Declinatie DP65 kompas


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb altijd, al zo'n 40 jaar een Recta kompas gehad. Sinds kort ben ik overgestapt op de DP65.
Ik weet hoe je een declinatiecorrectie kan invoeren. Omdat het vanuit Nederland niet echt nodig is, omdat de correctie zo'n halve graad bedraagt, heb ik een dergelijke correctie nog nooit doorgevoerd. Mijn vraag is: wanneer je verschillende malen een correctie hebt uitgevoerd, laten we zeggen in Canada, waar de correcties nogal stevig zijn, hoe weet je uiteindelijk wat het oorspronkelijke 0-punt op het kompas is, wanneer je weer terug bent in Nederland bijv.
Misschien wijst het zich vanzelf, maar misschien weet iemand het mij zo te vertellen.

Groet, Hans
 
Hoi Hans,

Zoals je al zei, het wijst zich vanzelf. Bij de verandering van de correctie verdraai je de doorzichtige plaat met de 2 witte streepjes en de witte punten ten op zichte van de zwarte gradenaanduiding. Als je geen declinatiecorrectie hebt ingesteld vallen de witte strepen en de witte punten op de doorzichtige plaat precies symmetrisch rond de Noord-aanduiding (90 graden). Maar je kan het ook voelen, als je aan de declinatiecorrectieschroefje (mooi woord voor galgje) draait heeft-ie op de nul een stand waar hij in "klikt".

Groetz,
Dennis
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan