Eerste keer winterkamperen met tarp


Hallo allemaal,

Dit weekend wil ik voor de eerste keer gaan winterkamperen. Met een goede warme slaapzak, self inflatable matje, goretex bivak hoes voor de slaapzak en een flinke tarp 3x3 m. Op een terrein in de buurt waar ook een kampvuur/kookvuur gemaakt mag worden. De begroeiing is laag en er zijn weinig bomen. Is er een waterpomp die ook bij vrieskou werkt.

Dit weekeinde wordt het ongeveer -5C en wordt ook wat sneeuw verwacht.

Misschien hebben jullie nog wat tips voor mij?

Misschien vorm van opzetten tarp bij flinke sneeuw/wind?

Nog nooit zo koud gekampeerd maar heb er erg veel zin in!

Alvast bedankt voor de reacties. Ben benieuwd naar vergelijkbare ervaringen en de bijbehorende tips!

Groeten,
Koen (Winsum, Groningen)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Ik zou onder je selfinflatable matje nog zo'n hard foam matje doen, er gaat veel warmte verloren door de onderkant van je slaapzak. Google maar eens op de R-waarde.
 
Koen,

Tarpen is altijd leuk, maar ik wil je een kleinere tarp aanraden. Een tarp werkt nu eenmaal beter als die wat kleiner is omdat je hem dan strakker kan opspannen. Zeker met de kans op sneeuw kan die sneeuw op de vele vierkante meters die jouw tarp groot is blijven liggen en je tarp daarmee neerhalen. Voor een persoon is een anderhalf bij twee-en-een-halve meter voldoende.

Kwa opzetten raad ik je aan om alle vier de hoeken van de tarp aan de grond te haringen (met sneeuw haringen) en in het midden van een van de lange einden een stok te plaatsen. Je krijgt dan een pyramide vorm met vrij stijle wanden waar het sneeuw realtief makkelijk vanaf kan glijden. Daarnaast is dit een vrij winddichte opstelling.

Kwa bivakzak zou ik er eentje nemen die goed ademt, want een GTX bivi zal te weinig waterdamp doorlaten en dus zal je de volgende morgen ijs aan de binnenkant van je bivi hebben. Gebeurt ook in mijn GTX bivi, maar blijkbaar kan mijn slaapzak daar goed tegen.

Is je bivi van GTX Exchange of gewoon GTX? Exchange kan naast waterdamp (een polair molecuul) ook zuurstof en belnagrijker kool-mono-oxyde (niet polaire moleculen) doorlaten, waardoor de schadelijke gassen zich niet in je bivi ophopen met verstikkingsgevaar tot gevolg.

Eins
 
Het soort goretex van de zak weet ik niet. Maar aangezien hij om de slaapzak heen gaat en het gezicht vrij laat,zal het met de schadelijke gassen wel meevallen denk ik.

Die piramidevorm zal ik nog even uitproberen vooraf!

Gr. Koen
 
Sommige zeilen hebben niet graag dat ze (buiten hun rand) ondersteund worden door een stok.
Misschien moet je een 250 ml petfles (of iets dergelijks) ontmantelen en hem over je stok steken. Zo wordt de kracht op de stof over een groter oppervlak verdeelt
Er zijn tarpen die op strategische plaatsen wel verstevigingen hebben waardoor je bijna eindeloos zou kunnen spelen met de vorm.
zie:
http://www.equipped.org/tarp-shelters.htm

edit; een recente gelijksoortige vraag
http://www.backpackinglight.com/cgi...ums/thread_display.html?forum_thread_id=27357

Ivo
 
Ik wil niet zeggen, dat kleinere of grotere tarpen beter zijn. Ik gebruik zelf wel een flink ruime tarp - of nouja, een stuk zeil (2.20 X 3.00 geloof ik) bij ieder weertype. Gewoon omdat ik niet van postzegelwerk houd en graag de ruimte heb. En ik geloof, dat ik het ding nog nooit op dezelfde manier heb afgespannen :) Maar redelijk universeel is toch wel bij wind of koude één zijde tegen de grond.

Indien sneeuw verwacht wordt, zorg ik dat die zijde redelijk steil is en dat het aan de grond sluitende deel aan de windkant staat.

Als regen verwacht wordt, laat ik het aan de grond sluitende deel aan de windkant flauw oplopen en niet te hoog, zodat de droge ruimte eronder ruimer is.

Verder heb ik bij nat of koud weer meestal tentrubber of dik stiek tussen tarp en grondbevestiging, zodat het slaphangen van de tarp bemoeilijkt wordt.

Verder het slaapcomfort: zorg voor een zo dik mogelijke laag tussen jou en de grond, want ondanks een goeie slaapzak, zul je vanaf de grond de meeste kou ervaren. Ikzelf gebruik een goedkoop trutmatje wat ik ergens gescoord heb van alufolie aan de ene kant en een soort schuim aan de andere kant onder (of juist óver als het sneeuwt/regent en ik heb geen tarp bij me om mijn TAR droog te houden). Weegt niets, is nog geen centimeter dik, maar waardeert mijn TAR een stuk op.

Ook houd ik mijn muts op in de slaapzak en prop ik mijn donsjas (of fleecevest of wat ook) om mijn voeten in de slaapzak. En die voeten hebben voor het slapen gaan een stel droge sokken aangekregen.

En als laatste een wellicht onorthodixe tip: als je koud wakker wordt en daardoor niet terug in slaap komt: ga je zak uit, sla deze dicht om de aanwezige warmte te conserveren en ga even wateren ofzo, daarna snel terug je zak in. Dan ben je snel weer warm, wat niet zo makkelijk lukt als je je ligt te ergeren terwijl de spieren langs je ruggengraat ongecontroleerd samentrekken. ;-)

Oh enne: wintertarpen is wèl leuk! }(
 
Met flinke wind uiteraard de tarp aan de windkant tot op de grond aan laten sluiten. Bij erg bar weer zoals de "Bivvy Bag" uit de link van Ivo (frietzak bij scouting). Als de tarp te weinig ondersteuningspunten heeft kan je een lijn spannen of een tak waar de tarp overheen gaat.

Verder zorg dat je warm de slaapzak ingaat (evt. rondje lopen om de voeten weer warm te maken), en naast het 's nachts wateren, kan je ook een reep oid naar binnen werken, daar krijg je het ook warm van.

Veel plezier!

grtz
Henk
 
RE: winterkamperen met tarp - foto's?

Afgelopen nacht was het zover. Een flinke laag sneeuw van een cm of 10.'s Nachts ongeveer -7.
Goed opgewarmd bij het vuur en dan de slaapzak in. Was nog niet zo tevreden over de vorm van de tarp, maar hij was steil genoeg om de nachtelijke sneeuwbui te pareren.

Af en toe koud gehad. Dan wat bewegen in de slaapzak en weer verder slapen. Al met al een matige nachtrust. De tarp was aan de binnenzijde al bevroren, maar daar heb ik ´s nachts geen last van gehad. Maar het was erg tof om te doen en zeker voor herhaling vatbaar!

Bedankt voor al jullie tips. Na de ervaring heb ik weer een lijstje van wat wel en niet beviel (onder andere te veel zweten van de wandeling naar het terrein), dus daar kan ik mee aan de gang naar de volgende keer!

gr. Koen
 
RE: winterkamperen met tarp - foto's?

>Bedankt voor al jullie tips. Na de ervaring heb ik weer een
>lijstje van wat wel en niet beviel (onder andere te veel
>zweten van de wandeling naar het terrein)

Inderdaad, bij winterkamperen is de truc om niet te zweten. De enige reden dat je lichaam zweten gaat is omdat je lichaam te warm is, dus volgende keer minder kleren aan. Je zou aan de comfortabele kant van koel moeten zijn.

Ik hoop dat je foto's hebt? Ik zou graag je tarp willen zien en hoe je hem heb opgezet-

Eins
 
RE: winterkamperen met tarp - foto's?

Helaas geen foto's, de camera heeft het loodje gelegd (al eerder hoor).
Volgende keer zal ik foto's maken met een ieuwe camera. De vorm was een soort asymmetrische pyramide met een kant open. Een trekkingpole in de opening en de andere in het midden onder de tarp.

Gr. Koen
 
RE: winterkamperen met tarp - foto's?

Fotootjes van wintertarperen, vorig jaar januari in NL (-10?). Ik gebruik meestal een leger poncho (NSN 8405-01-100-0976) als tarp; PU-gecoat nylon, zwaar maar stevig en erg goedkoop (8 euro), precies groot genoeg voor 1, camo = handig voor bij het wildkamperen
http://www.facebook.com/photo.php?pid=6802703&l=d476b6e90b&id=830270462
http://www.facebook.com/photo.php?pid=6802705&id=830270462

Het brandertje is een echte Borde bomb, geniaal, levensgevaarlijk. De rest: -15 slee matterhorn XTR slaapzak, zijden lakenzak, alleen een simpel schuim matje omdat mijn thermarest lek was. Geen bivakzak, ben ik over het algemeen niet zo'n fan van, tenzij het "echt" nodig is.
Dunne Icebreaker bivakmuts, powerstretch of dikkere icebreaker top, polyprop onder, schone falke walkies om de voeten, dunne haglofs handschoenen de hele nacht door(de doorbloeding in mijn handen is beroerd), dump leger goretex jas+voering (erg zwaar maar stevig, uiterst goedkoop en goed voor wildkamperen) opgerold als kussen.
Gelukkig heb ik nu een donkere MSR drom waterzak en hoef ik niet meer de knalrooie dromlite te gebruiken. Tee + reep is goed voordat je je slaapzak inkruipt (om 6 uur omdat het al donker is...).

Toen ik hoorde hoeveel het dit jaar gesneeuwd had wilde ik graag dit jaar weer wintertarperen, maar kwam daarvoor te laat terug uit Afrika en een gekneusde rib helpt niet echt als je een rugzak moet dragen. Mogelijk over een paar weken in de montagne noire, mits daar nog sneeuw ligt.
 
RE: winterkamperen met tarp - foto's?

Cool!

Camo zal je niet helpen in de sneeuw ;-) En als zij je op de Posbank pakken ... (Ik snap de thrill hoor :-D)
 
RE: winterkamperen met tarp - foto's?

wat nu als? De gehele doopceel als het tijdstip en loactie van het feit zijn bekend. Die boete ligt morgen op de mat :+
 
RE: winterkamperen met tarp - foto's?

Ben dus niet de enige die dat opvalt.
Ik zou hem aan de grond doen.
Tocht een stuk minder.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).

.....oooO.............
.....(....).....Oooo...
......\..(......(....)...
.......\_)......)../....
................(_/.....
 
RE: winterkamperen met tarp - foto's?

Alleen als het flink waait/regent/sneeuwt of wanneer dat te verwachten is, anders heb ik em liever ook niet aan de grond... beetje uitzicht rondom is wel leuk.
 
RE: winterkamperen met tarp - foto's?

Daarom zijn lange scheerlijnen wel lekker aan een tarp. Kan je 'm toch laag opspannen en de uiteindes ver uitzetten zodat je toch een streepje uitzicht rondom hebt.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


RE: winterkamperen met tarp - foto's?

Haha, bedankt, was even vergeten het onderschriftje aan te passen (niet doorvertellen)!
En camo in sneeuw heeft uiteraard maar een geringe meerwaarde. Het is wel weer handig als je in de regen een groepje chimpansees bestudeerd!

Het was nagenoeg totaal windstil die nacht, vandaar dat de tarp hoog staat, meestal span ik hem een stuk lager af: er zitten 2.5m scheerlijntjes aan. Die nacht heerlijk geslapen.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan