eetbare planten

  • Onderwerp starter Onderwerp starter zensan
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!

Abonneer je gratis op de Hiking-site.nl Nieuwsbrief:


banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Z

zensan

Guest
wie kan ons wat meer vertellen over welke planten je wel en niet kan eten en dan zijn we eigenlijk het meest geinteresseerd in planten die je dus wel kunt eten. ;-)
Dit in verband met gewichtsbesparing en eventuele noodsituaties.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Dit boek is mijns inziens niet geschikt om dat te doen.
Ik vraag me af welk boek wel.

b.v. Paddestoelen is erg gevaarlijk en zeker met zulke vage tekeningen.
Enkele soorten lijken erg op elkaar waarbij de ene giftig is en de andere eetbaar.
Bovendien geven de tekeningen geen duidelijk beeld over de seisoenen etc.
Ik vind het een grappig boek maar in veel gevallen is het gewoon een leuk kinderboek met veel fantasie.
Ook andere subjects in dit boek is hier al uitgebreid over gediscuseerd.

Lees onderanderen in andere subjects hier.

Sorry Bill.

Peter.
 
Ga naar de bibliotheek, zoek een boekje "eetbare planten in Europa", als je dat gevonden hebt en het lijkt je wat, koop het dan en sleep het mee op tocht. Gebruik alleen de echt heel erg herkenbare planten die je tegenkomt. NIET uit de berm en NIET uit akkers jatten (Je weet nooit wanneer die voor het laatst bespoten zijn) en gewoon NIETS eten wat je niet voor 100% herkent.

Simpele dingen zoals paardensla (het groen van de paardenbloem dus) en beukennootjes zijn herkenbaar, dus veilig te eten. Ook herkenbaar en erg lekker: de jonge scheuten van gewoon riet in het voorjaar en de vroege zomer, als ze net de grond uitkomen.

Ergens thuis heb ik nog een boekje liggen over eetbare gewassen, zal eens naar de titel kijken en die hier melden (als ik het kan vinden, tenminste). Je moet je wel realiseren dat de tijd die je nodig hebt om je voer bij elkaar te zoeken niet in verhouding staat tot de geringe gewichtsbesparing die je bereikt, gedroogde groenten wegen weinig natuurlijk. Het is wel leuk om te doen, zeker als je alle tijd van de wereld hebt. Alle wild-west-SAS verhalen ten spijt, leven van het veld is een dagtaak en in een noodgeval heb ik persoonlijk liever een reepje chocolade, ik sjouw het wel mee.... Hoewel, ipv chocolade dan nog liever een waterfilter, dorst is erger dan honger. Ook zo'n leuke in dat SAS handboek, probeer maar eens op de daar voorgestelde manieren een halve liter water bij elkaar te krijgen.... Nog een mooie: een condoom kan drie liter water bevatten, wel eens geprobeerd, zonder kraan? No way dus! (Of ik had de verkeerde soort, kan natuurlijk zomaar...) Ik dwaal af, merk ik.

Eet ze.
 
Das een goeie Rob.

Tijdens het hiken kom je er gewoon niet aan toe.
Kost te veel tijd.
Dan zou je dus in een noodgeval een basiskamp moeten maken en van daaruit een voedselproject (hoe moet ik het anders noemen)gaan opzetten.
En het is erg seisoens afhankelijk.

Peter.
 
Brandnetels

Hahaha, DIE herkent iedereen natuurlijk, was ik vergeten, en het is nog vreselijk lekker ook EN bijna overal te vinden. Met enige oefening ook prikloos plukbaar, van beneden naar boven, probeer het maar, lukt prima na een paar keer en anders sla je er met je mes doorheen, laat het groen even liggen, na een paar minuten prikt het niet meer. Neem alleen de topblaadjes, die zijn het lekkerst hoewel de hele plant eetbaar is. Pluk ze NIET op plaatsen waarvan je kan verwachten dat ze bespoten zijn, bijvoorbeeld bermen binnen de bebouwde kom en zo en net naast akkers.

Bereiding: Als spinazie, dus wassen, opzetten met het druipwater er nog aan en roeren, minuut of vijf is voldoende. Zout en peper of wat bouillonpoeder erdoor en klaar. Roerbakken in wat olie of boter kan ook prima trouwens.

Ook lekker: kleinsnijden, heel even roerbakken en dan ei (of eipoederprut) erbij, flink roeren en je roereitje brandnetel is klaar.

Brandnetelsoep, ook lekker. Bouillonpoeder of blokje (of je favoriete smaakje cup-a-soup) , water erbij, aan de kook brengen, heel veel kleingesneden brandnetel (Het lekkerst is als je in ieder geval zoveel brandnetel gebruikt dat het soepje er echt dik van is) er in, even doorkoken, peper er over of een beetje sambal er in. Trouwens, een teentje knoflook weegt niets, dus als je dat nou eerst even in een beetje vet aanbakt en dan die bouillon en dan de brandnetel.... Lekkor....
 
Onvindbaar boekje.....

Helaas, ik kan het genoemde boekje dus nergens meer vinden... Als ik het ooit nog tegenkom meld ik de titel alsnog.
 
ben het er mee eens dat het SAS boekje niet echt wat is. Ik/Wij zoeken echt iets duidelijks.
Ik heb al een duidelijk boekje voor paddestoelen, voorzien van foto's, tekeningen en een duidelijke beschrijving per soort. Zoiets moet ik ook nog hebben met planten (met foto's ed)

gegroet

Zenno
 
RE: Onvindbaar boekje.....

ok, ik wacht vol spanning af ;-)

Zenno
 
[font size="1" color="#FF0000"]Laatst gewijzigd op 30-08-01 om 08:59AM (GMT 1)[/font][p]Ik lees hier verschillende berichten van mensen die
planten/paddestoelen willen eten vanwegen de gewichts
besparing.

Maar om alle eetbare dingen van de niet eetbare te
onderscheiden heb je een complete boeken kast nodig.

Het is onmogelijk om alle planten en paddestoelen uit
je hoofd te leren.
Kun je niet beter wat extra eten meenemen ipv al
die boeken. ;-)

Martijn..
 
Ben het helemaal metje eens, vanwege de gewichtsbesparing hoef je het niet te doen. Maar, ALS je tijd hebt, onderweg, en zin om een beetje extra mee te sjouwen is het wel erg leuk om te doen, je eigen voer verzamelen (als je weet wat je doet, natuurlijk...)
 
eetbare planten ? ik neem wel een hengel mee

Persoonlijk neem ik liever een hengeltje mee, lekker visje op de BBQ ... veel beter dan groenvoer :)

En die vissen zijn makkelijker herkenbaar en bijna allemaal eetbaar (in Europa tenminste)

Kwestie van 1 keer leren een vis schoon te maken en je hebt er jaren plezier van.

Jurgen van Vliet
aka GlowDog
http://www.glowdog.net/glowdog.gif
Email : glowdog@xs4all.nl
IRC : Glowdog , #backpack , IRCNet
 
Ik kan je een lijst geven van eetbare planten! Wat dacht je van sla, tomaten, komkommer, spinazie, witte kool, rode kool, bloemkool, boontjes (snijbonen, sperziebonen, ...), erwten, spruitjes, witlof, courgetten, paprika's, ... En dan hebben we het nog niet gehad over appels, peren, sinaasappels, citroenen, kiwi's en aardbeien (vooral lekker in een "coupe fraise").
 
Uit "Natuur op tafel, eten wat de vrije natuur ons biedt" komen de onderstaande suggesties:

Brandnetels
Lievevrouwebedstro
Waterkers
Zuring
Paardebloemen
Walnoten
Kastanjes
Hazelnoten
Bosaardbeien
Bosbessen
Frambozen
Bramen
Vlier
Duindoorns
Diversen voor thee

Dit zijn allemaal eetbare planten die in Nederland voorkomen.

Het boekje met 57 recepten en suggesties heb ik van een rommelmarkt.
1984, Kluwerpers Utrecht, geen ISBN nr.

Als je hier meer uit wilt weten laat het even weten.

Cheers,
Frank
 
Yo..

Ik heb het meeste hier wel gezien maar ik mis volgens mij de WEGEBREE (of weegbree volgens sommigen). Plantje komt veel voor in Europa. 10 minuten koken en het is net spinazie. Het slinkt behoorlijk, dus je moet er veel van plukken.

:7
martin
 
paddestoelen kun je gemakkelijk plukken. ik heb van een tjech geleerd hoe dat te doen, en savonds een goede soep ervan gegeten.

stap 1
Kijk aan de onderkant van de paddo of ie dicht is of van die "baleinen" heeft. dicht is goed (bv eekhoorntjesbrood), niet dicht (baleinen) is heel vaak al niet eetbaar dus bespaar je de moeite.

stap 2
proef of ie bitter is. bitter is niet goed / giftig UITSPUGEN DUS.
niet bitter is wel eetbaar.

Zelfs paddo's met een laag slijm eroverheen, die er dus echt goor uitzien, zijn dan eetbaar. Ook kun je soms zien waar dieren van gegeten hebben.

Maarten
 
"bitter is niet goed / giftig UITSPUGEN DUS"

En dan kun je volgens mij al te laat zijn. Wat als bijvoorbeeld als reactie je tong begint op te zwellen en zodoende je admehaling behoorlijk in de knel komt?

Klinkt wellicht overdreven, maar ik heb bij mijn vriendin reacties gezien waarin binnen twee minuten haar oogleden opzwellen naar aanleiding van een allergische reactie en ze dus niets meer kon zien. In 2 minuten!

Als zoiets met je tong gebeurt en je bent in 'the middle of nowhere'.... Toch maar niet dan lijkt me.

Raymond
(die liever geen risico's neemt met paddestoelen)
 
Sorry, maar dat klopt niet.... Bitter of niet bitter is absoluut geen maatstaf, er zijn bittere paddestoelen die wel eetbaar zijn en niet-bittere die dat absoluut niet zijn. Het baleinenverhaal gaat ook niet op, vrees ik, slechts voor bepaalde soorten. Komt bij dat zelfs even likken aan sommige soorten al "grappige" bijwerkingen tot gevolg kan hebben, waarvan hallucineren nog de minst ernstige is. Gewoon niet doen dus.

Paddestoelenzoeken is in Tjechie een nationale sport, net zoals in Polen en Hongarije, in dit jaargetijde lopen hele families in het bos te zoeken. Vergeet niet dat de zoekers daar jarenlange ervaring hebben en weten wat ze doen. Het lijkt zo makkelijk, als je die mensen ziet plukken, maar om echt verstand van zaken te krijgen zou je een paar jaar mee moeten wandelen en zoeken.

Groets, Rob.
 
Van die met die balijnen kun je wel erge grappige dingen gaan zien, maar ik haal ze toch ook liever in de smartshop...:)

Anyway..
Kom je echt bijna om van de honger kun je, v.w.b. plantaardig voedsel, aan de volgende dingen denken:

-Van wat konijnen en eekhoorns eten kunnen wij het overgrote deel in het algemeen ook eten.
-Planten met melksap zijn meestal giftig.
-De meeste planten die bessen dragen zijn giftig. Eet alleen als je zeker weet dat je ze kent (braam, jeneverbes)
-Kook alles. De verteerbaarheid vergroot en ziekteverwekkers worden gedood.
-De bladeren van alle gekweekte wortel- en knolplanten, m.u.v. aardappelloof, zijn gekookt eetbaar.

Twijfel je: doe de eetbaarheidstest

-Inspecteer: Kijk of de plant niet slijmerig is, aangevreten of rot.
-Ruik: kneus de plant en ruik of de geur niet bitter of rot is.
-Huid: Smeer een deel van het gekneusde blad op een stukje gevoelige huid. Levert dit na enige tijd irritatie, zwelling of schilfers op, donder het weg.
-Lippen, Mond, Tong: Smeer het gekneusde blad met tussenposen van 15 seconden in de volgende volgorde:
>op de lippen
>in je mondhoek
>puntje van je tong
>onder je tong
>kauw een klein beetje
Bij de minste reactie of ongerief: wegdonderen!
-Slik: een kleine portie in. Wacht vijf uur, en eet en drink in die tijd niets
-Eet: Gaat dit allemaal goed: Eet smakelijk!

:7
martin
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

hmmm...

dan heb ik waarschijnlijk dus mazzel gehad .Ik denk ook dat ik voortaan liever een extra noodrantsoenetje meeneem.

VERTROUW DE NATUUR NIET! hahaha
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan