"de Wandelstok"


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hola...

Zijn er bezoekers van deze site die de 'wandelstok' of de 'skistok' gebruiken op tocht?
Zo ja: 1 of 2 stokken, Waarom, Wanneer??
Of juist waarom niet....

Het valt mij op dat het per land nogal verschilt, of, en hoe de wandelstok gebruikt wordt...vandaar...

Reacties welkom.....
:7
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoeveel gebruiken?
Twee stuks... altijd. Je gebruikt die dingen namelijk voor steun en stabiliteit. Als je één stok gebruikt, neem je de druk van maar één voet af. Dus wordt de ander zwaarder belast. Slecht voor het evenwicht... je ziet de "professionals" dan ook altijd met twee stokken lopen, terwijl de "wannabe's" er maar één konden betalen. Ook oude mensen zie nogal eens met één stok lopen... maar dat doen ze ook gewoon in de grote stad....

Wanneer gebruiken?
Vooral bij stijgen en dalen, juist als je een rugzak draagt. Omdat, door het dragen van een (gevulde) rugzak, je zwaartepunt veel hoger ligt dan normaal, ben je minder stabiel. Vooral bij dalen kan zoiets erg gevaarlijk zijn. Ik ben algelopen zomer in de Alpen wezen hiken... ik had geen Leki's bij me... maar zodra ik het geld heb, schaf ik ze aan...
 
Hola Joris....

Er zijn ook mensen die beweren dat altijd met twee stokken lopen ernstig ten koste van het evenwichtsgevoel kan gaan....Of dat 'teveel' vertrouwen op je stokken in zwaar terrein vroeger of later onvermijdelijk tot een valpartij zal leiden..
Ik wil nog wel meer argumenten horen...
pro's & con's

dank je
:7
 
Oh ja....

Wat ik nog wil zeggen...Kijk eens in de webwinkel van Denig...Daar staan een paar Komperdells in voor 7 tientjes..Ik heb al een paar Leki's, maar die Komperdells zijn erg goed. Heel comfortabel polsbandje.

aju
:7
 
Donders.....

interessant prijsje, die komperdells. zijn die lang genoeg voor iemand van 1,90 die bergafwaarts loopt?
en moeten die dingen nu veren (doen sommige leki's, zag ik) of niet?
 
Hola Piet...

Ook voor 1.9 meter. Je kan ze tot 1.4 meter uitschuiven..Voor 't afdalen kan dat lekker zijn. Ze hoeven niet persé 'geveerd' te zijn, mij maakt het niks uit, maar ik ken ze die het erg prettig vinden.
Als ik niet reeds voorzien was had ik die Komperdelletjes gekocht.

Groet
:7
 
Naar mijn mening zijn skistokken niet altijd geschikt om tijdens wandeltochten te gebruiken. In terrein met alleen maar (grote) keien heb je er niets aan. Als je een rivier moet doorwaden, wat in Zweden kan gebeuren, heb je ook al niets aan een skistok. Ze kunnen geen grote zijwaartse druk verdragen en een telescoopstok kan tijdens het waden in elkaar schuiven. Als ik wandel in een gebied waar ik misschien moet waden, gebruik ik een stok van ongeveer mijn lichaamslengte. Ik heb een aluminiumbuis gekocht van 2,5 cm doorsnede. Het gewicht valt reuze mee, hij is sterk en je kunt hem voor veel meer dingen gebruiken dan alleen als steun bij het lopen. Want daar gebruik ik hem ook voor. Het voortdurend gebruiken van (ski-)stokken is inderdaad niet bevorderlijk voor het evenwichtsgevoel. Als je echter gewichtsproblemen hebt, is het gebruik van dergelijke stokken zeker wel aan te raden.
 
In de laatste zin van mijn eerste reactie staat een belangrijke schrijffout: "gewichtsproblemen" moet "gewRichtsproblemen" zijn.
 
Ha die martin,

Ok ik heb niets te zeggen over de wandelstok, maar ik was heel benieuwd hoe je vakantie in augustus was. Ben je veel wijzer geworden?
Hoe gaat het met hou en met je vader? Doe hem de hartelijke groeten van ons (Wil hij nog steeds met je fietsen in Amerika?)
Met ons gaat alles naar wens, en we hebben zelfs al eens een wanderling in Prum (DTL) gemaakt met de rugzakken, wel is waar niet zo lang, maar het begin is er toch maar.
Als alles goed gaat, gaan we in januari terug naar Zweden, om te kijken hoe het er is als er sneeuw ligt. Dan nemen we alleen de rugzakken mee, en gaan we de tochten maken die we afgelopen zomer ook gemaakt hebben.
Tja en volgende zomer gaan we weer een konotocht maken. Hopelijk regent het dan niet zo veel en schijnt de zon wat meer, maar ach het was toch wel weer een hele mooie ervaring.
Ik lees het wel weer als je een berichtje hebt achtergelaten.
Tot horens, ook namens Wilco.

Groetjes Jannie en Wilco
 
Heejjj Martin, in Noorwegen zag ik een man met twee fluoriserende stokken van twee-en-een-halve meter lengte rondbaggeren. Die schijnen daar dus op 1 of andere manier van nut te zijn. Ik hou altijd het volgende aan: heb je voldoende kracht in de benen en loop je berg op: geen stokken, want dan train je je beenspieren ook nog een beetje. Bij lange stukken omhoog en ietwat vermoeide benen: 1 of 2 stokken. Omlaag lopen: altijd twee stokken i.v.m. overbelasting van je knieen, vooral van toepassing voor laaglanders zo als wij. Geen stokken op moeilijk terrein, zoals puin, rotsen, morenen, stenen e.d. i.v.m. vals evenwicht.
Stokken zijn natuurlijk altijd te gebruiken om een nood-onderkomen te bouwen en natuurlijk om een lekker forelletje mee te braaien.

gr. Pr
 
"de Wandelstok" Pro's

Overweging:

Is het niet zo dat de meeste 'profs' afhankelijk zijn van een goed functionerende benenwagen omdat ze er hun brood mee verdienen? Dat ze daarom zo voorzichtig zijn? Pak voor de grap hun rugzak eens op...Daar zit dus haast niks in. Een gids met bijv. een door overbelasting ontstoken knie-pees is werkeloos. Deze 'profs' zijn een groot deel van het jaar in de bergen, en leggen daar enorme afstanden en hoogtemeters af. Ze gebruiken, zonder uitzondering, altijd allemaal twee stokken.
Zijn wij hier niet de 'Wannabe's' met z'n allen?????
Je moet gewoon niet zoveel troep in je rugzak stoppen als je weer eens zo nodig een paar weekjes naar de Alpjes wil..!!
Overigens kun je met slechts 1 wandelstok prima de druk van allebeì je voeten halen.

:7
 
tsjonge jonge
armoe...
een beetje replyen op jezelf...
Ik was zeker erg chagerijnig toen ik vorig berichtje schreef..Sorry Joris...Affijn..
Hola...
"De wandelstok". Het is inmiddels bewezen dat de wandelstok een enorme verlichting voor, met name, de knieën is. Het is, denk ik, echter ook zo dat je in principe nooit afhankelijk mag zijn van je wandelstok. Dwz dat je puur op je benen je tocht moet kunnen maken. Ben je echter geblesseerd kan de wandelstok juist je redding zijn. Ik heb daarom altijd 1 en soms 2 stokken bij me. Vooral het argument over het nood-onderkomen is een goeie. Je Leki is een ideale tentstok, of wapen tegen honden, of als 1-beenstatief voor je camera.
Altíjd met je stok lopen lijkt me niet oké. Dan worden je benen niet optimaal getraind voor het echte werk. Lopen met twee stokken vergt enige oefening om de juiste slag te vinden, maar op heeele stijle passen is het wel erg lekker soms. Bij het afdalen gebeuren de meeste ongelukken met de Leki...Ze vallen soms heel lelijk! Vaak zijn het mensen uit 'niet-Alpenlanden' die het gebruik van de stok als zijnde 'uncool' bestempelen. Erg Dom!
Bij Globetrotter hebben ze de Leki 'Duo 3 Trigger' voor DM 140,- per set. Een héle mooi stok! Echt 'stokken' moet je volgens mij leren. Het is een combinatie van; hoe voelt je lichaam, hoe is het terrein, hoe lang moet je nog... Om juist te doseren en de situatie juist in te schatten moet je een paar keer op je bek gaan. Laat het niet teveel zeer doen.

Stok voorzichtig.
:7
 
Beter laat dan nooit...

Altijd twee stokken, in de bergen, en dan alleen bij het afdalen.

Afdalen:
- gewichtverdeling, minder op de knieën
- Balans is beter
- Controle bij grotere stappen (tredes)
- Correcties bij beginnend evenwichtverlies

Heb al met al veel minder pijn bij lange afdelingen,

Bij klimmen geen gebruik, omdat het ten koste gaan van het evenwicht. Je hebt de neiging jezelf achterover te drukken. Bovendien levert het geen direct voordeel op voor je gewrichten.

In de sneeuw op hellingen niet gebruiken! Dan is een pickel onontbeerlijk. Bovendien is afdalen in sneeuw niet zo'n grote belasting voor de knietjes.
 
Hallo Fedor.

Bij het afdalen ontlast je je knieen heel sterk, vooral je meniscus, omdat je met gestrekte been land en dan het volle gewicht op je knieen, dus je meniscus komt.
Per dag kan dat wel een verschil van 15.000 tot 25.000 kg opleveren.
Je balans word niet beter, maar je kan je evenwicht wat beter korrigeren.

Bij afdalen in sneeuw kunnen ze voorkomen dat je uitglijd.
Ik heb dat net weer op Corsica ontdekt.
Ik gleed af en toe wel 5 meter op mijn gat.
Ik heb trouwens niet eens een pikkel.

Bij het stijgen kun je je beenspieren een beetje ontlasten door met stokken te lopen. Zeker bij lange klimmen.
Zo kun je overbelasting van je spieren en pezen voorkomen, wat ook bij het afdalen zo is.

Verder wil ik opmerken dat het een hulpmiddel is en geen loopmiddel. De kans bestaat dat je je te afhankelijk opsteldt van die stokken.
Ik betrap me er zelf ook wel eens op.
Dan is de kans dat je je balans verliest groter en de kans op letsel ook.

Daarbij heeft ieder zijn eigen looptechniek met stokken.
Een ieder moet dat zo doen waar hij of zij zich prettig bij voelt.

Groetjes.

Peter.
 
Ik gebruik één lichtgewicht carbonfiber wandelstok om tijdens afdalingen wat meer stabiliteit te krijgen, maar ook om tijdens het doorwaden van ijskoude stromende riviertjes in Noorwegen de bodem te kunnen voelen.

Succes!
 
[font size="1" color="#FF0000"]Laatst gewijzigd op 05-07-01 om 11:45PM (GMT 1)[/font][p]Tjonge jonge! Ik dacht ik geef ff een tip of aanmerking maar ik zie dat iedereen zijn huiswerk goed heeft gedaan.

Voor de komende expeditie naar de Mont Blanc (http://www.go.to/mb2001.nl) hebben we een ieder een paar stokken gekregen van Leki. Het gaat om de Super Makalu Cortec. Schitterende stokken! Wel prijzig (140 nlg per stuk???). Ik heb altijd op niet verende stokken gelopen en nu zijn we net terug uit Schotland waar we heel intensief Munrotje op en Munrotje af hebben gelopen en ik moet zeggen dat ik nog niet echt het voordeel van een verende stok kan voelen. Misschien komt dat nog.

Het belang van een wandelstok bij afdaling staat bij mij nog vast in het geheugen: tijdens de beklimming van de Mont Blanc in 1997 zijn wij in twee dagen afgedaald naar Chamonix ZONDER STOKKEN!. Ik heb voor een maand de trap niet meer normaal omhoog kunnen lopen!!!

In ieder geval is het ALTIJD aangeraden om met stokken af te dalen mits je enige ervaring hebt en zeker een verplichting als je met bepakking loopt.

Ik weet niet of iemand dit al heeft gezegd, maar ik dacht een keer teveel is beter dan niet gezegd te worden.

Nog veel wandelplezier! Met sportieve groeten,
Siegurd
 
Nou ik ben dus overtuigd! Na mijn vakantie in de Tatra wil ik niet meer zonder mijn Leki's. Zowel bij het stijgen als bij het dalen heb je behoorlijk wat voordelen. Natuurlijk de druk die je van je gewrichten afhaald, en je stabiliteit. Maar waar ik het meest aan gehad heb is als steun en toeverlaat bij het oversteken van riviertjes en watervalletjes (dit jaar tatra was erg nat, 5 dagen zware regen waardoor paden waren veranderd in riviertjes en riviertjes in rivieren, de watervallen waren wel erg mooi, en veel). Steunend op mijn leki's kon ik van steen naar steen de rivieren oversteken om in een klein riviertje door te wandelen.

Alleen de techniek: ik heb twee stokken maar heb er altijd maar één gebruikt. De coordinatie met twee stokken vind ik lastiger als met één. plus een hand vrij in een gebied met zeer grove paden is handig. voor je evenwicht of om je snel vast te grijpen als je uitglijdt o.i.d..

Maarten
 
Hallo.

Wat een extra voordeel van 2 wandelstokken is, is dat ik met mijn Hilleberg Nallo 3, 2 extra haringen en scheerlijnen, in combinatie met de stokken een prima luifel te maken is.
In hoogte regelbaar en zelfs schuin.
Wel oppassen dat je bij regen geen waterbak op je luifel verzamelt.

Het is niet voor iedere tent geschikt, maar ik vind het bij deze tent heerlijk.

Groetjes.

Peter.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik doe altijd met EEn wandelstok. Het is handig om af en toe voor betere balans. Ik heb ooit eens met 2 geprobeerd maar dan merkte ik dat ik de neiging had om op die stokjes 'te hangen'. En dat kan gevaarlijk zijn op een ruwe terrein. Ik ben gewend mijn eigen benen te vertrouwen en daar blijf ik liever bij.
Op de gletscher loop ik graag met een ijsbijl daar heb echt niets aan een stokje.
Dus, ik denk dat het kan hangen van vele faktoren af.
Overigens zijn die stokjes niet so zwaar en vaak kun je die heel kort maken en in de rugzak weg doen. In EEn tocht kan je alles zelf uitproberen... Wat wil je eigenlijk liever: zelf kussen of anderen vragen naar zijn ervaringen met kussen?
Succes ermee en veel plezier,
Andre
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan