Duivelsei ontmaagd


Status
Niet open voor verdere reacties.

Rkoome

Administrator
Forumleiding
[em]AMSTERDAM - Vermoeid, vermagerd, maar voldaan. Na veel ontberingen heeft Ronald Naar (50) met zijn klimmaatjes Gerke Hoekstra (23) en Martin Fickeiler (28) de 980 meter hoge top van het magische Duivelsei bereikt. Volgens de beroepsavonturier Naar is dit de Matterhorn van Suriname. Omdat de expeditie in tijdnood kwam, besloot Naar eergisteren om slechts met zijn drieën het laatste deel naar een richel, 100 meter onder de top, af te leggen. Daar overleefden ze twee dagen met vier liter water en slechts één kant en klaar maaltijd. [/em]

http://reiskrant.nl/reiskrant/reisreportages/25884451/Duivelsei_ontmaagd.html
http://www.telegraaf.nl/reiskrant/julianatop/
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Och jee,

De telegraaf altijd weer met haar fijne koppen en teksten... :)
Louter superlatieven: krankzinnige tocht, krankzinnige afstand,

Verder gooien we er nog even een fijn pleonasme tegenaan: hard graniet... Stel je voor dat je er zo een treetje in zou kunnen schoppen, dan is het toch geen uitdaging meer? x(

"Volgens Naar is dit de matterhorn van suriname"
Das natuurlijk appels met peren vergelijken... Gelukkig is het maar een mening. :)


Gelukkig staan dit soort publiciteitsgeile tripjes niet model voor de kwaliteit van de nederlandse klimwereld. Ik heb dan toch net even wat meer respect voor de prestaties van het clubje wat nu de changabang in de himalaya probeert te klimmen.
Maar, leuk voor die mannen dat ze fijn gespeeld hebben in de Jungle.

Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Mmm, misschien mheb je wel gelijk, maarrrrr... ondertussen doet meneer Naar op z'n 50ste toch nog maar dingen die menig mens die half zo oud is niet zou kunnen/durven/doen.

Ik vind het persoonlijk wel grappig om te zien dat de leeftijd van zijn beide tochtgenoten opgeteld ongeveer gelijk is aan zijn leeftijd.

Maar 's kijken wat wij doen op ons 50ste...

Raymond
 
Naar mijn mening heeft Naar een aantal van zijn meest memorabele beklimmingen gerealiseerd toen hij nog jong en onbekend (en onbedorven?) was: de eerste NL-beklimming van de eiger noordwand, en ik meen ook de eerste NL-beklimming van de matterhorn-noordwand.

Na dat gedoe op de nanga parbat met dat fotorolletje is het alleen maar bergafwaarts gegaan op klimgebied. Hij was in z'n jonge jaren een goede klimmer, maar door bevroren tengels die hij in de alpen opliep (hij was toen volgens mij maar iets ouder dan ik, 24 of 25) kon ie niet meer moeilijk klimmen, en dus moest ie het vanaf toen maar hebben van zijn contacten en sponsors om toch nog mee te kunnen op moeilijke klimtochten.

Dat ie nog steeds actief is is natuurlijk wel mooi voor iemand van zijn leeftijd, en ook verlegt hij zijn interesses nu van de bekende bergen naar mooie onbedorven plekjes op aarde, maar het blijft natuurlijk een publiciteitsgeil manneke. Moet ook wel, tjakka! praatjes zijn z'n inkomen.

Overigens geeft het te denken dat Martin Fickweiler het rotsklimmen moeilijk vond. Als zo'n goede bigwall-klimmer dat al moeilijk vindt, kan Naar dat met z'n kapotte handen nooit voorklimmen. Mijn idee: hij heeft hun trip voor een groot deel gefinancierd, in ruil daarvoor kon hij gebruikmaken van hun klimcapaciteiten.

Ronald Naar maakt er overigens zelf ook geen geheim van dat hij best jonge mensen wil helpen bij het financiele aspect van zo'n expeditie, als hij dan maar wel gebruik mag maken van hun capaciteiten. En dat ze niet achteraf moeten zeuren dat hij over hun ruggen met de eer gaat strijken. Zie het als de verhouding tussen kopmannen en knechten in een wielerpeloton.
Voor mij is hij meer een gehaaide zakenman dan een goede klimmer.

Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Nou en?

Hij is tenminste lekker op pad geweest terwijl wij op een stom beeldscherm zitten te turen....

Enne.... als je zo'n hekel aan die man hebt (of is het ook een beetje afgunst..??) waarom besteed je daar zoveel tijd aan. Je had in die tijd allang een goedkoop ticket naar ook een mooi onbedorven plekje op aarde kunnen boeken. En als een ander dat zou betalen, zou jij het dan laten?

Ik denk dat Naar zich óf helemaal rotlacht om dit soort reacties of het te druk heeft met leuke dingen om dit soort kritiek te lezen..
 
Een beetje afgunst is het misschien wel ja. Hij heeft het toch maar mooi voor elkaar.
Hij zal zich hier ongetwijfeld weinig van aantrekken, als ie het al leest. Op het NKBV prikbord post ie ook alleen maar advertenties, terwijl daar in de policy wordt vermeld dat advertenties niet zijn toegestaan.

Ik zou het trouwens wel leuker vinden als je gewoon je naam onder een posting zet, dat maakt het allemaal net iets minder onpersoonlijk...

Pieter
Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Hoi Pieter,

Een paar opmerkingen:
Toen Ronald Naar de Eiger noordwand beklom was hij al redelijk bekend binnen het Nederlandse klimwereldje dmv dialezingen en artikelen. Niet professioneel, maar hij was zich zeker bewust van zijn status en talent ten opzichte van andere nederlandse klimmers. Onbekend valt dus wel mee.

Bergafwaarts na de Nanga Parbat? Ik zie het eerder als het verschuiven van prioriteiten en interesses. Na de Nanga Parbat is Naar klimmend professional geworden. Ik denk dat zijn vele expedities niet mogelijk waren voordat hij professional was. Reken maar dat Naar ook na 1981 nog gecombineerde moeilijke routes in de Alpen heeft geklommen. Overigens, de K2 is technisch gezien echt geen kattepis, ook al hangen er vaste touwen.

Ik meen me te herinneren dat Fickweiler het over hard graniet had, niet zozeer moeilijk, maar dat weet ik niet zeker.

Ik kan me best voorstellen dat je op je 50e geen zin meer hebt in de gevaren van een Alpenwand. Misschien ben je het niet eens met zijn stijl van het presenteren van zijn prestaties, maar ik geloof zeker dat Naar klimt vanuit passie en niet vanuit financiele motieven.

Ik kan me verder geen advertenties van Naar op het prikbord van de nkbv herinneren, wel van Edward Bekker.

Iig is Naar ondanks zijn soms wat dubieuze reputatie voor mij mijn grootste inspiratiebron wat betreft alpien klimmen.(zonder dat ik hem ken)

Groeten Bas
 
ff gecheckt: Fickweiler had idd over moeilijk, dat was niet correct van mij
 
Maak je niet druk,
het is weer typische "lui op de bank met chips met dipsaus" wijsheid van mensen die het allemaal weten te vertellen terwijl de bron van de info notabene een krant is die door die zelfde mensen eerst verguisd wordt..sorry als ik dat niet serieus wil en kan nemen.;-)

Beetje positiever mag het allemaal wel eens hoor, het is zo makkelijk om van een afstand te roepen wat er allemaal aan schort zonder alle feiten en omstandigheden te kennen.

Rob


Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Sorry, mijn naam is Marcel maar kan 'm niet in de posting zetten, is namelijk al in gebruik door 'n ander.

Kan me voorstellen dat je op zekere leeftijd andere dingen gaat doen dan in Alpenwanden hangen. Ook gezien het feit dat hij zichzelf lichamelijk behoorlijk versleten heeft.

Als je bekijkt wat Ronald Naar o.a. (!) klom rond zijn 20e..

Breithorn Noordwand solo
Lyskam solo
Dru noordwand
Les Droites Noordpijler
Grand Jorasses Noordwand
Gran Paradiso Noordwestwand solo
Grivola Noordpijler solo
Aiguille du Tour winter
Piz Morteratch winter
Istor-O-Nal Hindukush
Aiguille Argentiere zuidwand winter
Mont Blanc Brenvaflank winter
Roccia Viva Noordwestwand solo
Matterhorn Noordwand
Dent d'Herens noordwand
Lyskam noordwand solo
Nesthorn noordwand
Gletscherhorn Noordwand (superdirretisima)
Obelgabelhorn Noordwand solo
Dent Blanche noordoostwand
Balmhorn noordwand
Grosshorn noordwand
Fiescherwand superdirretisima
Morgenhorn noordwand
Doldenhorn noordwand

Beetje flauwe opsomming maar ik vindt het knap als je dit binnen 2 (!) jaar als 20-jarige op je konto kan zetten. Er is momenteel geen Nederlander meer die dit voor elkaar krijgt. Hij is dan ook nog 1 van de weinigen van die generatie die nog serieus klimt en exploort.
Hij verdient nu zijn brood met lezingen, daar is niets mis mee: van hetgeen hij verdient maakt 'ie leuke uitstapjes.
Lijkt mij veel leuker dan op je vijftigste als "expeditieleider" voor de 30e keer een groep klanten de Mont Blanc op moeten duwen.

Marcel
 
Yep..

Respect voor die ouwe. Ik hoop dat ik het op mijn 50e nog wil en ook kan.

& Inderdaad heeft Ronald ook een geweldig gevoel voor P.R.
Klimmen met Fickweiler is cool en spreekt ook de jongere Alpinisten aan. Degenen die zijn boeken nog moeten kopen ja..

Petje af!

martin
 
Uit betrouwbare bron is gebleken dat de expeditie naar Suriname succes heeft gehad in het beklimmen van het Duivelsei. De expeditie georganiseerd en bedacht is door Ronald Naar en dat Martin Fickweiler gezorgd heeft voor uitrusting en geld. Dus kunnen we concluderen dat twee generaties gezamelijk best in staat zijn om op gelijke voet met elkaar samen te werken, zelfs binnen de Nederlandse bergsport.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan