donsslaapzak wassen


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi,

heeft iemand ervaring met het LATEN wassen van een donsslaapzak bij bijvoorbeeld Bever? Het wordt nu toch echt wel een keer tijd om mijn slaapzak eens een fris wasbeurtje te geven.

en wat is er waar van het verhaal dat wassen slecht is voor het dons omdat het wasmiddel de zogenaamde olieën/vetten van het dons oplost en daardoor de isolatie minder zou worden?

groeten

Twan
russian_nomad
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hej,

Ik heb in 2002 mijn donzen slaapzak laten wassen bij bever, omdat de slaapzak verschrikkelijk stonk en buiten hangen niet meer hielp. Ik heb de slaapzak geurloos terug gekregen en het dons is ook goed gebleven.

Ik ken iemand die zijn slaapzak een keer heeft gewassen met gewoon wasmiddel en dat liep slecht af. Het dons klonterde samen.
Er is speciaal wasmiddel te koop voor dons. Dat schijnt goed te gaan. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd. Mijn donsjas is hard aan een sopje toe, ik hoop dat het speciale wasmiddel doet wat het belooft.

Groet, Manon
 
Het probleem is niet alleen het wassen, maar ook het drogen. Het kan dagen duren voordat het dons helemaal droog is, en weer zijn oude volume krijgt, oftewel weer goed isoleert. Want samengeklontert dons isoleert voor geen meter. De (tijdrovende) remedie is dan: in een goed verwarmde kamer leggen en steeds opschudden. Wees voorzichtig als je de natte slaapzak oppakt: de kwetsbare tussenschotjes kunnen door het gewicht scheuren. Hoe dan ook: erg omslachtig. Daar had ik dus geen zin in.
Ik heb het dus bij Bever laten doen, en dat beviel me ook idd erg goed.

Groetjes,

mirjam
 
Een makkelijkere manier is om de slaapzak in de droger te doen samen met een fatsoendelijke tennisbal. Dit zorgt ervoor dat het dons goed verdeeld wordt over de slaapzak. Zo doe ik het al jaren en nooit een probleem mee gehad... I.c.m. een speciaal donswasmiddel denk ik net zo goed als laten wassen bij de Bever of een andere zaak.

Groeten Damien
 
Hee Twan,

Ik heb vorige maand m'n slaapzak weg gebracht voor een wasbeurtje bij Demmenie Amsterdam, ga hem morgen ophalen.

Deze maand 2 evenementen, zal wel weer in de openlucht slapen worden dus kan je op korte termijn laten weten of we het warm hadden.

In theorie zou hij warmer moeten zijn, als dons smerig is heeft het lang niet zijn maximale isolatiewaarde en hij was echt heel erg smerig;-)
 
even tussendoor; bedankt alvast voor de reacties.
Ik ga hem naar Bever brengen maar mijn vriendin gaat de slaapzak zelf uitwassen en zal de tennisbal TIP zeker hierin meenemen.

...Maar niemand reactie op het verhaal van het oplossen van de olieën/vetten van de donsveertjes?

Twan
russian_nomad
 
Volgens mij is het juist de bedoeling dat door het wassen de olien/vetten verwijderd worden om daarmee de isolatiewaarde van de slaapzak weer terug te brengen.

Ik breng mijn slaapzak altijd weg. Na het wassen 'slaapt' 'ie weer als vanouds.

Trouwens voor die paar Euro laat ik 'm liever professioneel wassen, dan dat ik zelf aan het knutselen ben. Daarvoor was de slaapzak me te duur.

Theo
 
Hallo Twan,
ooit heb ik een donzen slaapzak laten wassen bij Bever. Dat kostte enkele weken en vele euro's meer dan dat ik hem zelf naar Maarsbergen(=Birdland) zou hebben gebracht.
Nu zou ik het laten doen bij de plaatselijke dekbeddenspecialist(in Arnhem: Damminga) want die is en goedkoper en veel dichterbij! Bovendien heeft die zaak de speciale reuzendroogmachine..
Groeten,
Boelo
 
Belangrijk is dat het een fijnwasmiddel is (liefst poeder!!). Héél goed uitspoelen en dan blijft het vet intact. Het vet is belangrijk om de donsvlok goed waterafstotend te houden (kijk hoe het water van een eend afloopt als hij na een duik weer bovenkomt).

Warmte is voor het dons geen probleem (dons wordt gesteriliseerd bij 120 graden C.) maar tijk is meestal zwakker (60gradenC.) en het zwakste punt is meestal het garen (vaak katoen/nylon). Als dat gaat krimpen krijg je een "trek" in je tijk of de draad wordt verzwakt en breekt (kapotte schotjes).

Een tennisbal heeft geen zin in een kleine droger. Belangrijk is een grote, industriële droger, er moet met hoge druk en veel volume gedroogd worden. Zelf drogen is absoluut af te raden bij Dryloft, Goretex o.i.d.!!

Nooit chemisch reinigen.....
 
Twan,

De laatste keer zijn onze twee donsslaapzakken gewassen bij Birdland. Snelle service en de slaapzakken kwam en als nieuw terug. Met zelf wassen heb ik geen ervaring.

Raymond
 
Hoi Twan.

Ik laat ze altijd zonder problemen wassen bij Demmenie of Tatteljee.
De isolatie waarde neemt dan altijd weer met sprongen toe.
Tatteljee heeft daarbij het voordeel dat je ze, in overleg met jou daarna ook weer eventueel kunnen bijvullen indien nodig.
Je verliest door de tijd heen toch dons wat de isolatie waarde op den duur geen goed doet.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Ik heb de slaapzakken wel een keer zelf gewassen op 30 graden met een speciaal donswasmiddel. Heb overigens ook donzen jassen gewassen. Dat ging ook goed. Ik heb de slaapzakken over een drooglijn gehangen en tussendoor vaak opgeschud. Let erop dat de banen met dons in de goede richting liggen zodat niet al het dons naar een kant valt. Het duurt inderdaad dagen voor het droog is. De slaapzakken waren daarna weer als nieuw. Maar ik heb ze pas een keer gewassen en ben niet van plan dit al te vaak te gaan doen.

Linda
 
Twan,

Het wassen van een donzen slaapzak vraagt inderdaad enige zorg.
Daar ik van Nikwax ben ga ik je natuurlijk een gekleurd antwoord geven maar ik ben er zeker van dat je tevreden zult zijn.

1. Als de slaapzak alleen gewassen moet worden kun je dat heel goed zelf in b.v. een badkuip of wasmachine (deze moet dan natuurlijk wel groot genoeg zijn). Was met Nikwax Down Wash, dit reinigt goed en tast de natuurlijke eigenschappen van het dons niet aan, het volume komt weer terug en je hebt weer een frisse zak en bovendien is het een milieuvriendelijk wasmiddel. Lees wel goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Moet het dons ook bijgevuld worden, laat hem dan bij een van de buitensport zaken wassen en bijvullen, is het een 3-4 seizoen slaapzak laat het dan ook aan de professional over.

2. Eventueel kun je de slaapzak na het wassen impregneren zodat je een waterafstotende slaapzak krijgt die toch nog goed ademt. Gebruik hiervoor Nikwax Down Proof. De slaapzak hoeft daarvoor niet eerst gedroogd te worden.

3. Drogen kan in een droger maar let dan weer op het volume van de droger en doe er een tennisbal bij zodat het dons niet gaat klonteren en kijk natuurlijk eerst op het waslabel of dit mag. Gewoon ophangen kan ook maar dit duurt lang en je moet de slaapzak regelmatig omdraaien en opschudden.

Kijk ook op www.nikwax.nl onder outdoor > kleding > dons voor gebruiksaanwijzing en tips.

Succes,

Kees Kolbe,
Nikwax benelux.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan