Definitie buitensport


Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste mensen..

Wat verstaan wij eigenlijk onder buitensport?
Dat dat voor eenieder nogal verschillend is lijkt me vrij duidelijk. Maar er moeten toch raakvlakken zijn… Welke zijn deze..?
Verbaasd was ik toen ik onlangs een bericht las van iemand die z’n electrische scheerapparaat meeneemt. Van scheren vraag ìk me dus ernstig af hoe relevant dat is tijdens het buitensporten. Ik vind het dus niet erg belangrijk, en neem hooguit 1 krabbertje mee. Aan de andere kant weet ik natuurlijk niet welke activiteiten de inzender uitvoert. Misschien staat hij gewoon op een camping en maakt dagtochtjes. Voor mij is dat geen buitensport maar voor hem misschien wel.
Affijn…
Voor mij betekent buitensport het werkelijk 24 uur per dag buiten leven. Geen hutten het liefst, en een camping gebruik je slechts als pleisterplaats tussen de activiteiten door. Dat betekent dus dat je, zo mogelijk, geheel zelfvoorzienend moet zijn voor een periode van enkele dagen tot enkele weken. Bovendien mag je al het daartoe benodigde spul met eigen kracht vervoeren. Dit alles vind plaats op plekken van grote natuurlijke schoonheid.
Dit voor wat betreft het buiten.
Qua sport kunnen de activiteiten verschillen. Voor mij zijn trekkings, rotsklimmen en het alpinisme, het liefst een combinatie van die drie, het neusje van de outdoorzalm. Een ander zal graag tourskieeën, kanotrekkings maken of mountainbiken. Er moet voor mij in ieder geval sprake zijn van een dermate verhoogde lichaams en hersenactiviteit dat regelmatige training noodzakelijk is. Anders kan er geen sprake van sport zijn.
Maar wat vind jij?
Is dit ook jouw idee van buitensport?

:7
martin
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Geachte heer Martin,
ik was heel erg gefascineerd door Uw denkwijze. Ik maak me wel ernstig zorgen daaromtrent.
In hoeverre is puzzelen in de openlucht dan buitensport? Daar worden de hersenen toch ook zeker geactiveerd?
En om de discussie op gang te houden...wat dacht U van beach
volleyball? Ja nu weet ik dat het geen 24-uurs activiteit is.
Bent U dan 's nachts ook lichamelijk en geestelijk actief? Ik ben wel benieuwd naar de wijze hoe U dat doet.
Gaarne zie ik Uw reactie tegemoet.

Vriendelijke groet,
Cor Olon
 
Beste Cor..

ik was heel erg gefascineerd door Uw denkwijze. Ik maak me wel ernstig zorgen daaromtrent.

-leg eens uit.

In hoeverre is puzzelen in de openlucht dan buitensport? Daar worden de hersenen toch ook zeker geactiveerd?

-even serieus.. Er zijn mensen die vissen als buitensport zien. Volgens mij ontbreken er grote elementen van het begrip 'sport' daarbij, maar ik heb het wel vaker mis.

En om de discussie op gang te houden...wat dacht U van beach
volleyball? Ja nu weet ik dat het geen 24-uurs activiteit is.

-ja??

Bent U dan 's nachts ook lichamelijk en geestelijk actief? Ik ben wel benieuwd naar de wijze hoe U dat doet.

-vaak niet actief, maar wel 24 uur per dag buiten.

Gaarne zie ik Uw reactie tegemoet.

-tot zover
en nu nog even de vraag beantwoorden om to the point te blijven

:7
 
Laten we het eens over dat electrisch scheren te hebben, want ik was namelijk die inzender die zich daarom volgens jou geen buitensporter mag noemen.
Blijkbaar koppel jij een scheerapparaat naadloos aan iemand die alleen maar dagtochtjes maakt en dat is op zijn zachtst gezegd kortzichtig. Je zegt zelf dat een buitensporter "zelf het daartoe benodigde spul met eigen kracht mag vervoeren". Toevallig vindt ik een scheerapparaat nodig, niet van eerste levensbehoefte, maar wel nodig aangezien ik een 3-daagse baard vind jeuken en ik er bovendien huidschilfers van krijg. Nergens staat dat een buitensporter er als een zwerver moet bijlopen.
D'r zijn nog wel meer dingen die geen eerste levensbehoefte zijn maar die buitensporters wel meesjouwen; ik denk aan wc-papier (je kan je kont ook met een hand afvegen en die hand wassen), een benzinebrander (er is geen enkele noodzaak voor warm eten behalve dat het lekker is), een slaapmatje (op vers geplukt gras
lig je prima weet ik uit ervaring) of een tent (goede slaapzak en/of bivakzak is voldoende).
Ik neem dus aan dat je dat allemaal niet meeneemt.

Buitensport is niets meer dan buiten sportief zijn, en ieder mag dat invullen op zijn of haar manier. Het past dan niet om denigrerend te doen over mensen die een andere invulling ingeven aan buitensport dan jijzelf.

Dennis
 
Heb geen scheerapparaat ;-) De echte buitensporter, zelfs thuis

De periode tussen pleister plaatsen (camping, hut o.i.d)
bepaald vaak de zwaarte van een tocht. Langer zonder
pleisterplaats is zwaarder, dus voor de betere of meer
ervaren buitensporter. Altijd op campings overnachten is
dus de makkelijkste vorm.

Bij Voetbal heb je profs, beginners en recreatie voetballers.
Maar als je jou definitie van buitensport doortrekt op het
voetbal, dan zouden alleen de profs voetballers zijn.

Iedereen is toch op z'n eigen niveau met zijn sport,
in dit geval buitensport, bezig. De meesten proberen
ook steeds nieuwe (en meestal zwaardere) uitdagingen aan
te gaan.

Ipv denigrerend te doen , moet je ze juist aanmoedigen
om hun niveau te verbeteren.

Martijn

PS. Ik heb een gruwelijke hekel aan voetbal ;-)
 
Aqua..

Ontspannen!

Sorry dat mijn berichtje denigrerend overkomt, dat is niet zo bedoeld, maar er staat volgens mij nergens te lezen dat het op 'mijn' manier MOET. Ik heb het wel vaker mis staat er ook nog ergens.
Ik schets slechts MIJN persoonlijke mening over wat IK vind wat buitensport is en ben slechts erg benieuwd wat jullie daarvan vinden.
In plaats van in de verdediging te schieten zou je ook kunnen proberen voor jezelf te definiëren wat het hele begrip buitensport nu eigenlijk behelst. "Buiten sportief zijn" vind ik wat te vrijblijvend. Dan zou je voetbal ook buitensport kunnen noemen inderdaad.

Zoek de nuance
:7
 
Hoi Maarten..

Jammer dat jij ook het woordje 'denigrerend' gebruikt.. Zo is het helemaal niet bedoeld namelijk. Mijn excuus daarvoor, en ik zal proberen het de volgende keer anders te formuleren.

Onlangs, tijdens een tocht door de Allgäuer alpen kwam ik twee dames tegen van zo rond de 70. Op zich niet zo vreemd, maar het was op een nogal scherpe graat en hele scherpe graten bedienen doorgaans een andere doelgroep. Omdat ik alleen was spraken de dames me aan en heb ik een poosje met ze zitten praten. Het waren twee zussen die samen ieder jaar hier een weekje kwamen wandelen. Effe weg bij de kerel en lekker bijpraten in de zuivere berglucht. Overnachten deden ze zoals ieder jaar in een tweepersoons kamertje in de Kemptner hütte en van daaruit maakten ze ook ieder jaar vrijwel dezelfde tochten. Toch was het ieder jaar anders vertelde de een. Het ging ze nooit vervelen.

Deze dames zijn in mijn ogen buitensporters pur sang. Al gelden voor mijn persoontje heel andere regels, normen en mogelijkheden. Maar in de weinige tijd die ze in de natuur doorbrengen beleven ze (in hun knickenbockers en rood geruite hemden) alles zo intens dat ze als het ware één waren met die natuur.

Snap je een beetje wat ik bedoel??

groet
:7
martin
 
Ik neem onmiddelijk aan dat je het niet denigrerend bedoelt, maar er kan een groot gat zijn tussen wat bedoelt wordt, wat er werkelijk staat en tot welke interpretatie dat leidt.
Inderdaad, er staat nergens letterlijk dat men het op jouw manier MOET doen, maar je schakelt er makkelijk over van de "ik"vorm naar "je"vorm. Ik citeer "camping gebruik je slechts als pleisterplaats" en "dat betekent dus dat je, zo mogelijk, geheel zelfvoorzienend moet zijn". Dat is nog steeds een mening, maar wel eentje die erg dwingend overkomt.
Over voetbal heb ik niks gezegd, maar volgens jouw eigen definitie "er moet voor mij in ieder geval sprake zijn van een dermate verhoogde lichaams en hersenactiviteit dat regelmatige training noodzakelijk is" voldoet voetbal inderdaad.

Maar om terug te komen op wat dan mijn definitie van buitensport zou zijn; ik probeerde dus duidelijk te maken dat ik heb geen definitie van buitensport heb. Definities zijn er namelijk voor toetsing, en waarom zou ik mijn activiteiten willen toetsen? Toch zeker niet om te kunnen concluderen of ik op het betreffende moment wel of niet buitensport aan het beoefenen ben?

Dennis
 
Laatste stukje was bij mij ook te snel getyped en verstuurd,
"vroeger" kon je nog nadenken als je naar de brievenbus liep.
;-)

Heb net nog eventjes je verhaal gelezen; "extreme".

Volgens mij denken we er ongeveer het zelfde over.
Iemand die maar eenmalig de bossen/bergen onveilig
maakt is geen buitensporter. Iemand die regelmatig
serieus (op wat voor niveau ook) bezig is, is een
echte buitensporter.

Mogelijke definitie buitensport?
* Buiten de bebouwde kom.
* Benzine is alleen om te koken ;-)

Martijn..
 
[font size="1" color="#FF0000"]Laatst gewijzigd op 31-08-01 om 07:16PM (GMT 1)[/font][p][font size="1" color="#FF0000"]Laatst gewijzigd op 31-08-01 om 06:47 PM (GMT 1)[/font]

Hai Martin.

Toch erg moeilijk om je stukje te interpreteren.
Is dat bewust gedaan om de boel wakker te schudden en reacties los te kweken bij mensen die zijn ingeslapen.
Ik heb de indruk dat je de mensen wilt uitdagen om hierop te reageren.

Ik zit al een paar dagen te denken van hoe ik hier op moet reageren.
Je hebt al een paar reacties gezien wat je een indruk kan geven wat voor een box of pandora je eventueel openmaakt.
Mischien heb je het zelf ook wel te snel geschreven zonder je te realiseren wat je en hoe je iets geschreven hebt.

Ik laat mijn reactie voorlopig nog even achterwege.
Eerst kijken hoe dit zich ontwikkeld.

Groetjes.

Peter.
 
Hey Martin en anderen,

Ben nooit echt een taalkundige geweest, dus een definitie kan ik niet geven. Wel waar voor mijzelf de grenzen liggen en hoe sommigen het opvatten.

Ik denk dat mensen vaak het onderscheid niet zien tussen (echt) survival en buitensport. Survival is bijvoorbeeld zelf je eten bij elkaar sprokkelen en bivakkeren op gras of takken en onder een bladerdak. Dit terwijl met buitensport vooral gewoon buiten 'wandelen', klimmen, rafting, mountainbiken, etc. wordt bedoeld. Ik denk dat survival in veel gevallen een klein onderdeel is van buitensport (zolang het 'gewild' is en daardoor als sport gezien kan worden en dus geen pure noodzaak is).

En voor mijzelf? Wat is nu precies buitensport? Geen idee hoe ik het moet omschrijven, maar frisse lucht, lekker zweten, rugzak en slapen in het hotel van een miljoen sterren zijn steekwoorden die voor mij zeker gelden.

Raymond
(die door de een buitensporter wordt genoemd en door de ander een freak, maar zelf gewoon lekker geniet)
 
OK, mijn definitie van buitensport...

Buitensport betekend voor mij een (inspannende) activiteit in de open lucht waarbij de intense beleving van de omgeving een zeer belangrijke, zoniet centrale rol speelt.
Dus niet alleen een prestatie op zich is het doel, maar ook het genieten er van. Dit onderscheidt in mijn ogen bijvoorbeeld voetbal van een bergwandeling, want een voetbal elftal zal het worst zijn waar ze spelen, als ze maar een mooie wedstrijd spelen. Hierbij is dus echt de prestatie het doel.
In de praktijk is die inspannende activiteit vrijwel altijd een of andere manier van verplaatsen, hetzij horizontaal hetzij vertikaal. Dit onderscheid ons weer van bijvoorbeeld een visser, die vaak wel intens zit te genieten in het zonnetje, maar zich verder weer niet te veel zal inspannen. Zelf doe ik ook vrij fanatiek aan hardlopen, en in mijn ogen is dat voor mij ook een vorm van buitensport, omdat ik veel aandacht besteed aan het tijdstip en de route. Niets lekkerder dan op een mooie lente avond tegen zonsondergang nog een uurtje het bos in te duiken.
Heel wat beter als zo'n suffe loopband in een veel te duur, muf fitness centrum.
Als ik het zo bekijk heb je geloof ik BUITENsport en buitenSPORT


Persoonlijk heb ik er totaal geen problemen mee om na een inspannende dag een goed eettentje in te duiken en me daar te laten verwennen, maar het pielen met een brandertje ga ik ook zeker niet uit de weg. Dit laatse doe ik dan ook weer heel graag als ik met de motor op stap ben, dus helaas, benzine is niet alleen voor mijn brandertje.

Rob
 
Ok. buitensport is een heel ruim begrip. Daar ben ik het helemaal mee eens.
Ikzelf vind dat ik ook best aan 'buitensport' doe. Ik ben een meisje van 14, zit op scouting. Ik zeil iedere week, fiets 30 kilometer heen en terug naar de plassen waar we varen (met mijn rugzak), en eigenlijk vind ik dt gewoon onder buitensport vallen. Je bent actief bezig (het is zeker niet zo dat je een touwtje in een klemmetje zet en gaat liggen pitten in de boot -klemmetjes hebben we zelfs niet-) en één keer per jaar doen we een soort hike van een avond/nacht.
valt natuurlijk in het niet bij wat velen van jullie doen, maar als je bedenkt dat ik dat al deed toen ik net tien jaar was, en het programma van deze zgn. beertjestocht ook op kinderen van die leeftijd aangepast moet worden, vind ik dat deze activiteiten ook zeker onder buitensport vallen. Het is dus echt niet alleen buitensport als je 3 weken door de ardennen gaat sjouwen en je slaapplaats uit de natuur trekt. (lijkt me trouwens ook heel gaaf hoor)
 
leuk Willemijn dat je op Zo'n (jonge) leeftijd al zo veel met buitensport bezig bent!!

bij mij is het ook op die leeftijd begonnen (ook bij scouting) en nu een aantal jaar later kan ik niet meer zonder (die Ardennen :) ) hoop dat het bij jou ook zo gaat lopen

Groeten Niels
 
Hey, hoe denk je dat de meesten van ons begonnen zijn?

Je hoeft je vooral niet te verontschuldigen, ook ik heb mijn eerste hikes en zo bij de Scouts (Toen nog Padvinderij) opgedaan.
Voor de verkenners had ik zelfs nog nooit in een tent geslapen!.
Onvergetelijk voor mij zijn een nachtelijke oversteek door de Drunense Duinen, wandelingen rond Epe en uiteraard elk weggetje rond Spijkenisse, waar ik toen woonde. (Voor de geintereseerden: Landverkenners, Tijgerpatrouille, Ruwaard van Putten Groep)

Voor mijn ouders was buitensport zoiets als van de voordeur naar de auto lopen, dus daar heb ik het nooit van meegekregen.
Zorg dat je het leuk blijft vinden, en bouw gewoon lekker je mogelijkheden langzaam maar zeker op
Groetjes
Rob
 
Mwah, wat is buitensport?

Als ik naar mijzelf kijk, dan zou ik veronderstellen dat één van de voorwaarden van buitensport is dat de buiten-omgeving direct gebruikt wordt ter beoefening van de buitensport, dus bijvoorbeeld een rotswand, bosweggetje etc. In dat geval vallen dus zeilen en joggen ook daaronder.

Er is echter een tweede eis, die ikzelf belangrijk vind, nl. het feit dat er de buitensport dient om van die omgeving te genieten. Iemand die hardloopt met de blik op oneindig, beoefend in dat geval in mijn ogen gene buitensport. Iemand die lekker bezig is met hardlopen en het ook nog leuk vindt dat hij de volgens hoort fluiten dus wel.

Al of geen comfort vind ik geen eis. Zelf ben ik bereid om flink af te zien gedurende een wandeling, maar even een lekker terrsaje pakken, of een douche pakken op de camping moet zeker kunnen, al loop ik vaak genoeg wild te kamperen. Dit doe ik echter niet bewust, maar het komt uit op dat moment.

Wat doe je anders met al die Pieterpadders die van hotel naar hotel lopen? In mijn ogen zijn dat toch buitensporters.
 
Hallo he...

Buitensport. 100 mensen, 100 verschillende meningen.
Voor mij PERSOONLIJK! ;-) is het met name genieten. Veel, inderdaad liefst 24 uur per dag, buiten. En dat kunnen wandelingen zijn tot een bivak opslaan bij een mooie wand om te klimmen.
Als ik met een paar vrienden op pad ga makt het mij niet uit en wil ik best afzien. Ga ik met Jo (mijn vrouw. Red.) dan is het wat rustiger en is het gewoon relaxen...

Oh ja, en ik vind het heerlijk als ik een poosje niemand tegen kom! Echt op jezelf aangewezen.

Duncan.
 
[font size="1" color="#FF0000"]Laatst gewijzigd op 08-09-01 om 02:31AM (GMT 1)[/font][p]Martin.

Je wou mijn mening toch graag horen, hier komt die.

Je eerste zin is "Wat verstaan wij eigenlijk onder buitensport?

Daarmee geef je aan dat wij een gezamelijke definitie moeten hebben waardoor je verdere verhaal erg persoonlijk word.
Als je ipv 'wij', 'jullie had gebruikt was het al een stuk anders gaan klinken.

Daarbij gebruik je op te veel plaatsen 'je' terwijl daar het woordje 'ik' beter op zijn plaats was geweest.

Je praat over jou meening.
De manier waarop dit geformuleerd is kan geïnterpreteerd worden als:"'Dit moet onze mening zijn" wat dus niet zo is.

Wat is er mis aan een elektrische scheerapparaat.
Ik zou het niet weten.

Hoeveel mensen gaan er met een GPS de bergen in terwijl de relevante nut daarvan in 99,9% van de gevallen nul is.
Het is een mooi speelgoedje waar een hoop mensen de show mee lopen.
Zonder een goede kaart en het overzetten van de koördinaten op de kaart is een GPS ook waardeloos.
Met een GPS zie je in de mist niet dat er b.v. 5 meter naar links een diep ravijn kan zijn.

Daarbij ben je zo afhankelijk van die elektonica, dat b.v. door een beetje vocht er al gauw de brui aan geeft of je batterijen zijn leeg, dat het mijns inziens zelfs gevaarlijke situaties kan creëren.
Werkt hij niet, heb je geen hoogtemeter, kompas en geen koördinaten meer.
Ik prevereer wat dat betreft helemaal geen elektronica.
Een DP6 en een mechanische hoogtemeter van Thommen zijn mijns inziens de betrouwbaarste navigatie middelen die je bij je kunt hebben.
Ik moet toegeven ik heb een Avocet elektische hoogtemeter, maar dat is ook mijn laatste.
Alles in een apparaat is mijns inziens ook niet aan te bevelen omdat, als er een stuk is, ze gelijk allemaal stuk zijn. Bij meerdere apparaten heb je altijd nog iets.

En het allerleukste is dat de meeste mensen met een GPS in gebieden lopen waar ze braaf de paadjes, ingetekend op de kaart,en de wegwijzers volgen.
En ze realiseren zich niet dat een GPS een nauwkeurigheid van plm 10 meter heeft. De wandelkaart een schaal van 1:25.000 en dat die 10 meter op de kaart te relateren is aan 0,4 mm.
Do I need to say more?

Dit hele verhaal als een klein voorbeeldje.

Ach, als iemand zich graag de luxe veroorlooft van een elektrisch scheerapparaat, moet hij dat doen. Een ander neemt een boek mee en weer een ander een klein expresso koffiezet apparaat mee, omdat hij dat heerlijk vind.
Straks word er nog gezegt dat de echte buitensporters in Gore-Tex moet rondlopen anders is hij/zij geen echte buitensporter.
Dat gaat mij te ver.
Ieder op zijn eigen manier en toch allemaal buitensporters.

En nu heb ik het nog steeds niet gehad over mijn definitie van Buitensport.
En mijn verhaal is al zolang.
Een volgend berichtje dan maar.
Ik heb het gevoel dat je de boel even wou wakker schudden en je ziet aan meerdere reacties, dat het je gelukt is.

Groetjes.

Peter.
 
[font size="1" color="#FF0000"]Laatst gewijzigd op 08-09-01 om 03:59AM (GMT 1)[/font][p]Daar is die dan.

Mijn definitie van buitensport, hoewel, definitie??

Ik kan je alleen maar zeggen wat ik soms doe in de buitenlucht.

Lekker wandelen met rugzakje.
Soms 8 km op een dag, dan weer 35 km.
In alle 4 de seisoenen.
Hutten tochten maar ook met de tent.
Korte weekendjes of soms 2 weken.
Dagtochtjes en trackings.

Kayaken over de Loosdrechtse plassen.
Op een eilandje in de hangmat een boek lezen.
Dan weer sportklimmen

In de Bergen van Oostenrijk of Duitsland.
Of door de Zuid Hollandse en Zeeuwse polders.

Dan weer super aktief, dan weer een lui rustdagje.
Spontaan een keer para-gliding.

Een dagje Hoge Veluwe.

Een illegaal kampvuurtje stoken in het bos.
Voor het openhaard vuur zitten om jezelf en je schoenen te drogen, in een mooie Schotse kroeg.

Op sneeuwschoenen weer eens lekker op je bek gaan.
In 40 graden hitte een beklimming afkafferen.

In de zomer op een terasje naar de schaars geklede natuur kijken.
Biertje drinken en soms te veel drinken.

Van een mooi uitzicht genieten.
In de mist vastblijven zitten omdat het te gevaarlijk is om verder te gaan.

Een kies laten trekken in Oostenrijk.

Door de Nederlandse bossen lopen, genieten van de beesten, maar wijnig wijdse blikken.

's nacht een oriëntatie tocht lopen.

Tsja, ik kan zo door gaan.

Hoe kan ik dat nu ooit in een definitie samen vatten??????

Peter.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Toch is van hotel naar hotel lopen wel van een andere categorie dan kamperen, ik een half jaar geleden met vier man een deel van het Floris V pad gelopen, waarbij we twee keer een nacht op een paalkampeerplaats overnachten (de Donk, alblasserbos), het was buiten het seizoen, dus zelfs de waterpomp deed het nog niet.

Misschien dat buiten de bebouwde kom toch wel een sterk punt is, laatst ben ik even een weekendje naar Brussel geweest, en heb op de camping in Grimbergen gestaan, verder lekker gelopen in Brussel en Grimbergen, maar hier valt het lopen niet echt onder buitensport, het kamperen wel. Uiteraard wel lichtgewicht gekampeerd.

Op een camping staan heeft denk ik niet zoveel te maken met al dan niet buitensport, het is maar net hoe je het aanpakt en hoe je er zelf ook over denkt. Caravan/tent/auto/gaslamp, dat zijn elementen die het meer bepalen.

hyz
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan