Discussie Wandelfotografie

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Digna
  • Startdatum Startdatum
Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60

banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal,

Ik loop al een aantal jaren rond met het idee om een boekje samen te stellen (of te schrijven) over "Wandelfotografie". Dit moet een boekje worden met fotografietips in combinatie met wandeltips, persoonlijke wandelverhalen van mij en vele anderen en definites van wandelfotografie van verschillende wandelende fotografen of fotograferende wandelaars. Het zal niet gaan over de techniek van fotografie.
Op dit idee heb ik van een aantal mensen in mijn omgeving en via websites als Alpenfreaks.be en Natuurfotowandelingen.nl leuke en bemoedigende reacties gehad.

Ter voorbereiding heb ik diverse workshops gevolgd en struin ik veel op internet om alle mogelijke informatie te vinden. Verder vraag ik aan bekende en onbekende fotografen en wandelaars om zijn of haar definitie van Wandelfotografie aan mij te geven.
De term Wandelfotografie bestaat officieel niet en ik ben zo'n eigenwijs mens dat ik persé wil bewijzen dat het weldegelijk bestaat.

Momenteel volg ik een cursus van 8 avonden bij de regionale fotoclub. Meteen de eerste avond had ik een verhitte discussie met enkele leden van deze club, die met grote zware camera's en tientallen lenzen bezig zijn met semi-professionele fotografie van bijvoorbeeld vogels en landschappen. Zij beweren bij hoog en laag dat Wandelfotografie niet bestaat. Zij vinden het Kiekjes maken. Toen ik vroeg hoe dat dan zit met een natuurfotograaf die toch ook in de natuur moet wandelen om mooie plekjes te vinden, hadden ze daar geen antwoord op.
Ik beweer het tegendeel. Als je wandelt en je weet hoe je camera werkt en je kent de technieken van fotograferen kun je hele mooie foto's maken, in een vrij korte tijd. Ik weet dat professionele fotografen lange tijd nodig hebben voor een goeie foto in verband met licht, compositie enz. Maar dan spreek je over landschaps- of natuurfotografie. Frank Muller, ons allen wel bekend, vertelde in zijn workshop over reisfotografie ook dat hij soms een uur nodig heeft voor een goeie foto. Heel begrijpelijk allemaal, maar toch blijf ik erbij dat wandelfotografie een term is die bestaansrecht mag krijgen. Dan heb ik het niet over professioneel, maar over hobby-fotografie. Volgens de heren van de fotoclub is dat dan geen fotografie maar kiekjesmaken dus. Zij vinden het pas fotografie als je voor een vermogen aan apparatuur die niet te tillen is mee sleept en uren gaat zitten voor een foto. Al het andere is kiekjesmaken.

Ik ben al bezig met wat teksten.
Ik ben zeker niet van mening dat ik een goeie fotograaf ben, zeker niet. Ik moet nog veel leren, maar wordt elke dag een beetje wijzer door aan iedereen die het horen wil te vragen en veel te lezen.
Toch wil ik proberen dit tot een succes te maken.

Mijn vraag aan jullie is de volgende:
Wat is jullie mening. Is Wandelfotografie een term die mag bestaan of vind je het belachelijk en ben je het er mee eens dat wandelen en "echt/goed" fotograferen niet samengaat, ook al maken vele bezoekers van deze site bijzonder mooie foto's. Zijn dat dan allemaal kiekjesmakers of zijn dat fotografen die in de natuur bezig zijn.

Ten tweede, als je vind dat het wel iets kan worden, mag ik dan jouw definitie van wandelfotografie (per email!). Als ik in een verder stadium ben zijn leuke verhalen uiteraard ook welkom. Laat maar weten als je wat hebt.
Uiteraard zijn alle (opbouwende) kritieken en tips meer dan welkom.
Ik ben heel benieuwd welke discussie hier uit volgt.

Bedankt!
Groetjes,
Digna
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Digna,

Ik vraag me af waarom het zo belangrijk voor je is om de term "wandelfotografie" "erkend" te krijgen.

Waarom niet gewoon lekker fotograferen waar en waneer je wilt zonder het een etiket te moeten geven.

Uiteindelijk doe je het voor plaatje. en hoe die tot stand is gekomen is voor de kijker niet zo belangrijk.

De discussie over spullen e.d. herken ik wel uit mijn studententijd,
toen konden we het ook uren hebben over camera's, objectieven, welke film het mooiste was, en welk barietpapiertje het best oogde.
Na een tijdje hadden we het daar nauwelijks meer over.
Als ik 31dec naar argentinie vlieg gaat er gewoon een oude rolleiflex mee, en....een pinholecamera...

maar succes met het boekje.

Gregor

Maar succes
 
Wat heb jij toch met definities??? :7:7

Pas als je de regels van de fotografie kent, begrijpt en kan toepassen snap je het verschil tussen kiekjes en foto's. Hoewel je geen pro equipment nodig hebt om goede foto's te kunnen maken heb je toch echt een camera&objectief nodig waarmee je parameters als diafragma, sluitertijden, DOF, iso, lichtmeting, ev correcties, witbalans, etc kan instellen of beinvloeden en dan het liefst zonder 3000 menus door te fietsen.

In de meeste gevallen moet je voor een technisch correcte foto toch echt de tijd nemen om al deze parameters in te stellen, iets wat erg lastig is als je onderdeel bent van een wandelgroep die gewoon (gelukkig niet te snel) door hobbelt. Kijk naar mijn kiekjes van afgelopen events, er zitten leuke plaatjes tussen maar het gros is gewoon slecht uitgevoerd, deels door onervarenheid en deels door tijdgebrek.

We kunnen er nog uren over leuteren - wat op zich gezellig is - maar er is in mijn ogen maar 1 manier om je gelijk te halen en dat is er gewoon op uit te gaan en terug te komen met mooie foto's.....

Gr,
Jan Anne
- Schiet zich weer lens komend weekend -
 
Digna.

Ik wil niet negatief over komen maar toch heb ik zo mijn kanttekeningen.
Je volgt o.a. een cursus fotografie en dan wil je een boekje uit geven met tips etc. wat betreft wandelen en fotografie.
Om een vergelijking te trekken:
Dat komt bij mij over als iemand die een C1 cursus volgt en dan een boek wil schrijven over veilig bergwandelen met tips, terwijl je net de beginselen hebt geleerd.
Is het niet beter om eerst een aantal jaren ervaring op te doen, voordat jij je met zoiets bezig houdt.
En je nog verder te verdiepen in zoiets.
Het komt bij mij over, dat wat je net hebt geleerd tijdens die fotografie cursus, gelijk wilt verder verwerken in een eigen boekje en dan heb ik zo mijn vraagtekens.
Let wel, ik wil niet te negatief klinken, hoewel ik dat wel doe maar fotograferen is toch iets meer.
Ook hier telt de ervaring erg hard mee.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Heeej Digna,

Leuk om te lezen dat er nog meer fotografeerlustige mensen hier rondlopen.

De vraag die meteen bij me op komt bij de term "wandelfotografie" is de volgende (en dan ga ik dus niet in op de tijd die je nodig hebt een foto te nemen of het soort + kwaliteit camera):

Wat voor soort plaatjes (onderwerp) typeert straks de foto's die met wandelfotografie zijn genomen? (bij natuur, stads en portretfotografie is dat meteen duidelijk namelijk)

gr. Nanda
 
Tja, ik zelf neem ook altijd de grote camera mee tijdens wandel- en trektochten. Ook als het een wintertocht betreft van 14 dagen. Dit omdat ik met deze camera mooiere foto's kan maken dan met de kleine camera (gewoon meer mogelijkheden). Soms moet je voor het mooiste shot een aantal uren op een plek blijven maar dat weet je natuurlijk nooit zeker, misschien is het mooiste plaatje net aan je voorbij gegaan. Fotografie is ook gevoel en dure apparatuur is zeker niet onbelangrijk maar als je geen gevoel hebt voor compositie ed. dan helpt apparatuur ook niet. Wandelfotografie is fotograferen wat je op dat moment tegenkomt en soms tref je het en valt alles samen. Ik ben op dit moment bezig om mijn dia's uit te zoeken voor een presentatie en als ik reeel ben dan zijn van de ongeveer 300 dia's er 50 behoorlijk, 30 goed en 20 fraai.

Ik maak zelf foto's ook niet fraaier dan ze zijn. What you get, is what I have seen. Misschien een zijsprongetje maar hebben jullie ook niet vaak het idee dat met reis(foto)boeken er dusdanig met foto's is gemanipuleerd dat datgene wat je aan fraaie plaatjes ziet eigenlijk niet bestaat ?? Groen is groener, blauw is blauwer ed.
Of is de fotograaf en zijn apparatuur zo goed dat er wel sprake is van reeele beelden ??

Groetjes

Buitenbeentje
 
Hoi Digna,

Toch ook maar even reageren. Allereerst: als jij een boek wilt schrijven moet je dat doen! Niet luisteren naar mensen die het afraden of die zeggen dat je ongelijk hebt. Gewoon die wens volgen en lekker doen als je daar zin in hebt. Maar uiteraard kun je wel de nodige tegenwerpingen verwachten als je zo je nek uitsteekt :)

Persoonlijk ben ik geneigd om de andere leden van je fotocursus te volgen. En dan niet zo zeer vanwege de kosten van apparatuur (vergelijk: ik ken bergsporters die erg goed klimmen zonder materiaal en bergsporters die er niks van bakken ondanks dat ze kapitalen aan materiaal hebben uitgegeven), maar vanwege de tijd die je neemt voor de foto's.

Als ik even jouw termen aanhou dan zie ik zelf als volgt: bij natuurfotografie ga je er opuit met als doel te fotograferen, maar met wandelfotografie ga je er opuit met als doel om te wandelen... en daarbij dan eventueel ook wat foto's te maken. En dan neigt dat toch richting 'kiekjes maken'.

Verder heb ik tijdens mijn wandelingen enkele schitterende, prachtige foto's gemaakt die ik ook flink heb uitvergroot opgehangen in de gang in huis. Maar ik heb veel meer foto's gemaakt die maar 'zo,zo' (of ronduit slecht) zijn. Waarom? Omdat het fotograferen niet het doel was, maar gewoon het vastleggen van mijn omgeving tijdens de wandeling. En dan heb je daar ook direct mijn 'definitie' van wandelfotografie.

Moet overigens gelijk geven aan buitenbeentje voor wat betreft fotoboeken: schijnbaar kom ik altijd op het verkeerde moment door die omgeving, want bij mij ziet het er zelden zo mooi uit (uitzonderingen daargelaten gelukkig).

Raymond
- tjeeez, wat een verhaal...
 
Hoi Digna,

Ik weet dat je vroeg per email te reageren met een definitie , maar gezien je een discussie hier op gang wilt brengen, reageer ik toch hier op het prikbord met mijn definitie.

Zoals ik het lees is "wandelfotografie" het vastleggen van dingen die je per toeval tijdens je wandeling tegenkomt. Het verschil met kiekjesschieten en fotografie is voor mij dat je voor de laatste wel de tijd neemt om een goede foto te maken (dus je statief pakt, naar de compositie kijk en met de instellingen tovert) en niet hoogstens 2 min stil staat voor een kiekje uit de hand en dan weer verderloopt.
Dus bij normale fotografie ga je op zoek naar iets om te fotograferen, en bij wandelfotografie zie ik meer de factor toevallig iets tegenkomen, daar een mooie foto in zien en proberen dit zo op de foto te zetten als je het op dat moment zelf ziet.

Succes met je boek !
 
Misschien dat je voor jezelf wel een definitie van wandelfotografie kunt formuleren, terwijl anderen het daar niet mee eens zijn. Een definitie van buitensport is ook te formuleren, maar is quadrijden, parapente en 4x4 rijden buitensport? Kun je over twisten net als jouw definitie. Ik zou me daar niet zo druk om maken, zolang je in je boek maar jouw definitie ver(ant)woord.

Zie(n) jij/jullie de fotografie van menno boermans eigenlijk als wandelfotografie? www.mennoboermans.nl
 
>Een definitie van buitensport is ook te formuleren

Neeee! Daar is al een keer heel erg lang over gebabbeld op dit prikbord. En dat gaan we dus vooral niet oprakelen. Zoek maar op definitie buitensport en je begrijpt waarom :)

Overigens zie ik het werk van Boermans als Fotografie (yup, met hoofdletter F). Zijn werk is vrij divers, maar stuk voor stuk zijn het Plaatjes (met hoofdletter P).

Raymond
 
Iedereen die al gereageerd heeft of nog gaat reageren, bedankt.
Niemand hoeft zich te verontschuldigen voor negatief zijn of kritiek geven. Dat is nu precies waar ik zelf om heb gevraagd.

Ik zal nog e.e.a. uit leggen.

Het is zeker niet mijn bedoeling om een boekje samen te stellen met technische zaken of fotografietips. Daar heb ik immers geen verstand van. Ik begrijp wat je bedoelt Peter zoals je het omschrijft met de C1 cursus, maar zoiets is zeker mijn bedoeling niet.

Ik heb inderdaad iets met definities (een aangeboren afwijking waarschijnlijk) en ben altijd in voor een discussie.
In mijn bloed zit het ondernemen (ik heb 3,5 jaar een redelijke forse horecazaak gehad, maar moest die beëindigen wegens overmatig alcoholgebruik van mijn toenmalige partner, maar dat terzijde). Ik heb Alfred beloofd geen horecazaak meer te beginnen nu Milan er is, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus ben ik altijd zoekende naar iets om te gaan ondernemen. Wekelijks denk ik zo'n 20 keer dat ik het perfecte idee heb en telkens weer kom ik tot de conclusie dat het al bestaat of een slecht idee is.

Ik ben goed in boekhouden en dat is ook mijn werk, maar daar is na al die jaren de uitdaging wel flink af. Daarom ben ik zoekende naar iets om me mee bezig te houden, want gek genoeg heb ik naast de zorg voor Milan, het huishouden en mijn werk, toch nog genoeg tijd over om achter de pc te werken. Al zoekende ben ik tot de conclusie gekomen dat ik iets wil doen met de dingen waar ik me het liefst mee bezig hou en dat is wandelen (en natuur) en foto's maken. (Ik zal het geen fotografie noemen). Hiervan heb ik de term Wandelfotografie gemaakt en ben ik tot de conclusie gekomen dat dit iets is wat niet echt bestaat. Toen ben ik gaan zoeken waarom dat niet bestaat en of het wel zou kunnen bestaan en hoe ik dat dan zou kunnen omschrijven.
Ik ben nogal (vaak TE) fanatiek en enthausiast met verzinnen van dingen die achteraf misschien wel stom, dom of onhaalbaar zijn. De enige manier om hier achter te komen is anderen om een mening vragen. Ik heb er niets aan als iedereen roept dat het een goed idee is en vervolgens niemand kan uitleggen waarom dat dan zo is. Daarom ben ik ook blij met minder positieve reacties, voorzien van uitleg.

Het is niet mijn intentie om beroemd te worden of wat dan ook. Ik wil het doen omdat ik het leuk vind en omdat ik juist de twijfelaars wil proberen ertoe te zetten ook eens vaker naar buiten te gaan. De mensen die al veel wandelen en foto's maken zullen zeker niet in zoiets geïnteresseerd zijn.
Wat ik wil proberen is precies wat hier wordt weergegeven door sommigen: Wat is dan wandelfotografie oftewel, hoe kun je een middenweg vinden tussen wandelen en fotografie. En misschien kan dat helemaal niet. Bovendien drijven dit soort ideeën mij nog meer om er op uit te trekken en te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Helaas is er door de dubbele verhuizing en allerlei andere zaken al een aantal maanden geen tijd meer geweest om te gaan wandelen en daar wordt ik behoorlijk knorrig van. Het wordt weer eens tijd, dan klets en schrijf ik misschien weer wat minder.

Nogmaals bedankt en vooral blijven reageren.

Groetjes,
Digna

- zonder dromen en wensen is het leven zinloos -
 
Tijdens het wandelen maakte ik ook altijd veel foto's, nog steeds wel. Maar ik probeer steeds vaker op het moment zelf te genieten van wat je ziet, in plaats van alles proberen vast te leggen. Andere mensen zeggen foto's nooit zoveel als ze er zelf niet bij geweest zijn.

Dus als je bv. een hert ziet wegsprinten niet uit alle macht je camera zoeken en instellen maar gewoon even van het moment genieten...

Volgens mij zijn er ook wel professionele fotografen die gewoon "kiekjes" maken, en daar goed in zijn. Enfin, mijn doel van foto's maken is anders dan van een fotograaf.

grtz
Henk
 
hmmz,

Naar mijn mening hoef je helemaal niet heel veel tijd te besteden om een mooie foto te nemen. Als je ergens bent of langsloopt en je ziet tijdens het lopen een mogelijkheid voor een mooie compositie, dan trek je je camera tevoorschijn, stelt alles in zoals je dat graag wil en maakt 1 of meerdere foto's. Daarna loop je weer verder.
(kan allemaal < 1 minuut en soms heb je inderdaad wat langer nodig)

Het wordt natuurlijk anders als je persee wilt wachten tot de zon weer achter de wolken vandaan komt, de schemering invalt, etc. etc. Dan heb je iets meer tijd nodig. Maar om het 1 geen fotografie te noemen en het andere wel: nopes niet mee eens. Als je het plaatje weet te maken dat je in gedachten hebt, dan ben je bezig geweest met fotografie.
Naar mijn mening is het daarom erg moeilijk wandelfotografie als een categorie in te schakelen, omdat iemand tijdens het wandelen ook hele mooie foto's kan maken in de categorie natuurfotografie.

Maarre ik zal komende week deze discussie ook eens voorleggen bij mijn eigen cameraclub......

gr. Nanda
 
Wiskundige benadering

>Wat ik wil proberen is precies wat hier wordt weergegeven door
>sommigen: Wat is dan wandelfotografie oftewel, hoe kun je een
>middenweg vinden tussen wandelen en fotografie. En misschien
>kan dat helemaal niet.

Dan is het denk ik vrij eenvoudig: er is geen middenweg, alleen maar compromissen. Afgelegde afstand en kwaliteit van je foto's zijn omgekeerd evenredig met elkaar: Als je een mooie lange tocht wilt maken gaat dat ten koste van de kwaliteit van je foto's, en als je heel mooie foto's wilt maken leg je op een dag misschien maar 5 kilometer af.

Ik heb het even getekend:
fotografiekje.jpg


Je kunt met dit schitterende grafiekje al vantevoren bepalen hoe lang je mag wandelen om nog de foto's te kunnen maken die je mooi vindt :)
Neem bijvoorbeeld een tocht van een kilometer of 15-20, met voornamelijk middelmatige kiekjes en slechts een paar mooie foto's. Dat verschijnsel noemen we ook wel een club hiking-site event :D

Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
En daar ligt nou juist het probleem, als de groep met 6km/u doorloopt zijn ze na een minuut 100 meter oftewel 0,1km verderop. Maak er nog een paar en ze zijn snel uit zicht verdwenen.

Gr,
JA
- Was trouwens erg onder de indruk van jullie foto's van de Heilbronnerweg -
 
RE: Wiskundige benadering

Sorry Pieter, maar volgens mij klopt je grafiek niet. Je denkt teveel in aantallen. Wanneer je 10 minuten uittrekt voor één mooie foto maakt het niet zoveel uit of je daar nu 5 of 20 km voor hebt gelopen.

Tijdens iedere wandeling neem je pauzes. Dit geeft de gelegenheid je rugzak af te doen en even de tijd voor een foto te nemen. Zonder dat anderen op je hoeven te wachten in het geval dat je met een groep aan de wandel bent.

Je hoort weleens mensen die vinden dat mensen die foto's maken niet echt genieten van de omgeving. Dit is ook zo'n onzin. Mensen die foto's maken zijn zich juist bewust van hun omgeving. Die zien al mooie plaatjes voordat ze uberhaupt hun camera gepakt hebben en lopen daarnaast nog weleens een stukje om voor een betere foto en zien dus missschien zelfs wel meer.

Dat een professionele foto heel veel tijd zou kosten om te maken is ook onzin. Er zijn ontzettend veel goede foto's te vinden waar het juist om snel handelen, het juiste moment van afdrukken gaat. Ik geef toe dat dit meestal geen landschapsfoto's zijn. Maar hee, wandelfoto's hoeven niet alleen landschapsfoto's te zijn toch?

Remco.
 
Je krijgt tijdens een lange wandeling veel mogelijkhe onderwerpen en momenten om je camera ergens op te richten. Dat maakt volgens mij dat wandelen vrij productief kan zijn als je een aantal mooie foto's per dag wilt overhouden (om het zo maar eens te zeggen.) Zeker in fotoalbums van bergbeklimmers zie ik vaak veel mooie foto's. Maar goed, dan kom je ook op plaatsen die heel fotogeniek en spectaculair kunnen zijn. Wandelen is naar mijn mening vrij perfect voor landschapsfotografie. Maar met een groep moet je dat dan niet doen natuurlijk. Zelf fotografeer ik graag. Met wandelen ga ik beginnen. Maar dat hoeven nog niet van die grote afstanden te zijn. Ideaal om dan de camera mee te nemen. Dan kun je in een heel rustig tempo gaan lopen en fotograferen...
 
RE: Wiskundige benadering

>Sorry Pieter, maar volgens mij klopt je grafiek niet.

Dat weet ik wel zeker, bij het tekenen van dit grafiekje zat ik al te lachen om de reacties die ik zou krijgen. Dit wiskundige misbaksel berust natuurlijk op geen enkele vorm van waarheid, maak je geen zorgen! :+

Toch leuk, ik had verwacht dat eventuele reacties zouden druipen van de ironie, maar deze is serieus. Ook wel grappig :)

Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>Zeker in fotoalbums van bergbeklimmers
>zie ik vaak veel mooie foto's. Maar goed, dan kom je ook op
>plaatsen die heel fotogeniek en spectaculair kunnen zijn.

Eensch, maar heel vaak kom je in de bergen niet toe aan het maken van de allermooiste foto's omdat je onder tijdsdruk klimt, of omdat je aan een touw zit en geen zin hebt om je maatje(s) te laten stoppen.
Kun je nagaan hoe mooi die foto's zouden worden als je er écht de tijd voor nam :)

Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan