Dringend: GPS Etrex of Geko 201?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
M

Marie-Line

Guest
Hallo!

Mijn eerste post hier.
Ik wil voor mijn vriends verjaardag samen met wat vrienden hem een gps kado geven. Echter raak ik er niet echt aan uit. Ik wil zo goedkoop mogelijk, maar toch dat hij er blij mee is!

Wat ik tot nu toe weet:

De Geko 201 heeft WAAS, maar iedereen praat negatief over zijn aan/uit knop, is wel licht.

De Etrex heeft géén WAAS maar de batterijen gaan langer mee, hij is wel wat zwaarder ook. Ook heeft hij veel minder trackpoints en maar 1 route die kan ingesteld worden.

Zijn er nog (belangrijke) verschillen? En welke zouden jullie kiezen?

Ik hoop op zoveel mogelijk raad en snelle antwoordjes, zijn verjaardag is immers al binnen 1,5 week en ik moet het nog online bestellen! (best dus morgen)

Alvast hartelijk dank!
Marie-Line
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Marie-Line,

Dat is inderdaad kort dag.

Allereerst ben ik heel tevreden over mijn Etrex Legend. Vanwege dattie veel mbtjes heeft en lang met zn batterijen doet.

Vraagje aan jou: waarom ga je het ding kopen? Wat gaat je vriend ermee doen? In my humble opinion is dat namelijk de eerste vraag die je moet stellen en niet hoe licht ie is of hoe 'goedkoop' ie is. Straks loop je met een gps waar je te weinig mee kunt naar je wensen, dat is pas zwaar, want dan praat je over onbruikbaar spul.

Succes met je keuze!

Petra
 
Hoi,

Volgens mij is een GPS nou net zo iets dat je niet voor een ander moet willen uitzoeken. De ander (je vriend) heeft misschien wel hele specifieke ideeen over wat hij wil, of die heeft hij nog niet en hij komt over een half jaar tot de ontdekking dat er op een andere GPS een snufje zit dat hij errug graag had willen heb.
Tip: geef hem een zelfgeknutselde "tegoedbon" voor een GPS, laat 'em zelf er eentje uitzoeken en betaal dan met het hele cluppie de rekening...

Groetz,
Dennis
 
Hoi Marie-Line,

Ik ben ook tevreden met mijn Garmin E-trex. Maar zoveel mensen zoveel wensen. Een collega van mij had er ook een gekocht nadat hij die van mij uitgebreid had bestudeerd. Hij koos een ander model van Garmin met een grotere display en een uitwendige antenne. Het is maar net waar je hem voor nodig hebt. Zo'n uitwendige antenne lijkt mij trouwens wel handig, want ik ervaar wel eens dat mij E-trex de route niet logt als ik hem in mijn zak heb zitten.

De goedkoopste is ook niet altijd de beste, want soms heb je meer geld ervoor over om een groter geheugen te kopen bijvoorbeeld.

Dus ik ben het met de anderen eens dat je beter een tegoedbon kan geven. Zet er een maximum bedrag op en laat hem zelf bijbetalen als hij een duurdere wil.

Groeten,

Linda
 
De GPS zou in de eerste plaats gebruikt worden voor een trektocht op La gomèra/la palma, en de kans zit erin dat er nog dergelijke tochten volgen als dit meevalt. Tevens misschien voor citytrips of gewone uitstapjes.
De trektochten worden in veel gevallen tent/rugzak.
We zullen wel degelijk het toestel al kopen voor hem, een bon is
uitgesloten, zijn wens was hoofdzakelijk dat er een pijltje staat naar een bestemmingspunt... geen map ofzo. Maar Uiteraard is het wel mooi meegenomen als we er hem nog wat bovenop geven.

Ik hoop toch dat jullie wat raad willen geven, vanavond zouden we echt
moeten beslissen.
De Etrex of de Geko 201? Wie heeft tips? Wat zouden jullie kiezen?
Is het een groot nadeel dat er maar 1 route is en veel minder trackpoints etc? Of heb je meestal wel voldoende? En is WAAS echt een aanrader?
De Etrex zal wellicht het probleem van de geko niet hebben dat hij
spontaan in de zak aanspringt? Maar aan de andere kant zijn AA batterijen
stukken goedkoper en beter te vinden, of vinden de mensen die een Geko 201 hebben het niet het opvallen dat de batterijen niet lang meegaan?
Zou de etrex niet ook al veel 'ouder' zijn en daardoor bij de geko alle kinderfoutjes eruit?

Ik hoop echt op een beetje hulp...
Alvast bedankt!
 
De Garmin E-trex heeft inderdaad de mogelijkheid om een eindpunt en eventuele tussenpunten in de plannen. Je kan een waypoint markeren en met een pijl op je kompas ernaar toe lopen. Handig als je bijvoorbeeld je geparkeerde auto weer terug wilt vinden na een wandeling in onbekend gebied. Of als je de coordinaten hebt van een overnachtingsplek.

Standaard krijg je bij Etrex een hele grove kaart van Europa. Deze is niet echt geschikt voor trektochten.

De E-trex gaat niet vanzelf aan. Die van mij gaat echter wel vanzelf uit. Bijvoorbeeld op de fiets als ik met GPS op het stuur gemonteerd over een hobbel fiets :(. Lopend is dit nog niet gebeurd.

Ik kan niet vergelijken met de Geko, omdat ik die niet ken.

Groeten,

Linda
 
Hoi Marie,

Te zien aan de haastige ongeziene manier waarop je zo'n apparaat wil gaan kopen zonder dat je echt precies weet wat je er mee wilt gaan doen kijk je niet op een paar euro's (imho).
Er zijn verschillende typen etrex'en, sommige met kaart, sommige met hoogtemeters, sommige zonder dit alles, sommige zelfs zonder computerkabel.
Als ik jou was zou ik dan dus maar gewoon de duurste nemen, de Legend (die heb ik ook). Je kan daar meerdere routes en tracks in kwijt, je kan er gedetailleerde databases met kaartmateriaal voor krijgen (ook zeer gedetailleerde stadsplattegronden), 1000 waypoints als ik me niet vergis. Een krachtig apparaat, je zult dan in ieder geval geen functionaliteit missen omdat je een te simpele gekocht hebt.

Groeten,

Nico
 
Haastige manier? Ik heb toch al heel wat opgezocht hoor! En weet dus best de verschillen wel en tussen welke ik twijfel. Heb demonstratie in winkel gekregen enzo. Ik wou gewoon graag eens horen wat jullie zouden aanraden (afraden)
Zoals dus in mijn berichtje stond.


Een map is niet nodig, we zullen het enkel voor trektochten gebruiken samen met een kaart, we willen gewoon een toestelletje dat de richting toont, dus basisfunctionaliteit gewoon.
Hi moet gewoon handig zijn op trektocht met tent/rugzak, stevig enzo.
We hebben niet veel ervaring met trektochten en jullie wel, dus misschien dacht ik ergens niet aan ofzo waar jullie me op zouden kunnen wijzen.

Het wordt wellicht de Etrex Euro. Wegens lange batterij-levensduur en opt zicht steviger gebouwd dan de geko 201 (die dan wel wee rvéél meer geheugen heeft en waas enzo)

mvg,
Marie-Line
 
oh, okay, sorry, dan schatte ik dat verkeerd in.

In dat geval zou ik je de Etrex Venture (de groene) aanraden. De standaard (gele) etrex heeft namelijk nogal wat minder functionaliteit en hij is eigenlijk ongeveer even duur als je goed kijkt. Hij lijkt in eerste instantie goedkoper, maar dan moet je er een dure computerkabel bijkopen die bij de Venture wel wordt meegeleverd zodat je weer ongeveer op hetzelfde bedrag uitkomt.

Ik heb geen ervaring met de geko trouwens, ook niet echt met waas. De Legend kent ook waas en dat heb ik 1x geprobeerd, maar zag eigenlijk geen verschil tussen normale dekking en waas. Wat is het voordeel daarvan precies?

Nico
 
RE: WAAS

Hoi

Volgens mij werkt WAAS (nog?) niet in Europa. Tenminste, dat staat in m'n 2 jaar oude handleiding van m'n Etrex Venture. Dus dat lijkt me geen reden om voor de een te gaan.

Of heeft iemand nieuwere info?

Groeten

"Dream as though you'll live forever,
Live as though you'll die today"

Arjen
Arjen@natureview.nl
http://www.natureview.nl/
 
RE: WAAS

Mijn gps (etrex legend) kan het wel en ik heb het wel eens geprobeerd. Dan maakt hij (met veel moeite) verbinding met een extra (geostationaire) sateliet. Ik zag dat hij verbinding had, maar ik zag de nauwkeurigheid niet toenemen. Het zou toch eigenlijk met grondstations moeten gaan werken ofzo? ofnie?

Nico
 
RE: WAAS

Het is een web van satellieten en grondstations die een GPS corectie signaal genereren, die er voor zorgen dat u een nog preciezere locatie geven. Hoeveel beter? Gemiddeld tot vijf keer beter. Een WAAS ondersteunende ontvanger geeft je in meer dan 95% van de gevallen een positie die preciezer is dan 3 meter.

Sinds April 2003 is WAAS ook in Nederland in werking gesteld.

Mvg, Piet
 
>Als ik jou was zou ik dan dus maar gewoon de duurste nemen, de
>Legend (die heb ik ook).

ff zeuren hoor... de Legend is niet de duurste eTrex. Da's namelijk de Vista. Die heeft o.a. meer geheugen (24 MB)

Verder: als je twijfelt tussen de eTrex Euro en de Geko 201 zou ik (bijna) altijd de Geko aanraden, omdat die veel meer functies heeft.
Enige nadelen t.o.v. de eTrex zijn eigenlijk:
- de AAA batterijen die minder makkelijk te verkrijgen zijn en minder lang meegaan dan gewone AA batterijen
- het kleinere scherm, maar aangezien je toch niet echt van plan bent om met kaarten te werken maakt dat eigenlijk dus niet uit
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan