E1 + Nordkalottleden / Nordkalottruta / Kalottireitti

Heeft er iemand ervaring in het stappen van de E1 (van Nordkap tot Kautokeino) en / of het noordelijke deel van de Nordkalottleden / Nordkalottruta / Kalottireitti (van Kautokeino tot Abisko)?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik, van Kautokeino tot Abisko. En er zijn er nog wel wat op deze site die dat stuk hebben gelopen. Wat wil je weten?

Jonas
 
- Op hoeveel dagen kan je dit stuk ongeveer doen?
- Hoe is de resupply (gelezen dat je min 9 dagen eten moet meenemen) ?
- Is het beter om gas of alcohol mee te nemen?
- Hoe heb je de sleutel voor de hutten geregeld?
- Wat is de toestand van het pad (vergelijkbaar met de kungsleden?)?
- Heb jij aparte schoenen meegenomen voor het vele waden?
 
Ik heb het zelf redelijk rustig aangedaan, 2 x 10 dagen. Herbevoorrading in Kilpisjärvi, en dat kun je in 8-9 dagen wel halen. Goed gesorteerde supermarkt daar, ook vriesdroogmaaltijden, maar neem wel genoeg centjes mee :) En met een beetje mazzel is het dan pizzadag (onbeperkt!) in het Retkeilykeskus.

Ik kook zelf met gas, maar dat is je eigen voorkeur. Die supermarkt in Kilpisjärvi had ook een ijzerwarensectie, dus alcohol moet je er ook wel krijgen, denk ik.

De DNT-sleutel kun je bestellen op hun site, als je lid bent. Een aantal hutten zijn sowieso open; check de DNT-site.

Toestand van het pad: zoals overal in Noorwegen eigenlijk, lange stukken prima, dan ineens drama. Eerste dag (vanuit Kautokeino) was ploeteren door een mangrove, het stuk na Ráisjávri was vreselijk (omgeploegd door de quads van de Sami, loop je echt tot je knieën in de drek), en zo heb je nog wel een paar stukken (het stuk langs de rivier na de Dividalshytta). Niet overdreven veel klimmen in ieder geval.

Ik had geen waadschoenen mee (had al genoeg bij me), maar ik heb ze maar één keer hoeven uittrekken, voor een kort, diep stroompje. Moet geen probleem zijn als je in september gaat. Maar je voeten houd je sowieso niet droog, laat dat duidelijk zijn.

Waanzinnige tocht, veel plezier!

Jonas
 
Hej leuk, de Nordkalottleden :) Die was ik van plan dit jaar te doen maar als zweedse mocht ik Finland en Norge niet in (Corona) dus wordt het hopelijk volgend jaar. Als tip kan ik 't prachtige boek "Fjällvandra längs Nordkalottleden" van Fredrik Neregård aanraden, een complete gids met mooie foto's en verhalen over 't pad. Bijna 300blz leesplezier en bij elke etappe staat beschreven waar winkels, loge/hutten, vervoer, bezienswaardigheden etc zijn, tis alleen wel in het zweeds maar met Google weet je alles te vertalen :)
Hier bv een plaatje uit het boek van de eerste 8 etappes (Kautokeino naar Kilpisjärvi) met de hoogtemeters en de afstanden erbij:

P1170637.jpg


P1170638.jpg


Mijn plan in het kort. Heb al verscheidene delen vd route gedaan en wil daardoor de volgende keer een packraft meenemen zodat ik niet dagenlang door zompig moerasgrond hoef te ploeteren maar hopelijk vrolijk over 't water kan peddelen. Vooral het eerste deel door Finland is erg moerassig en kan vol bloeddorstige muggen en agressieve knutjes zitten, niet echt mijn ding. Het Kungsleden-deel heb ik ook al vaker gedaan dus ben van plan om vanaf Riksgränsen door 't noorse gebergte te gaan (via Katterat, Hunddalshytta, Cunojavvrehytta) tot het NK-pad weer opduikt (is erg mooi daar). Het laatste stuk (Padjelantleden) probeer ik ook te omzeilen (wrs ook over het water) omdat het pad verboden is voor een fiets en ik samen met een dikke fatbike ben, waarschijnlijk niet fietsend maar duwend.
Mss komen we elkaar nog tegen, ben iig makkelijk te herkennen :) Veel plezier alvast met de voorbereiding!
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan