De ideale tent...


Status
Niet open voor verdere reacties.
Na ruim twintig jaar trouwe dienst begint mijn tent het nu echt te begeven, en zal ik op zoek moeten gaan naar een nieuwe.
Ik heb een aantal keer een koepeltent gebruikt (mijn tentje is een ouderwets twee-stokken-met-een-noklat-geval) en was daar niet heel erg te spreken over (na een aantal keer opzetten waren die koepeltentjes niet meer goed op te spannen, en gingen ze doorlekken).

Eigenlijk ben ik dan ook op zoek naar dezelfde tent als die ik nu heb, maar dan nieuw.
Weet iemand of er nog fabrikanten zijn die lichte 2-persoons tentjes zonder koepel maken (dus gewoon met rechte palen en een noklat)?

Alvast bedankt!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hallo Willemijn!
Ik heb het gevoel dat je een beetje appels met peren zit te vergelijken. Zo heb ik ruim 20 jaar geleden eens een van de eerste koepeltenten, van The Ultimate, mogen gebruiken, fantastisch goede tent! Maar 1 nadeel: de prijs was toen tegen de 1000 guldens voor een twee-persoons. Dus die tenten kocht men niet, wel de goedkope massaproductie-imitaties voor een fractie van die prijs, en ook een fractie van die kwaliteit. Zo denk ik dat je nog nooit in een echte goede koepel of boog tent hebt geslapen en dus je vooroordeel daartegen kunt blijven houden..
Maar goed, iedereen zijn eigen smaak: er zijn mogelijk nog nok-tentjes te krijgen van het Nederlandse merk Esvo en het pas gestopte Erdman Schmidt of van Slee. Ik zie ze tenminste regelmatig voorbijkomen op Marktplaats. De ultieme noktent is waarschijnlijk de Muddus van Hilleberg, helaas ook in prijs..(in de collectie van Groot Knaagdier).
Groeten,
Boelo
 
Hallo Willemijn!
Nog even een aanvulling: Slee heeft geen 2pers 2stoks tentjes meer, wel is er de Esvo Ahorn (nylon, 339,-) en de Esvo Eskimo (katoen, 435,-) en de Hilleberg Muddus kost 469,-. Van die laatste prijs kun je nog wat afhalen, wanneer je de stokken vervangt door trekkingstokken.
Groeten,
Boelo
 
Denig verkoopt nog steeds dit soort tenten. Toch zou ik ook eens verder kijken want er zijn echt wel verbeteringen geweest de afgelopen 20 jaar, maar goed een nok tent blijft toch het leukste.

Eins
 
Hallo Eins!
In de collectie van Carl Denig, eigen merk, heb ik niets anders kunnen ontdekken dan Boogtenten en grote z.g. piramidetenten. Dus geen ouderwetse 1 of 2 stokstenten meer. Of heb ik toch iets over het hoofd gezien?
Groeten,
Boelo
 
Hallo Willemijn,

Al jarenlang kampeer ik in een tent zoals jij beschrijft( twee stokken met een noklat geval)
Esvo in Volendam maakt al jarenlang goede kwaliteit lichtgewicht tenten zowel in nylon en katoen. Echt een aanrader, webadres: www.esvo-tenten.nl
Groet
Thom
 
Klopt, op de website staat inderdaad niets, maar in Nieuwegein heb ik toch laatst echt een tentje zien staan. Twee persoons, Nylon, een stokker, kilootje of 3.

Eins
 
Willemijn

Ik ben een beetje verbaast over je relaas dat boogstok tentjes na een paar keer opzetten niet meer af te spannen zijn. En dat je derhalve opzoek bent naar een twee stokkertje met nok.

Het fenomeen van slapper zittend nylon ken ik ook wel. Je spant je tent netjes op en 's ochtends hangt alles een beetje slap. Dit is gewoon het resultaat van de werking van nylon onder de weersinvloeden.

Daarom verkopen goede merken tenten die altijd op te spannen zijn, keer op keer. Dus geen vaste bevestigingspunten die niet te spannen zijn. Zo kan je een natte tent (als je tent na de eerste overnachting niet heeft kunnen drogen) gewoon weer voldoende op spanning zetten.

Ook bij een 2-stokkertje heb je het doorzak probleem. Hoe groter het doek oppervlak tussen twee stokken, hoe groter de doorbuiging van het doek. In theorie zal bij een koepel het doek tussen de stokken het kleinste oppervlak hebben. Bij tunneltenten lijkt dit oppervlak het grootst. Verder nooit zuinig zijn met haringen. Een volledige koepel kan dan wel volledig vrijstaand zijn. Maar toch haringen gebruiken scheelt ook weer doorzakking.

Het lijkt mij daarom zinnig om vooral te zoeken naar een tent die goed af te spannen is op de boogbevestigingspunten en voldoende haringpunten tussen de stokken. Let ook goed op of de tent lang en breed genoeg is voor lichaamslengten die erin moeten. Immers als je tegen je binnentent aan gaat liggen houdt alles zeer snel op. Ik heb zelf ervaring met Hilleberg (een 2p Niak) en Wechsel (1p pathfinder unlimited) en ben over beide merken erg goed te spreken.
 
Kijk ook eens op:
http://www.zwerfkei.nl/cgi-bin/page.pl?tenten:0776:art00004339

http://www.mountain-equipment.co.uk/The Gear/TENTS/AR Ultralite 1

Een twee stoks (1 of 2 persoons) tentje, 1195 gr., volgens commentaar bij de zwerfkei:

Is een prima tentje; licht (echt licht), doordacht, waterdicht, snel op te zetten, is op kleine plekjes neer te zetten (verstoppen) Eigenlijk moeten binnen- en buitentent te gelijk op gezet worden, eerst binnentent afbreken kan wel makkelijk. Alles is klein en krap niet echt geschikt voor wat langere mensen, binnen en buitentent raken elkaar makkelijk bij het zitten en het voeteneind van de slaapzak en die wordt dan iets nat. Ventilatie, buitentent is grotendeels los van de grond en in de nok is een ventilatie mogelijkheid echter altijd condens gehad in de praktijk.
 
Je zou ook nog kunnen kijken naar een tipi-variant. Helsport heeft er, en tentipi ook geloof ik.

grtz
Henk
 
Hallo Willemijn,
Het genereuze aanbod van Au vieux Campeur heeft de volgende nadelen:

-de tent is te kort (200 cm)
-het doek is te zwak
-de bestelling moet in het Frans

Nee, dan beveel ik liever mijn eigen hondenhok/annex balzaal aan:
http://www.exped.com/exped/web/exped-homepage.nsf?OpenDatabase

Die staat binnen 2 minuten en is de ideale "geen gezeur" tent. Bovendien op het moment in de opruiming (Hot offers) bij www.outdoor-discount.com alwaar men per internet kan bestellen en aan de telefoon Duits of Engels spreekt.
Groeten,
Boelo
 
>Hallo Willemijn,
>Het genereuze aanbod van Au vieux Campeur heeft de volgende
>nadelen:
>

>-de bestelling moet in het Frans
>
Is dat een nadeel of vind jij het een nadeel? :):p
 
>
>Nee, dan beveel ik liever mijn eigen hondenhok/annex balzaal
>aan:
> http://www.exped.com/exped/web/exped-homepage.nsf?OpenDatabase
>
>Die staat binnen 2 minuten en is de ideale "geen gezeur" tent.
>Bovendien op het moment in de opruiming (Hot offers) bij
>www.outdoor-discount.com alwaar men per internet kan bestellen
>en aan de telefoon Duits of Engels spreekt.
> Groeten,
> Boelo

Zeker de Vega (link werkt niet lekker). Dat is een enkeldaks tent met portaaltjes en lekker laag gewicht. Ziet er idd interessant uit. Hoe ventileert dat ding? M.a.w. last van condens in je enkeldaks binnentent?
 
Hallo Sander!
Bij een beetje normaal weer geen of bijna geen condens in de tent(was 18 van de 20 keer). Bij plotseling koude, heldere nachten in een vochtige omgeving met veel dauw, dan wel. Dat komt omdat de ademende laag van buiten al door een laag dauw wordt bedekt en dus niet meer werkt. Stevig ventileren en de deuren openzetten maakt het alleen maar erger! Dan moet je het microvezeldoekje bij de hand houden en de tent 's ochtends voor vertrek even binnenstebuiten uitschudden. Ik merkte overigens wel dat onder deze omstandigheden alle andere tenten en ook tarps hinder hebben van condens! In de praktijk is ook alles zo weer droog, gelukkig.
Groeten,

Boelo
 
Dank Boelo!
Ik was even nieuwsgierig naar de prestaties van huidige enkeldaks tenten. Ik kampeerde vnl in najaar, winter en voorjaar. Dus vaak vochtig en dampig. Je hebt idd een punt dat je in deze omstandigheden bijna nooit helemaal droog houdt. Mijn ervaring is echter dat mijn binnententen in vochtige omstandigheden, aan de binnenkant, meestal toch wel droog blijven. Het condens wat van de binnenkant van de buitentent op de buitenkant van mijn binnentent komt, blijft op de buitenkant van de binnentent(parelt netjes af). (was ie nog te volgen? }( )

Aangezien ik in dons slaap blijf ik daarom voorlopig een voorkeur houden voor dubbeldaks, dan maar ietsjes meer gewicht :)
 
Hallo Sander,
Je redenering klopt als een bus! Er is echter één uitzondering hierop, namelijk als je boven de boomgrens zit. Daarom zie je in de bergsport ook nogal wat enkeldaksen. Maar boven de boomgrens mag je extra sterke wind verwachten zodat je daar beter af bent met de Exped Polaris of een andere tent van geodetisch model.
Groeten,
Boelo
 
Zijn veel enkeldaks (expeditie) tenten niet van een of ander gore-tex materiaal?

Waar zit dan het verschil met boven de boomgrens in? De relatieve luchtvochtigheid?
 
(mijn tentje is >een ouderwets twee-stokken-met-een-noklat-geval) >Eigenlijk ben ik dan ook op zoek naar dezelfde tent als die ik
>nu heb, maar dan nieuw.


Gauw naar Erdmann Schmidt in Hoogeveen. Ze houden er mee op deze ideale tenten te maken, vanwege gebrek aan belangstelling.
Er zullen best nog tenten in de voorraad liggen met aantrekkelijke korting.
M.vr.gr. Janneman.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Yup, enkeldaks tenten hebben doek met de eigenschap water blijft buiten en damp gaat door het doek van binnen naar buiten. Het speciale van de enkeldaks tenten is dat het water buiten blijft. Echter bij alle waterdichte ademende materialen (ook bij Goretex) geldt dat het ademende vermogen drastisch afneemt als er water op de buitenkant ligt. Daarom is het zo belangrijk je GTX jas goed te verzorgen zodat hij goed blijft afparelen.

Boven de bomengrens: Ik denk dat dit te maken heeft met het feit dat het hoog altijd kouder is. Het enige wat ik derhalve snel kan verzinnen is dat hierdoor boven de bodemgrens de luchtvochtigheids verhoudingsgewijs een stuk lager is dan onder de boomgrens. Ergo minder condens op je buitentent en daardoor ademt de enkeldaks beter.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan