duf artikel


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Mensen,

wat ik nu toch weer heb gelezen in Hoogtelijn....werkelijk ongelofelijk. Ik citeer:

'...Op naar de eerste haak. Twee gidsjes beschrijven deze route; een waardeert hem iets onder de vier en de andere er iéts boven. Dat zal wel een franse vier zijn, want het valt best tegen. Zeker met een zware rugzak met een extra touw en de nodige overlevingsmiddelen..

Nu denk je, tjeeeee wat voor heftige lange alpine route hebben die dudes het over? Extra touw...overlevingsmiddelen...zware rugzak...
Nee hoor, het over de VOIE NORMALE in de Martinswand; een simpele route in ruw graniet met zat goeie haken van een metertje of 80. In een rolstoel doe je er waarschijnlijk anderhalf uur over. Een beetje klimmer doet dat in minder dan een uurtje.
Ik blijf me verbazen over die nederlanders.....

Joeri
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Nou ja, ieder zijn niveau. Waar de een het ziet als een verlengde klimtuinroute zal de ander die tegen zijn of haar grens klimt de route benaderen vanuit een zo veilig mogelijk perspectief. Ik zie niet wat daar zo mis aan is. Klimmen is sowieso een bezigheid die iedereen op zijn eigen manier moet benaderen, dat maakt de "sport" zo mooi.
Gewoon iedereen in zijn waarde laten en niet (ver)oordelen.

Groeten

Buitenbeentje
 
Hoi Mr. little outdoorleg,

je hebt gelijk als het gaat om mensen in hun waarde te laten. Wie zijn wij om andermans belevingswereld te kwalificeren. Helaas moet echter wel geconstateerd worden dat mening niet literair ontwikkeld persoon welke een verhaal schrijft vervalt in een dramatische en bombastische wijze van schrijven om zo (vaak zelfs onbewust) zijn/haar verhaal meerwaarde danwel een diepere lading te geven die hij/zij alleen kan doorgronden.

groet,
Richard

- heeft respect voor eenieder zijn/haar verhaal op papiet wil/durft te zetten.
 
Nee, het gaat erom dat de auteur verschrikkelijk moeilijk loopt te doen over iets waar dat helemaal niet voor nodig is. Die zware rugzak vol 'overlevingsmiddelen' is gewoon grote onzin. Als ze nou gewoon had geschreven dat ze het moeilijk vond, prima, maar kom niet met zo'n kulverhaal aanzetten. Die fotootjes passen ook helemaal bij het artikel. Dik aangezette poses met een mega-rugzak...

Joeri
 
Ach,

Het is inderdaad overdreven, wij waren zelf in een half uurtje boven. je hebt gelijk dat de tekst een beetje bombastisch is, en de foto's geposeerd, maar misschien klimt de auteur nog maar kort buiten, en zijn de rugzak met overlevingsmiddelen en de andere in jouw ogen "overbodige" zaken voor haar nodig om zich zeker en veilig te voelen. Misschien was het weer die dag een beetje dreigend, en hadden ze daarom voor de zekerheid wat materiaal meegenomen. Al met al een leuk, maar inderdaad niet zo realistisch verhaal. Hopelijk is iedereen die het gelezen heeft voldoende afgeschrikt door de enorme gevaren van zo'n alpine onderneming, dan blijft het voortaan lekker rustig in de hautes vosges :)

Pieter
-had ook een paar nuts bij zich, ook al is de martinswand behaakt-

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Je hebt gelijk anoniempje.

Wat me wel weer opvalt is dat de grote gevulde rugzak wordt gezien als synoniem voor veiligheid. Als je vervolgens in La Normale op de toppen van je kunnen moet presteren vind ik dat niet zo'n goed idee.
Het extra touw zal eerder risico's met zich meebrengen dan dat het veiligheid garandeert, en een noodbivak in de Martinswand?? C'mon, get real!!
Als je in een eenvoudige sportklimroute van 80 meter op die manier je opties open moet houden vraag ik me af: Ben je er wel klaar voor? Als je hem gewoon uitklimt heb je dat extra touw helemaal niet nodig en heb je er alleen maar last van. Abseilen door de route brengt meer risico met zich mee dan 'm uitklimmen met het eventuele risico op een kleine val. Vooral voor anderen.. De route is liggend, waardoor er veel losse zooi blijft liggen die je makkelijk naar beneden schopt tijdens het abseilen. Door het lastige touwverloop (veel wrijving) is de kans erg groot dat je touw ergens blijft hangen als je 'm door probeert te trekken, met alle narigheid van dien. Er bevinden zich veel klimmers onder je, omdat er meerdere routes lopen. etc.. Alle reden om een abseil te voorkomen.
Verder: Opmerkelijk om voor La Normale helemaal naar Frankrijk af te reizen. Als je deze route gedaan hebt ben je klimwise klaar daar.. Het is de op 1 na makkelijkste route in het hele gebied..

Toen ik 'm voor de eerste keer klom vond ik 'm ook spannend. Vooral dat blok in het begin waar je omheen moet traverseren (sommigen gaan er 'rupsend' doorheen). Na 10 meter klimmen al direct 25 meter lucht onder de zolen..

Mooie route maar het gebiedje zuigt.. Dus mensen. Kom vooral niet naar de Martinswand. Er is niks aan daar!!

Bergheil!

:7
 
Hoi dan,

Ook mijn wenkbrauwen zaten zo ongeveer 10 cm hoger en bleven stijgen bij het lezen van het artikel.

Deze route is toch een 3tje???? De instap is zeker lastig als je niet al te lange benen hebt, dat moet ik meteen toegeven, maar de 'truuk' is dus inderdaad traverseren in de eerste meter boven de grond.
Daarna volgen er voor de kleineren onder ons nog een paar flinke stappen, maargoed.....

Zelf ben ik ook niet zo'n held met naar beneden lopen, maar imho sla je de plank volledig mis om voor deze route te gaan abseilen. Ik sluit me ook volledig bij Martin aan dat het daar gewoon aso is om te gaan abseilen!

Een grote rugzak is imho ook nie nodig, reepje, watertje en je schoenen moeten mee omhoog, that's it! En dat doet de naklimmer natuurlijk. Zelfs een regenjack oid is daar overbodig. Ok, misschien regen je door en door nat, so what? Je bent binnen een half uur weer op de camping, in een dorpje of waar dan ook in de bewoonde werled waar je heerlijk onder het genot van een hot choco kunt opwarmen en opdrogen.

Maargoed, ieder z'n eigen beleving..... Ik hoop dat het verhaal voldoende mensen afschrikt om daar te gaan klimmen ;) .
Wat zoeken ze er anyway, lelijk gebied, helemaaaaaaaal geen mooi uitzicht vreeeeselijk routes ;) ;) .

Groetsels
Petra
 
Als we toch bezig zijn:
Ik kreeg weer een raar gevoel bij het artikel over de Monte Rosa....
Wat een machogebral...
Kees is een watje, Kees moet niet zeuren, we zien geen steek van de mist maar we gaan door want we zijn geen Italiaanse mietjes...man, man man, wat een reclame voor de bergsport.

Rob

Yr DDraig Goch


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Yep,

als ik de laatste hoogtelijn nalees is het stuk over het bakken van energierijke plakken voer het meest interessante artikel. De rest een hoop bombarie om niets.

En Kees is een held, want die denkt na!!!


groet
Richard

- soms weing te melden, maar meldt dat dan ook niet (hoewel?):+
 
voorkant

Genoeg over dat artikel (niet eens gelezen overigens, omdat de geuite kritiek ook al direct opvalt: meerdere pagina's over enkele touwlengten in een niet-alpiene route).

Heb je de voorkant gezien? Zeer slechte foto. Laatst stond er ook al zo'n foto met iemand in de schaduw op de voorkant.

groet Ron
 
imago NKBV

Ja, maar het is ook wel weer een hele goede foto omdat die 2 jongens die met hun brandwonden de MB bijna helemaal beklommen hebben erop staan. Goed verhaal ook, bewondering voor hun prestaties!

Blijft natuurlijk het feit dat veel fotografie die in de hoogtelijn komt niet van hoogstaand niveau is. Je moet natuurlijk wel bedenken dat veel stukjes ingestuurd worden door NKBV leden die op deze manier hun vakantieverslag kunnen vertellen. Niet alle foto's in het blad zijn van Menno Boermans... Daar heeft de Hoogtelijn ook geen geld voor, om alle reportages te laten maken door toppers.

Volgens mij is de algemene indruk van dit topic dat de Hoogtelijn kwalitatief niet zo'n hoogstaand blad is? Dat is jammer, want zo'n blad moet toch een van de gezichten van de NKBV zijn. Op deze manier komen ze bij iedereen weer precies over als een clubje oude grijze mannen. Ze zouden best wat kunnen leren van Limits, een echt klimblaadje, wat voornamelijk op sportklimmers en boulderaars mikt, en minder op alpinisten. Limits wordt low budget gemaakt (misschien zelfs wel met minder budget dan de hoogtelijn, maar dat weet ik uiteraard niet zeker) maar ziet er toch heel interessant uit.

Overigens, misschien is het een idee om dergelijke kritiek te posten op de NKBV-site, of te mailen aan de redactie. Anders verandert er natuurlijk niets. De redactie zal graag willen horen wat lezers ervan vinden, daar kun je tenminste wat mee. We zullen het gaan zien, of de komst van een nieuwe hoofdredacteur (de 3e in een half jaar, als ik de telling goed bijgehouden heb... :) ) daar nog wat aan verandert.

groet,
Pieter
-Heeft gisteren heel gezellig zitten praten met een oude grijze NKBV'er!!-

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
RE: imago NKBV

In hoeverre moet de hoogtelijn een sportklimblad worden ? Volgens mij bestaat het grootste deel van de NKBV leden sowieso uit wandelaars en mensen die huttentochten ondernemen. Als je kliminfo wilt en dergelijke zijn er volgens meer dan voldoende bladen op de markt.

Groetjes

Buitenbeentje
 
RE: imago NKBV

Buitenbeentje,

Ik bedoelde niet dat de hoogtelijn een sportklimblad moet worden.. Nu ik m'n eigen tekst nog eens nalees kan ik me voorstellen dat je dat zo interpreteert. Wat ik bedoel is dat de redactie van de hoogtelijn wat kan leren van andere bergsportbladen (in de ruimste zin van het woord) qua algehele opmaak. Klettern, Climbing Magazine, en Limits zijn allemaal interessante magazines die mij meer aanspreken dan het gros van wat er in de Hoogtelijn staat. Ook bij de NKBV kennen ze vergrijzing, en om de komende jaren jeugd te blijven aanspreken moet je toch een beetje moeite doen. Ik ben me ervan bewust dat je maar heel moeilijk tegelijk én oudere bergwandelaars/huttentochters én jongere sportklimmers/boulderaars kunt aanspreken in 1 blaadje. Daar ligt dus een mooi werkje! :)

Klachten zoals van een paar mensen hier (oorspronkelijk over een te geromantiseerde weergave van een klimmetje op de martinswand in de vogezen) hou je altijd, maar daar kun je als bergsportvereniging wel voor open staan. En als je dan weet dat dat blad een belangrijk deel van je identiteit naar buiten toe bepaalt... Er wordt echt wel genoeg leuks en vernieuwends gedaan vanuit de NKBV, maar dat is aan de hoogtelijn niet te zien. Daarom startte ik daar een topicje over, om eens te kijken of er meer mensen zijn die er zo over denken.

Gr,
Pieter


Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
RE: imago NKBV

Beste BikerMike

Zoals je het stelt kan ik best een eind met je meegaan.
Echter, een groot verschil tussen de hoogtelijn en (veel) andere bladen is dat de Hoogtelijn een verenigingsblad is en afhankelijk is van aangeleverde copy van amateurs (dit is een goedbedoelde titel, ik val hier uiteraard zelf ook onder).
Bladen als de "Bergsteiger" / Alpin etc. zijn commerciele bladen met toch een andere invalshoek. Bovendien hebben zij veelal mensen in dienst die (semi)professioneel de bergsport bedrijven. Daarbij komt dat de duitstalige en engelstalige (afzet)markt veel groter is zowel in aanbod als afzet.
Als je kijkt naar de afdelingsbladen van de verschillende afdelingen in Duitsland dan zijn die veelal gevuld met nieuws over de desbetreffende afdeling aangevuld met "wereldnieuws" uit de internationale klim/bergsportwereld.

Maar hoe je het ook bekijkt : de eindredakteur moet roeien met de riemen die hij aangeleverd krijgt en misschien moeten jij en ik, bij wijze van spreken, er voor zorgen dat hij betere riemen krijgt.

Met vriendelijke groet :7

Buitenbeentje
 
RE: imago NKBV

Hier valt veel over te zeggen..

1. Zoals wel vaker staan de beste stuurlui aan wal natuurlijk. Volgens mij is Ron de enige die aktief met 'de vereniging' bezig is, in de zin van artikelen schrijven, kaderlid 'zijn' etc..

2. Zelf doe ik helemaal niks voor de vereniging. Ik ben uitsluitend lid voor de verzekering en de korting in de hutten. Tegen deze achtergrond vind ik niet dat ik al te kritisch mag zijn. Na mijn C1 en C2 heb ik niet meer de ambitie gehad iets met of voor de club te doen. Wèl heb ik stevig gedeclareerd bij de verzekering, met het gewenste resultaat (complete uitrusting gejat uit auto). Da's niet zo een beste bijdrage geloof ik.
En jullie??

3. Mensen die op prikborden etc. aktief zijn, zijn over het algemeen beter op de hoogte van wat er speelt dan mensen die hun info uitsluitend uit de hoogtelijn of de op pad moeten halen. Deze mensen zul je hier niet treffen, dus is het logisch dat het meeste in de hoogtelijn oud nieuws is voor de prikbordgebruikers onder ons. De eerste vijf pagina's kun je zo wegdonderen dan etc..
Maar wees eerlijk. Er staat altijd minstens één goed artikel in.

4. Over die watjes.. Ach ja.. Zo klets ik ook met m'n maten op zulke momenten. Soms bedoelt om mezelf te motiveren, soms zijn het ècht watjes (gevaar!) en is het hardop gemeend. Alleen afgelopen zomer in Wallis al.. Volgens ons allen waren wijzelf zo een beetje de enige niet-prutsers in het hele gebied.. Ik kan er een boek over schrijven, wat je daar allemaal in 4 etmalen voorbij ziet trekken aan volk. Ongelovelijk..
Misschien moet ik het maar eens opschrijven.. Voor de Hoogtelijn??

5. Ik ben alpinist voor mezelf en een handjevol anderen die oprecht geïntereseerd zijn in wat ik uitvreet daarboven. De 50.000 wandelaars die de Hoogtelijn lezen kun je alles op de mouw spelden dus.. Het is een beetje show hè.. amusement. Die smullen van de Martinswand Epic. Stelletje daredevils..

6. Het ìs een lelijke k*tfoto!!
(punt van zijn pikkel moet naar achteren wijzen en het touw mag niet tussen de benen doorlopen. Het touw vastpakken is ook niet zo nuttig verder.. ah ja.. wel respect!)

7. Wat betreft het aanleveren van kopij.. Ja.. Wij hebben geen Ritschel, Zak of hoe heten ze allemaal. Wij hebben Boermans, en we moeten verdomd zuinig op de gozer zijn.


Tally ho..

:7
 
RE: imago NKBV

Volendam
Met opmerking over de foto op voorzijde staat los van de prestatie van deze twee jongens uit Volendam, want die vind ik erg goed. Maar de foto bij het artikel zelf is al een betere optie voor de voorpagina.

Inhoud Hoogtelijn
En de inhoud van de Hoogtelijn valt en staat bij wat er aangeleverd wordt door de leden. Eigenlijk is het artikel (als ik jullie reacties zo lees) ook wel aardig om te lezen, hoe sommige klimmers met hun sport omgaan: een tikkie te serieus. In Schotland zie je ook wel eens Nederlandse klimmers gezekerd een winterse Grade I/II klimmen. Dat zijn de afdaalroutes...

Imago van de NKBV
Over het 'Imago van de NKBV'. Dat is een 'hot topic'. Binnen de NKBV werkt men aan een nieuw meerjarenplan 2006 - 2010 (zie ook de 'Uw mening graag' in de Hoogtelijn en op http://nkbv.nl/Enquete/6.html). Men vraagt zich af of men op de goede weg is. Het is vereniging voor recreaten en topsporters, voor sportklimmers, alpinisten en wandelaars. Kan men dat allemaal wel behappen nu de subsidiekraan flink is dichtgedraaid. Daarbij bestaat de financiële basis van de NKBV uit een grote groep leden die alleen lid zijn voor de verzekering en de huttenkorting. De NKBV wil duidelijkheid waarop ze zich moeten richten en hoe ze zich beter kun positioneren (marketing). De Hoogtelijn vormt daar natuurlijk weer een onderdeel van.

Persoonlijk vind ik dat de Hoogtelijn vooral een verenigingsblad moet blijven met artikelen van leden voor leden en geen copy van een professionele buitenlandse bergmagazine.

groet Ron
(schrijft zo nu en dan ook wel eens iets voor de Hoogtelijn)
 
RE: imago NKBV

Ron,
ik denk dat de kern van het "probleem" is aangekaart:
NKBV is een bergsport vereniging met veel leden die erg verschillende interesses hebben:
Indoor sportklimmen, buiten sportklimmen, alpien klimmen, bergwandelen en huttentochten zijn er maar een paar grove indicaties.
Wil je een verenigingsblad voor alle leden dan zal er altijd copij instaan die anderen niet belangrijk vindt.
Maar dat komt gewoon omdat de interesses van de mensen die copij aanleveren zo veelomvattend zijn.
Voor mij persoonlijk heeft de NKNV geen imago probleem, ik vindt er wat ik zoek, en dat voor een redelijke prijs.
Mij viel alleen de toon van het artikel over Monte Rosa even op, kwam bij mij nogl brallerig over.
Of dat werkelijk zo is gegaan?? Ik was er verder niet bij, positief is wel dat mijn interesse voor het gebied wel degelijk gewekt is, en daar gaat het deels toch om??

Rob
Die toevallig van de week aan de NKBV heeft laten weten dat als er eens een thema artikel over bergen beklimmen metkinderen gemaakt gaat worden ik daar zeker aan mee wil werken.
Minder is dat dat nu al een week zonder antwoord is gebleven.Yr DDraig Goch


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
pagina's scheuren

>Deze mensen zul je hier niet treffen, dus is het
>logisch dat het meeste in de hoogtelijn oud nieuws is voor de
>prikbordgebruikers onder ons. De eerste vijf pagina's kun je
>zo wegdonderen dan etc..

Da's ook vervelend, in de laatste hoogtelijn staat een waarschuwend stukje over gevaarlijke tophaken in Nideggen, en jij gaat net volgend weekened daar klimmen (en voorklimvallen!! :7) terwijl je de eerste 5 pagina's meteen al weggegooid had....
Dus helemaal nutteloos is het nou ook weer niet :)

Pieter
Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
RE: pagina's scheuren

Datzelfde artikel heeft twee weken gekopt op de nkbv site.. Was niet te missen.. Of toch??

:7
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE: pagina's scheuren

Waarom voeren jullie deze discussie niet op die zelfde site???
Daar zal t meer zin hebben dan hier.
Ohh, ik kom daar nooit, dus mocht dat al het geval zijn heb ik niets gezegd.
RYr DDraig Goch


Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan