Diversiteit in de fauna

Over de bever: https://www.groene.nl/artikel/van-lastpak-tot-troeteldier
Erg nuttige dieren, in het algemeen zelfs nuttig voor de mens. We moeten af van het denken dat de mens het middelpunt van de aarde is.

Zeer zeker niet, egocentrisch denken is zelden goed. Ook schuilt daar weer antropomorfisme in.

We leven in een verstedelijkt land, daarin mag van mij absoluut meer ruimte voor natuur komen en denk zelfs dat dit noodzakelijk is. Dat gaat ook gepaard met een andere houding naar natuur.

Maar je zult wel moeten omgaan met de verschillende belangen, dat geven de heren van de zoogdiervereniging heel mooi aan in dit stuk. Zoals met zoveel dieren is voedsel dan wel habitat bepalend voor draagkracht, het dempend effect van predatoren missen we ook nog eens. Dan kom je een keer op een punt dat de aanwezigheid van bepaalde soorten niet louter positief meer is. Zoiets los je niet op met de redenatie van 'dan plaats je maar een hek', je wilt de discussies en politiek touwtrekken voor zijn met een degelijk plan. Het Schotse voorbeeld klinkt daarin erg goed.

Wel heel interessant onderwerp dit, leuk om over na te denken tijdens het wandlen!
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan