Dovrefjell alleen voor gevorderden?

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Crien
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!

Abonneer je gratis op de Hiking-site.nl Nieuwsbrief:


banner 468x60
Hallo allemaal,

Volgend jaar willen we naar Noorwegen gaan, nog nooit geweest maar het lijkt me fantastisch. We willen een meerdaagse wandeltocht met rugzak en tent gaan maken. Ik heb het liefst een tocht met zelfbedieningshutten zodat we onderweg nog wat eten kunnen kopen en niet alles in de rugzak mee hoeven te tillen.
Ben al druk op het forum aan eht zoeken geweest en op allerlei websites. Dovrefjell lijkt me erg mooi maar op de website www.visitnorway.nl staat het volgende:
...Voor alle duidelijkheid: vanwege de lange afstanden tussen de vaak onbemande berghutten, de uitgestrekte gebieden zonder hutten en gemarkeerde routes en vooral door het onvoorspelbare weer is Dovrefjell eigenlijk alleen geschikt voor ervaren en goeduitgeruste natuurvrienden....

Nou heb ik ook in het boek van Jolanda Linschoten gelezen, maar zij zegt hier niets over. Maarja, ik denk dat zij een echte bikkel is.

Kan iemand er iets over zeggen?

Groeten
Crien
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik ben een keer(lang geleden) over het oostelijke gedeelte van Dovrefjell getrokken, van iets ten zuiden van Oppdal richting Lesja. Wat ik daarvan onthouden heb, was dat de tweede dag bestond uit het lopen door een morenenveld. Ik was het op een gegeven moment behoorlijk zat en had zin om de tent op te zetten, maar er was nergens plek om dat te doen. Dus de dagetappe werd een stuk langer dan aangenaam was voor de moraal.
We hebben ook richting Lesje een rivier over gestoken, maar dat zou geen probleem moeten zijn voor onervaren mensen, vooropgesteld dat je erop voorbereid bent. Volgens mij kwam je op vrijwel droge voeten over d.m.v. stepping stones.

Als je in hutten gaat slapen, heb je het voordeel dat je je rugzak echt licht kunt houden. Probeer eens of je het met max. 6 kg kunt redden. Hoe lichter de rugzak, hoe minder vervelend de lange etappes zijn. Normaal vind ik lopen met een wat zwaardere rugzak geen probleem, omdat je overal je tent kunt neerzetten, maar dat kan op Dovrefjell dus niet overal.

Als je hier mentaal op voorbereid bent, zie ik niet waarom je dat als onervaren persoon niet zou kunnen doen, maar het hangt er erg vanaf hoe jij als persoon bent.
Ik ben van de zomer op stap geweest met een groepje mensen, waarvan er 1 onervaren was en het was schokkend om te zien hoeveel verschil dat maakt. Zij had bijv. hele lage wandelschoenen aan, waarmee ze al bij het eerste, beste beekje natte voeten kreeg. Ook had ze geen systeem voor het inpakken van een rugzak, waardoor ze er tijdens pauzes lang over deed om in- en uit te pakken en was steeds alles kwijt. Ze was ook niet goed voorbereid op regen en was dus al snel helemaal doorweekt en werd koud. Overigens behield ze een wonderbaarlijk goed humeur, dat vond ik wel knap.

Het hangt er dus erg vanaf hoe onervaren je bent en hoe dat uitpakt. Ik neem aan dat je al hebt bestudeerd welke wandeltijden er bij de verschillende routes in dat gebied staan. Die tijdens zijn door de noorse toeristenvereniging ingeschat en zijn bedoeld voor fitte mensen met een superlichte rugzak en excl. pauzes. Die tijden haal ik vaak wel als ik op huttentocht ben met 5 kg rugzak, maar dat vereist wel dat ik erg doorloop. In jouw geval als beginner (als je een lichte rugzak hebt) zou ik die tijden vermenigvuldigen met 1,3 of zo. Dus een tocht van 6 uur wordt dan een kleine 8 uur. Bedenk voor jezelf of je zo lang op een dag wilt wandelen. Voor beginners kan het ook prettig zijn om te beginnen met tochten die op de kaart staan als 4-5 uur. Als je met een zware rugzak gaat lopen, zou ik de tijden op de kaart met 1,5 vermenigvuldigen.

Ga vooral niet in de verkeerde tijd van het jaar. Augustus is een goed seizoen.

Linda
 
Als je komende zomer wilt gaan, dan heb je nu nog een flink aantal maanden om je voor te bereiden en flink te oefenen (eventueel een meerdaagse tocht in Nederland of net over de grens).
Dan ben je al niet zo onervaren meer. ;-)

Saskia
 
Hoi Crien,

Ik was er afgelopen augustus, met tent en rugzak.
je kan er prima van hut naar hut lopen en je route een beetje aanpassen mocht het weer niet zo goed zijn.
Ik was er dus in augustus en het was best koud...voor een zomerse maand. 's nachts vroor het en overdag was het rond de 8 graden, voelde iets kouder door de koude harde wind.
Ik heb daardoor niet over Snohetta gelopen, maar er omheen.

In de hutten zijn meestal genoeg mensen die je info kunnen geven over welke route raadzaam is.

Het is er prachtig, kaal en ruig!
Ik liep van Kongsvoll station richting reinheim, amotsdal, langvassdalen, verder richting grovudalen.

Pas op voor de muskusossen:
http://www.youtube.com/watch?v=PontCXFgs0M
:P

Gregor
 
>In jouw geval als beginner
>(als je een lichte rugzak hebt) zou ik die tijden
>vermenigvuldigen met 1,3 of zo. Dus een tocht van 6 uur wordt
>dan een kleine 8 uur. Bedenk voor jezelf of je zo lang op een
>dag wilt wandelen. Voor beginners kan het ook prettig zijn
>om te beginnen met tochten die op de kaart staan als 4-5 uur.
>Als je met een zware rugzak gaat lopen, zou ik de tijden op
>de kaart met 1,5 vermenigvuldigen.

Dat is ook precies mijn ervaring. Deze zomer met flink zware rugzak (tent, eten, fotoapparatuur etc., bijna 20 kg) in bergachtig gebied (Tafjordfjella) deden wij er zeker 1.5 keer zo lang over als de tijden van DNT aangaven, en wij zijn behoorlijk fit. Die anderhalf keer is inclusief pauzes, dat dan weer wel.

/Herman
 
hallo allemaal,
bedankt voor de goede tips! Ik ga de tijd voorlopig gewoon met minstens 1,5 x vermenigvuldigen want we zijn niet erg snel :-) Rondkijken en foto's maken kan de snelheid flink omlaag brengen hebben we gemerkt. Helemaal beginner zijn we gelukkig ook weer niet. Vorig jaar hebben we een stukje van de Kungsleden in Zweden gelopen, ook met tent en rugzak. Dat was fantastisch en nu hebben we de smaak echt te pakken.
Goed om te weten dat je niet overal de tent neer kan zetten. Dat was in de Kungsleden ook zo maar dat was ik even vergeten.
Toch vind ik het wel een veilig gevoel om de tent mee te nemen, ook al kan je niet altijd overal gaan staan. En het is ook een stuk rustiger dan in de hut slapen als die druk is. Vorig jaar hebben we dat wel eens gedaan, maar het was erg warm en reuze druk.
Als je geen tent bij je hebt, neem je dan nog wel een bivakzak mee Linda? Of ga je er van uit dat je altijd wel een hut kan halen?
 
Ik heb vorig jaar een deel van dezelfde route gelopen. Het is af en toe wat drassig, maar er is weinig hoogteverschil, waardoor de moeilijkheidsgraad niet hoog is. Verdwalen kan je er niet en je komt er ook wel andere hikers tegen. Ik vond het er niet ongeschikt voor beginners eerlijk gezegd.
 
>Als je geen tent bij je hebt, neem je dan nog wel een bivakzak
>mee Linda? Of ga je er van uit dat je altijd wel een hut kan
>halen?

's Zomer neem ik op een huttentocht alleen een lakenzak mee. Verder wel warme kleren en regenkleding, zodat je het daar desnoods een nachtje in kan overleven. 's Zomers wordt het ook nauwelijks donker en kun je dus tot laat doorlopen. Als er echt heel mooi weer voorspeld is en ik ga alleen voor een dag of een weekend, neem ik ook wel eens nog minder mee.

's Winters gaat er altijd een warme slaapzak, een matje en een sneeuwschep mee. Sinds vorig jaar ook een windzak. In de winter kun je er niet van op aan dat je altijd de hut haalt. 's Zomers moet het gek lopen wil dat zo zijn.

Linda
 
Ook ik ben er 2 keer geweest, 5 jaar geleden liep ik
Kongsvoll, Reinheim, Amotsdalhytta, langvassdalen, Grovudalshytta, Vangshaugen.
Daarna verder via Fale naar Trollheimen (dit laatste kan ik je niet aanraden, want erg zwaar).

Tja, Wandelen in Noorwegen is nergens echt gemakkelijke, en de afstanden zijn ook groot. De tijden die de DNT aangeeft zijn voor de snellen onder ons, maar over het algemeen kom je met een goede wandelconditie en een enigszins uitgekiende uitrusting een heel eind. (niet zoals bij types met aardwerken servies in de rugzak, die ik tegenkwam)

Bovenstaande vanaf Station Kongsvoll is goed te doen, met in het begin relatief korte stukken, dus in goede opbouw. Vooral Amotsdalsshytta - Grovudalshytta is erg mooi, en afwisselend.

Dan is er nog een Unique selling Point voor Dovre, de Muskusossen, net of je in de steentijd bent aangeland, erg mooi, wel oppassen geblazen met passeren, er wordt elk seizoen wel iemand bijna op de hoorns genomen, ja ook ik, stommeling.

Ik zou van hut naar hut lopen, en in Amtosdalshytta kijken hoe het gaat, is het te zwaar ben je zo weer terug in Kongsvoll fjellstua, waar ze redelijk gastvrij, maar duur zijn.
 
hallo Finse
Goed idee, om in Amtosdalshytta te kijken hoe het gaat en evt terug te gaan.
Je schrijft dat de afstanden tussen de hutten vrij groot is, dat had ik ook al gezien op internet. Kan je je nog herinneren of je tussen de hutten kampeermogelijkheden gezien hebt? Linda schrijft dat zij op een traject over een morene liep en nergens een kampeerplek had.
Groet
Crien
 
hallo Herman,
heb je toevallig de route van Tunga naar Geiranger gelopen? De tip van Linda voor routes van 4-5 uur lijkt me een goed plan dus ik ben gaan zoeken naar meerdaagse tochten met kortere dagroutes. Dat bracht me op de route in Sunnmore. Wel heel wat anders dan Dovrefjell, maar ziet er ook leuk uit.
Groet
Crien
 
Ik denk dat op het traject Reinheim, Amotsdalshytta, Grovudalshytta voldoende kampeergelegenheid is. Dovre is zo wie zo een van de geschiktere gebieden voor kamperen denk ik.

De eerste dag naar Reinheim is relatief licht, even een klimmetje vanaf de weg bij Kongsvoll, maar dan al snel redelijk vlak en voldoende mogelijkheden en water (Stroplsjo, sorry kan de o met streepje niet vinden). Ik zou niet helemaal doorlopen naar Reinheim, want vlak na Reinheim is het een stuk stenig en op en neer.

Naar Amotsdalshytta is het vanaf Reinheim ook maar 3 uur, en vlak na Amotsdalshytta is het ook mooi kamperen, langs het Amtosvattnet voldoende plekken.

Naar Grovudalshytta is het erg mooi, maar ook langer.je daalt na een uur of 4 redelijk steil af van een ijzige pas naar een heel mooi dal, vanaf het begin van dat dal vond ik het voor kamperen erg geschikt, groen zelfs met berken, en voldoende water. Wel Koeien los. Je hebt er echter wel c.a. 6 uur opzitten in DNT tempo voordat je die plekken bereikt, dus dat is wat zwaarder.

Van Grovudalshytta naar Vangshaugen is het door een lieflijk dal, echter weer veel 2e huisjes van Noren. En wellicht iets lastiger te vinden plekken, echter Vangshaugen (4 uur) is wel een van de mooiere hutten, met erg aardige mensen die de hut bedienen, dus ook weer een gelegenheid tot een bed en een douche en lekker eten.

Ik hoop dat je iets aan deze info hebt.

Finse
 
Tafjordfjella

Sorry, helemaal gemist destijds:

hallo Herman, heb je toevallig de route van Tunga naar Geiranger gelopen?

Nee, van Kaldhusseter (overnacht in tent bij Kaldhusstolen, iets de berg op) naar Reindalsseter (overnacht) naar Danskehytta (overnacht) en daarvandaan terug naar Kaldhusseter. Erg mooi!

Groeten,

Herman
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan