eenpersoons lichtgewicht trekkerstent + slaapzak


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik zoek een heel licht trekkerstentje voor mijn beoogde GR11-tocht, nu ik besloten heb dat ik toch maar niet ga tarpen.

De Terra Nova Laser Competetion zou op dit moment de lichtste zijn.
Heeft iemand hier ervaring mee?

Zijn er nog andere tenten die niet boven de 1 kilo uitkomen? Ik weet dat de Coleman Raid (enkeldaks)ook licht is, en dan heb je nog de Vaude Refuge, maar dat ziet er zo op het oog minder degelijk uit.

En nou ik toch bezig ben... Ik heb een donzen slaapzak (Carinthia Kathmandu 800L) waarvan ik me afvroeg of ik daar voor niet al te extreme omstandigheden (de GR11 dus, in de zomer) niet een slaapzak voor in de plaats zou kunnen vinden die een stuk lichter is (ik meen dat de mijne 1600 gram is).
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Marla

mijn zomercombinatie is de akto van hilleberg (iets minder dan 1500 gram) en een Q400 van RAB (900 gram met comfortrating tot -5)
persoonlijk vind ik deze combinatie best leuk wat betreft verhouding comfort/gewicht. de prijs is mss wel aan de hoge kant maar budget moet ieder voor zich maar uitmaken

Luk
 
Een lichte maar ook nog windvaste tent is ook de VAUDE Hogan Ultra Light. Deze heeft kruisende stokken i.p.v. maar 1 stok. Als het gaat waaien toch wel prettig.
Enkeldaks wil je niet: condens bij de nete, zeker bij dauw en regen. Voor 1 nachtje misschien leuk, maar meer niet. Dubbeldaks is toch echt beduidend beter wat dat betreft.

Lichte slaapzakken zijn er velen. Afhankelijk van wat je wilt uitgeven, kun je kiezen uit dons of kunststof. Dons is duurder (en goedkoper, op de lange duur), maar kunststof is weer zwaarder en volumineuzer.
Uitgaande van dons, dan moet je bij een zomerslaapzak met 550 cuin (=fillpower) dons (Europees gemeten, bij Marmot, Western Mountaineering en The North Face dus >650 cuin), uitgaan van zo'n 150 - 220 euro. Ik bedoel dan gewoon ganzendons, verhouding bijv. 80/20. Dat zijn al lichte en compacte slaapzakken, althans veel lichter en compacter dan wat je nu bezit.

Houd er in de bergen rekening mee dat de nachttemperatuur niet allesbepalend is. Warmte vervliegt op hoogte beduidend sneller dan op ons zeeniveau. Ik had het met m'n fietsje in Zuid-Amerika behaaglijk in mijn -20 dichtgesnoerde slaapzak op 4800m, toen ik 's ochtends de sneeuw voor m'n tentje zag liggen. Niet dichtgesnoerd had ik het een pak frisser gehad, en toch maar net onder het vriespunt...
 
Luk en Robertjan, bedankt!

Ik ben in ieder geval dankzij jullie voor de slaapzakken wat wijzer geworden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik qua tentjes al alles wat erover is gezegd op de Hiking-Site had gelezen en ook het hele internet al had afgestruind. Voor de slaapzakken had ik eigenlijk zelf nog geen huiswerk gedaan. Van het merk RAB had ik bijv. nog nooit gehoord en nu wel! De donzen Q400 zakken van 840 gram (met mijn postuur, mag ik nl. een maatje kleiner nemen) gaan voor mij dus dikke winst opleveren vgl. met mijn huidige Carinthia. En nu ik verder neus op internet zie ik naast bijv. de Marmot en Western Mountaineering ook nog andere mooie lichte zakken, zoals van Ajungilak.

Voor de tentjes blijf ik toch nog verder zoeken of Terra Nova Laser Competition ook nog "real competition" heeft met hun tentje van minder dan een 1 kilo. Een tentje van 1,5 kilo (niet alleen de Akto van Hilleberg die Luk noemt, ook de Vaude Hogan Ultralight van Robertjan weegt zoveel) vind ik toch nog onnodig zwaar. Ik weeg zelf maar 56 en wil mijn hele bepakking echt onder de 15 kilo houden. Dus elke 500 gram is meegenomen!

Zijn er nog andere Hiking-Siters die ervaring hebben met tentjes van 1 kilo?

Marla
 
Hallo Eins,

Volgens mij ben je zelf allesbehave een "lichtgewicht" maar ik heb wel veel (afgeleid) plezier van jouw lichtgewicht-passie!!

Bedankt voor de tips. Ik heb net al een boel gelezen. Ga zo verder uitdokteren. Vooral de tarptents verdienen enige studie, want die lijken inderdaad nog wel een alternatief voor de Terra Nova Laser Competition (al is het enkeldaks).

En ik heb me zelf maar een abo-tje cadeau gedaan op de backpackinglight-site.

Marla
 
Hallo Marla!
Bijna had ik afgelopen jaar de volgende tent gekocht(in 2 pers. versie), maar hij was niet op tijd leverbaar. Ik vind de windvastheid van het model en de ruimte-indeling veel beter dan de laser, bovendien heeft hij erg goede reviews(besprekingen):
Big Sky Evolution 1P 1D 1V shelter van www.bigskyinternational.com
Dan is er nog de ook erg windvaste Pacer 1 van www.aarnpacks.com
en die kan dan weer worden opgezet met superlichte trekkingstokken(batons) van www.raidlight.com
Groeten,
Boelo
 
Ha Boelo,
Da's grappig, ik had nl. zojuist na uitgebreide studie op de backpackinglight-site (geïnspireerd door Eins), ook al de conclusie getrokken dat die Big Sky Evolution 1P als dubbelwandige tent een goed alternatief is.

De Pacer en de lichte stokken moet ik nog gaan checken...

Alvast bedankt.

Marla
 
Hallo lotgenoten.

Ik ben zelf afgelopen oktober/november met de Coleman Raid in Schotland geweest. Hij is zeker van goede kwaliteit. Geschikt voor lengtes tot 1,80 mtr. 1 persoon en een rugzak gaat net. Heb er twee stormen mee gehad en regen. Beiden goed doorstaan. Wat wel een groot nadeel is, is dat bij regen alles zeiknat word als je hem open doet. Ook de condens binnen is natuurlijk goed aanwezig. Zonder goede buitenhoes voor je slaapzak lig je dus de rest van de tocht in het vocht! En die hoes weegt ook al snel een kilo! niet te vergeten al dat vocht!

Mijn conclusie:
Ik ga gewoon alleen met 2 pers.tent van zo'n 3,5 kilo op pad, zonder buitenhoes voor de slaapzak.
Dat mag dan zwaar worden gevonden, maar dat weegt, in mijn geval, niet op tegen vochtige spullen!
 
Marsmannetje!
Dit is onnodige zelfkwellerij! Afgelopen zomer was ik in Lapland met een Exped Vega tent. Die is gemaakt van enkeldaks ademend EPIC materiaal en rust o.a. op trekkingstokken. Gewicht: 1.9 kg. ruimte 140x230x110(twee reuzen passen erin) Condens: niet meer dan een goede dubbeldaks. Nadeel: de prijs is intussen ruim 100 euro verhoogd...
Marla, sorry for going slightly off topic!
Boelo
 
Hé Marla,
wat de slaapzakken betreft heb je al de essentie van de info denk ik. Wat specifieke modellen betreft is er keuze te over, maar in jouw geval kan ik me inbeelden dat zo licht, maar tegelijkertijd functioneel mogelijk inderdaad een grote rol speelt. Rab maakt zeker goede slaapzakken. Een ander merk dat in Nederland waarschijnlijk minder bekend is, is het Franse Valandré dat een zeer goede reputatie heeft (ook in de VS waar het vaak op één lijn wordt gebracht met hun allerbeste merken als Western Mountaineering of Feathered Frriends). Zelf heb ik een Valandré Mirage van 610 gram met een comfortwaarde rond 0°C maar die ik al zonder problemen daaronder heb kunnen gebruiken. Met 350 gram bevat hij niet zoveel minder dons dan de Q400 van Rab, maar aan een lager gewicht. Zeker als je op BPL een abonnementje hebt genomen (welcome to the club, heb er nu al jaren één met veel plezier), weet je misschien ook wel dat je het temperatuurbereik van je slaapzak kunt opwaarderen door in de slaapzak ook je kledij te dragen (die je toch al bij hebt). Enig (eventueel) nadeel van de Mirage is de korte rits van slechts 35 cm, maar ik heb begrepen dat begin 2007 er een versie zou moeten uitkomen met een langere rits. Wel niet goedkoop, maar dat is de Q400 ook niet.

Wat een tentje betreft, is er zoveel keuze dat het me het handigst lijkt eerst een gewichtsplafond vast te leggen en dan alle tenten te elimineren die daarboven liggen (zeker als je een Akto van 1,5 kg al echt zwaar noemt lijkt me dat niet overbodig).
Wat de genoemde modellen betreft:
* Terra Nova Laser Competition: lichter vind je ze niet, maar ik heb al meer gelezen dat de ruimte wat krap is om er dag in dag uit in te moeten leven. Eerst goed uitproberen dus. Ik ken iemand die er een te leen heeft (of had) van Terra Nova en dat is geen kleine jongen dus ik kans zijn ervaringen er mee wel eens navragen. De TN Laser is iets zwaarder maar misschien nog te overwegen.
* Coleman Raid: enkeldags en volledig afgesloten dus ik vermoed inderdaad zware condensproblemen.
* Vaude Hogan Ultralight: interessant model, maar een te kleine luifel om in te koken wat uit ervaring een must is voor mij. En te zwaar dus naar jouw gevoel.
* De Black Diamond modellen: interessant, maar houdt er rekening mee dat het EPIC materiaal waaruit deze bestaan niet hetzelfde is als een siliconen-nylon dat je vaak ziet bij ander lichte tenten en ook niet volledig waterdicht. Ik dacht dat Black Diamond zelf maar spreekt van een garantie van 5 tot 8 uur waarna het langzaam zou beginnen lekken. Niet iets om dagen regen uit te zitten.
* De Big Sky modellen: interessant, krijgen zeer goede kritiek, MAAR en dat is een grote MAAR, het bestelproces is momenteel een echte lijdensweg. Op het forum van BPL zijn er hele topics over met wachttijden tot een jaar, slechte communicaatie met de fabrikant die allerlei (loze) beloften doet en dat terwijl het geld wel al vanaf de dag van bestelling van je kredietkaart gaat (en niet bij verscheping zoals vaak gebeurt). Sommigen hebben na 10 maanden hun bestelling geannuleerd omat ze niet mer geloofden dat ze de tent gingen krijgen (en nu maar hopen dat ze niet te lang moeten wachten om hun geld terug te krijgen). Momenteel niet aan te raden dus jammer genoeg.
Wat Tarptent betreft, zelf hebben we de Squall 2 en m'n vrouw en ik zijn er ongelooflijk tevreden over. Het vraagt enige oefening in het opstellen met wandelstokken, maar eens dat onder de knie een geweldig ding. Toch al een paar stevige buien met forse wind met doorstaan zonder problemen. Wel best op voorhand de naden even sealen. Als eendakstent kan condens soms een probleem zijn, maar op zich is de tent goed te verluchten zodat condens vaak te vermijden is (onder sommige omstandigheden is condens in geen enkele tent te vermijden). De nieuwere modellen zoals de Rainbow en de Contrail waren toen nog niet beschikbaar en zijn zeker de moeite van het bekijken waard. En bovendien is Henry een fantastische kerel om mee te communiceren (al verloopt het nu met wat vertraging gezien de overmaat aan bestellingen die hij lijkt te moeten afwerken). Customer service waar de grote merken nog iets van kunnen leren.
 
Een goed stuk informatie, Woubeir! Maar toch, mijn Exped Vega tent doorstond zo'n 10 uur regen en storm aan de Engelse kust zonder een drup door te laten door de EPIC wand. Zou dit een ander fabrikaat zijn of moet je niet gelijk alles geloven wat je leest?
Groeten,
Boelo
 
Marla, welkom bij de club. Fijn dat ik toch aan iemand het 'licht' heb kunnen laten zien.

Ik sluit me aan bij de waarschuwing van Woubier over Bigsky, koop die voorlopig toch maar even niet! Miscchien als hij zijn zaakjes op orde krijgt over een paar jaar.

Beste Marsman,

>Wat wel een groot nadeel is, is dat bij regen alles zeiknat
>word als je hem open doet. Ook de condens binnen is natuurlijk
>goed aanwezig. Zonder goede buitenhoes voor je slaapzak lig je
>dus de rest van de tocht in het vocht! En die hoes weegt ook
>al snel een kilo! niet te vergeten al dat vocht!

Een hoes van een kilo om je slaapzak is wel bijzonder veel. Met een beetje zoeken vind je makkelijk een stuk lichtere die nog steeds ademt. Daarnaast is het nog steeds mogelijk om voor een stuk minder dan de 3,5 kilo van je tweepersoons tent een tent te vinden die voldoende ruimte bied voor een persoon plus rugzak, met dusdanig veel ventilatie dat je geen extra hoes nodig hebt voor je slaapzak.

Ik denk dan aan de veel geroemde Hilleberg Akto of de tegenhanger van Helsport, de Vega 1 van Exped of de Pathfinder van Wechsel.

Neemt niet weg dat er niets mis is als jij het prima vind om met je 2 pers.tent solo op pad te gaan. Ik vind je conclusie:

>Mijn conclusie:
>Ik ga gewoon alleen met 2 pers.tent van zo'n 3,5 kilo op pad,
>zonder buitenhoes voor de slaapzak.
>Dat mag dan zwaar worden gevonden, maar dat weegt, in mijn
>geval, niet op tegen vochtige spullen!

dan ook een beetje voorbarig. Ik ben het 100% met je eens dat natte spullen stinken, maar het is simpelweg niet waar dat je wel droog blijft in een tent van 3,5 kilo en niet in een Akto.

Met vriendelijke groet, Eins
 
>Enkeldaks wil je niet: condens bij de nete, zeker bij dauw en
>regen. Voor 1 nachtje misschien leuk, maar meer niet.
>Dubbeldaks is toch echt beduidend beter wat dat betreft.
>

Hi RJ, zelf heb ik alweer even een refuge van Vaude (je weetwel die groene) en moet eerlijk toegeven dat het "probleem met condens" mij tot op heden erg is meegevallen. heb al een aantal maal solo en met 2-en gebruik gemaakt van deze erg lichte shelter en vind persoonlijk deze weldegelijk geschikt als tent. Erg licht en net ruim genoeg voor 2 en condens dat viel wel mee, deur lang openlaten staan en zorgen dat je tocht slurfjes goed opgesteld hebt en het is goed te doen. Misschien een kleine tip, tussen de middag (lange pauze) je tentje binnenste buiten laten droge in de zon/wind is ie bijna gelijk weer droog.

Bas.

-eerlijk is eerlijk, de WW is meer comfi-
 
>Met een beetje zoeken vind je makkelijk een stuk lichtere die
>nog steeds ademt. Daarnaast is het nog steeds mogelijk om voor
>een stuk minder dan de 3,5 kilo van je tweepersoons tent een
>tent te vinden die voldoende ruimte bied voor een persoon plus
>rugzak, met dusdanig veel ventilatie dat je geen extra hoes
>nodig hebt voor je slaapzak.

Sterker nog, voor minder dan 3 kg heb je een beestachtig grote Hilleberg Nallo 3 GT.... Dus 3.5 kg zou niet nodig moeten zijn.
Heb zelf een Lightwave t2 ultra xt, wat een ruime 2 persoons is met voortent en die weegt "slechts" 2.5 kg (voor op de fiets).

Heb om te wandelen ze genoemde Vaude Hogan Ultralight I (de kleinere broer van de Hogan Ultralight - weegt zonder zakjes 1.3 kg), heeft inderdaad te weinig luifel om te koken. Fijn is wel dat-ie praktisch geen last heeft van condens. Voor mij ook belangrijk: ik kan er rechtop in zitten, dat vind ik wel zo makkelijk...

Groetz,
Dennis
 
Hi Bas, en anderen uiteraard,

Ik ben er zeker van bewust dat er veel situaties zijn waarin enkeldaks voldoende is. In NL valt er immers slechts 8% van de tijd neerslag (bron: klimaatgedeelte van de site van het KNMI), waarvan een gedeelte overdag wanneer je onderweg bent en dus niet in/onder je onderdak zit.
Dauw heb je ook nog, en mist, ook dat zijn vochtige omstandigheden.

De reden dat ik naar de mogelijkheid Hogan Ultralight (I) verwijs is dat het bij mijn weten de lichtste is die ook harde wind zonder problemen doorstaat (dankzij die extra bogen; bij de Akto lees ik bij gebruikers op internet toch wat problemen), en dat 'ie dubbeldaks is zodat ook als het buiten vochtig is, je binnen in de binnentent geen vochtigheid hebt.
Dat is het hele idee van dubbeldaks: de buitentent wordt zowel bij enkel- als dubbeldaks even nat door condens. Bij een enkeldaks vallen de condensdruppels op je spullen en "wordt alles op die manier vochtig" (ik moet het niet overdrijven, maar het kan erg vervelend zijn). Bij een dubbeldaks tent valt het op de druppeldichte binnentent, waardoor het binnen de binnentent droog blijft: op de lange duur is dit "comfort" een soort van noodzaak.

Een enkeldaks waterdicht ademende tent (die dus ruimte biedt) is ook geen optie i.v.m. condensproblemen, behalve in hooggebergte en woestijnen. Het wordt dan weliswaar warmer in ons kikkerlandje, maar de Loonsche- en Drunense duinen zullen eerder een oerwoud worden met de verhoogde neerslag (nu 8%, was voorheen 6%) dan een woestijn...
Een materiaal als Gore-Tex moet namelijk eerst vochtig worden op de PU-laag, voordat het vocht kan verdampen. Een hoes daarvan dicht om het lichaam (bivakzak) heeft dat minder, maar is onprettig met een rugzak in de regen- / stortbuien die buiten kunnen vallen. Dat hoeft niet altijd zo te zijn natuurlijk, maar de vraag was een onderdak voor langere trektochten (waarbij 3 dagen regen achter elkaar best voor kan komen).
 
>Marla, welkom bij de club. Fijn dat ik toch aan iemand het
>'licht' heb kunnen laten zien..


Haha, Eins, hier moest ik wel om lachen. Als ik je mijn "ware aard" vertel...!!! Het zal je al dagen als ik vertel dat ik een jaar geleden met mijn volle verstand een rugzak heb gekocht die meer dan 2/3 van jouw totale (ideale) bagage weegt: MacPac Glissade van 70 liter, 2800 gram van zichzelf. Ik heb van het najaar een foto uit de Pyreneeën met een typisch geval van "mijn rugzak en mij". Misschien moet ik hem maar eens op de site zetten (met behulp van Raymond).

Ik ben voor jou waarschijnlijk het schoolvoorbeeld van iemand die nog veel kan leren. En dat wil ik ook, hoewel ik vervolgens mijn eigen keuzes wil maken.
Met gretigheid lees ik alles, op deze site en daarbuiten, en ga ik het komende jaar ook veel vervangen of toepassen. Ik krijg altijd volop commentaar hoe ik toch voor trektochten aan zo'n zware rugzak kom. En elke keer weer weet ik het echt niet! Dan heb ik thuis alles al drie keer in mijn handen gehad, boek laten liggen en voor de mp3speler gekozen, wéér een paar sokken minder, enzovoort.
Zonder camera (maar ik fotografeer zo graag en het is een spiegelreflex)zit ik op een kilo of 14 en met camera dus boven de 15. Tel daarbij op 2 liter water aan het begin van de dag ...
Dan zit ik dus ver boven de norm van 25% lichaamsgewicht. Maar goed, ik kan het hebben.Blijkbaar.

Alleen zal ik bij de beoogde GR11 dus mét tent, slaapzak en slaapmatje, brander en kookgerei willen gaan (ik ga afwisselend slapen in refugios, cabanas en tentje)en dat gewicht zal ik dus af moeten halen van wat ik op een "luxe" huttentocht (voor overnachten alleen een lakenzak) meesjouw. Er mag gewoon niets meer bij aan gewicht. Dus wat erbij komt moet ergens anders af. Zo simpel is dat.

Met name moet ik ook leren "vies" te kunnen zijn. Wel comfort qua warmte en bescherming tegen regen, maar reinheid wordt secundair. Oefff ... en dat voor mij! Maar goed, bij een trekking in Nepal in de (dat jaar extreem natte) moessoentijd heb ik mijn vuurdoop al gehad toen alles na tien dagen al zeiknat was en ik dolblij was dat ik uit mijn vúile-waszak nog een droog slipje kon vissen ... ahum)

Maar goed, een mens is nooit te oud om te leren. En dat ben ik nu dus ook aan het doen. Ik lees echt alles wat ik kan vinden, check alle links die ik hier op de hiking-site krijg, schrijf veel op van wat ik op het net lees en vergelijk, vergelijk, vergelijk ... Kortom, jouw hulp en die van de anderen is niet voor niets!!

Marla
 
Nog even over enkeldakstenten: Woubeir die discussie over EPIC is niet erg overtuigend. Er worden allerlei meningen verkondigd door mensen die zelf geen ervaring hebben met het materiaal(dat zie je ook vaak op hiking-site gebeuren) en de man van Black Diamond probeert alleen zich op voorhand in te dekken tegen allerlei schadeclaims, terecht of ten onrechte.(in V.S. gebruikelijk).
Verder, Robert Jan, is Epic net als eVent en Triple Point een materiaal dat fundamenteel anders is opgebouwd als Goretex. Je kan het dus niet over een kam scheren.. Het beste lijkt me dan oim zoveel mogelijk af te gaan op gebruikerservaringen, liefst eigen of die van anderen.
Nu lijkt het wel of ik de enkeldaks tent zit te verdedigen, dat is niet mijn bedoeling.Het zwaarste argument tegen de enkeldaks is niet genoemd,
namelijk dat het nauwelijks gewichtsvoordeel oplevert t.o.v.de combinatie van een buitentent van licht Silnylon en een gazen binnentent. Het leuke van de enkeldaks is vooral dat je er nog een paar seconden eerder mee opgebroken bent, iets voor de echte "fastpacker" dus..
Groeten,
Boelo
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>Nog even over enkeldakstenten: Woubeir die discussie over
>EPIC is niet erg overtuigend. Er worden allerlei meningen
>verkondigd door mensen die zelf geen ervaring hebben met het
>materiaal(dat zie je ook vaak op hiking-site gebeuren) en de
>man van Black Diamond probeert alleen zich op voorhand in te
>dekken tegen allerlei schadeclaims, terecht of ten
>onrechte.(in V.S. gebruikelijk).
>Verder, Robert Jan, is Epic net als eVent en Triple Point een
>materiaal dat fundamenteel anders is opgebouwd als Goretex. Je
>kan het dus niet over een kam scheren.. Het beste lijkt me dan
>oim zoveel mogelijk af te gaan op gebruikerservaringen, liefst
>eigen of die van anderen.
>Nu lijkt het wel of ik de enkeldaks tent zit te verdedigen,
>dat is niet mijn bedoeling.Het zwaarste argument tegen de
>enkeldaks is niet genoemd,
>namelijk dat het nauwelijks gewichtsvoordeel oplevert t.o.v.de
>combinatie van een buitentent van licht Silnylon en een gazen
>binnentent. Het leuke van de enkeldaks is vooral dat je er nog
>een paar seconden eerder mee opgebroken bent, iets voor de
>echte "fastpacker" dus..
>Groeten,
> Boelo

Hi,
klopt idd goed je verhaal.

Maar mijn refuge weegt echt maar 830gram en idd je zet deze in 3 tellen op (6 haringen) en ondanks het niet ademen van de stof werkt het voor mij prima. Maar zoals reeds is gemeld heeft een 2 of 1 1/2 laags tent voordeel boven een simpele constructie als de refuge (is minder stormvast ben ik bang.) dus das zeker het overwegen waard.

Bas
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan