de Haute Randonnee Pyrennee.


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!

Abonneer je gratis op de Hiking-site.nl Nieuwsbrief:


banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal,

Ik zal me eerst even netjes voorstellen voordat ik losbarst met mijn vragen. Ik ben Maarten van Loon, 33 jaar. Een 5 jaren geleden was ik hier op deze site wat actiever. Dit omdat ik bezig was om een en ander uit te zoeken voor een tocht en toen liep ik regelmatiger dan dat ik nu doe. Als ik een tocht voorbereid probeer ik altijd om van te voren zoveel mogelijk info te krijgen, informatie weegt namelijk niets maar is wel van groot belang! Sommige van jullie herinneren me mischien nog wel.

Goed, dat was het officiele gedeelte, dan nu mijn vragen.

De tocht die ik destijds heb gelopen was de GR10, solo, van kust tot kust. Daarna ben ik niet meer in de pyreneen geweest, natuurlijk wel in andere gebergtes. Maar ik wil weer terug, de Pyreneen blijven voor mij toch nog het mooiste gebergte waar ik geweest ben. Aangezien ik ook al gedeeltes van de GR11 heb gelopen wil ik nu wat aan de HRP gaan doen. Nu heb ik daar destijds van Ton Joosten een boek over gekregen, “Het grote Pyreneenavontuur -De Haute Randonnee Pyrennee.

Het plan is om 2 weken weg te gaan. Met een maat, enerzijds omdat dat gezellig is, anderzijds voor de veiligheid en haalbaarheid vanwege de summiere mogelijkheden tot fourageren (hier heb ik een andere keer vragen over). Nu heb ik bekeken wat interessant kan zijn en de etappe vanaf Gavarnie (FR) naar Salardu (SP) lijkt me een behoorlijke uitdaging. Ik zeg nu meteen al dat ik geen idee heb hoe zwaar dit stuk is, of hoe technisch en daar heb ik een paar vragen over:

VRAAG 1) Wat verstaat Ton Joosten in zijn boek onder “zeer ervaren bergwandelaars”. Ik heb behoorlijk wat kilometers in de bergen in de benen zitten, waarvan vele WEL met goede/redelijke bewegwijzering (o.a. GR10 / GR11). Ik ben vrij ervaren in het kaart en kompas lezen maar dit onder redelijke omstandigheden (geen dagenlange mist ofzo). Ik heb zeer beperkte kennis over klimmen met touwen ed (heb wat indoor klimmen gedaan, kan veilig abseilen, hiervoor heb ik ook de materialen).

Mijn maat waar ik mee heeft weinig ervaring in dit soort gebieden maar een uitstekende conditie en doorzettingsvermogen.

VRAAG 2) Is het voldoende dat hij kan rekenen op mijn ervaring als het gaat om orientatie e.d., of is het van belang dat hij dezelfde ervaring heeft als mij in het geval van klimmen, wandelen in de bergen etc.

Etappe 20 in het boekje is Refuge de la Soula - Refuge du Portillon. Hierover zegt TJ het volgende;
“In het kort; sneeuwvelden, puinhellingen, passages over rotsen en een paar hoge cols maken deze etappe lastig. Bij slecht weer is de slotfase zeer moeilijk en gevaarlijk. Etappe 21 is Refuge du Portillon - Refuge de la Renclusa, hierover zegt TJ: het ongebaande terrein, de sneeuwvelden, de hoogste col van de HRP maken deze etappe enkel en alleen geschikt voor zeer ervaren bergwandelaars. De oostkant van de col Inferieur de Literola (2983m) is een steile helling, waarop altijd sneeuw ligt. Stijgijzers en touw kunnen nuttig zijn. Etappe 22: in het kort, opnieuw een zware en moeilijke etappe waarbij een hoge col moet worden overgestoken. De oostkant van de coll de Mulleres is zeer steil en noopt tot grote voorzichtigheid.

VRAAG 3) Heeft iemand ervaring met deze etappes? Kan iemand iets meer vertellen zodat ik een betere inschatting kan maken over of dit wel of niet haalbaar is. Ik wil met name weten of de steile stukken zonder klimspullen ook redelijk veilig te doen zijn, hoe steil praten we over?

De laatste vraag voor nu gaat om het volgende; de kaarten van Frankrijk zijn van uitstekende kwaliteit. Die van Spanje kon ik me herinerren van bagger kwaliteit, weinig detail, niet erg bruikbaar voor het orienteren in slechter weer met weinig zicht. Dit is wat ik van 10 jaar geleden nog weet.

VRAAG 4) Gezien ik alle etappes eerst op kaart wil zien zodat ik een betere inschatting kan maken over hoe lastig de route zal zijn (met name de orientatie is mijn grootste angst) wil ik weten of de kaarten van spanje in de pyreneen bruikbaar genoeg zijn (1:50.000 volstaat wel, mits er voldoende accurate informatie op staat - een bergmeer verdwijnt niet zo snel, maar bv bosbouwwegen zijn makkelijk aan te zien als paden die je inmoet...).

Ik vertrek waarschijnlijk over een 3 maanden, de eerste weken van augustus, of (dat ligt aan mijn maat) de laatste 2 van juli. Oke tis een heel verhaal, ik hoop dat iemand me een beetje op weg kan helpen. Alvast bedankt dat je dit hele stuk gelezen hebt ;)

Maarten
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Maarten,
iemand die de gr10 in een stuk gelopen heeft moet zich niet veel zorgen maken en als hij met deze ervaring zich toch nog grondig blijft voorbereiden kan er niets mis lopen.
Pluis ons belgisch forum eens uit; We hebben al heel wat van gedachten gewisseld over de Pyreneeen
Het traject waar je je vragen over stelt heb ik zelf nog niet gelopen. Wel al veel over gelezen in mijn voorbereiding.
http://hiking.be/nl/forum/messages.asp?ForumID=18570
Misschien is het veiliger, door de sneeuwval om in augustus te vertrekken maar misschien kan joery tegen die tijd er wat meer over vertellen hoe de toestand er is
http://hiking.be/nl/forum/messages.asp?View=3&ForumID=42697
De volgende draad bevat ook wat nuttige passages
http://hiking.be/nl/forum/messages.asp?View=3&ForumID=37118
Willem lijkt een aardige jongen ;-) om mee van gedachten te wisselen.
Mijn vermogen om verkeerd te lopen is legendaris en toch ben ik steeds veilig thuis geraakt.
Qua kaart is de kaart 23 van rando editions grensoverschrijdend en bestrijkt het gebied tussen gavarnie en vielha. Verder heb ik tijdens mijn 'rondje van d'aran' gebruik gemaakt van de editorial alpina kaart.
Ze kan volstaan.
Je moet toch nog eens nadenken over je route. Het gaat je wat tijd kosten om vanuit salardu terug naar huis te gaan.
Rondje vall d'aran geeft de nodige hints.
Salardu-Mérens mag er ook zijn
Succes

Ivo
 
Maarten,

Mijn antwoorden op jou vragen:

VRAAG 1: Zoals Ivo zegt lijkt me iemand die de GR10 gelopen heeft en nog meer, een ervaren bergwandelaar. Voor de HRP moet er niks geklommen worden over touwen of andere hulpmiddelen. Het terrein is soms alleen wat ruwer in vergelijking met GR10.

VRAAG 2: Dat je partner het fysiek aankan zal wel volstaan.

VRAAG 3: De eerste twee etappes heb ik vorig jaar (op uitzondering van de Collado Inferior de Literolla) in juni gelopen. De derde etappe eind juli 2005. Mijn bevindingen opgesmukt met wat fototjes: De etappe Refuge de la Soula - Refuge du Portillon is idd nogal onaangenaam nabij de Tusse de Montarque doordat je je hier lang een weg dient te banen over grote blokken. Bij mist kan je hier wel eens lang op zoek zijn naar de Refuge de Portillon, ik spreek uit eigen ondervinding. Maar van een half uurtje zoeken ga je niet dood. De Col de Gourgs Blancs is minder lastig dan Ton Joosten doet vermoeden vind ik. De oostkant kent lang sneeuwvelden maar daar liep ik zo zonder problemen over. Echt steil is het alleszinds niet. Hier een foto van de oostkant (er zal nog minder sneeuw liggen als je eind juli of augustus gaat):
http://www.flickr.com/photos/den_dzjow/192725896/in/set-72157594204605867/
De westkant kent ook sneeuwvelden maar deze liggen bijna vlak.
Dan de etappe Refuge du Portillon - Refuge de la Renclusa: De Col Inferior de Literolla heb ik zelf nog niet overgestoken, wel aan de voet gestaan langs bijde kanten en daar leek niks aan. Op de vraag of uitrusting voor deze col nu wel echt nodig is antwoordde Ton Joosten me ooit eens iets van dat ervaren personen daar zeker zonder hulpmiddelen over kunnen maar dat hij dat moeilijk zo in zijn boeken kan verkopen. Die sneeuw op deze col lijkt me dus niet vlug iets om direct bang van te zijn, ook al is er dit jaar mogelijk langer veel sneeuw te verwachten langs de oostkant.
Dan de etappe over Coll de Mulleres. Deze col is andere koek. Langs de oostkant op handen en voeten afdalen over rotsen. Dan zal je op een sneeuwveld terecht komen. De helling hiervan is bovenaan ongeveer 50°. Toen ik hier overstak was er een spoor dat schuin over het sneeuwveld liep zodat deze passage gemakkelijk te nemen was.
http://www.flickr.com/photos/den_dzjow/213246325/in/set-72157594195877804/
http://www.flickr.com/photos/den_dzjow/213246833/in/set-72157594195877804/
Mijn idee is dat je hier vanaf half juli wel over kan vermits er genoeg mensen dan een spoor hebben gemaakt. Is er geen spoor dan heb je pickel en stijgijzers nodig, maar het zou me verbazen als er tegen de tijd dat je van plan bent daar te zijn er dan geen spoor is. Val je hier dan ben je gezien. Naar mijn mening is een pickel hier om je te kunnen redden of bij onvoorziene omstandigheden dus toch wel op zijn plaats. Nog andere gezichtspunten van Coll de Mulleres:
http://www.flickr.com/photos/den_dzjow/213245814/in/set-72157594195877804/
http://www.flickr.com/photos/den_dzjow/213248585/in/set-72157594195877804/

VRAAG 4: De franse Rando Editions Kaarten met schaal 1:50 000 zijn in principe voldoende. Deze bedekken ook grotendeels de Spaanse kant.

Tot slot nog een tip:
Vertrek elke dag zo vroeg mogelijk. Onweer treedt vaak op en bij voorkeur in de late namiddag en avond. Maar niet alleen om onweer voor te zijn kan je best vroeg vertrekken. Ook de hardnekkige mist die typisch is voor de Franse kant zakt 's nachts wel eens dieper weg in de dalen en wordt tijdens de namiddag weer doorheen de dalen "omhoog gezogen". In de voormiddag kan je in zo'n situatie dan nog lang mistvrij stappen.

Tot genoegen,
Joery
 
Maarten,

Ik vertrek met een maat in September naar Banyuls (vandaag treintickets geboekt) om de HRP volledig te wandelen. Ons doel is om in vier weken hem volledig af te werken. Velen verklaren ons waarschijnlijk zot - ik incluis - maar we gaan het toch proberen en ik heb toch gelezen dat het al gedaan is 23 dagen! Al was dat dan wel iemand die de streek op zijn duimpje kende. Bon, we zullen proberen en zien waar we geraken. Maar als je terug bent laat zeker eens weten hoe de condities zijn...

groeten,

mathias
 
Qua fysieke prestatie kan ik er alleen maar mijn hoed voor afdoen.
Dagtrajecten waar ik zelf niet aan kan tippen
maar voor mij heeft dit niets meer te maken met de HRP
(of wat gemeenzaam omder 'trekking'wordt verstaan.)
Goed, de hoofdroute die verbonden wordt aan de HRP is doorheen de jaren geregeld 'omgelegd'
maar zijn route loopt soms wel heel vreemd.
Daarom is het moeilijk vragen naar de condities ter plaatse.

Blijf nochtans benieuwd hoe je het er vanaf gaat brengen.
Voor de liefhebbers
Het 23 dagen traject is hier te vinden
http://hrp.skyblog.com/
Zelf doe ik het liever wat kalmer aan en geef de Pyreneeen ruimschoots de tijd om in te werken op mij.

Ivo
 
Pickel, stijgijzers,eenvoudig voortbewegen rotspassages II,kaart 1:25.000 nodig.Col inferieur de literole en col de Moulieres volledig ongeschikt voor wandelaars zonder ervaring in het hooggebergte.

Kees
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan