Digitale camera


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi luitjes,

ik ben van plan een digitale camera aan te schaffen voor mijn vakantiefoto's. Een kleine zoektocht levert zoveel mogelijkheden op dat ik het nu niet meer weet. Misschien zoek ik de ultieme camera, maar ik ben benieuwd of mensen me adviezen kunnen geven.

De camera zal veel gebruikt worden onder winterse omstandigheden (winterkamperen, hoogebergte in sneeuw en ijs). Lage temperaturen (-10) en overweg kunnen met veel wit en licht (door sneeuw) is een must. Verder maak ik graag foto's van boeiende en bloeidende natuurdetails als ook overzichtsfoto's van een valei. Oftewel een camera met goede macro en tele mogelijkheden (ik weet dat hier converters voor zijn). Foto's wil ik laten afdruken op 20x30 cm, dus de resolutie moet hoog genoeg zijn. Mijn budget voor alleen de camera is ongeveer 700 euro.


Graag jullie adviezen danwel bevindingen.


Alvast bedankt.

groet,
Richard
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hey Richard,
Je vraag nogal wat ;)

Zelf heb ik sinds kort de Canon Powershot G3 (4 MegaPixels, 4x optische zoom, 14x digitale zoom) van zo'n 800 euro.
Een hoop geld vindt ik zelf, maar ben er wel tevreden over hoewel het wennen is, fotograferen met een digitale camera.
Deze canon heeft een macro stand waar ik zeer tevreden over ben.
En een instelbare witbalans, waar ik nog niet mee gespeeld heb, maar daar zou je (denk ik) gebruik van kunnen maken in de sneeuw.
Voordeel is dat je er, indien je budget het toelaat, er losse macro en telelenzen op kan zetten.

Waar je op moet letten is het aantal x optische zoom, da's vele malen beter dan digitale zoom.
Bovendien heeft een digitale camera een 'afdruk vertraging' waar je aan moet wennen.

Ik heb em bij de Hamex in Arnhem gekocht, zeer proffesionele zaak.
Als je in de buurt bent mag je wel eens komen proberen.

Groet,
Frank.
 
Hoi Frank,

Ik neem aan dat je Camex bedoeld. Ik ben afgelopen zaterdag daar binnen geweest om eens te informeren. De verkoper zei gelijk dat de G3 van Canon de beste keus was, hoewel hij zelf weinig tot geen ervaring met digitaal fotograferen had. Het grote voordeel vond hij de functie om panorama foto's te maken. Dat is uiteraard leuk, maar slechts een stukje softwarematige beeldbewerking en daarom vind ik dat minder relevant, dat kunnen meer programma's. Lens kwaliteit, snelheid (jouw vertraging), afdrukkwaliteit, etc, vind ik meer interessant.

Omdat ik er nog lang niet uit ben (en hij niets meer te melden had), gaf hij me verder het advies om naar de volgende site te gaan: http://www.dpreview.com/. Volgens hem een site met veel, duidelijke en betrouwbare info over digitaal fotograferen. Inderdaad een interessante site met een schat aan info, die nu alleen nog gefilterd en begrepen moet worden. :(Tussen twee haakjes. De totale zoom (digi en optisch) is 14x, niet alleen de digi (3.6x).

groetsels,
Richard

- komt graag een keer langs om je nieuwe speeltje te bewonderen.
 
Ik heb de HP Photosmart 715. werk ook erg mooi en niet zo duur meer.
 
Zelf heb ik een Canon Powershot S40. Die is te omschrijven als de "compact camera variant" van de G2. Zelfde image processor en ccd als de G2 maar andere lens en compactere behuizing.

Heb mijn camera nu bijna een jaartje en het afgelopen half jaar redelijk intensief gebruikt. Loop nu aan tegen het feit dat het een compact camera is. Ben inmiddels meer geinteresseerd geraakt in het fotograferen (en alle leuke dingen die je er mee kunt doen om iets op een foto uit te kunnen drukken); dan merk je de tekortkomingen van een camera zonder de mogelijkheid om andere lenzen te gebruiken.

Kies dus voor een camera met de mogelijkheid om lensen er op te zetten!
De Canon G3 (of misschien een G5?) is een mooie maar ook Fuji en Minolta hebben een aantal camera's die zeker de moeite waard zijn. Nikon maakt ook erg degelijke digicams natuurlijk.

Loop gewoon regelmatig eens een paar verschillende fotozaken binnen de komende tijd en laat je goed voorlichten. Vraag ook vooral of je eens een uurtje met zo'n camera mag spelen. Bij de Dixons e.d. kan je dat vergeten maar bij een liefhebber kan dat vaak wel.

Als je de kans krijgt: koop je camera in de VS. Dat heb ik ook gedaan, verschil loopt al gauw op in de richting van een paar honderd euro...

Succes met de keuze!
 
Tnx.

Ik weet dat ik bij Camex een week kan spelen en dan eventueel een ander kiezen. Maar ja, dan heb je al iets bij hen gekocht.

Van andere fabrikanten ben ik aan he neuzen bij de Nikon Coolpix 4500, Olympus C5050 (we hebben een c3030 op het werk, dus enigzins bekend), Fujifilm s602z of de s7000 (komt binnenkort uit).

Ik ga zeker nog bij andere zaken informeren.

groet
Richard

- als ik heb gekozen hga je het zeker zien
 
Hoi, Richard,

Ik heb na uitvoerig dpreview bestudeerd te hebben eind vorig jaar de Fuji Finepix S602 gekocht, en mijn broer heeft sinds kort de Minolta Dimage 7hi.

Ik heb uitstekend tevreden over mn camera, 6x zoom, macro tot 1cm, onbeperkte film, veel instelmogelijkheden en hij is goed snel. Wel probeer ik steeds meer handmatig te doen (scherptediepte, witbalans) want dan krijg je betere foto's. We hebben nog niet de kans gehad de twee camera's met elkaar te vergelijken, maar ik heb destijds oa. niet voor de minolta gekozen vanwege de mogelijkheid om onder slechtere lichtomstandigheden foto's te kunnen maken, dit kan die van mij duidelijk beter.

Laat je niet leiden door verkopers, maar maak voor jezelf uit wat je belangrijk vind (formaat van de camera?) en wat minder (bv. filmpjes maken, panorama's). Kijk op tweakers.net voor de laagste prijs (en ga er mee naar je eigen zaak), en reken in de prijs alles mee: camera, geheugen, batterijen/accu's+reserve (min.2000mAh), tasje, evt. accesoires.

suc6!
Henk

The Recumbent Architecture Pivo
 
Hallo Richard,

Dpreview en Tweakers (forum) hebben mij ook zeer goed op weg geholpen bij mijn keuze van een digitale camera. Zonder je een bepaald merk/type op te willen dringen, wil ik toch zeggen dat ik zeer tevreden ben met mijn Canon Powershot G3: talloze instelmogelijkheden, uitklapbaar schermpje (zoals een videocamera, handig om het schermpje te beschermen), lange batterijduur, goeie lens, scherpe beelden,...

Gezien dit type stilaan baan moet ruimen voor zijn opvolger, de G5 (heeft 1 megapixel meer maar is verder identiek), kan je misschien wel nog hier en daar een G3 vinden voor een zacht prijsje (zelf heb ik 615 euro betaald bij kamera-express.nl, maar daar staat ie nu blijkbaar niet meer te koop).

Ik weet niet of 4 megapixel voldoende is om fatsoenlijke vergrotingen te laten maken, maar het lijkt me dat A4 of zelfs nog wat groter zeker nog mooie resultaten geeft.

Alvast veel succes met je uiteindelijke keuze (en begin er alvast maar mee te leven dat je je toestel altijd wel een paar weken later ergens goedkoper zult tegenkomen ;-) ).

Groeten,
Dirk.
 
Hoi,

Ik heb de voorloper daarvan, de Canon Powershot G2 en ik ben er na ongeveer 15000 foto's zeer tevreden over. Ik heb er zelfs de melkweg mee gefotografeerd!

Ik heb dit jaar ook sneeuwfoto's gemaakt, zie
www.hacom.nl/~nico/hiking2003.htm bij Turkije. Ze zijn allemaal 'op automatisch' gemaakt zonder bewuste overbelichting van de sneeuw, dat gaat dus gewoon vanzelf goed. (alle foto's van na 1 jan 2002 op deze site zijn overigens met de G2). De kleuren van die G2 zijn subliem, de scherpte op 20x30 is ook heel erg goed. De G3 kan alleen maar nog beter zijn denk ik.
Tip: ga wel eerst heeeeel goed oefenen voordat je op vakantie gaat. Vooral macro opnamen vereisen wat oefening.

Nadeel van een digitale camera is het batterijen verbruik, ze vreten stroom. Ik red het net een week zonder bijladen met mijn 2 accu's van 70 euro per stuk (maar dan heb ik ook ongeveer 500 foto's gemaakt). Maar wat een voordelen, ik wil nooit meer anders.

Zie ook mijn foto's bij de virtuele expositie op deze site.

Nico
 
Wat ik wel weet is dat digitale camera's, in vergelijking met "normale" camera's, slecht tegen een stootje kunnen (zelf ondervonden).
Dus.....bezint eer ge begint!!
 
Als je in de kou bent met je digi-cam zorg dan ook voor de juiste batterijen. Normale of oplaadbare batterijen zijn leeg voordat je het weet. Neem daarom het beste maar Lithium batterijen voor temps onder de -5C.

Ben
 
Niet helemaal waar, de klassieke NiCd oplaadbare batterijen zijn snel leeg en kunnen slecht tegen kou.
Tegenwoordig zijn er NiMH oplaadbare batterijen. Deze hebben een hele hoge capaciteit (1800 en zelfs 2000 mAh) en kunnen beter tegen lage temperaturen, deze hebben wij afgelopen Febr. in Finland met -22°C nog gewoon gebruikt. Natuurlijk niet uren in de kou laten liggen maar onder je jas/trui dicht bij je lichaam.
 
Natuurlijk niet uren
>in de kou laten liggen maar onder je jas/trui dicht bij je
>lichaam.

Dat is precies wat ik bedoel dus........Zeker voor als je afhankelijk bent van bijvoorbeeld een GPS is het raadzaam om lithium batterijen te nemen. Je bent zeker dat je batterijen het doen ook als het extreem koud is, en dat is zeker met een GPS wel fijn.....want die heb je in het donker (en bij slecht zicht) bijvoorbeeld continue in je hand (lees: buiten je jas in de buitenlucht/kou).

Ben
 
Ik heb in den beginne Lithium baterijen in mn fototoestel gehad, waren sneller leeg dan mijn NiMHtjes, en DUUR dat die zijn :)
Gps is weer een ander verhaal omdat je die heel anders gebruikt dan een fototoestel.
Maargoed, voor elke toepassing en omstandigheden een batterij
 
Pas wel op dat de meeste digitale camera's slechte foto's maken als je niet genoeg belichting hebt. Dan komt de ruis van je CCD/CMOS chippie tevoorschijn, en niet een beetje ook. De ruis zie je niet op de preview, maar wel op je computer. Voor nachtfoto's zijn digitale camera's helemaal een ramp. Je hebt wel een optie voor extra lange shuttertijd, maar dan mag je je camera niet bewegen, en wat je wilt fotograveren ook niet.

Ik heb zelf een digitale camera (Sony DSC-P7 ofzo) die een rode-ogen reductie heeft. Zelf merk ik niks van die functionaliteit. Op de foto's zie je dan leuke vampieren :)
 
Hoi,

Ik heb sinds gisteren een Canon EOS 300D digitale spiegelreflex. Dit is mijn eerste digitale en ik weet helemaal nix van fotograferen af maar ik geloof dat ik wel een aardig apparaat heb gekocht met leuke mogelijkheden.

voor de specificaties kijk op http://213.247.48.62/index.asp

Groeten Derek-Jan
 
>Pas wel op dat de meeste digitale camera's slechte foto's
>maken als je niet genoeg belichting hebt. Dan komt de ruis van
>je CCD/CMOS chippie tevoorschijn, en niet een beetje ook. De
>ruis zie je niet op de preview, maar wel op je computer. Voor
>nachtfoto's zijn digitale camera's helemaal een ramp. Je hebt
>wel een optie voor extra lange shuttertijd, maar dan mag je je
>camera niet bewegen, en wat je wilt fotograferen ook niet.

Precies, maar niet bewegen geldt natuurlijk ook als je met een analoge camera een foto maakt in slechtere lichtomstandigheden. Ik zie hier geen verschil. Je kan digitaal wel het ASA getal (?) omhoog zetten, maar daardoor gaat de kwaliteit wel omlaag. gewoon een statief(je) gebruiken is het beste.

Dit is wel een van de redenen waarom ik voor mijn camera gekozen heb, kijk maar eens op: http://www.pbase.com/image/18406627 Ik zie geen ruis!

grtz
Henk


--
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


>Ik heb sinds gisteren een Canon EOS 300D digitale
>spiegelreflex. Dit is mijn eerste digitale en ik weet helemaal
>nix van fotograferen af maar ik geloof dat ik wel een aardig
>apparaat heb gekocht met leuke mogelijkheden.

Derek-Jan,
Geloof mij, je hebt hiermee een geweldige camera gekocht!

Maar als je je camera zo omschrijft, vraag ik me wel af waarom je precies voor deze hebt gekozen?

Henk
--
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan