Drogen van voeding


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik doe het soms nu met de oven en een computer ventilator. Ik twijfel nog over een voedseldroger. Maar kwam van de week ook eindelijk een winkel tegen die een grote keuze heeft in gedroogd voedsel.

Anand
 
>Maar kwam van de week ook
>eindelijk een winkel tegen die een grote keuze heeft in
>gedroogd voedsel.

Welke?

grtz
Henk
 
Hm, ook met de zoekfunctie krijg ik niet helemaal de info die ik zoek. Daarom toch nog wat vragen.

Wat gebeurt er met de smaak van het gedroogde eten, blijft die enigszins behouden?
Wat is de gewichtsbesparing zo ongeveer? Ik begrijp dat je het niet zo droog krijgt als gevriesdroogd voedsel van Adventure Food of Trekking Mahlzeiten. Die wegen ongeveer tweehonderd gram en na bereiding meer dan 800. Hoe is die verhouding als je zelf droogt met zo'n ovengevalletje?
Er staat overal dat het drogen een tijdrovend proces is. Hoe tijdrovend dan?

Groeten
Harold
 
@Marla: ik heb de zoekfunctie vroeger ooit geprobeerd maar er is een gebrek aan Nederlandstalige info, daarom dat ik een artikeltje schreef. Graag had ik concrete tips van anderen ontvangen.

@Harold: een antwoord op je vragen:
- De smaak van gedroogd eten blijft inderdaad behouden, het wordt gewoon geconcentreerder.
- Gewichtsbesparing hangt af van het product. Reken op 1/5 (paprika, ajuin) tot 1/3 (vlees) van het originele gewicht. Het is inderdaad zwaarder dan vriesdroogmaaltijden maar vergelijken is moeilijk want het aandeel van groenten en vlees in zo'n zakjes is wel klein, naar mijn mening. Sommige bestanddelen zijn soms onherkenbaar. Daarnaast heb ik ook niet genoeg gegeten met een éénpersoonsmaaltijd.
- Met tijdrovend bedoelen we dat het vooral heel wat tijd kost om te drogen, naast het voorbereidende gedeelte voor sommige ingrediënten. Groenten en vlees hebben tot een hele nacht droogtijd nodig, fruit nog langer. Afhankelijk van je handigheid in de keuken, kost het voorbereidende werk (in stukken snijden, marineren van vlees, stomen) ook wat tijd.
 
Hoi Debbie,

dank je wel. Dit is zo'n beetje de informatie die ik bedoelde. Het is best lastig dit soort praktischheden te vinden op internet.

Harold
 
Droogoven op zonne energie. http://www.de12ambachten.nl/beter1x1.html
Kun je zelf bouwen van rommel! Fruit en paddestoelen duren gemiddeld 10 uur, veel langer drogen mag want het belangrijkste is dat de temperatuur niet boven de 60 graden uitkomt in de oven. Anders gaan er enzymen kapot die je lichaam nodig heeft.
Heel leuk om te doen, en goedkoop. Het kan met vrijwel alles. Dus ook ananas en kiwi's.
Appel en bananenchips zijn heerlijk. Net als gedroogde uien en paprikas, pepers en wat al niet.
All it takes is a sunny day, en zo'n oven. Electrisch of op gas kan natuurlijk ook, maar da's niet zo goedkoop.
Je kunt natuurlijk ook jam maken, maar het drogen van aarbeien, frambozen whatever is een bijna vergeten manier om voedsel houdbaar te maken.
Hopelijk wordt het een rage.
Al je eten in de vriezer kun je weggooien als de stroom een week uitvalt... En het waar dat gedroogd voedsel krankzinnig duur is.
Terwijl drogen gewoon een manier is om bederfelijke waar houdbaar te maken.
 
Vanuit mijn interesse in ecologie heb ik me in het verleden als eens verdiept in dergelijke zonne ovens / solar cookers etc.

Op de site http://www.solarcooking.org/plans/ staan een flink aantal bouwplannen
hiervoor, van erg simpel tot complex, maar over het algemeen effectief (mits voldoende zon uiteraard).

Er staat ook een Solar Chimney Dehydrator helemaal onderaan, om voedsel te drogen dus.
Bij mij laat de Engels talige pagina de tekst wel zien maar de tekeningen niet, de Frans talige pagina laat de tekeningen wel zien. Er staat niets over die 60graden die hiervoor is genoemd, er staat wel een info adres dus dat is zo op te vragen indien gewenst.

Ik heb al eens een goed werken model gezien van stichting zonne-ovens Mali.
Bouwplannen & meer info daarvoor waren volgens de ' dienstdoende' dame op te vragen
bij diezelfde stichting in Terneuzen of bij de werkgroep Solar Cookers (pa kringloopwinkel) in Sliedrecht.

Staat na het verbouwen van m'n huis op de agenda om mee te experimenteren (zoals zoveel van dit soort leuke dingen....)

Succes
Frank
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan