een nieuwe tent


Status
Niet open voor verdere reacties.
hallo mede hikers, ik ben een beginneling en heb al wel wat ervaring maar nog te weinig om tot een goed besluit te komen m.b.t. de aanschaf van een nieuwe tent.

Ik wil de tent gaan gebruiken om met mijn rugzak in europa meerdaagse wandelingen te gaan maken. Het moet een eenpersoons, liefst 3 seizoenen tentje zijn.

Nu ben ik al in 3 buitensportzaken geweest en alle 3 de verkopers zeggen dat hun tent de beste is. Daarbij komt nog dat het om 3 verschillende merken zijn. Ik zie dus door de bomen het bos niet meer.
Hebben jullie een advies voor mij?
Welk tentje vinden jullie goed en welke vooral niet. Waar moet ik op letten?

Wat ikzelf belangrijk vind is dat hij een flinke regenbui moet kunnen weerstaan zodat ik binnenin in ieder geval droog blijf. Hij moet een zithoogte hebben. en de prijs/ kwaliteit verhouding moet goed zijn.

groetjes berry
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hi Berry,

een aantal vraagjes,

wat is ongeveer je budget, voor wat voor tent ben je gaan kijken, wat wil je wel/ niet? En wat hebben ze je reeds laten zien?

Bas

even een wilde gok,

Terra Nova Laser (competition)
Hilleberg Akto Utlra / Unna
Nordisk Pasch
TNF Particle / Solo 12
Vaude Hogan Ultralight
Wechsel pathfinder
Exped vela 1
Jack Wolfskin Weight watcher

das een beetje waar ik aan zit te denken
 
>Hi Berry,
>
>een aantal vraagjes,
>
>wat is ongeveer je budget, voor wat voor tent ben je gaan
>kijken, wat wil je wel/ niet? En wat hebben ze je reeds laten
>zien?
>
>Bas
>
>even een wilde gok,
>
>Terra Nova Laser (competition)
>Hilleberg Akto Utlra / Unna
>Nordisk Pasch
>TNF Particle / Solo 12
>Vaude Hogan Ultralight
>Wechsel pathfinder
>Exped vela 1
>Jack Wolfskin Weight watcher
>
>das een beetje waar ik aan zit te denken
>
>
dank je voor je advies.
mijn budget is zo rond de 300 euro. ze hebben mij een hilleberg laten zien een north face en een msr. ik was wel gecharmeerd van the north face maar ik weet ook niet zo goed waar ik op moet letten? ik wil in ieder geval een model waar ik ook nog rechtop in kan zitten. ik wil graag een laag gewicht, maar dit mag niet ten koste gaan aan de waterdichtheid. Ik weet ook niet welke merken kwalitatief goed zijn?

groetjes berry
 
aha, kijk daar kunnen we wel wat mee.

Voor dat budget vallen de Hillebergs af, de akto ultra doet 420 en de unna 470 (ongeveer), welke TNF had je gezien? de Particle 13 of de solo 12? De Vaude Hogan Ultralight is een klein 2 persoonstentje van 1,7 kg en is dus denk ik ook een goede optie makkelijk in gebruik. De Exped vela 1 extreme weegt 2kg maar is echt heel erg goed afgewerkt, een heel aparte constructie en van erg goed materiaal.

Zelf zou ik uit het hiervoor genoemde lijstje of de Vaude of de exped kiezen, de tnf particle is te luchtig (meer een zomer tent) en de solo vind ik te vreemd.

De Vaude is een semi geodeet en dus erg stevig met wind ed, de exped staat met een hoofdboog over het midden van de tent. De Exped heeft een redelijk groot oppervlakte om je spullen op te ruimen, de vaude heeft dan weer het voordeel dat je met het juist opzetten (kont in de wind) redelijk goed kan koken vanuit de tent (zie er voor de exped geen goede mogelijkheid toe).

Succes

Bas
 
De verkoper die beweerde dat een Hilleberg Akto de beste keuze is heeft natuurlijk gelijk, of je er het geld voor (over-) hebt is natuurlijk een tweede. misschien een Terra Nova Laser Comp, die zou ik verkiezen boven die North Face tenten.

succes.
 
Hoi Berry,

Ik zou ook nog stormvastheid in het lijstje met eisen zetten. Ik heb diverse keren windkracht 9 meegemaakt en dan is het fijn dat je tent blijft staan. Verder kan ventilatie nog een punt zijn om op te letten. Een tent moet voor mij ook een goed fijnmazig muggennet hebben. Verder moet je kiezen of een tent wilt hebben waarbij je de binnentent zelfstandig kunt opzetten of een tent waarbij de binnentent in de de buitentent hangt. De eerste optie is handiger in warme landen, de tweede optie is handiger in natte landen.
Als je de keuze hebt uit verschillende tenten die aan je eisen voldoen, kun je gewoon degene kiezen die jou het meest aanspreekt. Let hierbij op de details zoals hoe de deur openritst kan worden, ophanghaakjes, drooglijntje aan het plafond, opzetgemak, aantal punten om scheerlijnen te bevestigen (stormvastheid).

Linda
 
Bekijk anders ook de tunnels van Fjallraven eens, helft van de prijs van een Hilleberg, en ook gewoon een prima tunneltent met vele doordachte details. Ook de service van de importeur, indien nodig, is zonder meer uitstekend te noemen, iets wat best belangrijk kan zijn.


Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
En vergeet natuurlijk ook niet dat het tentenshowseizoen weer begint, waar je alle tenten even kunt bekijken. Volgensmij kun je in de agenda hier op de site wel zien wanneer ze zijn. Ik weet toevallig uit mij hoofd dat 31 maart - 1 april er een grote is op het Malieveld in Den Haag (volgensmij ook de eerste van het jaar).
 
's winters gebruik ik een Haglofs Genius 23, een zeer wintervaste koepel, die al pittige (sneeuw)stormen heeft doorstaan zonder een krimp te geven. Nadeel van deze tent is de ruimte die klein en het gewicht wat vrij hoog is.
http://www.haglofs.se/produkter/talt.asp?lang=en&CatNr=100

Bij meer gematigd weer gebruik mijn Fjallraven Akka R/S 2
http://www.fjallraven.com/Products/Product.asp?ItemId=674&SectionName=yes&Menu=menu8&SectionId=3042

Bij beide tenten kan naar keuze eerst de binnentent en dan de buitentent of andersom opgezet worden, zijn goed windbestendig en hebben in mijn geval een prettige donkergroene schutkleur.Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Hi,

zelf heb ik een boel tenten voor verschillende doeleinden.

1 TNF WestWind, echt een beest van een tent, semi tunnel erg windvast en een zgn 5th season tent (volgens tnf) doet het altijd goed (alweer 6 jaar)

2 als ik de ww niet mee durf te nemen pak ik bv een Eureka Mnt Lite 2 mee, 2 1/2 seizoenen tentje, koepeltjes vij ligt en snel op te zetten en na een test met windhozen bleek ie erg stevig te staan....

3 das de Vaude refuge, voor snelle en erg lichte tochtjes, enkeldaks sheltertje erg geschikt voor adhoc tochtjes van een paar dagen.

en nog een boel, maar de belangrijkste zijn wel genoemd.

Zo zie je maar, voor ieder gebruik is wel een tentje te vinden...

Bas
 
Berry,

Zelf gebruik ik Helsport, maar die valt net als de Hillebergs buiten je budget.
Fjallraven is inderdaad iets goedkoper, maar ook tussen de 300-400€

Ik zou inderdaad naar de tentenshow op het malieveld gaan, en langs winkels in de buurt die ook wel wat modellen op hebben staan. Veel kijken, veel luisteren, en geen impuls aankoop doen. Iedereen wil verkopen.

Nog een overweging afhankelijk van hoe je de tent gaat gebruiken: is de binnentent zelfdragend, of kun je die later in de dragende buitentent hangen?
Het eerste is fijn in de zomer met heet en droog weer, maar weer een ramp met slecht weer als je wild kampeert en je tent op moet zetten.

gr. Joop
 
> Het eerste is fijn in de zomer met heet en droog weer, maar weer een
> ramp met slecht weer als je wild kampeert en je tent op moet zetten.

grappig detail wat dat betreft, de meeste expeditie tenten hebben een zelfdragende binnentent met een losse buitentent...

zelf heb ik de ervaring dat als je een beetje handig bent je tent echt wel droog kunt opzetten, maar als het echt heel heel erg slecht is worden beide systemen nat...

Maar idd veel kijken en vragen is het devies

Bas
 
>grappig detail wat dat betreft, de meeste expeditie tenten
>hebben een zelfdragende binnentent met een losse
>buitentent...
>
Zal eens opletten bij gelegenheid, misschien hebben de expeditietenten ook wel ander materiaal voor de binnentent. Als ik tijd heb ga ik ook op het Malieveld kijken.

Overigens: mijn binnentent gaat er bij regen kurkdroog in. Hij komt niet uit de rugzak voor de buitentent staat. Het is een klein beetje extra moeite, maar daarom klik ik hem bij opbreken altijd los van de binnentent.

gr. Joop
 
>welke tenten gebruiken jullie zelf en hoe bevalt die?

Ik heb een Exped Auriga Mesh Extreme (Ja mensen, ook ik heb een gewone tent). Voor mij is dit de ideale tent, als ik tenten wil. Hij bevalt dus prima, maar is voor mijn hikes te zwaar.

Een van de voordelen van deze tent is dat ik de binnentent niet los hoef te halen als ik de tent in de regen op moet zetten: Ik rol de tent uit, waarna het grondzeil op de natte grond ligt en de binnentent wordt dan bedekt door de buitentent. Dan gaan de twee stokken erin (zijn lekker makkelijk allebei even lang en kunnen er maar op één manier in) en de tent staat. Paar harinkjes prikken en klaar is Eins. De website van Exped liegt niet dat de tent in twee minuten is op te zetten.

Maar om terug te komen op je originele vraag:

>Ik wil de tent gaan gebruiken om met mijn rugzak in europa
>meerdaagse wandelingen te gaan maken. Het moet een
>eenpersoons, liefst 3 seizoenen tentje zijn.

Daar voldoet mijn tent dus niet aan. Die is nml twee persoons en drie kilo is net wat te veel voor één persoon IMHO.

Eins
 
Mijn eerste echte tentje is de Vaude Hogan Ultralight en het enige wat ik graag had gehad, is ietsje meer luifel en als ik dan toch mag vragen: een camo binnententkleur. Verder ben ik er gewoon blij mee, hij heeft me al drooggehouden toen t water enkelhoog rondom me stond afgelopen zomer, heeft me op mn plek gehouden toen niet alleen de takken, maar ook de bomen als luciferhoutjes om me heen kletterden, en hij was niet duur.
 
ik heb voor mijzelf de knoop maar doorgehakt en gekozen voor een hilleberg 1 persoonstent. mijn gevoel zegt dat ik hier een goede keuze gemaakt hebt.

Hebben jullie ervaringen met de hilleberg akto?

hij is wel prijzig maar het materiaal zag er goed uit in de winkel. ik wacht nog even een week of twee met de aanschaf zodat de nieuwe modellen van 2007 binnen zijn. dan kan ik eindelijk ook eens met de hiking-site op stap.
 
Misschien nog niet de knoop helemaal doorhakken als je voor de Hilleberg Akto wil gaan en je deze nogal prijzig vind.
Heb je reeds een mailtje buiten het forum gestuurd maar wil je dan toch hier nog even wijzen op de Marabut Mayo.

Twan
russian_nomad
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Als je een lichte tent wilt zou ik voor de Hilleberg Akto (1,5kg) gaan, die is gewoon 0,8kg lichter dan die van Marabut (2,3kg)en ook nog wat groter. Dat gewichtverschil zal hem wel in de prijs zitten, ik weet niet wat die Marabut tent kost?
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan