Diesel


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ja, nu ik een auto heb die diesel verstookt ipv benzine ..........
gaat ook de andere sproeier op de MSR Whisperlite Int. :) en natuurlijk krijg je dan vragen als :

1) Heeft iemand eigenlijk al eens vergeleken of je water sneller/langzamer kookt dan met benzine ?
2) Een auto doet met benzine 1:12, met diesel 1:20 Kan ik nu ook langer koken met diesel dan benzine ?
3) Met benzine liet ik altijd wat benzine uit de kop komen en stak dat aan als voorverwarming. Gaat dat met diesel ook? Ik meen dat diesel minder brandbaar was dan benzine ...

Nou ja, ik denk dat ik de meeste antwoorden binnenkort ook wel ga ontdekken ;-)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi,

Ik heb in IJsland wel eens diesel gebruikt bij gebrek aan beter. Bij deze wat ervaringen:

1) Op diesel koken gaat aanzienlijk langzamer dan op benzine
2) Het is moeilijk aan te steken. Uiteindelijk heb ik steeds wat benzine (die ik nog over had) op de kop gedruppeld en deze aangestoken om voor te verwarmen. Een aansteker moest ik langdurig bij de diesel houden om het uiteindelijk (na enkele minuten) dan toch te ontsteken.
3) Ik moest mijn brander iedere dag uit elkaar halen om schoon te maken omdat er erg veel roet in kwam.
4) Bij de eerste gelegenheid die ik had om weer om benzine over te gaan, heb ik die mogelijkheid gegrepen ;-)

Groetzels,

Dennis
 
Ik geloof dat je wat aanmaakpasta kunt kopen voor als je op Diesel gaat branden. Je doet dan eerst wat van die pasta in het cupje van de brander, dat steek je aan en dat verwarmt dan de Diesel voor.

Ik zou er wel mee oppassen: Diesel is nog smeriger dan benzine. Ik zou er alleen maar op kokan als het moet, zoals bij Dennis, maar als het niet hoeft dan nog altijd liever kookpunt benzine.

Eins
 
Na de 1e twee reacties te hebben gelezen wist ik dat koken op diesel niets zou worden :-( en dus ...... keek mijn vrouw niet raar op toen ik zei dat ik dat toch ff ga proberen. Idd, 't is nix. Als het echt een keer moet is het een optie maar verder blijf ik bij loodvrij.

Leuk dus multi-fuel maar wat heb je er aan in de praktijk ? Hoewel, er is meer te verstoken }( m'n optimus-96 doet het goed op petroleum en lampolie, en dat zal dan de volgende test wel worden.

Is het een idee om eens een matrix te maken met GEBRUIKERS ervaring met de diverse multi-fuel stoves op diverse "gangbare" brandstoffen zoals:

Super
euro95/98
Diesel
Wasbenzine (=colemanfuel)
Petroleum (=kerosine ?)
Lampolie
Spitirus

(alhoewel die laatste ....er staat me niets bij van 'pressure stoves' op spitirus) En dan geen hele epistels maar in een paar trefwoorden of het wat is of niet
 
nauw mijn multifuel (optimus explorer no.11) brand wel spiritus, speciale kop en schuifje er voor. Nadeel is dat spiritus je alluminium brandstof fles langzaam opvreet...

Benzine werkt prima, zie zelf geen verschil tussen de soorten. Mischien komt dat doordat ik niet eens weet welke fles nauw wasbenzine is en de andere ongelood. Als ze al niet door elkaar zijn gegaan...

lampenolie is trouwens petroleum.
 
Ik heb het nog nooit gedaan, hoewel mijn brander er ook geschikt voor is, maar ik heb ook wel eens met het idee rondgelopen om een diesel/wasbenzine mix te gebruiken.
Maar ik weet echt niet hoe dat zou uitwerken.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje, die branden vrij slecht in een multi fuel).
 
Ja, omdat ik het nu in een fles heb heb ik ook aan mixen gedacht, maar ja, welke sproeier, welke mengverhouding ...... en aangezien diesel slechter gaat, zou je verwachten dat het resultaat minder wordt dus wat is dan nog het voordeel ?
 
Wij hebben jarenlang gestookt met lampolie op de whisperlite met de kerosine-sproeierkop. Dat was nadat we slechte ervaringen hadden opgedaan met loodvrije autobenzine in Noorwegen (10 jaar geleden was deze erg verontreinigd) en geen toegang hadden tot schone branderbenzine. Het voorverwarmen duurde uren. Het is erg moeilijk sturen en veel gedoe om hem aan te krijgen. Gaat ook tussendoor veel grote gele vlammen geven. Je moet hem elke 2-3 dagen uit elkaar halen en schoonmaken.
Een paar jaar geleden weer overgegaan op loodvrije autobenzine en nu is deze wel schoon genoeg. Wat een genoegen om nu te stoken! Het opwarmen gaat sneller omdat benzine een hogere brandtemperatuur heeft. Het koken gaat sneller. En je hoeft niet zo vaak meer schoon te maken.

Linda
 
>Super
>euro95/98
>Diesel
>Wasbenzine (=colemanfuel)
>Petroleum (=kerosine ?)
>Lampolie
>Spitirus

Kerosine is de Amerikaanse benaming van Petroleum. Wat wij Kerosine noemen heet daar weer Jet fuel of Aviation (AV) gas. Lampenolie komt in de buurt van petroleum, dus dat gaat prima.

Handige link van MSR: http://www.msrcorp.com/stoves/fuels_int.htm

Spiritus zou ik liever niet onder druk verbranden...

Overigens kan een Whisperlite officieel helemaal geen Diesel verbranden, dus je garantie vervalt als je het wel doet.

Groeten,
Joris
 
>Overigens kan een Whisperlite officieel helemaal geen Diesel
>verbranden, dus je garantie vervalt als je het wel doet.

ik was lui.... met "MSR Whisperlite Int." bedoel ik de "MSR Whisperlite International" en die mag wel met diesel gevoed worden (nou ja, de garantie was er wegens leeftijd ook al af)
 
>
>>Overigens kan een Whisperlite officieel helemaal geen Diesel
>>verbranden, dus je garantie vervalt als je het wel doet.
>
>ik was lui.... met "MSR Whisperlite Int." bedoel ik de "MSR
>Whisperlite International" en die mag wel met diesel gevoed
>worden (nou ja, de garantie was er wegens leeftijd ook al af)

Ehm... nee hoor. Een Whisperlite kan alleen benzine. Een Whisperlite Int. 600 kan benzine en petroleum verstoken. Geen diesel.

Kijk maar eens op http://www.msrcorp.com/stoves/whisper_intl.asp

Groet,
Joris
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan