Eenstokstenten?

  • Onderwerp starter Onderwerp starter daan
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo medekampeerders!

Ik heb een korte simpele vraag;
sinds een paar dagen ben ik opzoek naar een eenstokker.
Vooral omdat ik zo verknocht ben aan die eenvoud!
Gek genoeg lijkt een eenstokstent nieuw nergens zomaar
meer te vinden! Erdman Schmidt had er een, maar die bestaan
inmiddels niet meer. Heeft iemand advies over eenstokstenten
die momenteel nog nieuw verkocht worden? Dank alvast!

gr Daan

PS ik had hier al wel naar bestaande berichten gezocht,
maar er was nog maar weinig over eenstokkers geschreven..
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Daan,

Er zijn meerdere fabrikanten die éénstokkers maken, o.a. Hellsport en Tentipi. Zelf heb ik bij Moosecamp de Tentipi Zirkon 5 gekocht (heete voorheen de Nibba 5). Als je onder 'tipi' zoekt, zul je er wel meer vinden.

Succes met verder zoeken.

groet,
Richard
 
En als je super licht gewicht wil dan is een eenstokkertje van six moon design wel leuk. Wel spartaans slechts een net-binnententje maar ja je wil gewicht besparen of niet.
 
Heren dank voor jullie tijd en moeite!
De tipitent website was mooi, maar de modellen
net iets te zwaar en log voor wat ik zoek.
(behalve misschien de lavvulight, die komt nog
wel in de buurt)

De Six Moon tenten (lunar solo is mooi!) was
een goede tip, nu nog kijken hoe ik er een van
de USA hiernaartoe krijg hahha.

Hoe dan ook, bedankt voor de moeite.
 
Er zijn een heleboel tipi's die erg klein en licht zijn. Helsport (Lavvulight) en golight (Hex) maken er, maar nog een aantal anderen. Maar die worden in NL niet veel verkocht denk ik, want je moet er erg naar zoeken. Ik heb thuis een overzicht gemaakt van dat soort tenten, en grotere tipi's. Niet compleet, want m'n aandacht ging naar een grotere tipi en ik kwam teveel kleine tegen om allemaal te noteren.

grtz
Henk
 
Beste Daan, ik heb ook een Lunar Solo en ben er zeer tevreden over. De Lunar Solo kost 235 dollar, dat is ongeveer 139 Euro. Als je deze over laat komen uit Amerika dan moet je er belasting over betalen en dat maakt de tent erg duur. Als je wacht tot 1 december dan worden de regels veranderd en kun je belastingvrij invoeren tot 150 Euro excl. verzendkosten. Dan wordt deze tent wel erg goedkoop.

Huib
 
Hoi,

Ik heb een paar jaar geleden een GoLite Hex 3 gekocht bij http://sackundpack.de/ en op laten sturen. Tegenwoordig blijkt dit model omgedoopt te zijn tot Shangri-La 3, zie
http://www.sackundpack.de/product_info.php?cPath=77_191&products_id=2088

Ik gebruik 'm zonder binnentent en met twee wandelstokken die ik met klittenband 'in elkaars verlengde' aan elkaar maak (1 stok is niet lang genoeg). Je hebt dan de bijgeleverde stok en adaptor niet nodig en bent dan incl. lichte haringen voor zo'n 900 gram klaar.

Overigens geloof ik niet zo in de opgegeven drie personen, zeker als je je bagage droog wil houden. Zoals je verder op het optimistische schema op de website kunt zien slaapt er dan een met de middenstok in z'n kruis :-)

In mijn geval viel de "gele" variant heel erg oranje uit, ik weet niet of dat altijd zo is, maar het is misschien iets waarvoor je gewaarschuwd wil zijn (ik heb 'm vooral als noodtent voor (winterse) huttentochten, kleur was voor mij dus geen probleem).

grt,
-- Leon
 
Daan,

Een Akto, Ringstind, Vela of Laser Competion/Photon zijn ook eenstokkers. Vertel eens wat je zoekt in een tent, kunnen we meedenken, vinden we leuk. Ik wel in ieder geval.

Eins
 
Tja hoe je het ook bekijkt... Als ik een Akto/Ringstind uit zijn zakkie haal zit er maar een stok bij en die is dan ook gewoon recht.

Eins
 
Ja bij aankoop zij ze nog recht als hij gloednieuw uit de zak komt. Maar na een keer gebruik beginnen die boogstokjes zich toch te vormen in een wat krommere vorm dan recht. Het is dan met recht geen stok meer te noemen maar een boogstok. :P

Het voordeel van een pure eenstokker tov van een een boogstokker is dat je de stok niet door een of ander sleuf hoeft te schuiven.:+
 
>Het voordeel van een pure eenstokker tov van een een
>boogstokker is dat je de stok niet door een of ander sleuf
>hoeft te schuiven

beter nog: je kunt de stok thuis kunt laten en je wandelstokken gebruiken of een tak (alhoewel de goede lengte vinden moeilijk is), of het hoogste punt "ophangen" aan een boom(tak). Wel even een elastiekje ertussen als het hard waait anders blijf je die haringen in de grond duwen...

grt,
-- Leon
 
Toch heeft Eins een belangrijk punt naar voren gehaald. In een lage tent met 1 stok maak je weinig efficient gebruik van de binnenruimte en ram je voortdurend met je hoofd tegen het dak. Bij 2 stokken is dat al veel beter, er is een hogere tussenruimte. Dat is ook het geval bij een tent met een boogstok, bovendien kan die - mits goed afgespannen - nog wel meer aan rukwinden en stormvlagen verdragen.
ik ben net terug uit Noord Noorwegen en kan je verzekeren dat mijn Ringstind 1 nog een stuk windvaster is dan ik verwacht had.
Groetjes,
Boelo
 
Yup dat is dan weer het voordeel van een boogstokje. Ik zou bijna Cruijf gaan citeren... :+
 
Kijk voor een tak op lengte maken heb je nu een zakmes bij je. En als de stok persé een vaste lengte nodig heeft dan heb je daarvoor een op maat gemaakte dun touwtje bij je waarmee de maat kan opnemen van een tak.
 
Hoi Boelo,

Ik ben niet geheel overtuigd dat een vertikale eenstokker minder stormvast zou zijn dan een enkele boogstokker. De eenstokker zal wat hoger boven het maaiveld staan, hoewel dat oppervlakte technisch het kleinste gedeelte van de tent zal zijn. Een eventueel buigend moment zal door de grotere hoogte uiteraard wel sterk toenemen. Een sterk voordeel van de vertikale versie is dat onafhakelijk van de windrichting de belasting altijd gelijk en voorspelbaar zal zijn.

Travelzzzzz
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bij een eenstokkertje heb je meestal grote vlakken die veel wind kunnen vangen. Bij een één boogstokje heb je een tunnel model die je mooi met de wind mee kan zetten en dan is deze toch windvaster dan een eenstokkertje. Bij een eenstokkertje kan je de windvang wel verkleinen door een hoek van het eenstokkertje in de wind te zetten. Maar zo optimaal als bij een tunnel wordt het niet.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan