Digitale camera en extreme kou


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Voorheen nam ik tijdens mijn sneeuwwandeltochten altijd nog een camera met rolletje mee. Deze draag ik dan wel altijd in mijn jas. Nu wil ik toch eens de overstap maken naar digitaal. Heeft iemand ervaringen met het gebruik van een digitale camera bij extreme kou? Werkt ie dan nog goed??

Groet, Volkert
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Zowel "digitale camera" en "extreme kou" zijn nogal ruim interperteerbare begrippen, iets gedetaileerdere info zou welkom zijn.

Van Sanne heb ik begrepen dat ze tijdens haar Groenland expeditie een Nikon P60 bij zich had en deze zonder problemen bleef werken op een setje lithium AA's onder poolcirkel condities.

Ikzelf heb keer een Minolta A2 digicam mee gehad en die kreeg al kuren bij -8 hier in NL, ijs in de lens en een sensor stabilisatie die op hol sloeg de volgende ochtend. Moet daar wel bij zeggen dat ik geen poging gedaan heb om de camera warm te houden snachts.

Inmiddels heb ik een pro Nikon DSLR met pro lenzen en die kun je zonder problemen ver onder het vriespunt gebruiken, tot dusver is -10 geen probleem geweest en ik weet van anderen dat ze ruim onder de -20 gegaan zijn. Deze past echter wat minder goed in je binnenzak:p

Zaak is dat je de spullen laat acclimatiseren en dus niet mee naar binnen neemt als je ergens bij een hut aankomt, de condens wat dan in de camera komt kan dan later weer bevriezen met alle gevolgen van dienx(
 
Hangt er vanaf wat voor camera je mee wilt nemen. Wil je klein en licht, dan zou ik de Olympus mju serie eens nader bekijken. Die hebben een aantal modellen die claimen -10 bestendig te zijn, degelijk en weet ik veel wat nog meer. Als je die dan in je jaszak bewaart, kun je nog veel extremere temperaturen aan.
Ga je voor spiegelreflex, dan heb ik helaas geen tips voor je, maar er zijn hier zat mensen op dit forum die wel spiegelreflex gebruiken, die kunnen je vast beter helpen.

groetjes,
Mirjam
 
De tip van Jan Anne is belangrijk, houdt de camera enigszins op constante temperatuur. Nu kan ik me voorstellen als je een kroeg in loopt dat je je camera niet buiten wil laten liggen. Stop je camera in dergelijke situaties daarom altijd goed in je tas dan zit er een goede isolatielaag omheen en warmt hij niet zo snel op.

Reserve batterijen altijd op je lichaam bewaren. Batterijen hebben de neiging in koude namelijk sneller leeg te lopen.
 
Ik neem de batterijtjes 'snachts mee in de slaapzak. Gaan ze ook langer mee. Net als m'n mobiele telefoon.
 
Heb m'n camera tijdens het wandelen in een chestpack. Ik let nooit op overgangen naar binnen toe, en hou de reserve batterijen ook niet op m'n lichaam maar gewoon bij de camera. Het enige waar ik 's winters last van heb, is een beslagen lens (buitenkant) bij sommige weertypen en als je naar binnen gaat. De camera blijft het altijd doen, en batterijen worden niet sneller leeg. Overdag rond vriespunt en 's nachts varierend met uitzondering tot -18. Ik heb een Fuji SLR-like.

Maar wat is extreme kou bij jou?

grtz
Henk
 
Extreme kou: Hardangervidda, Noorwegen half februari. Het kán er extreem koud zijn...... Maar wat ik me eigenlijk afvroeg, is of digitale camera's gevoeliger zijn voor kou dan camera's met een fotorolletje.

Groet, Volkert
 
Ja in theorie is digitaal gevoeliger, in de praktijk blijkt dat het nog mee te vallen. Ik denk dat het komt omdat de kwaliteit van de batterijen aanzienlijk aan het verbeteren is. Vroeger toen batterijen nog minder kwalitatief waren werd altijd een volledig mechanische camera geadviseerd.
 
Ik blijf bij extreme kou het liefst binnen wachten totdat het warmer wordt, maar ik ski best wel vaak in -10 tot -15. Als ik mijn kleine digitale cameraatje dan in mijn jaszak heb zitten (die niet gevoerd is), geeft ie heel snel aan dat de batterij leeg is. Dus het is inderdaad slimmer om hem aan de binnenkant van je jas te bewaren.

Ik heb overigens een camera die waterdicht is, zodat je er onder water foto's mee kunt maken. Het lijkt me dat zo'n soort camera ook minder condensproblemen kan krijgen. Ik heb tenminste nog geen problemen gehad.

Onze grote digitale camera heb ik nog niet lang buiten gehad bij lage temperaturen, dus daar kan ik niets van zeggen.

Linda
 
Zoals Jan Anne eerder al aangaf heb ik mijn camera goed kunnen testen op Groenland. Ook wij hadden vooraf de vraag wat beter zou zijn.
Ik ben bij heel wat zaken langsgeweest en het probleem van kou en camera's bij verschillende merken neergelegd. Geen enkel merk durfde op papier te 'beloven' dat hun camera het goed bij kou deed.

Natuurlijk heb ik ook naar de mju serie gekeken, maar omdat ik vaak langere tijd weg ben, wil ik graag een toestel op batterijen. Mijn ervaring is dat accu's erg snel achteruit gaan en moeilijk op te laden zijn in de kou.

Daarnaast is er het gevaar van het bevriezen van het LCD scherm. (L staat voor liquid) Het kan zijn dat het schermpje het weer gaat doen als deze weer opwarmt (zoals bij onze filmcamera's). Veel van de digitale camera's hebben geen oogje meer. Als het scherm dan bevroren is, wordt t moeilijk foto;s maken.

De coolpix p60 heeft zowel batterijen als een oogje met daarnaast meer mogelijkheden dan een standaard compact camera.

Waarom geen rolletje? Bij kou kan bij het doordraaien van het rolletje statische electriciteit ontstaan, welke negatief invloed op de afbeeldingen kan hebben. Daarnaast wordt het filmrolmateriaal broos en kan daardoor breken.

Ik heb vaak bij langere tochten in de kou een reserve camera mee in de vorm van een waterdicht weggooi camera-tje.

Ik hoop dat je wat aan dit lange verhaal hebt.

foto's kan je zien op www.projectinlandice.com
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan