Eerste tentje.


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

nadat ik de laatste keren met m'n broer op pad ben geweest en altijd in zijn tentje heb kunnen slapen, wil ik voor mezelf en m'n vriendin een tentje kopen zodat we met ons eigen tentje op pad kunnen.

Nu heb ik op internet gesurfd, ook hier op hiking-site.nl en ben wel gecharmeerd geworden van de nordisk tentjes. Zien er aardig uit voor de prijs.

In het bijzonder de Nordisk Vitus.

Er zijn:

Nordisk Vitus PU 3000 -2800 gram- waterkolom 3000mm en 8000mm-179€

Nordisk Vitus SI 2000 -2350 gram- waterkolom 2000mm en 10000mm-289€

Nu heb ik echter een vraag...

Is het bedrag dat de silicone gecoate tent (110€ meer) zijn geld waard? Hij is 450 gram lichter en heeft een andere waterkolom... waar ik als ik eerlijk ben de ballen verstand van heb.

Wat zouden jullie doen? Een goedkopere PU of een duurdere SI? Of zouden jullie helemaal geen Nordisk aanschaffen?

Het is op het moment voornamelijk voor voorjaar-zomer-herfst. Moet wel tegen natte omstandigheden kunnen (Schotland) en tegen een stootje qua wind.

Of wil ik nu te veel voor de prijs van dit tentje?

Als jullie mij wat verder kunnen helpen wat betref info. Hartelijk bedankt!!

MVG Maarten
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Als je met de afmetingen en indeling tevreden ben zou ik persoonlijk kiezen voor die siliconen versie..
Een hogere waterkolom staat voor een betere waterdichtheid: Hoe hoger de "kolom" des te meer druk kan het doek hebben voor er water doorheen slaat.
Alleen die getallen, het ene is voor het grondzeil, het andere voor het doek, ik zou in ieder geval kiezen voor de hoogste kolom qua doek.
Een iets minder grondzeil is minder van belang omdat de meeste mensen toch een extra lap plastic onder de tent leggen tegen het vuil.
Verder lijkt het me een leuke tent voor een aangename prijs.Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
ja idd de 8000 en de 10000 zijn van het grondzeil. De 2000 en de 3000 van het doek. Maar je zegt zelf voor de silicone gecoate te gaan. Ook al heeft deze een een doek met waterkolom 2000? 1000mm minder als de ander...
 
Voor hoogwaardig, met siliconen behandeld tentdoek, is -zo lees ik toch overal- 2000 mm waterkolom genoeg. En wel om twee redenen:

- enerzijds haalt regen blijkbaar nooit een waterdruk van 2000 mm. Je tentzeil is dus waterdicht.

- anderzijds heeft hoogwaardig, met siliconen behandeld polyamide (of "nylon") blijkbaar veel minder last van de UV-stralen in zonlicht dan met PU behandeld doek. Met de jaren en de zonne-uren gaat de kwaliteit van tentdoek achteruit. Het wordt minder waterdicht en minder sterk. Bij met PU gecoat doek start je beter wat hoger, omdat de degradatie sneller is. Voor silicon coating doek is de degradatie minder groot/snel, dus mag je wat lager beginnen.

Wat het grondzeil betreft ben ik persoonlijk van mening: hoe steviger en hoe hoger de waterkolom, hoe beter. Op een grondzeil oefen je druk uit met je lichaam: knieën, heupen... Daardoor kan de druk wel behoorlijk hoog oplopen. Bovendien is het leven van een grondzeil geen pretje: het heeft te maken met scherp gras, stenen, grind, zand... Het gaat dus onvermijdelijk wat in kwaliteit achteruit met de jaren. Daarom is een solide begin geen slecht idee.
 
Nu heb ik de waterkolom eens vergeleken met een Hilleberg Akto ,volgens velen toch een uitstekende tent.

De Akto heeft als waterkolom 2000mm (doek) en 5000mm (grondzeil).

Aangezien je zegt dat je 2000 en 3000 voor het doek erg laag vindt, zou je de Hilleberg Akto ook niet nemen?

Zelfs de VE25 van TNF heeft een waterkolom van 1500mm (doek) en 10000mm (grondzeil).

Of ben ik nu appels met peren aan het vergelijken en heeft iedere tentfabrikant een eigen manier om te meten? Of zijn deze richtlijnen wereldijd (of europees) vastgesteld?
 
Als we het toch over de waterkolom hebben. Is die zo belangrijk?
Ik zie deze namelijk bij veel tenten uiteen lopen van 1500 tot 3000 voor het tentdoek en van 5000mm tot 10000mm bij het grondzeil.
Ik heb ergens gelezen dat 1500mm al waterdicht is. Maar dat de waterdichtheid wel afneemt als het doek ouder wordt.
 
Een vallende regendruppel heeft een "waterkolom" van 1500mm. Alles daarboven is dus waterdicht. 2000mm doek moet dus genoeg zijn. Anders is het grondzeil omdat je daar met je knieen op zit. 3000mm is vaak genoeg als je eerst je matje neerlegt en alleen op je matje blijft zitten. 5000mm is voldoende als je direct met je knie op het doek zit.

Maar ik zou niet te veel hier naar kijken, nergens voor nodig.

Kijk liever naar of de tent voor jouw geschikt is: is er voldoende en handige ruimte, zet je eerst binnentent op (handig met mooi weer) of zet je eerst buitentent op (handig bij slecht weer), etc.

Nu stel je ons de vraag of € 110 meerprijs 450 gram gewichtsbesparing waard is, maar dat kan ik niet voor jou beantwoorden. Voor mij zou dat het zeker waard zijn aangezien ik de tent op mijn rug mee neem en dan is 450 g een hoop. Maar ik kan niet in jouw portemonee kijken, dus je moet hier toch echt zelf een antwoord op gaan vinden. Je vertelt niet wat je gaat doen met je vriendin? Op een camping staan of trekken met de tent? In het eerste geval zou ik zeggen bespaar je het geld in het tweede geval zou ik zeggen koop de lichtere, maar misschien kun je die € 110 ook uitgeven aan bv twee matjes?

Eins
 
Nee je vergelijkt geen appels met peren, een druk is een druk.
De getallen lijken me laag, ik weet dat er ook tenten zijn het hogere kolommen.
Hoe hoger het getal hoe meer druk het doek kan hebben, en hoe langer het deze druk kan weerstaan.
Slijtage in een doek wat maar net waterdicht is zal eerder lekkage opleveren dan doek met een zekere "overkill" waarde.
Ik zelf heb een Haglofs wintertent met een kolom van 3000mm en een Fjalraven met zelfs 4000mm weerstand.Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Idd, ben niet erg volledig geweest in de beschrijving wat we gaan doen. Het is de bedoeling om meerdaagse trektochten ermee te houden.

450 gram is idd erg veel. Maar aangezien ik een arme student ben, is 110€ ook veel... Nu was mijn vraag of het die 110€ meer waard is dan ook misschien meer bedoeld met betrekking op de slijtvastheid en het hele voorgaande verhaal met de waterkolom. De gewichtsbesparing was daar een welkome extra bij.

Als ik afgestudeerd ben kan ik dan een dure superlichte tent kopen... Tenzij de goedkope versie van deze tent kwalitatief zoveel slechter is, dan spaar ik beter nog tijdje door.

Heeft iemand uberhaupt ervaring met het merk Nordisk? Zijn het voor de prijs degelijke tentjes?

Wat betreft matjes, heb zelf een TAR ProLight 4 en voor m'n vriendin zou er nog een aangeschaft moeten worden, aangezien dat al 600 gram scheelt met het huidige matje dat ze gebruikt. Dat is dan ook alweer 100€.

MVG Maarten
 
Alternatief voor de Nordisk-tent zou nog de Wechsel White Nites kunnen zijn. http://www.wechsel-tents.de/www/index.php?go=PRODUCTS&catalog=663&product=1076&lan=de Buitentent PU coated tot 5000mm, grondzeil 7000mm, weegt 2,8 kg en kost 189 euro. Zelfde prijs en gewicht dus ongeveer, hoger waterkolom van de buitentent, alleen het grondzeil iets minder.

Dit was ook mijn eerste tentje en ben ik nog steeds erg te vreden over en gebruik ik nog steeds. Dit merk tenten is trouwens alleen verkrijgbaar in Nederland bij de Carl Denig of je moet bestellen bij Globetrotter.de.
 
Altijd handig de zoekfunctie, toen ik dat tentje aanschafte stond ik beetje voor het zelfde dillema als jou.

Heb de tent een keer gebruikt in noodweer met harde windvlagen en regen en dat gaf geen problemen. Ook vier dagen in de regen staan gaf geen lekkage. In ruig weer landen als schotland heb ik de tent nog niet uitgeprobeerd.
 
hmm... misschien wel eens de moeite waard om te gaan kijken bij denig... Aangezien die wechsel wel erg qua vorm lijkt op de nordisk. Ik heb gelukkig geen haast met de aanschaf dus orrienteren kan ik nog lang zat.

MVG Maarten
 
>Nu heb ik op internet gesurfd, ook hier op hiking-site.nl en
>ben wel gecharmeerd geworden van de nordisk tentjes. Zien er
>aardig uit voor de prijs.
>
Yep, dat vond ik op papier ook.
Ik zou je vooral aanraden deze tentjes in het echt te gaan bekijken. De Blixen (een 5 stoks geodeet) voelde dusdanig slap aan dat ik er weinig vertrouwen in heb dat hij bij een beetje wind rechtop zal blijven staan. En als hun 5 stoks "vesting" al zo instabiel aanvoelt....

Groet,
Sander.
 
hmmm....das een goede tip. Maar aangezien het m'n 1e fatsoenlijke tentje zou worden weet ik dus niet waar ik echt op zou moeten letten. En verkopers... het spijt me... maar ik vertrouw ze echt niet...

Zijn er nog meer mensen met ervaringen of meningen over Nordisk.?. en eventueel leuke alternatieven:)

MVG Maarten
 
Hallo Maarten,
als arme student moet je toch eens kijken (voor de prolite 4 mat) bij futurumshop.nl Ook zag ik daar wat MSR tentjes, mooi spul.

Groeten,

Boelo
 
Dat is idd geen slechte aanbieding... nu wil het zo dat ik via via gelukkig 20% korting krijg bij een outdoorwinkel... Vandaar ook m'n interesse in nordisk, dat wordt daar nl verkocht.

Maar in ieder geval bedankt voor de tip!

MVG Maarten
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi Maarten.

In jou geval heb je het grote voordeel dat je weet wat je wilt.
Dan zou je ook kunnen gaan denken om dan toch even door te sparen en een kwalitatief goede tent te kopen, range Hilleberg, Helsport etc.
Tuurlijk ik weet dat ze duur izjn maar waarschijnlijk zal zo'n tent zijn waarde wel opbrengen. Je wilt tenslotte ook naar Schotland en voorlopig geef je aan, drie seisoenen, maar al gauw zul je merken dat het in de winter ook heerlijk is om te wandelen en te kamperen.
Zo'n tent gaat gauw 10 tot 12 jaar mee en ik denk dat je er misschien wel alle voordeel uittrekt.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje in een waterdicht huisje, gelukkig maar, het regent hier).
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan