Dagrukzak aan te schaffen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste lezer,

We gaan over drie weken lekker met vakantie en willen voor die en latere vakanties (oa de West Higland Way) een dagrugzak aanschaffen. Hij moet 2 flesjes aan de buitenkant kunnen dragen en voor 2 personen spullen met zich mee kunnen dragen. Met spullen bedoel ik regenkleding, eten en alles wat je op een dagwandeling nodig hebt. Heeft iemand al goede ervaringen met een dagrugzak. Wat wordt er geadviseerd voor aantal liters. En misschien bepaalde merken die het heel goed doen.

Alvast bedankt voor de reacties!

Roel

P.S. Ik zou hem graag waterdicht willen hebben evt dmv een regenhoes.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Beste Roel,

Ik zelf heb een Deuter Futura 32 AC.

Hij is, zoals de 32 zegt, behoorlijk groot, maar het is een fijne rugzak. Hij heeft een hoofdvak, wat in twee te splitsen is. Heeft ook zijvakken, twee met een rits en twee netzijvakken. Die laatste zijn geschikt om een Camelbak Unbottle van 0,75L in te stoppen. Er kan een waterzak van Camelbak o.i.d. in, als je die functie niet gebruikt heb je er ook geen last van. Nog (veel) fijner is het draagsysteem, met een frame van verenstaal en daar over een netgaasconstructie. Je hebt ook maar drie contactpunten met je rug. Verder een behoorlijke heupband, zeker voor dagugzak-begrippen.
Een regenhoes heeft hij ook, en is door mij ook al vaker gebruikt, en goed bevonden. Verder beschikt hij nog over 2 klepvakken, ook handig voor papieren ed, die kun je aan de binnenkant kwijt.
Ik gebruik hem nagenoeg wekelijks, en ben er zeer tevreden over.


Groetjes, Mirjam
 
Nee, want ik kwam mijn Deuter toevallig bij de intersport hier in de buurt tegen. Heb dus niet eens met pittenzakjes getest om te voelen hoe ie zat, maar gewoon een en ander uit de winkel getrokken en erin gestopt, o.a 2 dumbelltjes van 2 kg per stuk...

gr Mirjam
 
Ik heb ze allebei eens bekeken, de grootste verschillen zijn in mijn ogen:
- De heupband van de ACT Trail lijkt me groter en steviger, er zal bij de Trail meer gewicht op de heupen gedragen kunnen worden.
-Het zwaartepunt van de trail lijkt me verder van de rug af te liggen
- volgens mij heeft de ACT Trail geen regenhoes, maar! dat kan ik in de gauwigheid verkeerd hebben gezien.

Heb je ze allebei gepast?
Zeker bij een rugzak met heupband is dit m.i. de belangrijkste voorwaarde, en dan pas de bijkomende zaken zoals H2O, veelheid aan vakken e.d.

Groet, Mirjam
 
Ik heb de Deuter Futura 38. Dat is het maatje groter dan de 32. Aangezien ik nogal groot zat de 32 niet zo lekker en ben ik voor een grotere maat gegaan. Ietsje meer ruimte als in de Futura 32, maar daar kies je dus zelf voor. Eveneens in het bezit van een regenhoes, twee drinkhouders (met gaas). De heupgordel verleunt veel steun voor een dagrugzak.

Kortom ik ben een tevreden gebruiker :)
 
Hoi Roel,

Ik heb al jaren plezier van mijn Vaude Tofana.

Hij heeft twee ruime zijvakken waar ik altijd twee literflessen met diameter van 10 cm in kwijt kon. Er is een topvak en binnenin een kaartvak plus een met klittenband afsluitbaar "geheim" (minder snel zichtbaar)vak.
De heupband heeft genoeg polstering(voor een dagrugzak). Het rugdeel heeft Aeroflex (zoiets als Mirjam beschrijft), en je kunt daadwerkelijk de wind tussen rug en rugzak voelen stromen.
Er zit onderin (aparte rits buitenkant bodem) een vastgenaaide regenhoes die prima voldeed in de Nepalese moesson én een zitlapje.

De inhoud weet ik niet, maar in de huidige Vaude collectie is er maar één Tofana, 28 liter, en dat zou goed kunnen kloppen.

Dat is ook meteen een tip. Een dagrugzakje voor de bergen mag niet te klein zijn. Voor een dagje Veluwe kan het veel kleiner, maar aangezien het weer in de bergen onvoorspelbaar is, neem ik altijd naast genoeg eten en drinken, zekerheidshalve altijd ook genoeg warme en regen-kleding mee, plus ehbo-doosje, bivakzak etc. voor geval van nood.

En de belangrijkste tip is nog, naast de inhoud en de vakjes: passen, passen, passen! Want wat voor de één fijn is, kan bij de ander belazerd zitten. Voor een grote vent als jij heb je domweg een andere heup-schouderafstand nodig dan voor je tengere (gokje ;-) )vriendin. Dat is voor een dagrugzak niet heel anders en de verkeerde keus kan even goed na een dag flink doorwegen.

Marla
 
Naar mijn mening is een dagrugzak niet groter dan 20 lt. En daar past voor een dagtocht flink veel in.

Zelf gebruik ik soms zelfs de chestpack als dagrugzak. Er past een flinke camera, een liter water en een tiental repen in, dus voldoende om een (niet al te warme) dag mee door te komen. Anders heb ik een dagrugzak van de Zwerfkei, met zo'n ademend rugpand (tamelijk nutteloos).

In dagrugzakken is genoeg keus, er zijn er dus vast wel te vinden die lekker zitten, zodat je dan kan kijken naar features. Als je het dragen van de rugzak met je vriendin wil afwisselen ga dan gewoon samen naar een goede buitensportwinkel en maak je keus. Eerst passen en de lekkerst zittende zakken laten vullen met gewicht (!) om erachter te komen of ze écht lekker zitten.

Maak eens een verzameling van wat je mee wil nemen op een dagtocht, dan kom je er vanzelf achter hoe groot jouw rugzak moet zijn.

grtz
Henk
 
Roel,

2 flesjes voor 2 personen is wel erg weinig, of neem je binnenin ook nog wat mee?
In die Futura die ik in een eerdere post benoemd heb zit meestal:
Camelbak 2 liter, Goretex jack (om precies te zijn het Mountain Light Jacket uit de summit series), fleece zonder windstopper (maar dan alleen in de winter) een of twee Camelbak Unbottle 0,75 liter,
een flesje Aquarius van 0,5 l, broodtrommeltje, wat sultana's, zak drop o.i.d., zitlap, telefoon, autopapieren, pleepapier. De laatste 4 zaken zitten altijd bovenin. Die telefoon kan ik in geval van nood al lopend uit het bovenvak peuteren, maar in 99% van de gevallen staat-ie uit.
Als wij met de wandelgroep een tocht maken van ca. 20 km, zie ik wel veel diversiteit in rugzakken, maar toch een heel deel van deze grootte. Mijn wandelvriending heeft een Jack Wolfskin, van dezelfde grootte ongeveer, maar met een iets dikker heupband. Is volgens haar vrij zwaar.
Maar zoals Marla zegt: passen en nog eens passen. Neem daar de tijd voor, en plan dat bij voorkeur niet op zaterdagmiddag of op koopavond.
Ik weet niet of jij alleen die rugzak gaat dragen, of dat je vriendin/wandelmaat/...../ hem ook moet kunnen dragen. In dat gevel is passen nog lastiger.
Als je een paar kandidaten hebt kun je altijd nog kijken of je een voor/of bovenlader wil. In dat laaste geval heb je dus zoals ik, een topvak. Onder de bovenklep kun je mooi een nat jack proppen, en met zo,n model heb je vaker zijvakken, soms wel 4 zoals ik heb.

Groeten en succes,

Mirjam
 
Mirjam,
Misschien bedoelt Roel met twee "flesjes" wel twee literflessen per persoon. Maar inderdaad ... niet te weinig water meenemen in ieder geval, tenzij je onderweg genoeg zuiver water tegenkomt.

Henk,
20 liter zal in sommige gevallen best volstaan, maar het hangt denk ik ook af in wat voor gebied je loopt en de potentiële weers- en temperatuurverschillen. Een weersomslag boven 2000 meter kan een zomer in een winter doen veranderen tenslotte, ook op een dagwandeling iets om rekening mee te houden.
Ik gaf al aan wat ik standaard uit voorzorg meeneem en plus de camera (SLR) is die 20 liter misschien maar nèt aan...

Marla
 
Bedankt voor de reacties! Leuk om te zien wat iedereen zoal met zich mee sjouwt en de verschillen daar tussen.

Ik denk dat ik een wat grotere rugzak neem om in ieder geval de spullen van 2 personen mee te nemen. Ook neem ik d'r mee op sleeptouw om te passen. Dan kan ze ook het budget in de gaten houden ;-) Voorwaarde is ook dat er een gaatje in zit voor het slangetje van de kamelenbult dus drinken zat. En bedenk nu opeens dat ik dan die flesjes aan de zijkant ook niet nodig heb. Nou ja ..

Misschien dat ik as vrijdag al even ga kijken.

Bedankt!

Roel
 
Een dagrukzak voor Schotland en dan nog voor 2 personen.
In principe moet je altijd warmte kleding bij je hebben en regenkleding.
Voor 2 personen zit je al gauw aan 3 liter water, als het niet meer is en dan nog voldoende eten.
EHBO setje etc en klein spul.
Dan heb je al gauw een dagrugzak van 35 a 40 liter nodig denk ik zo.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Ik dacht dat ik altijd degene was met een té grote en zware rugzak :)

Even rekenen:
water 3lt
eten 1lt
2 truien 3lt
2 regenjassen 3lt
2 regenbroeken 1lt
ehbo 0.5lt
camera 0.5lt
Totaal 12 liter
Bovenstaande lijkt me ruim in een 20lt. rugzakje passen...

Ben zelf met m'n twee broers in 2002 in Schotland geweest, wij hadden met z'n drieen 1 20lt. dagrugzak met alle spullen erin, ook incl. thermoskan en mokken enzo.

Afgelopen week had ik een 40 lt. rugzak mee, waar ik alles voor een hele week (huttentocht) mee had. Dat hoeft niet gepropt te worden.

Maar goed, je moet helemaal zelf weten wat je meeneemt, vantevoren uitproberen wat je allemaal meeneemt werkt beter dan bovenstaand lijstje maken :)

grtz
henk
 
Roel,

Als ik even een (brutale) vraag mag stellen:
Is er een reden voor om de spullen van 2 personen in een dagrugzak te dragen? Want nu kun je dus maar voor een persoon een drinkzak erin kwijt? Zeker als je vriendin ook van plan is hem te dragen, ( zoals ik uit je laatste post begrijp, waarom dan niet ieder een eigen rugzakje. Dan kun je drinken wanneer je zelf wilt, en hoef je er niet om te vragen wanneer de ander net lekker loopt..
Toen ik met mijn man in Italie wandelde, zat ik op een dag er ook doorheen, en bood hij aan om mijn rugzak over te nemen. We zouden elkaar aan het eind van het makkelijk pad wel zien. Maar, zei hij gelijk erachteraan, dan "beroof" ik je ook van je drinkzak, en daar is niemand mee gediend.

Maar misschien heb jij wel een hele andere goede reden, en ben ik daar erg benieuwd naar!

Groetjes,
Mirjam
 
@Marla

Bedankt voor je compliment. Al kan je nog een heer zijn wanneer je vriendin/vrouw 'op eigen benen wil staan' koop je toch twee rugzakken.

@Mirjam

Ik ben er van uitgegaan dat ik 1 rugzak wilde hebben. Eigenlijk nooit bij stil gestaan om er twee te kopen. Tot mijn vriendin zei dat ze eigenlijk een eigen rugzak wilde hebben. Ze wil dan ook graag zelf lopen met een rugzak en wanneer ze die grote rugzak dan overneemt wordt hij misschien te zwaar. Plus het passen, zoals Marla zei, is dan lastiger.

Conclusie is om twee rugzakken te kopen ipv 1 grote.

Bedankt voor het meedenken!

Roel
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

@Marla: inderdaad, die post had ik even over het hoofd gezien, ik heb hem in het verleden wel zien langskomen. Maar voor een ongetrainde wandelaar is het beter als je wil dragen, om dat voor 1 persoon te doen dan voor 2. En ze wil het zelf ook graag, zie de laatste post...Ik vind het als vrouw ook fijner om mijn eigen spullen te kunnen dragen.

@Roel: succes ermee! Ik hoop dat jullie er samen veel plezier aan hebben. Mocht je toch een galante heer willen zijn, dan kun je eventuele gezamenlijke spullen in jouw rugzak doen, bv. als je op een koude dag een brandertje mee wil nemen of zo.


Groetjes,

Mirjam
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan