droge kleding in de avond


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Haaj,

Ik vroeg me af wat een ander doet als het koud is. Als ik eind van de dag aankom op een plekje waar ik wel de nacht wil doorbrengen, maar ik nog niet kamp kan maken, bijvoorbeeld omdat het nog te licht is, kleed ik me meestal ook nog niet in droge onderkleding, maar pas als ik bijna de slaapzak inkruip. Tenzij ik voelbaar nat ben van het zweet, dan zint het me ook niet om in die klamme troep te blijven rondhangen met enkel een extra buitenste laag.

Maar is het nou wijzer om pas vlak voor het slapengaan je droge kloffie aan te trekken? Want vaak voelt de kleding niet klam, maar bevat wel vocht, dat merk je dan pas als je idd in droge kleding stapt, dat verschil.

Je droge kloffie wordt toch wat klammig als je er de avond in doorbrengt voor je gaat slapen. Zeker als het mist of regent. Anderzijds koel je toch minder af, dan wanneer je de avond in je klamme boeltje van overdag blijft zitten, maar je gaat wel helemaal droog je slaapzak in.

Iemand een idee erover?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hey Anna.,

Zelf probeer ik altijd zo vroeg mogelijk de droge kleding aan te trekken (bij aankomst op de kampplek), althans als de onderkleding écht zeiknat is van het zweten. Die onderkleding hang ik dan aan een tak in de wind te drogen, zodat ik deze eventueel later onder(in) de slaapzak kan leggen om verder te drogen.

Ik neem over het algemeen een extra next-to-skin shirt mee om te dragen, zodat ik zo snel mogelijk weer kan opwarmen. Bij goed materiaal is het volgens mij wel zo dat het sneller droogt als je het aanhoudt dan dat als je het in de wind hangt, maar dat voelt nu eenmaal niet lekker aan :)

Als het koud is wil ik nog wel eens mijn donsjack in een compressie-zakje meenemen: zodra ik dan pauzeer doe ik mijn shell-jack out en leg die te drogen, terwijl ik het donsjack ff draag tijdens het stilzitten. Tegen de tijd dat ik weer op pad ga is voelt het shell-jack dan wel koud aan, maar al het eventueel opgespaarde vocht is dan wel lekker verdwenen. Een enkele keer zelfs bevroren, maar dan kan ik weer lekker makkelijk afkloppen..

Raymond
 
Tja ik houd het klamme boeltje gewoon aan. Dan droogt het tenminste door mijn lichaamswarmte. Uiteraard kleed ik me wel warmer aan als ik stil ga zitten. Ik droog nooit spullen in mijn slaapzak simpelweg omdat ik dan bang ben voor vochtige isolatie van mijn slaapzak. Thermondergoed is altijd in no-time droog als je het aanhoudt.
 
Eerder vandaag ditzelfde gepost, maar de post is verdwenen. :-(

De eerste jaren dat ik ging langlaufen (2 uur achter elkaar, veel zweten), vond ik het teveel gedoe om droge kleren aan te trekken voordat ik naar huis reed. Resultaat was dat ik het altijd vreselijk koud had. De laatste 2-3 jaar ben ik wijzer geworden en kleed me bij de auto om (droge shirt, trui, sokken, muts, schoenen). Dat helpt enorm. Nu blijft ik lekker warm.

Kleren die vochtig zijn, stook je met je lichaamswarmte droog. Sommige mensen hebben meer dan anderen de neiging om na lichamelijke inspanning koud te worden. Dan moet je niet ook nog eens extra warmte aan je lichaam onttrekken.

Tijdens een trekking zetten we bij aankomst altijd eerst de tent op (anders kan je er geheid van op aan dat je hem later in de regen moet opzetten). Daarna ga ik me wassen en trek ik droge kleren aan. Als het droogbaar weer is, spoel ik mijn gebruikte shirt om in de rivier en ham hem daarna in een boom. Bij vochtig weer, gaat ie vochtig de tent in en de volgende dag vochtig weer aan. Dan kun je hem droogstoken terwijl je inspanning levert en toch warm wordt.

Linda
 
Afhankelijk van de nog te ondernemen kamp activiteiten...

Indien niet noemenswaardige inspanning: direct droog omkleden en andere kleding luchten (of zelf wassen/spoelen).

Indien inspanning.... afhankelijk of je je droge goed dus "nat maakt"..
Drogen bij kampvuurtje ;-) (indien mogelijk...)

Vooral het wassen/spoelen in de avond deed ik zelf vaak. Niet altijd de koude gebieden geef ik toe... Voordeel.... in de ochtend schone kleren en dan kon ik toe met slechts 2 sets kleren voor een langere periode!

Nadeel.... mmm als het gewassene nog niet gedroogd was... tsja dan was het drooglopen van het spul, dat daarna van het zweet weer nat werd.

Grtz Johan
 
>Thermondergoed is altijd in
>no-time droog als je het aanhoudt.

Maar dan ben ik al wel een stukkie afgekoeld.

Ik moet eerlijk zeggen, dat het me meestal te veel moeite is om me uit en weer in kleding te hijsen, tenzij ik lekker in een riviertje kan plensen ofzo. Daarom doe ik het vaak pas als ik ga slapen, maar dan duurt het opwarmen wat langer.

Misschien moet ik het gewoon een paar keer mezelf 'opleggen' om me gewoon na het stoppen met lopen om te kleden en eens zien of het werkelijk zoveel uitmaakt. Overigens doe ik het wel als ik op een camping of bij een boer sta, maar practisch nooit als ik wild sta.

Hmmm, dat geeft me gelijk mijn antwoord trouwens: ik heb het 'wild' meestal kouder dan anders. Maar wellicht is daar dan ook weer het zitten op de grond debet aan. Of het lange stilzitten op nachthikes. :)
 
>Hmmm, dat geeft me gelijk mijn antwoord trouwens: ik heb het
>'wild' meestal kouder dan anders. Maar wellicht is daar dan
>ook weer het zitten op de grond debet aan. Of het lange
>stilzitten op nachthikes. :)

Heb je nooit een zitlap mee? Dat helpt een hoop.

Linda
 
>Heb je nooit een zitlap mee? Dat helpt een hoop.

Jawel, en ik ben ook om wat het dragen van een regenbroekje betreft s avonds, maar toch is het kouder, dan boven de grond zitten. En gewoon het lange inactief zijn ook.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan