Een route in de Spaanse Pyreneen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
E

Erik Gouw

Guest
Dag mensen,

Komende zomer ga ik, net als vorig jaar, naar de Pyreneen voor een hike van een dag of 4/5. Vorige jaar ben ik samen met een maat geweest die dit nog nooit gedaan had en dat is erg goed bevallen. Zo goed zelfs dat andere jongens ook geinteresseerd zijn geraakt en dit keer gaan we met zn 4-en.

Ik heb het boek van Ton Joosten, 'In de ban van de Pyreneen' en daar staan aardig wat geschikte routes in. Ik ben alleen benieuwd of er andere mensen zijn die zelf routes hebben gedaan en daar een redelijk beschrijving van hebben. Of misschien zijn er mensen die zeggen: Die route uit het boek MOET je doen...etc etc. Het liefst aan de Spaanse kant, dat komt logistiek wat beter uit, want na de INspanning in de bergen, komt er wat ONTspanning aan de Spaanse Costa!

Ik ben beniewd....

Groeten,

Erik
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE: in de ban van..

Twee jaar geleden was ik,samen met mijn schoonbroer aan tocht 12 begonnen uit het boek ‘In de ban van de Pyreneeën. Start in Gedre. Op de tweede dag al hadden we onze route moeten aanpassen. Teveel sneeuw in brèche de Tuquerouye. Van cabane D’estaube naar cabane des soldats(vallée des pouey d’aspé)gegaan. Volgende dag via breche de Roland de bedoeling gehad om naar Aguas Tuertas te gaan om daar te overnachten. Om zo langs de bovenkant op de faja de las Flores te geraken (de klim door circo de Carriata zou nogal moeilijk zijn)
Helaas, helaas, alweer een aanpassing moeten doen en naar Goriz gegaan.
Volgende dag heel miezerig weer en in een zwak moment beslist om via faja de Pelay naar camping San Anton gegaan.(terwijl eigenlijk naar fon blanca via collado de Aisclo gegaan had moeten worden)
Naar het noorden en langs Bujaruelo in een korte etappe naar de cabane ‘refugio de la Plana de Sandaruelo’.Verder naar het noorden om via lac de la Bernatoire naar de gr 10 te gaan. Deze gaat richting Gedre.
Er is niet veel overgebleven van de oorspronkelijke tocht doch ik ben van plan om zeker nog eens terug te gaan om af te maken wat ik begonnen ben. Ik krijg al gewoon de kriebels nu ik hier met de kaart op schoot zit.
Het boek staat vol mooie suggesties. Ik heb al verschillende franse routes ‘afgewerkt’. (tocht 3 met een bivak bij Refuge d’ayous ipv refuge de larry kan ik aanbevelen->wel meer dan 4 dagen!). Col du Somport is dan heel kort bij om jou naar de Spaanse kant te brengen.
Ivo
 
RE: route in de Spaanse Pyreneen

Hallo Erik,

In de zomer van 1999 heb ik een week lang tochten gemaakt vanaf camping Aneto bij Benasque. Dit was ook met een groepje waarvan sommigen geen tot weinig bergwandelervaring hadden. Benasque is de perfecte uitvalsbasis voor allerlei prachtige bergtochten, maar behalve dat is het ook nog eens een heel aardig stadje met een leuke oude kern. Genoeg terrasjes en leuke restaurantjes hier om een geslaagde tocht uitgebreid te vieren : . Verder een gigantisch grote outdoor winkel... waar veel spullen een stuk goedkoper zijn dan in Nederland :).
In het boek van Ton Joosten hebben met name de tochten 15 t/m 19 betrekking op de omgeving van Benasque. Je kunt ook zelf een tocht samenstellen door een aantal etappes te combineren.
Wij hebben bijvoorbeeld in drie dagen de volgende tocht gelopen:
dag 1: camping Aneto - refugio d'Estos (3 uur)
dag 2: refugio d'Estos - puerto de Gistain (2572m) - port superieur d'Aygues Tortes (2683m) - refuge de La Soula (8 uur)
dag 3: refuge de La Soula - col des Gourgs Blancs (2877m) - port d'Oo (2908m) - refugio d'Estos - camping Aneto (10 uur).
Dit is een combinatie van tocht 17 dag 1 en dag 2 (deels), tocht 16 dag 2 en 1 (deels en in omgekeerde richting)); tocht 15 dag 6 (deels) en tocht 16 dag 3 (deels en in omgekeerde richging). Bij de laatste etappe de aantekening dat je vanaf col des Gourgs Blancs niet eerst hoeft af te dalen richting Lac Glace maar direct onder de pic des Gourgs Blancs kunt doorsteken naar de port d'Oo. Hiermee vermijd je de gevaarlijke puinhelling die Ton Joosten in zijn boek noemt.
Een hele mooie, afwisselende en avontuurlijke tocht, pittig, af en toe zeer ruig terrein, maar geen grote moeilijkheden. Eigenlijk voor ieder geoefende wandelaar goed te doen, maar wel altijd onder begeleiding van iemand met veel bergervaring (ik neem aan dat jij dat bent?). Naar keuze overnachten in berghutten of wild kamperen.
Als je 'm wilt verlengen tot 4 dagen dan zou je bijvoorbeeld op dag 3 naar refuge du Portillon kunnen lopen en dan op dag 4 via col inf. de Literole (2983m) terug naar de camping (tocht 15 dag 6 en dag 7 deels). Aan de oostkant van de col moet wel steil door de sneeuw worden afgedaald en dit kan bij hard bevroren sneeuw erg lastig zijn (stijgijzers en pickel nuttig).
Een andere optie om er een 4- of 5-daagse tocht van te maken is om op dag 1 en 2 tocht 17B in omgekeerde volgorde te lopen. Dus camping Aneto - collado de la Piana (2700m) - lago de las Alforjas - collado de la Paul (3000 m) - refugio d'Estos. Deze laatste variant heb ik eerlijk gezegd zelf niet gelopen, maar als ik zo de beschrijving lees lijkt ook dit mij een geweldige tocht. Je zult dan wel minimaal 1 nacht mogen wildkamperen ;) bij gebrek aan een berghut.
En zo zijn er met het prima boek van Ton Joosten en een goede wandelkaart nog wel meer mooie tochten te bedenken vanuit Benasque. Ik hoop dat je iets aan deze informatie hebt. Mocht je nog vragen hebben dan lees ik dat wel op dit prikbord.
Groetjes en alvast heel veel plezier met de voorbereiding van jullie tocht,

Fred
(die zelf over een paar weekjes de bergen van de Ariège gaat opzoeken :9 )
 
RE: route in de Spaanse Pyreneen

Dag Fred en Ivo,

Bedankt voor de reacties. Ik heb vorig jaar ook op Camping Aneto bij Benasque gestaan en kan me precies voorstellen waar je hebt gelopen Fred. We hebben toen een rondje om de Posets gedaan. Jij ben toen afgeslagen na de Puerto de Gistain. Het leek me ook een prachtige route. Je ziet heel de tijd vanuit het dal die grote pieken zoals de Perdiguero en om daar dan bovenlangs te lopen....amai amai!

Ik denk dat het (tochtnummer heb ik niet bij de hand) maar een route van vier dagen vanuit Torla wordt. Niet te zwaar en weer een heel ander gedeelte van de Pyreneen. Het schijnt alleen wel een heel populair gedeelte te zijn, dus maar hopen dat het niet te druk is.

OK de groeten,

Erik
 
RE: route in de Spaanse Pyreneen

Hoi Erik,

De tocht waarover jij het hebt vanuit torla heb ik vorig jaar gedaan. Was een mooie tocht, maar wel toeristisch. Bij refuge Goriz kun je in 1 dag naar Mte Perdito lopen, wat ik je kan aanraden! Ik vond het een mooi stuk van de Pyreneen, echt compleet anders dan aan de Franse kant. Ennn het hoogste punt van de tocht was (voor mij) toch wel Breche de Roland!

Veel wandelplezier,

Groetjes Sanne
 
RE: route in de Spaanse Pyreneen

Met de drukte zal het onderweg wel meevallen. Het merendeel van de mensen gebruikt het dal om naar Goritz te gaan. -> Zo was het toch toen wij in omgekeerde richting liepen. Je weet al, dacht ik, dat Joosten T. zelf een route-aanpassing voorstelt voor het stuk naar Nerin. (zie op zijn site) Ook de kaart geeft de gr 15 aan.
Ivo
 
RE: route in de Spaanse Pyreneen

Wow Ivo,

Wat een enorm toeval. Ik heb gisteren de kaart van de Ordessa gekocht en deze even bestudeerd en dacht ook...'Volgens mij kan je beter over de GR 15 naar Nerin, dat lijkt me veel mooier!' Ik denk even kijken hoe het op de hikingsite staat...en nu lees ik dit !!

Toch bedankt!

Erik
 
RE: Een route in de Spaanse

Dag Peter,

Inderdaad mooie links...ik kende er al 1, maar zo blijf je toch weer nieuwe dingen tegenkomen die je niet met de zoekmachines vind...

Groet,

Erik
 
RE: Een route in de Spaanse

erik,

Ben je er ondertussen uit wat je gaat doen??

Peter
 
RE: Een route in de Spaanse

Peter,

Leuk dat je daar naar vraagt. Ik ga eind juli samen met 4 vrienden een tocht van 4 dagen maken in de Ordessa vallei dan door de Valle de Anisclo naar Nerin en weer terug naar Torla. Het lijkt me een hele mooie tocht en ik heb er erg veel zin in. De andere jongens, voor sommige is het de eerste keer dat ze zoiets doen, zijn trouwens ook erg enthousiast.

Daarnaast had ik mezelf voorgenomen om een keertje een tocht alleen te gaan maken en dat doe ik ook deze zomer. Ik denk in de omgeving van de Valle de Tena, maar ik weet nog niet precies hoe precies, maar dat zie ik nog wel. Deze keer koop ik gewoon een kaart en maak ik een eigen tocht en zie ik wel waar ik precies uitkom.

Heb je zelf ook nog mooie plannen deze zomer?

groet,

Erik
 
RE: Een route in de Spaanse

Erik,

Vorig jaar ben ik met mijn partner (Maaike) in 2 maanden van Atlantische oceaan naar Middelandse zee gelopen. Helaas konden we door het slechte weer enkele byzonderde passages niet lopen. Daarom zullen we dit jaar enkele 4-5 daagse wandelingen maken. Waar? tsja, we zien wel. Al vele jaren daar doorgebracht, maar waarschijnlijk iets met de Breche de Roland, Monte Perdido, Pic D'Orhy (erg slecht weer gehad) en het krijtsteen massief ten oosten van Refugio de Belagua en ten westen van Lescun.... (Als je naar home.wanadoo.nl.peter.broshuis/hrp gaat en het fotoboek bekijkt, zie je wat ik bedoel met slecht weer.)

Heel veel plezier
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan