De Nijmeegse 4daagse


Status
Niet open voor verdere reacties.
S

Saskia_2003

Guest
Hoi iedereen,

Ik ben Saskia en ik ben 13 jaar en wil samen met mijn vriendin de Nijmeegse 4daagse gaan lopen. Als we meedoen moeten we 30 km per dag lopen. Ik vroeg me af wat voor schoenen je hiervoor nodig hebt, ik had al gelezen dat je het beste A-schoenen kan nemen maar misschien heeft iemand hier nog tips voor. Ook vroeg ik me af of je veel moet oefen om de 4daagse uit te kunnen lopen zonder al te veel blaren en blessures. Ik hoop dat iemand hier tips en info over heeft.

Groetjes Saskia:) :eek:
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hallo Saskia,

Ik heb de 4-daagse van Nijmegen twee keer gelopen. Maar ik heb 'm als militair gelopen en dus legerschoenen aan gehad...

Maarrrr... het is een beetje afhankelijk van het weer en wat je zelf gewend bent. Ben je gewend om op een B-schoen of zelfs een C-schoen te lopen kun je dat natuurlijk blijven doen.
Loop je graag op lichte wandelschoenen en is het mooi weer zal ook dat prima gaan. Alles is mogelijk: wij hebben zelfs eens iemand op klompen zien lopen.

Trainen zou ik zeker doen. Voor ons stonden er minstens 160 trainingskilometers op het programma. Zo kun je aan je conditie werken en je traint je voeten: je krijgt dus eelt.

Om je voeten te harden kun je ze ook insmeren met kampferspiritus, dat kun je bij de drogist of reformwinkel krijgen.

Als je nog meer vragen hebt roep je maar,

Succes met trainen,

Duncan.
 
Hallo Saskia.

Er is bij jou ook nog een ander probleempje waar je toch even over moet nadenken.
Je bent 13 jaar en daarom nog net niet helemaal volgroeit.
In een aantal botten van je, zitten zogenaamde groeischijven die er voor zorgen dat je dus groter wordt.
Pas als die schijven er mee gestopt zijn groei je dus niet meer en heb je je uiteindelijke lengte bereikt.
Dit geldt dus ook voor je voeten.

Als je nu dure wandelschoenen gaat kopen (140 euro)kan het nog altijd gebeuren dat over een jaartje je schoenen te klein zijn geworden en dat is wel heel erg zonde van die mooie schoenen en van je geld.

Ja, en nu wil je toch graag die 4-daagse lopen en je vraag is, op welke schoenen je dat moet doen.
Ik kan je hier geen goed advies over geven omdat mijn kennis daarvoor te kort schiet.
Mijn advies is dan ook dat je eens in je omgeving moet gaan vragen of iemand goede schoenen heeft van jou maat waar je de 4-daagse op kunt lopen of informeer eens bij een goede schoenenwinkel/sportzaak waar je dus voor een stuk minder, toch relatief goede schoenen kunt vinden die voor je doel geschikt zijn.

C.M.
D'Oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik weet naar welke streek we gaan).
 
Hou er rekening mee dat de 4daagse volledig over verhard terrein is, dus je demping komt uit je schoenen. Zelf heb ik hem gelopen op m'n bergschoenen, omdat dat de enige wandelschoenen zijn die ik heb. Ze zijn door die 4 dagen+ trainingstochten ook in een keer versleten. Ik heb zo'n 500 km getraind van te voren (vanaf januari toen), aangezien voor de mannen de 4daagse al 200km is, is dat niet zo gek.

Veel mensen lopen de tocht op trimschoenen of wandelschoenen (type A)

Over de training een paar dingen, loop op z'n minst een paar keer die 30km, en loop min. één keer twee en drie dagen achter elkaar. Dit laatste is best belangrijk. Dan weet je ook waarom traditioneel de tweede dag het zwaarst is. Laat je niet misleiden door mensen die zeggen de 4daagse altijd zonder training te lopen, je ziet vanzelf wel hoe deze mensen de finish over komen... :)

grtz
Henk

The Recumbent Architecture Pivo
 
Hoi,

Nog bedankt voor de reacties, ik en marleen zijn vanmiddag begonnen met oefenen, we zijn begonnen met een korte afstand (umm maar 16 km). Ik heb wel gemerkt dat m'n slechte, niet goed passende sportschoenen van Celtics niet bedoeld zijn om mee te lopen (ook niet om te rennen trouwens) dus heb ik besloten om de volgende keer met nieuwe schoenen te gaan oefenen. Ik denk dat ik A-wandelschoenen ga kopen die niet al te duur zijn.

Groetjes Saskia
 
Hoi,
ik weer, weet iemand misschien wat je moet doen als de nagel van je kleine teen in je ring-teen (ik weet het woord niet maar ik denk dat je wel weet wat ik bedoel) prikt, ik had m'n teennagels al hardstikke kort afgeknipt. Greetz Saskia

Ps meer reacties zijn altijd welkom.
 
[laatste wijziging op 16-02-03 om 17:48]Misschoen dat je schien wat te klein is aan de voorkant. Is dit bij je nieuwe schoenen?

Om het tegen te gaan kan je ook een stukje leukoplast plakken op je ringteen aan die kant.

Het nagelsknippen is inderdaad wel belangrijk, zelf kreeg ik die tip ook veel te laat!

Veel succes bij je oefentochtjes, en natuurlijk ook vooral veel plezier :)

grtz
Henk


The Recumbent Architecture Pivo
 
Ik vind zelf goeie sokken ook belangrijk, ik raak snel geirriteerd door sokken met naden, vooral als je lang loopt. En ze moeten natuurlijk niet gaan zweten, maar dat heeft ook met je schoenen te maken. Ik zou kijken naar goede Falke sokken, kost wat, maar lopen wel perfect!

Greetz
 
Als je makkelijk blarn loopt kan het volgende helpen:

De "kritische punten" (En die ken je wel na je oefentochten) vooraf afplakken met compeed en de kampherspiritus truck waar Duncan het over had helpt echt.
Wat ik zelf nog wel eens deed was een paar dunne, strakke sokken aan, deze evt. vast tapen tegen het afzakken en daar dan wat dikkere sokken over hen aan doen.
Je creeert als het ware een tweede huid, bij mij hielp het altijd prima.
Verder de vierdaagse zelf: Pas je aan aan de weersomstandigheden en als je het tempo kan bijhouden: sluit je aan bij een peleton amerikanen met een goede zanger!
Deze jongens lopen blokken van 2 uur en dan 15 of 30 minuten rust.
Elk peleton is voorzien van een voorzanger en daar zijn hele goede bij. De tijd vliegt om, en meestal zijn de soldaten niet te beroerd om eens wat uit te delen, ruilen of je te helpen als je eens in een dip zit.
Rob
"The article also described several people who got lost with satelite navigation devices. They were able to report their positions as 36.2 North by 17.48 West or whatever, but unfortunately didn't have the faintest idea of what that meant as they hadn't brought maps or compasses, or ,evidently, brains."

Bill Bryson-A walk in the woods

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
De kamferspiritus methode werkt erg goed. Je moet alleen wel op tijd er mee beginnen. Vanaf een maand van te voren iedere dag je voeten er mee insmeren.
Klein nadeel: het stinkt nogal ;-)

Groetz,
Dennis
 
>Verder de vierdaagse zelf: Pas je aan aan de
>weersomstandigheden en als je het tempo kan bijhouden: sluit
>je aan bij een peleton amerikanen met een goede zanger!

Het tempo is inderdaad van de meeste peletons geweldig, maar nemen ze van die kleine pasjes! Wij stoven er meestal in hetzelfde tempo snel voorbij :)

Henk

The Recumbent Architecture Pivo
 
de andere kant

beste mensen,

hoewel veel mensen het geweldig vinden om mee te doen aan de 4-daagse en nog meer mensen het hele gebeuren eromheen prachtig vinden, is er ook een keerzijde van dit 'festijn'. Rondom Nijmegen bevinden zich een paar interessante bosgebiedjes. Ruim voordat de 4-daagse begint, wordt Heumesoort (1 van die bosgebiedjes) tot oorlogsgebied omgetoverd. Kwartiermakers met afzichtelijke pakjes en glimmende M-16's zetten grote rollen prikkeldraad uit en bouwen metershoge tenten op. Vanaf dat moment is het ook steevast 1 grote herrie in het anders zo stille bos. 's Avonds moet er natuurlijk stevig gefeest worden en de heren soldaten schromen dan ook niet om de muziek lekker hard aan te zetten. Gedurende de 4-daagse kan je het wel vergeten om even rustig naar het bos te gaan. Overal en nergens zie je soldaten en hun groene troep.
Zodra de 4 dagen van 'afzien' voorbij zijn, wordt het gigantische kamp afgebroken. Na een tijdje mag je er weer komen. De ravage die je dan aantreft is werkelijk ongelofelijk. Alleen de stevige bomen overleven het. Struiken, planten, gras: alles wordt kapot getrapt en gereden. Er slingert troep in alle mogelijke hoeken. Langzaam aan wordt dit opgeruimd en dan krijgt de flora en fauna iets minder dan 1 jaar de tijd om te herstellen, want de 4-daagse mag natuurlijk geen jaartje overslaan.
Zo'n 2,5 duizend kilometer verderop lopen mensen elke dag 40 kilometer, maar dan op hun blote voeten en met een emmer water op hun hoofd. Ik vraag me af of ze daar ook een medaille krijgen opgespeld van de burgemeester.
Joeri
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan