Diamox gebruiken in Himalaya?

In maart ga ik de Everest Base Camp trekking lopen. Uit verschillende hoeken wordt geadviseerd om boven de 2500m diamox te gebruiken, ter voorkoming van hoogteziekte. Anderen raden dit juist af. Iemand ervaring met diamox?

Uiteraard gaan we rustig stijgen met voldoende tijd om te acclimatiseren.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Een goede bekende van mij heeft het vorig jaarboek gedaan. Die had niets 'genomen', en ze had nergens last van. Voldoende acclimatiseren is wel van belang. Maar...iedereen fysiek weer anders.
 
Ik zou zeggen kijk eens hier:

http://www.travelclinic.com/index.cfm?menuid=7&criteria=hoogteziekte&Submit=Zoeken

Terughoudendheid is geboden, bijwerkingen kunnen zelfde effect opleveren als hoogteziekte zelf. Is geen vrijverkrijgbaar middel wordt alleen voorgeschreven door artsen en aanbevolenswaardig is dat een arts het alleen voorschrijft als hij/zij je voorgeschiedenis goed kent.

Dit is het advies qua fatsoenlijke acclimatisatie van de reisdokters:


Tot een hoogte van 2500 kunnen mensen relatief snel stijgen. Om het lichaam te laten acclimatiseren is het verstandig de dag erna rust te houden. Stijg vervolgens niet meer dan 300 meter per dag (slaaphoogte) en blijf na iedere klimdag een dag op gelijk niveau. Zorg verder voor een koolhydraatrijk dieet en voor voldoende drinken. Per 1000 meter stijgen is een liter extra vocht per dag nodig. Tabak, alcohol, slaapmiddelen en medicijnen die de reactie beïnvloeden zijn op grote hoogtes sterk af te raden. Ook overdreven lichamelijke inspanning is onverstandig.
 
Nooit medicijnen tegen hoogteziekte in de Himalaya gebruikt.

Ik heb indertijd ook de Everest Base Camp trek gedaan. Het hoogste punt was 5550 meter op de Kalapathar. Geen enkel probleem met hoogteziekte gehad. Maar een van onze dragers, een Nepalees, moest al in Namche Bazaar (op 3460 meter) wegens hoogteziekte afhaken.

Het jaar daarop heb ik de Annapurna Circuit trek gemaakt. Toen kreeg ik bij het klimmen naar de Thorong pas (5400 meter) wel last van hoogteziekte. Waarschijnlijk omdat ik toen te snel omhoog ben gegaan. Dat kon niet anders omdat er onderweg naar de pas geen mogelijkheid meer was om een tent op te zetten om te overnachten. Nadat ik de pas over was, en ik dus weer was afgedaald, verdween de hoogteziekte weer snel.

Gerard
 
Ik ben 1x op 5900m en 1x op 5700m diamox gaan gebruiken. Eigenlijk te laat om nog van nut te zijn bij het versnellen van het acclimatisatieproces. Tochtgenoten hadden last van een bekende bijwerking; tintelingen in handen en voeten. Ook een teken van bevriezende ledematen dus extra opletten.
Diamox werkt vochtafdrijvend dus extra gevaar voor dehydratatie. Ik weet nog steeds niet wat wijsheid is. Je tijd nemen om te acclimatiseren is niet altijd mogelijk maar natuurlijk wel het verstandigste.
Ik heb afgelopen jaar de nodige tijd in een Nepalees ziekenhuis moeten doorbrengen. Toch iedere dag zo'n 8 mensen met acute hoogteziekte.

Bas
 
Als je niet lang genoeg kunt acclimatiseren, zou je dan niet gewoon een lagere bestemming moeten kiezen? Anders vraag je wel om problemen.

Linda
 
In je posting vermeldt je niet of je met een gids gaat. Als je een goede en ervaren Nepalese gids (sherpa) bij je hebt dan zal die op je letten en de eerste verschijnselen van hoogteziekte opmerken. Dan zit er niets anders op dan zo snel mogelijk af te dalen. Dat zul dan je gewoon moeten accepteren. Jammer van je trek maar je gezondheid, om nog maar te zwijgen over je leven, moet je meer waard zijn.

En je vermeldt evenmin waarvandaan je gaat lopen. Als je begint vanuit Lukla (overigens een van de gevaarlijkste en meest extreme vliegvelden ter wereld) op dik 2800 meter dan zou dat al vragen om moeilijkheden zijn.

En inderdaad, zoals al meer mensen hier hebben opgemerkt, acclimatiseren acclimatiseren! Zorg dat daar voldoende tijd en gelegenheid voor is. En zijn die er niet kies dan inderdaad voor een lager gebied. Die zijn er zat in Nepal. Ook schitterend en minder druk dan de Everest Base Camp trek. Ik was daar in de tachtiger jaren (ja, ja van de vorige eeuw) maar inmiddels wordt het ook wel de Coca Cola trek genoemd. Mij zou het niet verbazen als je daar inmiddels ook al een McDonald's tegenkomt.

Kies voor je gezondheid en geniet van de Himalaya, waar dan ook!

Gerard
 
Ik heb altijd begrepen dat dit heel risicovol is. Je kunt flinke hoogteziekte krijgen zonder dat je de symptomen ziet aankomen. Dus wel meenemen, maar alleen gebruiken als het echt nodig is en onder begeleiding van iemand die er veel ervaring mee heeft.

Ik heb een trek meegemaakt waar iemand op een ongelukkig moment hoogteziekte kreeg. Die mocht het gaan slikken van de (ervaren) gids om de volgende pas te halen, maar werd wel elke twee uur gecontroleerd (ook 's nachts!).
 
Ik had het mee in Bolivia, uiteindelijk niet gebruikt, twee passen van ronde 5000 en 6088 meter van de Huayna Potosi. Het laatste stuk kreeg ik wat last van hoogteziekte, echter na de top ook weer snel naar beneden. Ik vermoed dat ik hoogteziekte kreeg omdat de gids heel snel op de top wilde zijn en voor mij het tempo dus te hoog lag.

In disco in Cusco ook een beetje echter waarschijnlijk was dat meer de alcohol in combinatie met de hoogte:p

Ik heb zelf heb eigenlijk nooit echt last van hoogteziekte gehad. Wat al reeds eerder is gezegd, aclimatisatie is zeer belangrijk. Ik heb mensen in La Paz gezien met verschijnselen van hoogteziekte. Meteen bij aankomst een volle kalender...

Resumerend je kunt het meenemen maar voorzichtig met gebruik, andere zaken zijn veel belangrijker.

Ik neem wel altijd Ciproxin me een antibioticum, niet voor hoogteziekte maar infecties met bacterien. Dat heeft me wel al eens een tocht gered in Marokko.
 
Laatst bewerkt:
Dank voor de uitgebreide reacties. We beginnen inderdaad in Lukla, dus ja, al aardig op hoogte. Ik begrijp volledig het belang van goed acclimatiseren. En we gaan met een gids.

Een aantal jaar geleden heb ik de Kilimanjaro beklommen, toen geen hoogteziekte gehad, geen diamox gebruikt, maar tja, in het verleden behaalde resultaten... etc.

Ik ga het in ieder geval aan m'n huisarts vragen, beter mee dan om verlegen.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan