Dingle Way Ierland - eerste Hike van mn leven


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Beste mensen,

Vorige week maandag zat ik in de auto en kreeg ik het lumineuze inzicht om voor mijn vakantie de wagen thuis te laten en het avontuur op te zoeken in Ierland.

Vervuld van enthousiasme heb ik een reis geboekt bij de organisatie Extreme Ireland in een self guided tour: ik ga hiken van B&B naar B&B in afstanden van zo'n 17 tot 22 km per dag terwijl m'n spullen door de organisatie voor mij vervoerd worden. tocht is 3 dagen + 2 dagen rust + 5 dagen lopen.

Als voorbereiding heb ik goede Lowa schoenen gekocht en de beste sokken die ze bij de Beversport hadden. In de veronderstelling dat ik er nu wel klaar voor ben.

Zo eigenwijs als ik ben ga ik ervan uit dat ik deze wandeltocht wel eventjes ga doen - alleen. Voor de zekerheid heb ik wel even 11,5 km gelopen en dat ging prima.

Toch, nu alles dichterbij komt, vraag ik me af of ik er niet verstandig aan doe om waar mogelijk voorbereidingen te treffen. Ik ben van plan om deze week iig nog 15 km te lopen plus nog eens 20 km. Zodat ik dáár alvast ervaring in heb. Ik hoop dat iemand dit leest die deze tocht al eens gemaakt heeft en mij nog wat handige tips kan meegeven. Ook zou ik graag horen wat ik zeker niet mag vergeten mee te nemen.. (dagrugzak: regenjas, kompas, extra sokken, trui, windjack, waterfles, eten, hoed, bril...nog meer?)

Want tja, ik ben absoluut geen ervaren wandelaar. Ik heb wel een basisconditie hoor: ik loop af en toe hard, zwem regelmatig en diverse overige activiteiten in de sportschool.

Ik ben erg benieuwd naar jullie reacties!

hartelijke groet,

Maurits
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hi Maurits,

Klink mij alsof je er inderdaad klaar voor bent. De tocht met drie dagen lopen en dan wat kunnen bijkomen is ook mooi.
Gewoon doen dus.

In mijn rugzak zou ik nog een ehbo setje doen met wellicht wat compeed voor de zekerheid. Misschien kan je ook een mobiel meenemen en een fototoestel. Papieren en geld spreekt denk ik voor zich.

Ik zou mijn trui en windjack niet in mijn dagtoer rugzak stoppen, maar wel een windstopper fleece meenemen, maar die moet je wel hebben natuurlijk. Ik neem zelf ook altijd een lichte (goretex) regenbroek mee, maar ook die moet je wel hebben.
Wandelstokken zijn een optie, maar als je nooit loopt en dus ook nooit stokken hebt gebruikt, zou ik ze niet meenemen.

Uiteindelijk is een lichte rugzak het prettigst. Zelfs 7kg in plaats van 5kg ga je op den duur merken.

Veel plezier.
 
Maurits,

In de periode voor m'n huttentrektocht in Bulgarij, met bagagevervoer, ging ik weleens een eind op het strand lopen. Langs de vloedlijn als ik meer tijd had, door het mulle zand als ik weinig tijd had. Uitrusting is persoonlijk. Ik heb geen windstopper, maar een gewone fleece, met daarbij een 3-laags GTX, met hele lange okselritsen. Ook heb ik geen waterfles, maar een Camelbak Unbottle waterzak, van 2 liter, iets waar ik vroeger absoluut niet aan wilde.

Post je paklijst eens hier, dan kunnen wij erop "schieten". Wat kleding betreft: Goed dat je goede wandelsokken gehaald hebt. Voor de rest vind ik van kleding vooral belangrijk dat ze sneldrogend is. De belangrijkste items vind ik: Regenjas, wandelschoenen en -sokken, en de rugzak.
Ik zag trouwens gisteren bij de Bever in R'dam de advertentie op het raam: 2e stuks zomerkleding 50 % Wellicht kun je in dergelijke uitverkopen nog je slag slaan, want als je met laagjes werkt (fleece) dan kun je best als je flinkt doorwandelt, in een dun shrit lopen...

groetjes, Mirjam
 
>Dagrugzak: regenjas, kompas, extra sokken, trui, windjack....<
Had ik net overheen gelezen. Zou ik niet doen. Regenjas en fleece. Windjack weglaten, hoe klein ook. In dat kleine plekje duw ik wel iets anders nuttigs( EHBO, paar sokken o.i.d.)

groetjes, Mirjam
 
Heb je ook iets van een kaart van het gebied mee? Of krijg je die van de organisatie waarmee je reist. Ik zou in elk geval niet zonder kaart lopen. Eventueel ter plaatse kopen voor het begin van je wandeltocht. Een kompas heb je trouwens alleen iets aan als je er mee om kunt gaan.

Saskia
 
Vergeet ook even niet dat een kompas handig kan zijn, maar dat je ook moeten weten hoe je hem moet gebruiken (print anders even de cursus van hier op de site uit). Al gok ik dat je hem bij deze route niet veel gaat gebruiken, maar je weet maar nooit. Ben benieuwd naar de foto's moet ook gauw eens weer die kant op.

EDIT: zie net dat dit al gepost was:-)
 
Dank je wel Jaap
Goed te horen dat mensen zich geen zorgen maken
dan hoef ik dat ook niet te doen!

Mirjam,

Uhm, paklijst?
Daar ben ik niet zo goed in geloof ik. Normaal gesproken stel ik mijn reisgear samen tijdens het inpakken van mn tas, maar ik zal het eens proberen:
- broek
- korte broek
- trainingsbroek
- wandelsokken 3 paar
- t-shirts 4
- wandelschoenen
- sneakertjes
- slippers
- zaklamp
- touw
- mes (ja ga helemaal mcGuyver)
- compas
- sweater
- first aid
- muggenspul
- overige toiletartikelen
- zonnebrand
- petje
- zonnebril
- slaapzak
- ondergoed
- telefoon (met hiking applicatie!)
- converter voor stroom
- handdoek
- zwembroek
- warmte deken?
- tekenspullen/ schrijfblok voor als ik inspiratie krijg
- fototoestel om fotos te maken voor jullie
- geld paspoort en tickets
- goed humeur en heel veel zin!

veel meer kan ik niet bedenken...
 
Hoi Saskia,

Ja een kaart krijg ik van de organistaie (dus die nog eventjes bij mn paklijst...)

enneh kompas is toch gewoon de kaart uitlijnen met de richting waar het kompas naar het noorden wijst op de positie van mezelf op de kaart?

geestig: ik heb een I-phone applicatie gevonden, die geeft precies aan waar je staat. Hoe lang je over bepaalde stukken doet, hoe ver je nog moet enz. (Iphone batterij gaat alleen niet zo gek lang mee... haha)
 
Je beschrijving van kompasgebruik lijkt me prima. Als je dat zo kunt beschrijven, moet het gebruik in de praktijk ook wel lukken. Ondanks dat nog een tip: die ring op je kompas kan draaien, maar zorg er voor dat het rode wijzertje altijd naar de N wijst. Dan kun je ook graden aflezen.;)

Saskia
 
Paklijsten rouleren!

In den beginne pak je alles in wat er op die mooie gedownloade lijst staat, inclusief reserve slippers voor de sauna in Japan. De ervaring leert je vanzelf wat je in jouw geval beter thuis kan laten.
En dan ga je op routine inpakken. Lekker snel, makkelijk want je weet... jij als ervaren backpacker & hiker weet toch precies van de hoed en de rand!

En dan merk je dat je in Oostenrijk zonder onderbroeken staat, dat je tentstokken nog op de droogkamer liggen terwijl jij op de Coll de Parpaillon staat, de bergschoenen nog onder de kapstok staan thuis terwijl je op weg bent naar de Pyreneeën of dat je die zonnebril eigenlijk best wel nodig hebt zo nu en dan.


De remedie?

Een goede persoonlijke paklijst samenstellen, of zelfs meerderen. In je PC is dat een fluitje van een cent.
Gebruik hem, en je komt veel minder vaak voor verrassingen te staan.
En wtf is een hiking applicatie op een telefoon????

Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Hierbij info van een "ervaringsdeskundige"
Afgelopen juni heb ik de Dingle Way in zijn geheel samen met mijn vriendin gelopen.
Dat was toevallig een hele warme en droge periode; maar het kan er erg nat zijn; goede regenkleding en schoenen vind ik een vereiste
Enkele ervaringen;
- route is goed tot zeer goed aangegeven (samen met een kaart)
- op internet is de route downloaden voor in je GPS(al je die hebt); van iemand die hem enkele jaren terug gelopen heeft
- Tocht is niet extreem zwaar (maar goed dat is afhankelijk van ervaring en conditie)
- Neem iets mee voor "midges"!! zeer vervelende kleine steek muggetjes, daar hebben wij enkele malen behoorlijk last van gehad.
- eten en drinken is eigenlijk elke etappe te kopen (als je een gidsje van Dingleway koopt dan heb je alle info)

Heb je vragen, stel ze gerust
 
nog wat extra opmerkingen;

Als je van B&B naar B&B loopt heb je geen slaapzalk nodig (wellicht een lakenzak); dat scheelt een hoop volume en gewicht
Welke periode ga je lopen? Kan het dan koud worden?
- reddingsdeken en fluitje/spiegeltje voor SOS
- noodnummers in je mobiel opslaan/ en opschrijven
- goede zweetshirts meenemen (thermospul)
- sneakers niet meenemen
- denk na over alles wat je mee neemt (en stel de vraag of je zonder zou kunnen; of, wat als je "het" niet bij je hebt; is er dan een alternatief etc?
 
>broek<
Wat voor een broek? Neem een sneldrogende, en laat die trainingsbroek thuis.
>shirts<
ook sneldrogend mag ik hopen.
>Sneakers<
Inderdaad, zoals gezegd thuislaten.Of de slippers, maar met die laatste kun je op een camping onder de douche..
>Handdoek<
Volgens mij hebben ze nu bij de Xenos allerlei outdoorspulletjes in de aanbieding, neem dus een lichtgewicht handdoekje mee.
>warmte deken<
Bedoel je daar zo'n reddingsdekentje mee?

Waar slaap je trouwens, want ik zie wel de slaapzak, maar mis de tent, matje en dat soort zaken. In een B&B of hostel heb je echt geen slaapzak nodig, voor de hostels kun je een lakenzak meenemen.

Ik hoop dat je hier iets mee kunt.

groetjes, Mirjam
 
>En dan ga je op routine inpakken. Lekker snel, makkelijk want
>je weet... jij als ervaren backpacker & hiker weet toch
>precies van de hoed en de rand!
>
>En dan merk je ...

Whoehahahahaaaaaa!!!!! :7 :D :+
Ik zie het helemaal voor me. Voornamelijk zo'n ongelooflijke lol, omdat het zo belachelijk bekend is. Zo stond ik ooit eens heel blij met mijn heel kleine rugzakje volgepakt klaar om kamp te maken en kwam tot de conclusie dat mijn slaapmatje gewoon nog thuislag. Vandáár dat ik dit keer alles wèl in mijn rugzakkie had gekregen...

Zo kom ik ook geregeld een hoofdlampje tekort, of heb ik alles bij me om een soepie te maken, behalve een vol blikje, vergeet ik steevast mijn zonnebril en keer ik de helft van de tijd op de heenreis terug, om toch nog even mijn fototoestel te halen.

Paklijst? Die heb ik alleen voor een buitenlandse trip van meer dan zo'n vier dagen. En iedere keer dat ik zonder dat ding pakte, denk ik weer: "Volgende keer maak ik ècht een lijssie..." ;-)
 
Volgens mij schreef Maurits dat hij van B&B naar B&B loopt en dat zijn bagage wordt vervoerd. Dan kan hij dus moeiteloos alles meenemen wat er op zijn paklijst staat, hij hoeft het toch niet zelf te dragen. Sneakers bij je hebben is bijvoorbeeld best lekker voor als je 's avonds een hapje gaat eten in de pub. En een paar schone t-shirts zijn ook niet verkeerd :-)

Nu nog een paklijst voor je daypack Maurits...

Helene
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan