de juiste brander

ervaring maakt wijs , ervaring delen doet juiste keuze maken .

Om lekker eten te maken maak ik gebruik van een brander, veel fabrikanten pronken met de details van 1 liter water kookt binnen de 3- 4 minuten .
Ik wil geen waterkoker maar een brander waar ik lekker mee kan koken , aangebrande pannetjes is lastig schoonmaken in de natuur.
Gewicht van de brander is belangrijk , maar ook het gebruik van brandstof, elke liter is gewicht.
Persoonlijk is een lekkere maaltijd het belangrijkst, licht en zuinig is ook nodig, de brandstoffen moeten verkrijgbaar zijn in alle landen, het moet schoon mee kunnen in een vliegtuig.

Mijn huidige setjes zijn niet ideaal , graag lees ik een reactie van positieve ervaring met het ultieme setje .

er gaat niets boven een kampvuur, of juist wel , dat is lekker

groet Joop
 
Laatst bewerkt:
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ha Joop,

Er is geen ideaal. Ieder gebruik en omstandigheid heeft z'n eigen ideale brander en pannenset. In jouw geval gaat het dus om lekker kunnen koken maar ook lichtgewicht.

Qua pannen denk ik dan ook aan anti-aanbak pannetjes. Dat scheelt zoveel geklooi met aanbakken en schoonmaken. Dan kom je denk ik bij de optimum Terra serie uit. Niet retentie zwaar maar wel degelijk.

Qua brander moet je iets hebben wat vooral ook laag afgesteld kan worden of waarbij de pan makkelijk verder van de hitte bron verplaatst kan worden.

Sommige benzine branders kunnen prima simmeren maar dat is zwaar en lawaaierig

Gasbranders kunnen minder goed simmeren (waaien sneller uit) en veel zijn ook lawaaierig

Alcohol spiritus branders kunnen laag gesteld worden met een simmer ring. Het is iets meer geklooi maar het werkt wel. En het is stil en het kan licht!

Moet zeggen dat ik de meeste culinaire rugzakkokers altijd op spiritus zie koken....

Ik heb ook een zelfgemaakt setje: pennenbakje action (een stuk van de onderkant eraf geslepen als pannensteun. Trangia spiritus cup met losse summerring en een aliexpress titanium foil windscherm.Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
 
heb eens alles weer door gespit, het ultieme kook moment waar je als buitensporter tijd voor hebt .

Ik wil geen brander waar je bijna mee kunt lassen , denk dat ik zoek naar het onmogelijke, heb gisteravond meerdere branders bekeken , denk dat ik een gewoon anders moet denken
Heb een houtbrander waar een spiritusbrander in kan, moet hem meer als houtbrander gebruiken dan is het gewichts probleem ook weg.
Zwarte pannen ben ik al gewend.
Spiritus als noodoplossing en hout als vaste brandstof.
Zoveel ben ik ook niet boven de boomgrens.

Eten heeft ook zijn garingstijd nodig, dan heb je veel brandstof nodig , vriesdroog is niet mijn keus .
 
Laatst bewerkt:
Ook vers eten kan je met slow cooking klaar maken (kort aan de kook brengen en nagaren op een heel klein pitje of in een cosy. Kokkerellen op een houtbrandertje is mijninziens bijna kansloos. Lastig vuur te reguleren en bij lange kookrijden eindeloos houtjes maken en bijgooien. Dan kan je beter boven een kampvuur koken met een verstelbare pannesteunhoogte.

Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
 
Goed hoe jij het verteld , kampvuur is de ultieme warmte haard voor deze manier van koken, maar kan met mijn brander ook goed koken als ik echte houtblokjes zaag , kost tijd , en dan is er houtvuur .
de driepoot en echt vuur is mijn ideaal

lichtgewict is altijd een compromis

jij hebt mooie kampvuur spullen , ontmoetje graag weer eens bij een vuur lekker eten .
 
Laatst bewerkt:
Hier komen ze.

Foto 1 is het gewicht van de kale 'UL' spiritus set. Ik wil nog een lichtere cup van titanium vinden. Houder is een aangepaste pennenhouder van de action. En wat ijzerdraad er doorheen geregen om de cup van de grond te houden.

Foto 2 is een kale titanium gasbrander gescoord op aliexpress voor weinig.

Foto 3 gasbrander met vol 110 gr. Blikje

Foto 4 is de spiritusset met 110 ml spiritus

Foto 5 is de spiritus cup in combinatie met een bushcooker en 110 ml. Spiritus. Met deze set kan ik ook houtbranden.

Foto 6 is een detail foto van de spiritusset.


Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
 
iteressantre gdachte spinsels. zelf kan ik kiezen uit een aantal pocket-rockets, een grote gasbrander (http://www.hiking-site.nl/goodies-gosystem-basecamp-brander.php) een paar verschilende benzine branders, een petroleum brandertje, " Trangia" kooksetje.

Zelf pak ik meestal een klein brnadertje mee op gas, puur gemak. Dit als het niet al te ver onder nul gaat en we niet te lang weggaan, Gaan we verder weg dan wordt het meestal de msr whisperlite, deze laat zich ook erg goed temperen, zelfs een hele lading pannenkoeken bakken is geen probleem.

Als ik nu alles weg moest doen en een nieuwe moest kiezen zou het toch de optimus crux worden, zeer comnpacte gas brander met brede kop die dus erg breed warnte afgeeft, en hee compact op te vouwen is. gewicht is wel ok.

Op de meeste gasbranders is zekker goed te koken, gas is redelijk goed te krijgen in de westerse wereld. En het is een gamakkelijk systeem.

Op spiritus branders koken is een leuke ervaring, kost echt wat denk tijd om je systeem daarop ingericht te hebben. Voor alleen waterkoken voor je droogvoer is het een te omslachtigsysteem maar om uitgebreid te koken komt er wel meer bij kijken dan met een gas of multifuel setje.

In de bikepaxking wereld bv zag je eerst allerlei mooie zelfgeknutselde alcohol branders maar de afgeopen maanden zie je steeds meer verha van mensen die weer overgestapt zijn naar lichte gasbranders. Zelf zit ik te denken aan een Kraku van alpkit, ik denk het lichtste brandertje op dit moment waar je vooral water kan koken.

Echt heel uitgebreid koken op een camping, dan komt er vaak echt openvuur bij kijken, in een opvouw bbq en een handzaam brandertje of de grote GosSystems brander erbij (die bijna doorkan gaan voor een scottelbraai met een pannekoekenpan erop).

Dus ja, wat is ideaal... dat is per tripje voor mij een andere brander en zelfs een ander pannensetje.

Bas
 
Op spiritus branders koken [...] Voor alleen waterkoken voor je droogvoer is het een te omslachtigsysteem maar om uitgebreid te koken komt er wel meer bij kijken dan met een gas of multifuel setje.

Mwoah vind je? Gas is maar één stapje minder werk. Ik vind methanol nog steeds snel. En licht. En simpel. En klein. ;)
 
Dat gasbrandertje van mij weegt maar 25 gram. Toen ik hem kocht had ik nooit gedacht dat hij zo licht zou zijn. De Alpkit kraku is waarschijnlijk precies dezelfde (made in china)

Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
 
Ha die joop, laat mijn nu net een week geleden bij de kampeermarkt zijn geweest. Er gaan bij een aantal mensen best wel de oogjes glimmen, bij dit oud spul.
 

Bijlagen

 • IMG_8586.jpg
  IMG_8586.jpg
  816,8 KB · Weergaven: 304
 • IMG_8587.jpg
  IMG_8587.jpg
  845,1 KB · Weergaven: 301
 • IMG_8588.jpg
  IMG_8588.jpg
  846,2 KB · Weergaven: 283
Maar koken zoals jij wil, zou ik een gasbrander aanraden. Deze is het best te gebruiken bij uitgebreide vers spul maaltijd. Hout en alcohol stove gaan prima voor een aan de kook breng product of koffie water. Naar mij idee maakt het niks uit of een brander 3 of 5 minuten erover doet om water aan de kook te brengen. Wie meet dat als ie op hike is? Ik zeker niet en dit is ook niet de belangrijkste keus om een brander te kiezen.
Een gasbrander kan je makkelijk regelen tijdens het koken. Zo voorkom je dat je groeten droog koken of dat je rijst zwart vast zit op de boden.
Afgelopen week een proefje gedaan met nieuwe aluminium pannetjes en rijst koken. En zoals je ziet is het resultaat prima, met een alcoholbrander krijg ik dit resultaat niet zo. Duur hoeft het kookmateriaal ook niet te zijn en er is keus genoeg. Een zuinige goed regelbare gasbrander zou je voorkeur moeten zijn.
 

Bijlagen

 • IMG_8609.jpg
  IMG_8609.jpg
  797,7 KB · Weergaven: 221
 • IMG_8610.jpg
  IMG_8610.jpg
  777 KB · Weergaven: 229
 • IMG_8612.jpg
  IMG_8612.jpg
  718,7 KB · Weergaven: 247
Laatst bewerkt:
De soto ( japans) gasbrander is erg licht en heeft een ingebouwd windscherm. weegt: 67gram klein
De brander die doet wat hij moet doen. Je kunt hem goed reguleren en in de wind geen probleem.
Ik heb al veel branders uitgeprobeerd maar deze is echt uniek.
Soto heeft ook een benzinebrander die ziet er ook mooi uit maar nog niet uitgeprobeerd.
 
Mwoah vind je? Gas is maar één stapje minder werk. Ik vind methanol nog steeds snel. En licht. En simpel. En klein. ;)

Beetje verkeerd opgeschreven op de gsm, ik bedoelde voor waterkoken gaat het porima, je weet snel hoeveel gram brandstof je nodig hebt, maar om echt te kokkerellen is het omslachtiger.
 
Je bent de eerste die ik dat hoor zeggen :rolleyes:

Hmm, heb een aantal verschillende branders naast elkaar, oa een dragonfly en een optimus nova (ouder tyoe) en natuurlijk een coleman multifuel. de whisperlite komt mijn inziens toch aardig in de buurt van mijn gasbranders, misschien kan ik er fijn me werken.

Bas
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan