er wordt nu nog druk aan gebouwd maar vóór 1 mei moet hij in de lucht zijn. Dus zet hem maar vast onder je favorieten......

Doei

Karen
 
Hoi karen,

Mijn ervaring is om na een reisdag, al het een en ander op papier te zetten. Tussen het opfrissen en avondeten vind ik het beste moment. En daarna genieten van de avond. Hoe eerder je de indrukken opschrijft des te beter. Echter, wacht geen maand met het volmaken van je schrijven. Dan krijg je de neiging om al te veel te gaan romantiseren... of al te poetisch te worden. Maar laat het geen opsomming worden van tijden en plaatsen die je aandoet. Dat soort reisverhalen zijn er al zoveel!
Ik ben benieuwd naar jullie verslagen! Succes.

Rose
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan