Eerste hike Mullerthal

Hi allemaal,

Ik heb nu twee weken vakantie en wil ergens volgende week een meerdaagse hike maken (eerste ooit). Na wat rond te hebben gelezen kwam ik uit op de drie Mullerthal routes in Luxemburg. Ziet er ontzettend mooi uit en heeft bijna alles waar ik op naar zoek ben, behalve dat het niet heel erg afgelegen ligt.

Mijn idee is dan om met de auto naar Echternach toe te gaan en vervolgens route 2 (en misschien 1 ook) te lopen. Maar ik zit nogal met wat vraagstukken.. vooral route en spullen. Heb begrepen dat er een aantal campings zijn daar en dat ik daar dus kan verblijven.. kennelijk is wildkamperen ook verboden in Luxemburg. Vroeg me dus af of er een reisboekje is en een gedetailleerde kaart die ik mee zou kunnen nemen?

En qua spullen dacht ik het volgende aan te schaffen:
Nog iets dat ik mis? Behalve natuurlijk spullen voor de verzorging van mezelf.

Wat betreft voeding en drinken denk ik aan iets van pap, repen (snickers, muesli), pasta met saus en gewoon water meenemen. Als iemand hier nog aanvulling op heeft of andere feedback dan hoor ik het graag.

Groet,
Maurice
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Wellicht een idee om gear te huren ipv kopen (kan bv hier www.starthiking.nl). Dan kun je voor relatief lage kosten toch goed uitproberen of het wat voor je is én heb je betere kwaliteit gear. Zowel tent als slaapzak die je noemt vind ik behoorlijk zwaar.

Waterfilter lijkt mij niet nodig in die omgeving, genoeg bewoning.
Als extra kun je ook een app downloaden voor kaart/gps, bv Terra map.

Of je nog wat mist in je lijst kan ik niet zo goed beoordelen, maar de lijst die je beschrijft is nog niet compleet. En erg afhankelijk wat jíj vindt dat je nodig hebt.
Genoeg over te lezen op deze site, bv hier https://hiking-site.nl/prikbord/index.php?threads/gear-list.15238/
 
Ik dacht die tent lichtgewicht is, en redelijk goedkoop ook. Zag ook goede reviews, maar ze zeiden wel aan de zware kant idd. Wat zou een goed alternatief zijn? Huren weet ik nog niet.. vroeger veel gecampeerd en altijd van genoten, en ben zelf fanatiek actief dagelijks. Ga het nog eens overwegen.

Een app is wel heel handig idd.. misschien ook maar meteen een powerbank meenemen dan.

Thanks voor de link! Ik ga het even doorspitten.
 
tel het totaal gewicht rugzak en reken op ca 15 kg? lijkt me mooi om te beginnen. Het zal meestal zwaarder worden.
 
Tja, een goed alternatief... ligt er aan wat je belangrijk vindt. Gewicht, ruimte, set-up, kosten, er zijn zo veel variabelen. Waar moet een tent voor jou aan voldoen en wat is voor jou belangrijk? Ook hier: voldoende info op deze site aanwezig, gebruik de zoekfunctie en leef je uit zou ik zeggen ;)
 
Als er maar geen muggen in de tent komen o_O ... dan ben ik helemaal happy. Ohja, en een beetje cheap maar toch reliable. Vandaar die robens starlight. Menig youtuber is er goed over te spreken, dan sjauw ik maar een halve kilo extra.. toch? Als ik dat maar niet bij elk stukje gear ga denken.

Overigens is 15 kilo best zwaar.. hopelijk komt die kracht en worstel training van pas. Verwacht het in ieder geval niet bij het lopen zelf! Maar goed, maak me nu wel zorgen over het gewicht/inhoud van de tent en slaapzak. Wil het ook graag goedkoop houden, begin ook maar net met deze hobby.

Heb ook een reisgids en kaart besteld voor de mullerthal routes. Ben benieuwd.
 
Tegen muggen kan ik (behalve een tent) ook Jungle Formula aanraden. Werkt voor mij een stuk beter dan Deet.
 
Leuk! Mullerthal route #1 was mijn eerste meerdaagse hike ever, en ik was daarna een soort van verslaafd :)

Ik gebruikte een 55ltr rugzak die ik toevallig nog had liggen, met een 3 persoons tent van 5 kilo en een vrij zware slaapzak van 2kg, en ik heb het overleefd. Wel kwamen er daarna vrij snel een nieuwe rugzak, tent en slaapzak omdat ik de smaak te pakken had :)

Ik moet bekennen dat ik route 1 helemaal heb gelopen op basis van een GPS-track op mijn telefoon en de markeringen in het veld. De routes zijn dusdanig goed gemarkeerd dat je gewoon bijna niet kan verdwalen. Kaart + kompas vond ik maar onnodig gewicht. Vind ik nog steeds voor routes als de mullerthal trail & lee trail in luxemburg.

Waterfilter vond ikzelf overkill, ik liep met 2 flessen van in totaal 2,5 liter en dat was meeeeeeeer dan genoeg.

Campings: de campings waar ik allemaal gekampeerd heb: Mullerthal, Consdorf, Larochette en Born, maar er zijn onderweg nog veel meer campings. Volgens mij staat er op de officiele site www.mullerthal-trail.lu een overzicht van de campings aan/vlakbij de route.

Verder haalde ik ook best veel info van www.trekkings.be. Mooie site, maar heel slecht voor je vrije tijd :D Inspiratiebron 2.0 zeg maar.

Zitlap neem ik zelf trouwens nooit mee, ik gebruik ALS ik al op iets 'vies' wil gaan zitten altijd een gewone vuilniszak, voor in de vuilcontainer... :O

Wat eten betreft: ik had nam voor het avondeten van die adventure-food achtige zakjes mee, of van die pakjes met instant noodjes. Gekookt water erbij en klaar.

Ontbijt: muesli/havervlokken achtige zooi met melkpoeder.
tussendoor: nootjes/snickerrepen/ontbijtkoek/koekrepen whatever. Je komt echter ook her en der wat horeca tegen :)

Kijk gerust ook op mijn site voor mijn ervaringen tijdens de 3 tochten: http://www.marceltuit.nl/?page_id=5584
 
Gaaf gast, goed om te horen dat je zo die route hebt gecleared! Kreeg ook de indruk dat deze route erg beginner vriendelijk is, goed dat je daar bevestiging voor kan geven.

Die flessen met water, had je die voorhand gevuld? Of gewoon met een litertje vertrekken en kijken wat je tegen komt.

Genoeg campings zo te horen, het klinkt eigenlijk alsof ik gewoon die GPS track kan downloaden en naar Echternach kan rijden zonder m'n route echt uit te stippen en te kijken waar en wanneer ik ga kamperen.

Food: check. Dat ga ik dan ook doen. Hazelnoten en instant food. Neem aan dat je dan gwn wat water bij de camping fixt. Gasbrandertje mee met een extra patroon en je zit wel snor, toch?

Thanks voor de links, zag op je site de routes staan. Lijkt alsof je gewoon de helft van route 2 kan doen, vervolgens route 3 volledig kan pakken en dan weer verder je rondje afmaken van route 2.

P.S. Weet iemand of je ergens in Echternach gratis kan parkeren?
 
Water had ik inderdaad gewoon 's morgens op de camping al gevuld, en dat was dan voldoende voor de hele dag. Ik bedenk me wel dat ik in het vroege voorjaar heb gelopen, dus aanzienlijk lagere temperaturen dan nu. Het is handig om zelf te bedenken hoeveel water je nodig denkt te hebben.

Genoeg campings zo te horen, het klinkt eigenlijk alsof ik gewoon die GPS track kan downloaden en naar Echternach kan rijden zonder m'n route echt uit te stippen en te kijken waar en wanneer ik ga kamperen.
Klopt eigenlijk wel. Ik raad overigens wel aan om van te voren goed die genoemde site te checken op 'nieuws' omtrent onder andere omleidingen. Ik had daar ook last van, vanwege overstromingen. Aangezien Luxemburg ook getroffen is door die overstromingen van een paar weken terug zou het me niks verbazen dat de route her en der verspert is...

Ik gebruik altijd zo'n klein opvouwbaar brandertje en zet die op het kleinste gasflesje dat te krijgen is, is voldoende voor water koken :)

ja klopt, alle drie de 'rondjes' raken elkaar op enig moment, dus je kan combineren zoveel als je wilt.

Ik heb geparkeerd op een grote parking langs de rivier, dat was toentertijd gratis...
 
P.S. Weet iemand of je ergens in Echternach gratis kan parkeren?
In 2009 was aan de andere kant van de rivier, langs de Mindener Str. Echternacherbrück, Duitsland een prima plek om de auto een paar dagen te laten staan.

Veel plezier!
 
Hele leuke route om te lopen! Wij hebben hem een twee jaar geleden ook gedaan. Inderdaad veel campings waar je dus ook water aan kan vullen en in elk dorpje kan je wel weer wat aanvullen qua voeding, al dan niet via de camping.
Wij hebben de auto op de camping in Echternach laten staan, even gevraagd van tevoren en dat was geen probleem. Verder zijn er inderdaad parkeerplaatsen aan de rivier, die zijn als ik het mij goed herinner betaald.
Ook wij hadden te maken met omleidingen op de route maar alles was erg goed aangegeven op de route.

Veel plezier!
 
Oke check, parkeren bij de rivier of vragen of het bij de camping kan. Top!

Heb flink wat spullen ingeslagen en ben van plan om maandag te vertrekken. Nog wat voorbereiding nodig in verband met spullen en de overstromingen waar @Polariteit het over had.

Heb er zin in!!
 
Al weer een tijd terug, maar de hike was echt top! Heb echt genoten van de mooie natuur daar. Veel rotsen en wandelpaden door het bos. Zelfs nog een grote roofvogel gezien, echt gaaf. Mullerthal trail 2 is erg mooi, maar op sommige plaatsen best toeristisch. Dat merk je vooral bij de grote waterval rond het dorpje Mullerthal zelf. Snap ik ook wel, want het is prachtig. Iedereen komt daar om het stromende water te vieren. Ook heb je genoeg uitzichtpunten die je tegenkomt, maar dan moet je wel een stukje van het trail af gaan. Echt vet om de omgeving vanaf een hoger punt te zien.

De trail zelf is wel behoorlijk zwaar, dat had ik echt onderschat. Vooral toen ik op 1 dag zo ongeveer 9 uur had gewandeld met die 12 kilo op m'n rug! Bij nader inzien minder koppig zijn en gewoon op tijd stoppen. Ook ben je nog erg dicht bij de bewoonde wereld, dus je hoort altijd nog het gezoem van de auto's die op de wegen rondom rijden. Er is nooit 'volledige rust', en dat is niet erg, maar weet dat wel als je daar naar op zoek bent.

Bij aankomst in echternach heb ik de auto aan de rue de la gare geparkeerd aan de rivier de sauer, dat was gratis. Vervolgens naar berdorf gelopen en daar bij de camping la belle vue gebleven. Was een erg fijne camping met een mooi uitzicht op een veld als je helemaal naar beneden loopt, erg mooi met de zons opgang en ondergang. Ook goede faciliteiten bij die camping, echt een aanrader. Kostte me 12 eurie voor een nachtje geloof ik. Het stuk naar dit dorp was ook erg mooi met zo een 3 uitzichtpunten en mooie stukken door het bos.

Volgende dag gelopen richting mullerthal (waar de waterval is) en toen doorgelopen naar scheidger helemaal. Tot dat stuk ga je lekker door de heuvels en het bos richting een stuk waar je kan afsplitsen richting consdorf of door kan lopen naar scheidger. Tot dat punt was ik al ruim 4-5 uur aan het lopen geweest en was behoorlijk kapot. Achteraf had ik de camping bij consdorf moeten pakken, maar ben doorgelopen tot scheidger. Daar loop je veel door de rotsen met smalle in- en uitgangen. Op een gegeven moment is het zelfs zo donker dat je niks voor je ziet. Heel chill als mensen van de andere kant komen! Sommige plekken heb je net genoeg ruimte om even elkaar te passeren. Uiteindelijk bij scheidger aangekomen en daar scheen de camping heel k*t te zijn, dus heb toen de bus gepakt naar echternach (terug bij af).

Bij echternach de camping gepakt (camping officiel), dat was ook een erg fijne camping. Beste klim ook om daar te komen vanaf het dorp zelf. Daar lekker getukt en de volgende dag nog een stuk van route 1 gepakt richting rosport. Je merkt daar echt dat de route een stuk makkelijker is voor de benen (alsnog heftig na die lange dagen haha), maar wel iets minder interessant dan route 2. Vervolgens de bus terug gepakt naar echternach. De bus daar ging om het half uur en is vrij dichtbij de ingang van het dorp. Eenmaal in echternach lekker de auto naar huis gepakt.

Erg leerzaam, en een leuke tocht! Volgende keer toch een iets meer afgelegen gebied uitzoeken dat wat verder is van de samenleving. Kan zeker route 2 aanraden, maar bereid je goed voor. Zou zeker kilometers maken bij de thuisbasis met een volle rugzak en je wandelschoenen. Lekker een uur of 3 lopen een paar keer om eraan te wennen.
 

Rkoome

Administrator
Forumleiding
Thanks! Dit soort terugkoppeling is zo veel waard voor anderen op dit forum!

Raymond
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan