Daktenten : voordelen en nadelen

  • Onderwerp starter Hans Keesom
  • Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
H

Hans Keesom

Guest
Hallo,

Een daktent is een tent voor op het dak van een auto.

Wie heeft er ervaring mee?

Mij lijken ze erg handig als je toch met de auto wil reizen. In no-time heb je ze opgezet.

Zijn er ook nadelen? Ik kan me voorstellen dat als je op 1 camping wilt blijven staan er nadelen zijn. Of til je de daktent dan gewoon van het dak en leg je 'm op de grond?

Mag je ze ook op een parkeerplaats langs de snelweg gebruiken, net als vrachtwagenchauffeurs? Of moet je perse een campingopzoeken. Bij lange reizen lijkt het me goedkoper en makkelijker dan een hotelletje zoeken.

Hoe slapen die dingen? Met zo'n vlakke bodem lijkt het me dat je gemakkelijker wat comfort kan creeeren.

En buiten het seizoen? matrassen eruit en je hebt een ideale box op het dak voor het vervoer van allerlei rommel? Ski's en zo?

Graag wat reacties,

Groetjes,

Hans Keesom.

PS. ik heb de folder van topsleeper in huis ;-)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Hans,

Zelf heb ik er geen ervaring mee, maar heb er wel een keertje een van binnen mogen bekijken op een camping in de Pyreneeën. het betrof hier een oud Volkswagen-busje dat dus voorzien was van een daktent.

Het zag er allemaal erg makkelijk en comfortabel uit. Deze mensen hadden overigens ook nog een tarp gespannen vanaf het dak van het busje en zo dus eigenlijk een heuse bungalow-tent met twee verdiepingen gemaakt :)

Raymond
 
Hoi Raymond,

Tsja, een volkswagenbusje, dat is wel erg nostalgisch. Maar ja, ik heb al een auto.

Ik wou het meer boven op een midi-mpv doen. Fietsen ernaast of op de achterdeur en zo lekker van plekje naar plekje dwalen zonder bestemming.

Hoe zou het zitten met wildkamperen. Kan je altijd nog zeggen dat je alleen maar parkeert in de natuur, want slapen doe je er ver boven.

Hans:+
 
Hallo Hans,

Ik las met interesse jouw bericht. Ik heb er zelf ook geen ervaring mee maar weet dat ze ze wel in Afrika gebruiken bij Safari's enzo maar dan op een Landrover of een andere flinke jeep.

Na even de site van die Topsleeper bekeken te hebben ben ik ook meer dan geinteresseerd: een instant camper! Fantastisch, vooral met vakanties naar Zweden e.d. waar je gewoon mag wildkamperen.

Ik heb even gekken over dat wildkamperen: in Nederland is het gewoon niet toegestaan. Ik stuur iemand die in een camper op een parkeerplaatsje staat ook weg, bij voorkeur zonder boete ;-). Ook op een parkeerplaats langs de snelweg, al is het alleen maar uit veiligheidsoverwegingen.

Mocht je nieuwe ontwikkelingen hebben hoor ik dat graag,

Greetings,
Duncan.
 
Ik heb in IJsland een paar van zulke tenten gezien.

Op het vlonder dak van een flinke 4-WD.

Geweldige oplossing, want paar meter van de grond is het een stuk warmer en je kunt zelfs half in een beek overnachten :)
 
Hoi Duncan,

Als je zegt veiligheidsmaatregelen neem ik aan dat je doelt op de overvallen die op vrachtwagens worden uitgevoerd en waarbij de hele lading wordt gestolen.
Een daktent is dan inderdaad wel kwetsbaar. Elke tent natuurlijk.

Groet,

Hans
 
Hallo,

Die warmte is natuurlijk een flink voordeel. In een beek parkeer ik m'n autootje nog maar liever niet, maar het doet me wel denken aan wat er gebeurt als het flink gaat regenen. Je blijft dan lekker droog en als het te erg wordt, snel de tent inklappen, in de auto en wegwezen. Als het tenminste inderdaad zo snel gaat.

Groetjes en bedankt.

Hans Keesom
 
Volgens mij doen ze het op die safaris vooral om allerlei beestjes (van mieren en slangen tot leeuwen etc.) op (2meter) afstand te houden.

Als je een troep leeuwen voor een midnight snack naast je landrover hebt staan lijkt mij het dak ook niet ideaal, maar wellicht beter dan naast de auto
:-(

Je moet waarscheinlijk wel een auto met stevige stugge veren hebben (zoals bv. een 4x4) anders wiebel je de tent uit.

Maar persoonlijk heb ik er nooit in geslapen, ik loop liever (met een tent op m'n rug).
 
RE: Daktenten : Wiebelen ze?

Hallo,

Dat wiebelen is een goeie, ik hoop dat iemand daar nog eens iets over zegt op dit forum.
Lijkt mij dat je een hoop kunt oplossen door een tweede krik te kopen en de achterkant van de wagen zo met twee krikken ietsje op te tillen. Niet dat de wielen hangen in de veren, maar dat de ergste vering eruit is. Op een grasveldje dan wel een goede plank of tegel meenemen.
 
Spreuken

Hoi Jurgen,

Over je spreuk
'It is not the mountain we conquer but ourselves.
Edmund Hillary'
het volgende.

M'n andere hobby is fotografie. Veel fotografen maken de fout te denken dat als ze maar een goede genoege camera hebben ze dan wel mooie foto's maken. De spreuk die ik dan vaak uit is 'Which Piano do I need to buy to play Mozart'
 
He Hans,

Ja, daar doelde ik inderdaad op. Kijk maar naar campers: daar laten ze door het slot van de deur een gas binnen lopen en je slaapt heerlijk diep terwijl ze je camper leeg rausen. Maar zo zijn er voorbeelden te over...

Ik heb de site van Topsleeper eens grondig bestudeerd en ben razend enthousiast. Ben dan ook erg benieuwd naar de prijs: ik heb even gemailt. Ze zullen wel niet goedkoop zijn :(
Maar ik zie er zeker de voordelen en het gemak van.

Over dat wiebelen. Ik denk dat dat wel mee valt. Als je immers in je auto stapt hangt ie ook niet helemaal scheef. Ik begrijp dat je het zwaartepunt nu horger hebt liggen maar het zal heus niet als een schip op hoge zee voelen ;)

Duncan,
- ga binnenkort maar eens kijken, het is toch "om de hoek".
 
Aaaahhh een daktent...
jarenlang een grote droom van me geweest, maar dan wel met bijbehorende Landrover Discovery..
http://www.opensky.com.au/RoofTopTents.htm
Op deze site zie je nog wat voorbeelden van daktenten, maar "vroeger" adverteerde Brownchurch rooftents in zo'n beetje elk 4 x 4 blad met hun tenten: ingeklapt een cm of 25 dik, uitklappen, pootjes eronder en een trappetje er tegenaan: klaar
Inclusief matrasjes
Was een jaar of 10 terug zo'n 1500 gulden.

Ik kan ze nu niet meer terugvinden helaas.
Waar ze je waarschijnlijk goed kunnen helpen is bij de dichtstbijzijnde Landrover dealer.

Rob
PS: Googelen op rooftent en rooftoptent levert een berg info op, succesDeze verrekijker vergroot 8 x vertelde de verkoper.
Zal ik je eens wat vertellen?
Ik heb er gisteren voor de negende keer doorheen gekeken en hij doet het gewoon nog!

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
1500 Piek, dat zal met al dat innovatieve en de euro wel nu niet meer zo zijn... 1500 Euro misschien? Ik laat het je weten ;-)

Duncan.
 
hallo Duncan,

Ik heb de prijslijst hier naast me liggen. Prijzen van 1175 t/m 2275. En dan heb je wellicht nog een laddertje nog van 25 euro, een voortent van 775 etc.

Dat wiebelen zal wel meevallen en anders .... als de egeltjes
 
Mijn God! Ik verwachte iets in de 1000 euro maar de duurste voor dik 2000? Daar koop je zowat een camper voor :p Nou ja...

Toch blijf ik het interessant vinden. Vooral omdat je op een "gewoon" matras slaapt. Mijn vrouw heeft nogal last van haar rug en ik zie dit als de ideale oplossing om langere tijd goed te kunnen slapen in een "tent" tijdens een rondreis...

Ik weet het: dikke ThermaRests an Exped Downs slapen ook goed maar da's toch anders.

Binnenkort eens een afspraak maken om te gaan kijken.

Duncan,
- zou je korting krijgen als je er twee tegelijk koopt? :)
 
RE: Daktenten : Welke?

Hans,

Aan welk type Topsleeper zit jij te denken? Waar gaat jouw interesse naar uit?

Duncan.
 
Als we korting krijgen als we met meerderen komn dan zouden we hier een oproep moeten doen. Maar dan eerst uitzoeken of ze korting geven. Wie is er een beetje een handelaar/afdinger.

Wellicht helpt het als we ze van foto's en verhalen voorzien.
 
RE: Daktenten : Welke?

Ik heb hier de folder van topsleeper, dus beperk me even.

Tsja is nog moeilijk, de maggiolina lijkt handig omdat je nog iets boven op kunt doen. Maar ja, die zijn zelf al 50-70 kilo en ik geloof dat m'n auto niet eens zo veel mag hebben. Meer iets voor campers, bussen en 4*4 bakken. Wellicht ook handig bovenop een aanhangwagentje?Maar goed, die valt toch wel af.


De columbus lijkt weer heel snel op te zetten en in te klappen. En ze hebben als accesoire nog een 'feet' zodat je 'm los op de grond kunt zetten. Lijkt me handig als je wat langer op 1 plek blijft en met de auto even weg wil zonder de tent mee te nemen, of wellicht zelfs als een logeerbed in huis.
Weet niet of die openklapconstructie zo windvast is, of je 'm ook lager kunt zetten en zo gebruiken.

Deze eerste twee zijn aerodynamisch wel mooi. Overcamp en overland zijn vierkante pakketten die toch wat meer wind vangen.

Overcamp heeft als voordeel dat je 1 kant van je dak vrij kan houden voor (een) fiets(en) en/of ander materiaal. Het opzetten zal langer duren dan bij de columbus maar je hebt wel een tent die zowel bij hoofd als voeteneinde ruim is. Ook overcamp heeft als accesoire een 'feet' zodat je het als een 'echte' tent kunt gebruiken. Geen rugzaktent uiteraard want het is toch 40-50 kilo. Voor een 2 volwassenen + 2 kinderen tent ben je voor 1275 euro klaar, bij columbus ga je dan naar rond de 2000 euro en de Maggiolina ook.
Je spaart dus 800 euro als je een beetje handig bent en wat meer tijd erin wilt steken bij het opzetten.
Bij Overland kan je later altijd nog een tweede kopen als de kinderen hun eigen tent willen. Slapen ze wel naast pa en ma, maar goed.

Overland en Overcamp lijken op elkaar. Overland heeft iets meer keus maar dan wordt het ook duurder. De Overcamp vouwt anders, als je het vanuit een slaper bekijkt worden nu de voeten naar het hoofd gevouwen, terwijl bij overland de partner op jou wordt gevouwen. Ook kan je bij overcamp geen fiets of iets dergelijks meer op het dak plaatsen. Wel nog een pakketje voor ofachter het pakket van overland.
Lijkt me persoonlijk minder handig. En weer meer iets voor de 4*4 auto's

Zo op eerste gezicht ga ik denk ik voor de overcamp, vanwege de prijs en de mogelijkheid om nog andere dingen op het dak kwijt te kunnen.
 
RE: Daktenten : Welke?

De ruimte op het dak naast de overcamp kan je natuurlijk ook voor andere dingen gebruiken dan een fiets. Je kan er ook een kist of skibox plaatsen zodat je vanuit je tent toegang hebt tot die kist/skibox. Je kan er dan desnoods nog koken ook. Lekker weg van de grond en als je last van de wind hebt draai je je auto even.
of fantaseer ik er nu te veel op los?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE: Daktenten : Welke?

He Hans,

Niets mis met fantaseren :) Ik heb onze Berlingo ook al bijna omgebouwd tot mini-camper...

Maar ik ben het met je eens: ik vind de Overcamp ook de meest aantrekkelijke: de maat, het gewicht en de mogelijkheden dat je er inderdaad nog iets naast kan zetten.

Ik ga van de week eens bellen voor een afspraak om eens te kijken en te liggen. Want laten we wel wezen: we kunnen hier nog 234 berichten over plaatsen maar als blijkt dat het niets is heb je er ook niets aan.

Ik zag zelf de voordelen van de tarp die je aan de achterkant van de auto kan zetten wel maar Jo ziet liever een voortent erbij vanwege onze honden, die kunnen daar dan in liggen.
Voor ons is het vooral interessant omdat wij graag in Scandinavie rond trekken. Tot nog toe 2 keer in Zweden geweest maar we willen eigenlijk wel wat meer rond reizen. En wildkamperene mag daar dus je zet je auto neer, trekt je tent open en bent klaar...

Duncan.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan