Eerste serieuze gear

Na altijd veel berg gewandeld te hebben, heb ik twee jaar geleden voor het eerste een echte meerdaagse hike gedaan: van Lescun naar Gavarnie over de HRP. Dat was goed bevallen en na vorig jaar de Dingle Way the hebben gelopen ga ik dit jaar weer naar de Pyreneeën voor een hike en staat volgend jaar de GR20 op de planning.

Daarvoor wil ik graag wat betere gear aanschaffen aangezien ik vorige keren met een tas van 25 kilo liep te zeulen. Ik zit vooral nog te twijfelen over een slaapzak omdat die prijzen ver uiteenlopen. Ik al wat rondgekeken en vindt vooral het gewicht belangrijk. Ik zit te denken aan maximaal een kilo. Ik weet alleen niet goed voor welke temperatuur range ik moet kiezen. Aan de ene kant heb ik niet het idee dat het heel koud wordt in de zomer in de Pyreneeën, aan de andere kant wil ik wel een slaapzak die ik ook voor toekomstige plannen kan gebruiken (bv een tocht in het voorjaar of op grotere hoogte)

Wat zijn jullie ervaringen met slaapzakken en wat voor slaapzak raden jullie aan?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik kan je niets specifieks aanraden maar wel wat richting geven. Vroeg in voorjaar of laat in het najaar op hoogte (zeg zo rond de 2500 meter waar je als hiker best wel een kunt uitkomen) kan het makkelijk de -10 's nachts wel raken.

Dat wil niet zeggen dat je dan gelijk ook een -10 comfortwaarde slaapzak moet hebben. Als je een zak koopt die zo rond de -5 comfortwaarde ligt kan je daar eigenlijk al bijna het hele jaar mee doen. Behalve als het echt koud wordt dan kan je 'm opwaarderen met bijvoorbeeld een VBL of omsak of whatever waarmee je ene slaapzak kan opwaarderen. Of uiteraard een echte winterzak extra nemen.

Zomers lijkt zo'n zak erg heet maar je kan er ook onder liggen opengeritst of halfonder liggen.

Zo'n -5 comfortwaarde zak heeft (afhankelijk van de cuinwaarde, hoe hoger hoe minder dons je nodig hebt voor een zelfde comfortwaarde) meestal tussen 550 en 650 gram dons. Je komt dan totaal inderdaad meestal iets boven de 1 kg uit voor de slaapzak.

Nog een tip zorg voor een waterafstotende buitentijk. Dat biedt wat extra voordelen in vochtigere omstandigheden en het houdt de windchill ook beter tegen. Nog veel beter is een waterdichte buitentijk maar ook weer zwaarder, daar kan je ook ongestraft mee onder een tarp liggen zonder bivakzak.
 
In de zomer kun je in de bergen nachten met een temperatuur rond het vriespunt verwachten. In het voorjaar kun je daar nog wel een graad of 10 aftrekken. Voor een veelzijdige slaapzak zou ik vooral op zoek gaan naar iets met een comfort-waarde tussen 0 en -5 graden C. Mocht het nodig zijn dan kun je een slaapzak altijd opwaarderen door een binnen- en/of buitenzak, thermokleding en een muts te gebruiken. Daarnaast kun je nog jassen, truien en wat je verder nog bij je hebt als extra deken gebruiken.

Wat voor mij erg belangrijk is bij een slaapzak is dat er een volledige rits in zit. Daarmee wordt je slaapzak veel breder inzetbaar + je kunt hem beter laten luchten.

Waterdichtheid is wat mij betreft niet echt nodig en waterafstotendheid van de tijk vind ik zelf ook iets minder belangrijk, maar dat komt omdat ik in mijn binnentent nog nooit echt last heb gehad van condens.

Er vanuit gaande dat je een donzen slaapzak wil, is natuurlijk ook de kwaliteit van het dons belangrijk. Bij heel hoge kwaliteit (800+ cuin) zou 400 gram al voldoende moeten zijn. Bij mindere kwaliteit heb je iets meer nodig. Let wel op: er zijn verschillende testnormen. Bij de Amerikaanse norm komt de cuin-waarde hoger uit dan bij de Europese norm. Hoe groot dit verschil is weet ik echter niet exact.

Welke modellen kan ik aanraden? Dat hangt er een beetje van af hoe zwaar de slaapzak mag zijn en hoe groot je budget is. Sowieso interessant om naar te kijken is de Pipedream serie van Alpkit. Er zijn betere slaapzakken te vinden, maar niet voor die prijs. Nu zijn ze geloof ik uitverkocht, maar er komt ongetwijfeld voor de zomer weer een lading binnen.
 
Ik gebruik een donzen slaapzak die tot -7 C comfort gaat. Die bevalt me goed, ook om in het voorjaar mee te kamperen. 's Zomers is ie ook lekker. Ik heb geen waterafstotende tijk en aangezien ik vrijwel altijd in een tent slaap, bevalt dat goed. Als je ook wel eens buiten wilt liggen, is het inderdaad minder handig.

Ik heb natuurlijk wel altijd thermisch ondergoed bij me en ligt als het koud is in een lang shirt en lange broek, met sokken en evt. een muts op. Dat scheelt ook.

Linda
 
Laatst bewerkt:
Bedankt voor de reacties tot nu toe! Ik heb de pipedream bekeken, en die ziet er inderdaad goed uit voor de prijs. Die zal ik zeker in overweging nemen.
 
De grammen van het benodigde vulgewicht voor een -5 comfortzak die ik noemde zijn gebasseerd op +/- 700 cuin europese test norm.

Verder denk ik maar dat weet ik niet zeker, dat dons met een heel hoge cuinwaarde wellicht sneller achteruit gaat in kwaliteit omdat dergelijk dons nog veel fijner is. Het kan in mijn opinie sneller beschadigen door het proppen. Dat is opzich niet erg als gewicht heel erg belangrijk voor je is en budget redelijk goed aanwezig is (hoge cuinwaardes is ook veel duurder), dan vervang je gewoon wat vaker (denk overigens aan ongeveer 10 jaar levensduur op comfortwaarde temp voor een rond de 700 cuinwaarde zak). Bij een hogere cuinwaarde zak zal dat dus wat sneller zijn. Na 10 jaar is je slaapzak echt nog niet weg maar presteerd hij gewoon wat minder.

Wassen van slaapzakken moet je zo veel mogelijk voorkomen door altijd een liner te gebruiken. Wassen is hoe dan ook niet bevordelijk voor je dons. Hoewel vies dons na wassen weer beter isoleert zal het nooit meer zo goed doen als toen hij nieuw was na een paar wasbeurten. Kan ook zijn dat ik dit zo ervaar omdat ik mijn donszak zelden was en hij nu wel 10 jaar oud is en ik nu wel begin te merken (na een recente wasbeurt) dat hij wat minder wordt (minder goede loft en dus isolatiewaarde).
 
Ik ben nu aan het twijfelen tussen de Alpkit Pipedream 400, de Alpkit Pipedream 600 en de Cumulus Lite Line 400. Waarbij ik neig naar een Pipedream uit kosten overweging. De reden dat ik twijfel tussen de 400 en de 600 is de comfort temperatuur die ik verwacht nodig te hebben. De 400 heeft een comfort temperatuur van -3 en de 600 van -10.
 
Voor enkele reviews zou ik eens kijken naar http://blogpackinglight.wordpress.com/. Hij heeft niet al zijn gear reviews onder het bijbehorende kopje staan. Als je bijvoorbeeld zoekt op cumulus of pipedream, kun je nog andere artikelen over zijn slaapzakken vinden (vb http://blogpackinglight.wordpress.com/2010/09/18/gear-reflections-sleeping/)

Persoonlijk zou ik bij allround gebruik kiezen voor de PD400, maar ik geloof dat het nog best lang kan duren voordat die weer in voorraad is (als relatief klein bedrijf hebben ze nogal last van grotere spelers die hoger op het prioriteitenlijstje van de fabrieken staan waar de stof voor hun tijk vandaan komt). Volgens mij zou hun PD600 al eerder weer in voorraad zijn, maar persoonlijk lijkt die mij te warm (in de zomer) en zwaar voor allround gebruik. Bij -10 zou ik dan andere manieren gebruiken om de slaapzak op te waarderen.

Ik ben trouwens van plan om voor mezelf een slaapzak te maken. Mocht je geïnteresseerd zijn, dan wil ik er ook wel een op maat maken voor jou. Dan kan ik mijn hobby gratis uitoefenen en krijg jij "goedkoop" een goede slaapzak.
 
Ik ben nu aan het twijfelen tussen de Alpkit Pipedream 400, de Alpkit Pipedream 600 en de Cumulus Lite Line 400. Waarbij ik neig naar een Pipedream uit kosten overweging. De reden dat ik twijfel tussen de 400 en de 600 is de comfort temperatuur die ik verwacht nodig te hebben. De 400 heeft een comfort temperatuur van -3 en de 600 van -10.

Hallo, ik zou voor de 600 gaan, omdat ik denk dat deze meer alround is.
In de warme periode warmte afvoeren met de onderste rits en bij kou lekker alles dicht.
 
De pipedream 400 komt inderdaad pas weer in 2012. De 600 komt deze zomer weer. Dat is wel balen aangezien ik het deze zomer dus nodig heb, en de 600 nog wel eens te laat zou kunnen komen..

@Mark: Bedankt voor de links, erg nuttig. Ik ben op zich wel geinteresseerd in een zelf gemaakte slaapzak, tof dat je het aanbied! Vraag me wel af hoe je het van plan bent te maken en of de kwaliteit dan vergelijkbaar is met een pipedream?
 
Bij het maken van een slaapzak zou ik vergelijkbaar te werk gaan als hier, maar dan zou ik een echte slaapzak maken ipv een quilt.

Welk materiaal ik zou gebruiken hangt een beetje af van wat jouw voorkeur heeft. Qua isolatie zou ik 700 cuin of 860 cuin dons willen gebruiken van extremtextil.de. Welk materiaal ik voor de tijk zou gebruiken hangt weer van jouw voorkeur af, maar ik zou rekenen op een tijk van (misschien zelfs iets minder dan) 200 gram (bij gebruik van extreem lichte en dure materialen) tot 350 gram (= wat de tijk van een Pipedream weegt).

Als ik even snel een ruwe kostenberekening maak kom ik op ongeveer €150 uit voor een slaapzak met 500 gram 700 cuin dons en een gemiddeld geprijsde tijk.
 
-3ºC met de (oude) Engelse methode, komt niet overeen met -3ºC met de EN-norm. De Engelsen zijn blijkbaar erg warmbloedig.
Reken er op dat de PD400 volgens de EN-norm boven de 0ºC uit zal komen, en de PD 600 rond de -5ºC.
Die is dus beduidend allrounder dan de PD400, wat in feite een zomerslaapzak is.

Houdt er ook rekening mee dat Alpkit Chinees dons gebruikt. Dat is in het verleden weleens geïdentificeerd als dieronvriendelijk gewonnen dons, omdat ganzen levend en/of te jong geplukt zouden worden. Meer winst voor de ganzenhouder, meer dierenleed voor iedereen.

Je zou ook naar de slaapzakken van Cumulus kunnen kijken: een Pools bedrijf. Deze ganzen zouden toch al gehouden worden voor het vlees. Dus de donsproductie (waarvan de kwaliteit even hoog is) geschiedt minder dieronvriendelijk.
Kijk bijv. eens naar een Cumulus Quantum 450. (http://www.cumulus-sleepingbags.co.uk/CumulusQuantumSleepingBags.htm)
Overigens is er op Wereldfietser momenteel een inkoop-miniactie gaande t.b.v. korting bij aankoop van de Cumulus-slaapzakken: http://www.wereldfietser.nl/phpbb/viewtopic.php?p=124727#p124727 ...
 
Laatst bewerkt:
even inbreken en een zijlijn bewandelen
MarkD: als je zelf je slaapzak wil maken kom je er niet onderuit om te werken met baffles om een slaapzak te maken die ruimer inzetbaar is.
Hij zal anders nooit de alpkit evenaren hoeveel dons je er ook insteekt.
Zelf ben ik ook info bij elkaar aan het zoeken om er een te maken. Een leverancier van dons waar ik lang achter heb lopen zoeken is
http://ateliersdelastour.pagesperso-orange.fr/Duvet.html
Ze leveren ook de dons voor valandré. Ik heb hun een mail gestuurd voor de prijs.
150 euro/kg voor de (réf 021000LD) met 17 euro portkosten (400gr) voor levering in belgie.
Stuur mij eens je mailadres door via de interne berichtentrommel. Ik heb hier nog een artikel liggen wat interessant kan zijn
 
Even verder op die zijlijn. Die baffles zijn het lastigste te maken, slecht gemaakte baffels vormen natuurlijke koude bruggen en ingewikkelde vormen voorkomen dat weer. Verder uiteraard voorkomt het niet zomaar dat dosn dan weeliswaar niet helemaal wegzakt naar de andere kant van d slaapzak maar je blijft wel het probleem houden dat dons naar het einde van een grote baffle zakt. Kortom je wil die baffles ook zo klein mogelijk maken. Heel veel kleine baffles geeft weer extra gewicht aan stofmateriaal en bemoeilijkt het vullen (baffles worden gemaakt van heel licht gaas). Kortom de wereld van de fabricage van een slaapzak is een wereld van meerdere trade-offs. Kijk goed naar de topmerken hoe ze hun slaapzakken op bouwen en kijk of je dat kan evennaren. Dan ben je wel ergens... (valandre geeft goede info en phd ook als ik me niet vergis)
 
Oeps, verkeerde link doorgestuurd, ik bedoelde een ander topic op BPL waar een vergelijkbare quilt met schotten werd gemaakt. Ik was inderdaad van plan om schotten van mesh te maken. Hoe hoog en hoe ver ik die uit elkaar zou zetten moet ik nog even uitzoeken. Waarschijnlijk zou ik een gewone box-constructie maken. Een V-constructie lijkt me te zwaar en een trapeziumconstructie lijkt me voorlopig te ingewikkeld.

@Ivo:
Die Franse leverancier is inderdaad wel interessant. Ik zal je nog even een PB sturen over dat artikel.
 
Nog even iets over Alpkit en hun temperatuurwaarden: ik weet dat zij een andere standaard gebruiken, maar uit gebruikerservaringen (overigens niet van mijzelf) blijkt wel dat de temperaturen die ze opgeven wel redelijk kloppen. De meeste van deze reviews zijn overigens van mannen. Misschien kun je hun comfortwaarde het beste vergelijken met de limit-waarde (voor mannen) van andere fabrikanten die meestal zo'n 5 graden onder de comfort-waarde (voor vrouwen) ligt.
 
Zelf heb ik een slaapzak met 600 gram dons, en dit is voor mij zeer goed te doen van oktober tot april. van april tot oktober is deze slaazak voor mij te warm. Voordeel is dus dat ik in de winter genoeg dons heb om het heerlijk warm te hebben bij -5/-10, nadeel is dat ik er over zit te denken om nog een 400 grams slaapzak te kopen voor in de zomer...
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Wat betreft de slaapzak zijn er natuurlijk tal van merken waar je terecht kunt, sommige wat duurder dan de ander: Western Mountaineering, PHD, Rab zijn nogal duur maar van bijzonder goede kwaliteit. Binnen de range die je hebt <1kg en 3 seizoenen temperatuurrating (rond de -7) zijn er voldoende opties. Lees goed de reviews door zou ik je willen aanraden, de wat goedkopere merken nemen het niet altijd even nou met de comfortratings. Een goede indicatie hiervan is de loft, die zou voor 3 seizoenen toch wel 2,5" moeten zijn (dus 5" in totaal voor een slaapzak)

Wat veel wordt gedaan en wat ik zelf altijd doe, is het slapen met mijn kleren aan. Niet alleen houd je zo (in principe) je slaapzak vrij van lichaamssappen, maar slaap je ook wat warmer. Dan gebruik je die donsjas/fleece/harshell die je wellicht voor 's avonds bijhebt dubbel!

@Mark, ik houd me aanbevolen voor een tapering 900FP, M50 quilt met 2,25" loft en dichte footbox:D Als ik het goed herinner had ik dan iets van 9/10 oz 860/900 FP dons nodig:) Dan moet ik wel eerst even een andere slaapzak de deur uit doen, wordt een beetje veel van het goede anders.

@Ivo, wellicht ten overvloedde, maar extremtextil heeft 860FP en Thru-hiker.com heeft 900FP dons. Is wel wat prijziger uiteraard.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan