drinkwater in Jotunheimen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Eind augustus ga ik een trektocht maken in Jotunheimen (noorwegen). Weet iemand hoe het zit met het drinkwater daar?

Kun je dit halen uit alle meren, rivieren of moet je je water optoppen bij een van de hutten die daar staan?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

In 2004 heb ik een tocht gemaakt door Jotunheimen en twee weken lang het water uit de meertjes ongefilterd gedronken zonder enig probleem. En ook de Noren zelf doen dit in grote getalen. Waarschijnlijk zijn hier wel mitsen en maren aan, die weet iemand anders hier op het forum vast wel op te noemen ;-)

groet Cobus
 
Over het algemeen kun je stellen dat in de Noorse natuurgebieden al het stromende water drinkwater is. Uiteraard moet je dat combineren met de "gezond boeren verstand" methode:

* Gebruik je kaart om de kijken of een stroompje niet direct langs bebouwing loopt (bijvoorbeeld een DNT hut).
* Een heel klein stroompje uit een gebied waar veel schapen grazen zou ik niet gebruiken.
* Stilstaand water niet gebruiken.
* Water uit meren en rivieren hebben niet de voorkeur (omdat het lastig te achterhalen is waar het allemaal vandaan komt) maar mijn ervaring is dat dit in Noorwegen geen problemen geeft.

In de Jotunheimen kom je overal langs waterstroompjes die van de bergen naar beneden komen. Die zijn eigenlijk altijd veilig.

In vele jaren Noorwegen (en zelfs in schotland/wales) heb ik nog nooit een probleem gekregen van het water.

Groet, Sander.
 
Ik sluit me aan bij de vorige sprekers: ik heb bij meerder tochten in Noorwegen (oa Jotunheimen) water uit beken gedronken, nooit een probleem gehad. In Jotunheimen loopt zoveel drinkbaar water dat een fles vullen nauwelijks de moeite is, een mok aan de buitenkant van je rugzak hangen of af en toe een slok te scheppen voldoet :).
 
Bedankt voor de snelle reacties.
Ik ga het ook gokken op het rechtstreeks water drinken uit beken.

Tom
 
Het enige water in Jotunheimen dat je niet moet drinken is het gletsjerwater. Dat geldt in het algemeen, want daar kun je diaree van krijgen. Maar alle gewone bergstroompjes zijn drinkbaar. Ik loop in dat soort gebieden altijd alleen met mijn mok aan de rugzak en vul de platypusfles pas als ik een kamp maak.

Linda
 
Hebben we het al eens eerder over gehad. Ik vraag het altijd bij de start aan de Noren zelf in het gebied waar ik in trek, en het antwoord is tot nu toe steevast hetzelfde: OK, als het maar stroomt.

Natuurlijk moet je je gezond verstand gebruiken, en nadenken wat er stroomopwaarts zou kunnen staan. Maar in natuurgebieden als de Jotunheimen? Meestal niks. Alleen prachtige natuur.
De enige keer dat ik diarree heb opgelopen was in 1979 of zo, toen had het een maand niet geregend en hebben we stilstaand water gedronken. Maar dat kwam misschien ook wel omdat een Noorse zeeman ons drank had aangeboden. En dat was ik na 6 weken trekken niet meer gewend..

Ook water van gletsjers heb ik zonder probleem gedronken. Wel steeds uit flink stromend water. Dus waarschijnlijk gesmolten sneeuw van het laatste jaar. Maar deze zomer neem ik de proef op de som. Ik trek 10 dagen door Svartisen, dus het enige water dat ik drink komt van gletsjers. En ik neem geen waterfilter mee.

Wedden dat dat geen probleem is zolang het stroomt ;-) ?

gr. Joop
 
Ben net terug uit de Jotunheimen en zonder problemen het water rechtstreeks uit de beekjes gedronken.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan