drinkwater in Pyreneeen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi allemaal,

ik ga deze zomervakantie voor het eerst wandelen, in de pyreneeen. Ik bewandel met een stel vrienden het eerste deel van de GR10: we trekken vannuit de oostkust landinwaarts. Ik weet dat we elke dag wel een aantal dorpen tegenkomen. Maar is in elke dorp drinkbaar water beschikbaar? Waar kan ik dat dan vinden? Is het water in stromende beekjes ook drinkbaar (gekookt/niet gekookt?).
dank je wel!

Groetjess
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Besste Yupke,

Welkom op deze site.

Ik vermoed dat ik elk dorp drinkwater beschikbaar is. Water uit stroompjes vergt meestal behandeling, tenzij je echt heel hoog zit en er geen vee meer loopt. Koken is vaak niet genoeg; neem een waterfilter of gebruik een chemische behandeling.

Maar je stelt een erg algemene vraag, waar je hele nauwkeurige antwoorden op kan krijgen. Ik raad je aan een gids van de GR 10 te kopen, die van Ton Joosten of de engelstalige van Cicerone (en er zijn er vast nog wel meer).

In ieder geval staat in die van Cicerone exact waar je overal water vandaan kunt halen, in de dorpen en daarbuiten, en hoe betrouwbaar het is.

Marla
 
Een algemene tip vwb drinkbaar water in berggebieden:
Smalle, hele kleine stroompjes met steenkoud snelstromend water kan je over het algemeen veilig drinken zonder behandelingen vooraf. Zeker als er geregels regen valt. HEERLIJK! Water dat zo uit de grond of de rotsen opwelt: idem, geen problemen mee.
Ik doe dat al 30 jaar zo en nog nooit problemen door gehad.
Bij Benasque is bijvoorbeeld een watervalletje aan de weg waar tientallen mensen heerlijk koud, schoon en gezond bergwater met jerrycans te gelijk tappen. Er hangen zelfs bordjes om je te wijzen op de drinkbaarheid van het water.
Grotere stromen in gebieden met veel vee: daar moet je idd zoals Marla zegt het water behandelen met bijvoorbeeld een katadyhn filter oid.

Stilstand, opgewarmd water: misschien lekker om te zwemmen maar drink er geen druppel van.


Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
bovenstaande klopt 100 % ik ben al een aantal jaren actief in de pyreneen en bij de minste twijfel over het water ( zie Rob's uitleg ) Altijd filteren!

als je nou niet direct een "dure" waterfilter wilt aanschaffen ( de Katadyn Hiker kost maar 90 Euro) dan kun je nog altijd bij Bepaalde buitensportzaken en apotheken terecht voor waterzuiveringstabletjes.. deze geven echter wel in veel gevallen een vreemd smaakje aan het water !

grtjs
 
bij ook maar enige twijfel,filteren !!!
en daarna hadex chloordruppels,maar met een steripen is nog beter
omdat je dan geen chloorsmaak hebt.
kijk op odoo.tv voor verschillende tests van filters en steripen.

grtz,jurgen.
 
Hey Jurgen,
een steripen is niet geschikt voor water dat onbehandeld is... in de gebruisaanwijzing staat ook dat het pennetje geschikt is voor dubieus leidingwater etc ... door vee verontreinigd water vraagt wel wat meer dan de steripen ( waar je je trouwens de T***ng zuigt om er water door de krijgen )


grtjs
 
>de steripen ( waar je je trouwens de
>T***ng zuigt om er water door de krijgen )

Eheu, je maakt hier denk ik wel een grapje, maar dan zonder smiley? Zoniet, dan heb je het over een ander artikel dan de steripen.
 
Sorry nee mijn fout, niet DIE steripen :p die andere steripen natuurlijk :p

( ik dacht aan de filtrix om een of andere vreemde reden )
 
oeps,foutje,

even voor de duidelijkheid,eerst met een waterfilter en daarna
de steripen gebruiken om de overgebleven virussen te doden.

kijk in de op pad artikelen,daar heb je ook een artikel over water
zuiveren.

grtz,jurgen.
 
Het leger van de VS had tot vorig jaar een mooi pdf bestandje waarin ze allerlei commercieele water purificatie en filter systemen vergeleken, helaas is het bestand niet meer online (voorzover ik kan zien, de US Army Center for Health Promotion and Preventive Medicine website bestaat nog wel).

Ik schrok wel toen ik zag dat mijn katadyn combi (zwaar, erg duurzame filterelement, kon hem voor een prikkie kopen) niet eens zo superdenderend is. Weet niet meer welke ze als beste hadden genoteerd.

Edit:
Ik vind nu wel een vergelijkbaar bestand; Preventive medicine concerns of hand held water treatment devices
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan