donsjack of primaloft


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Afgelopen weekend ben ik door Sanne en Pieter toch wel erg geïnteresseerd geraakt in een donsjas voor in de Andes. Met name als ik 's avonds met -5 tot -10 graden nog lang buiten wil zitten en van de sterrenhemel wil genieten.

Ik heb de afgelopen avonden dus uren op het internet doorgebracht om er meer over te weten te komen, drie winkels bezocht om te kijken en te passen. Veel merken en types voorbij zien komen, waarbij ik toch veel aardige jassen leek te zien onder 200 euro. En onder de 400 gram!

Vragen:

1. Nergens kan ik iets vinden over de temperatuur waarbij bijv. een 650 cuin jas warm is. Behalve de fillpower zal ook het aantal verwerkte grammen dons meetellen, maar ik heb nog niet door waar de donsjas voor mijn doel aan moet voldoen.
Wat je aan temperatuurindicaties vindt bij slaapzakken, is bij jacks moeilijk te vinden. Wel las ik bijv. dat een TNF Nuptse (700 fillpower) op de Kili met -20 nog warm was. Huh?

2. Heeft een donsjas ook zin als het venijnig koud waait?

3. Weet iemand iets van Primaloft PL1 als synthetisch alternatief voor dons? Het werd me getoond in een winkel en zou dezelfde eigenschappen hebben als dons (lees ik ook op diverse sites), maar vergeleken met welke dichtheid dan, 600 of 800? En heel belangrijk: is een primaloft jas ook net zo klein te comprimeren als dons?

4. Ik kreeg ook de suggestie een dons-bodywarmer te kiezen. Dat lijkt me niet echt een oplossing als het koud is. Zie ik iets over het hoofd?

Graag hoor ik jullie ervaringen met dons en primaloft.

Marla
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ha Marla, over puntje 2 dat ligt volgensmij aan stof waarvan de jas is gemaakt, netzo als bij een slaapzak.

En over puntje 3 zou je JAO eens moeten vragen die heeft een synthetische jas.

Succes met kiezen.
 
> over puntje 2 dat ligt volgensmij aan stof waarvan
>de jas is gemaakt, netzo als bij een slaapzak.

Ja, ik kwam inderdaad dezelfde stoffen tegen als bij slaapzakken, veel pertex in ieder geval (soms ook quantum). Maar dan nog weet ik niet wat dat bij een venijnig windje betekent.

Marla
 
>Maar dan nog weet ik niet wat dat bij een venijnig windje
>betekent.

Mijn ervaring (niet gehinderd door theoretische kennis) is dat een donsjas zelfs bij storm heerlijk warm blijft, zeker in vergelijking tot het normale laagjessyteem dat je overdag gebruikt. Aangezien de wind je donsjas continue laat in/uitdeuken zal dat wel wat afbreuk doen aan de isolatiewaarde, maar daar zal een goede binnen en buitenstof je grotendeels tegen moeten beschermen.

Voor jou waarschijnlijk een open deur, maar bij -5 en harde wind ben ik erg blij dat mijn donsjas ook een donscapuchon heeft. Anders zou ik het buiten de tent toch niet uithouden....

Sander.
 
Hoi Marla,

In mijn ogen heeft een primaloft jas alleen echt zin als je het risico loopt dat de jas nat gaat worden.
In de bergen ben je denk ik beter af met een donsjack, mede doordat dit jack lichter en compacter te vervoeren zal zijn.
De hoeveelheid isolatie van het jack is in grote mate afhankelijk van de hoeveelheid lucht die het jack vast kan houden.
Dons zal hierdoor bij hetzelfde vulgewicht altijd beter isoleren en een stuk dikker zijn.

Wat betreft de wind, er zijn ook donsjassen met een windproof buitenkant.
Deze jassen zijn dan wel vaak weer wat duurder en zwaarder.
Zelf heb ik een donsjas en donsbodywarmer van het merk Yeti Exner en ben hier zeer tevreden mee.
De bodywarmer neem ik mee als het een beetje (+5 tot -01º) koud is, de donsjas gaat mee als het echt (-2 tot -??,?º)koud is.
Als je echt een mooi, licht, winddicht jasje zoekt zou ik eens met Jitze praten.
Die heeft een mooi jasje van het merk PHD (binnen HS beter bekent als "Patserig Herenliefde Donsje")met een winddichte Dryshell buitenlaag en lekker veel loft.

Voor DE details van Primaloft-jasjes zou je JAO even kunnen polsen, die is er tot z'n nek in gedoken. (letterlijk)
Zijn Hagloffs jasje was warm genoeg geloof ik, moest hem in Zweden iedere keer dat hij het aan had wakker maken omdat hij in slaap viel doordat hij dacht dat hij in z'n slaapzak lag ;)

Mijn visie blijft dat je beter een donsjack kunt kopen voor in de bergen, zeker als het zo koud is zal de neerslag die valt in de vorm van sneeuw zijn en tijdens het lopen heb je hem toch ook niet aan.
Primaloft jasjes zijn meer voor als je in de buurt van water zit, in een kano of door het natte bos sluipt op zoek naar hertjes/rendieren/paddestoelen/nordic stokslepers oid.

Succes,

Martijn :+
 
En tot slot, alle andere vragen zijn al beantwoord: bodywarmers zijn leuke modieuze accessoires, maar het voordeel van een goed paar mouwen waarbij er via je oksels geen koude wind naar binnen waait weegt ruimschoots op tegen het nadeel van wat extra grammen.

Capuchon: ik hou er niet van, draag liever mutsen, maar het verhoogt de comforttemperatuur wel enorm. Ook daar geldt: het is het extra gewicht wel waard!

Wil je het heel licht hebben: kijk naar Millet, RAB of PHD, dat zijn de lichtste donsjackjes op het moment. laat je niet verleiden tot een parka model: zonde van extra gewicht en geld, een jack voldoet vaak al prima (moet je natuurlijk geen lage heupbroek dragen)

Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
>En tot slot, alle andere vragen zijn al beantwoord:
>bodywarmers zijn leuke modieuze accessoires, maar het voordeel
>van een goed paar mouwen waarbij er via je oksels geen koude
>wind naar binnen waait weegt ruimschoots op tegen het nadeel
>van wat extra grammen.

Mee eens. Ik heb een paar bodywarmers, maar gebruik ze vrijwel nooit. Heb altijd mijn oude vest aan.

>Capuchon: ik hou er niet van, draag liever mutsen, maar het
>verhoogt de comforttemperatuur wel enorm. Ook daar geldt: het
>is het extra gewicht wel waard!

Ik vind een capuchon juist wel erg prettig, in combinatie met een muts. Een muts sluit dichter om je hoofd aan en is warmer, maar de capuchon is juist nodig bij venijnige wind. Zorg dat de capuchon lekker ruim is en ook met een muts op nog je hele hoofd goed afdekt.

Ik heb ooit in de aanbieding voor de halve prijs een donsjas gekocht en die bestaat uit 2 materialen, dons gecombineerd met iets syntetisch. Hij is wel lekker warm, maar de naden zijn doorgestikt (beetje dom design). Let daar dus op. Ik dacht dat mijn jas van The North Face" was, maar weet het niet zeker.

Linda
 
Hoi Marla,

Ik heb al jaren een North Face donsjack en die bevalt echt prima. Als het waait is ie ook nog lekker warm, maar als het écht waait, dan trek ik er gewoon mijn GTX overheen aan en voila, probleem opgelost. Je ziet eruit als een opgeblazen Michelin-vrouwtje, maargoed... niet zo belangrijk....
Op de Cotopaxi (-20 graadjes) en Aconcagua (-30 graadjes) heb ik in deze combi zelfs geklommen in de vroege uurtjes. Voordeel was dus dat toen het warmer werd, deze laag lekker licht en klein in de rugzak was.

Ik vind de TNF zelf wat aan de grote kant ingepakt voor een donsjas en bovendien ook niet handig in te pakken. Maar misschien is dat in de loop van de jaren al verbeterd (pakzak is niet handig met 'loze' hoekjes).
Manlief heeft een Mountain Hardwear Phantom Jacket, stukken lichter, stukken beter comprimeerbaar (buitenstof is gewoon dunner) en stukken makkelijker in te pakken in het stuffzakje.

Ennuh... lekker decadent: voor 's avonds heb ik donssloffen, kunnen mn schoenen lekker drogen en banjer ik vrolijk met warme voetjes in en om de tent/hut/whatever! Ik noem het maar mijn 'decadente grammen' .

Succes met je keuze!
Petra
 
Klattermusen maakt ook mooie. En het rare is: de donsjacks van hun zijn juist erg vriendelijk geprijsd!

Rond de 300 gram, dons van 800+ fillpower (Europees gemeten, op z'n Amerikaans zal dit waarschijnlijk op 900 uitkomen), Pertex Quantum stof, behalve de schouders en bovenkant mouwen. Daar zit veel steviger sterk waterafstotend materiaal (vezels omkapseld, zoals Pata een aantal jaar geleden had met "Encapsil").

[edit]Oow ja, de prijs blijft net onder de 200 euri...[/edit]
 
Klattermusen maakt ook mooie. En het rare is: de donsjacks van hun zijn juist erg vriendelijk geprijsd!

Rond de 300 gram, dons van 800+ fillpower (Europees gemeten, op z'n Amerikaans zal dit waarschijnlijk op 900 uitkomen), Pertex Quantum stof, behalve de schouders en bovenkant mouwen. Daar zit veel steviger sterk waterafstotend materiaal (vezels omkapseld, zoals Pata een aantal jaar geleden had met "Encapsil").

[edit]Oow ja, de prijs blijft net onder de 200 euri...[/edit]
 
Hallo allemaal,

Bedankt voor jullie uitvoerige reacties. Bedankt voor de tips.
Een echte donsjas, dat wordt het dus. Over een capuchon denk ik nog na.

Waar ik nog mee zit is dat ik (behalve bij PHD) nergens aanduidingen vind van temperatuur. Terwijl de jassen onderling niet alleen verschillen in fillpower (ik moet inderdaad opletten met de Amerikaanse aanduidingen: fillpower Europees + 100) maar ook in het gewicht aan verwerkt dons.
Volgens mij moet een jas met 200 gram dons (bij dezelfde maat uiteraard) toch warmer zijn dan eentje met totaal 100 gram dons.
Ik zie bijv. een Lowe Alpine Down Shield van 352 gram met 107 dons en een Lowe Alpine Polar World van 577 gram met 180 gram dons. Waarschijnlijk heb ik aan de eerste niet genoeg.

@Martijn,
Ondanks dat ik wel voor de dons zal gaan, intrigeert dat Primaloft of ander synthetisch nieuw materiaal me ook. Ik had van Haglöfs inderdaad mooie microfibrejasjes gezien, en ook van Mountain Hardwear een mooi Primaloft jasje. Laag in gewicht, maar ik durf het niet aan.
In geen enkele winkel heb ik voldoende verschillende jassen gezien om te kunnen vergelijken qua gewicht en comprimeerbaarheid. Dus ga ik maar voor safe en kies dons.
Bedankt voor de tip van PHD. Ik heb de Snowbird gespot als bruikbare optie. Wel beetje aan de prijs. Ze zijn trouwens de enige die wél temperatuurindicaties geven! Daar heb je wat aan!

@Petra,
Jouw ervaringen in de hoge Andes (veel hoger dan de pakweg 5000 m waar ik kom) zijn zeker wat waard. Dus is de vraag: wat voor TNF-jas heb je? Dan kan ik het (vul)gewicht etc. erbij zoeken.
Inderdaad mijn gtx-jas eroverheen (lekker proppen!) als het erg waait of als nat wordt. En Michelinvrouwtje ...? ach, al mijn ijdelheid verdwijnt als sneeuw voor de zon als ik de stad uit ga en naar buiten trek.
Op advies van Eins heb ik ook lekkere donssokken gekocht, geen sloffen; wil ik er nog buiten op lopen dan moet ik nog wat instant-zooltjes fabriceren (wel een idee trouwens)!

@Pieter,
Puur voor het modieuze wil ik nog niet dood in een dons-bodywarmer gevonden worden. Dan zal ik trouwens sowieso niet (meer) koud hebben ;-)

@Linda,
"dom design" van doorgestikte naden? Ik heb daar inderdaad veel over gelezen; het zou isloatieverminderend zijn en laat eerder vocht binnen. Dat is dus ook jouw ervaring?

@Robertjan,
Klättermusen heb ik nu ook serieus bekeken. Is nou de Liv, een jack van 800+ met 94 gram dons ook nog warm genoeg? Ik zie bij de retailers één verkoopadres in Nederland. Jouw winkel? Weet jij er meer?

Marla
 
Hallo allemaal,

Bedankt voor jullie uitvoerige reacties. Bedankt voor de tips.
Een echte donsjas, dat wordt het dus. Over een capuchon denk ik nog na.

Waar ik nog mee zit is dat ik (behalve bij PHD) nergens aanduidingen vind van temperatuur. Terwijl de jassen onderling niet alleen verschillen in fillpower (ik moet inderdaad opletten met de Amerikaanse aanduidingen: fillpower Europees + 100) maar ook in het gewicht aan verwerkt dons.
Volgens mij moet een jas met 200 gram dons (bij dezelfde maat uiteraard) toch warmer zijn dan eentje met totaal 100 gram dons.
Ik zie bijv. een Lowe Alpine Down Shield van 352 gram met 107 dons en een Lowe Alpine Polar World van 577 gram met 180 gram dons. Waarschijnlijk heb ik aan de eerste niet genoeg.

@Martijn,
Ondanks dat ik wel voor de dons zal gaan, intrigeert dat Primaloft of ander synthetisch nieuw materiaal me ook. Ik had van Haglöfs inderdaad mooie microfibrejasjes gezien, en ook van Mountain Hardwear een mooi Primaloft jasje. Laag in gewicht, maar ik durf het niet aan.
In geen enkele winkel heb ik voldoende verschillende jassen gezien om te kunnen vergelijken qua gewicht en comprimeerbaarheid. Dus ga ik maar voor safe en kies dons.
Bedankt voor de tip van PHD. Ik heb de Snowbird gespot als bruikbare optie. Wel beetje aan de prijs. Ze zijn trouwens de enige die wél temperatuurindicaties geven! Daar heb je wat aan!

@Petra,
Jouw ervaringen in de hoge Andes (veel hoger dan de pakweg 5000 m waar ik kom) zijn zeker wat waard. Dus is de vraag: wat voor TNF-jas heb je? Dan kan ik het (vul)gewicht etc. erbij zoeken.
Inderdaad mijn gtx-jas eroverheen (lekker proppen!) als het erg waait of als nat wordt. En Michelinvrouwtje ...? ach, al mijn ijdelheid verdwijnt als sneeuw voor de zon als ik de stad uit ga en naar buiten trek.
Op advies van Eins heb ik ook lekkere donssokken gekocht, geen sloffen; wil ik er nog buiten op lopen dan moet ik nog wat instant-zooltjes fabriceren (wel een idee trouwens)!

@Pieter,
Puur voor het modieuze wil ik nog niet dood in een dons-bodywarmer gevonden worden. Dan zal ik trouwens sowieso niet (meer) koud hebben ;-)

@Linda,
"dom design" van doorgestikte naden? Ik heb daar inderdaad veel over gelezen; het zou isloatieverminderend zijn en laat eerder vocht binnen. Dat is dus ook jouw ervaring?

@Robertjan,
Klättermusen heb ik nu ook serieus bekeken. Is nou de Liv, een jack van 800+ met 94 gram dons ook nog warm genoeg? Ik zie bij de retailers één verkoopadres in Nederland. Jouw winkel? Weet jij er meer?

Marla
 
Hoi Marla,

Alles is ook afhankelijk van hoe snel je het zelf koud/warm hebt. Temperatuurindicaties zijn gewaagd en bij donsjacks nog wat persoonlijker dan bij slaapzakken. Ik loop er nog heerlijk in bij -5 in de Ardennen, en m'n collega krijgt het in dezelfde al fris bij 0 - +5 in de Eifel. En ik heb het tegenwoordig niet snel meer warm.

Ik koop voor mezelf alleen uitrusting waar ik zelf achter sta. Na mijn ervaring van o.a. het fietskamperen in de Andes (sneeuw op 4800m hoogte naast het zandpad, best fris zo!) heb ik zelf een Liv gekocht. Erbij vermeld ik wel dat we in die winkel (nu werk ik er inderdaad nog) ook die van The North Face verkopen. Die voldoet niet aan waar ik 'm voor wilde hebben (kleiner mee te nemen dan een 200 fleece, lichter, winddicht, echt voor de "stille" momenten, werkt ook lekker als kussentje voor 's nachts!). Opvallend is hoeveel collega's dezelfde hebben aangeschaft, en niet de Nuptse (of iets vergelijkbaars).
De Liv is me ook erg bevallen bij het zekeren bij rotsklimmen en kamperen in de Ardennen in februari. -5 was het toen ongeveer (in de Krokus is het erg rustig daar, maar dat is/was tot nog toe een goed bewaard geheim;-) ).

Doorgestikte naden is inderdaad niet handig: koude lekt dan makkelijker naar binnen.

Qua pasvorm kun je nog je het volgende bedenken. Als je bezig bent is het te warm in dat ding. Je koop 'm dus voor uitrusten en voor 's avonds. Je geeft ook aan "om lekker buiten te verblijven, als het 's avonds wat frisser is". Ik neem aan dat als er (behoorlijk) neerslag valt, je niet zo snel lekker buiten gaat zitten. Dan heb je die dus binnen aan. En als je buiten zit is het waarschijnlijk mooier weer. Ik denk dus dat een GTX of eVent jack er niet overheen hoeft te passen. Ik draag op mijn volgende fietsreis ook een aangesloten eVent jas, waar het donsje overheen gaat als het niet te nat is. Is het wel te nat, dan stop ik sowieso minder gauw. Of ik stop en zet m'n tentje op. Maar dat doe ik alleen als het echt heeeeeel gortig wordt.

Het enige is tijdens de pauzes. Maar daarover kun je beter zelf nadenken hoe je dan de pasvorm wilt hebben.

En kunststof lijkt me inderdaad nog niet zo geavanceerd als dons. Het gevoel is ook best wel anders. In een slaapzak lig je en zal dat misschien nog meevallen, maar om je lijf vind ik dons sowieso prettiger.

Succes!
 
Hoi Marla,

Alles is ook afhankelijk van hoe snel je het zelf koud/warm hebt. Temperatuurindicaties zijn gewaagd en bij donsjacks nog wat persoonlijker dan bij slaapzakken. Ik loop er nog heerlijk in bij -5 in de Ardennen, en m'n collega krijgt het in dezelfde al fris bij 0 - +5 in de Eifel. En ik heb het tegenwoordig niet snel meer warm.

Ik koop voor mezelf alleen uitrusting waar ik zelf achter sta. Na mijn ervaring van o.a. het fietskamperen in de Andes (sneeuw op 4800m hoogte naast het zandpad, best fris zo!) heb ik zelf een Liv gekocht. Erbij vermeld ik wel dat we in die winkel (nu werk ik er inderdaad nog) ook die van The North Face verkopen. Die voldoet niet aan waar ik 'm voor wilde hebben (kleiner mee te nemen dan een 200 fleece, lichter, winddicht, echt voor de "stille" momenten, werkt ook lekker als kussentje voor 's nachts!). Opvallend is hoeveel collega's dezelfde hebben aangeschaft, en niet de Nuptse (of iets vergelijkbaars).
De Liv is me ook erg bevallen bij het zekeren bij rotsklimmen en kamperen in de Ardennen in februari. -5 was het toen ongeveer (in de Krokus is het erg rustig daar, maar dat is/was tot nog toe een goed bewaard geheim;-) ).

Doorgestikte naden is inderdaad niet handig: koude lekt dan makkelijker naar binnen.

Qua pasvorm kun je nog je het volgende bedenken. Als je bezig bent is het te warm in dat ding. Je koop 'm dus voor uitrusten en voor 's avonds. Je geeft ook aan "om lekker buiten te verblijven, als het 's avonds wat frisser is". Ik neem aan dat als er (behoorlijk) neerslag valt, je niet zo snel lekker buiten gaat zitten. Dan heb je die dus binnen aan. En als je buiten zit is het waarschijnlijk mooier weer. Ik denk dus dat een GTX of eVent jack er niet overheen hoeft te passen. Ik draag op mijn volgende fietsreis ook een aangesloten eVent jas, waar het donsje overheen gaat als het niet te nat is. Is het wel te nat, dan stop ik sowieso minder gauw. Of ik stop en zet m'n tentje op. Maar dat doe ik alleen als het echt heeeeeel gortig wordt.

Het enige is tijdens de pauzes. Maar daarover kun je beter zelf nadenken hoe je dan de pasvorm wilt hebben.

En kunststof lijkt me inderdaad nog niet zo geavanceerd als dons. Het gevoel is ook best wel anders. In een slaapzak lig je en zal dat misschien nog meevallen, maar om je lijf vind ik dons sowieso prettiger.

Succes!
 
Hoi Robertjan,

Ja dat is een goed punt: het is inderdaad bedoeld om vooral buiten te zitten en niet om actief te zijn. En dat buiten zitten doe je niet voor je lol als het nat is.

Werk jij (nog?) in Roosendaal en is dat inderdaad de enige winkel met Klättermusen?

Marla
 
Hoi Robertjan,

Ja dat is een goed punt: het is inderdaad bedoeld om vooral buiten te zitten en niet om actief te zijn. En dat buiten zitten doe je niet voor je lol als het nat is.

Werk jij (nog?) in Roosendaal en is dat inderdaad de enige winkel met Klättermusen?

Marla
 
Ik ben momenteel bedrijfsleider in de winkel in Breda. Maar in Roosendaal kom ik nog af-en-toe 's ochtends even langs (woon zelf in Bergen op Zoom) om spullen af te geven of op te pikken.

En het is inderdaad de enige winkel met Klättermusen in Nederland.
 
Ik ben momenteel bedrijfsleider in de winkel in Breda. Maar in Roosendaal kom ik nog af-en-toe 's ochtends even langs (woon zelf in Bergen op Zoom) om spullen af te geven of op te pikken.

En het is inderdaad de enige winkel met Klättermusen in Nederland.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan