"eeuwig" lampje


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
E

Erik W

Guest
Hallo,
Afgelopen zomer zag ik in tirol in een berghut iemand met een merkwaardig soort lampje(sleutelhanger?) dat een heel flauw licht gaf continu.Het begon feller te branden als je 't in de hand nam. Volgens de eigenaar was dit een "eeuwig licht".Wie kan me hier meer over vertellen?
Erik W
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE: lampje

Maar nooit meer batterijen! dat scheelt! :D

Bedenk wel dat zo'n lampje beta straling afgeeft (radio actief). Niet schadelijk, maar je zal een keer een douanier tegenkomen op een vliegveld die met een geigerteller rondloopt. Die denkt meteen dat je een terrorist bent die een compacte atoombom in z'n handbagage heeft.
geen denkbeeldig gevaar meer, de eerste atoombom was zo groot als een golfje, nu passen ze in een verfblik. Same energy, different size.
(leuke slogan voor outdoor-voedsel :7)

Oh ja, en dat lampje kan natuurlijk niet uit...... De US Navy Seals gebruiken ze ook, voor het kaartlezen.

Groeten, Pieter!
(Leuk voor de heb, maar wel een beetje duur...)

"Not all those who wander are lost!" -J.R.R Tolkien-
 
RE: lampje

Penrith survival verkoop ze, daar zijn ze nog wel duur maar wel een stukkie goedkoper. :7

De countrystore verkoop ze ook, da's in EPE. Daar kosten ze nog wel 149,- Euro. De country store verkoop drie militaire uitvoeringen.

Ik heb zelf een betalight torch. Bijzonder praktisch als baken s'nachts. Kan je tenminste je basha of hut terug vinden in het donker.
Het voordeel van een betalight als baken is dat continu licht geeft, en niet als cyalumesticks of lampjes een beperkte tijd kunnen branden. Reflectors zijn ook handig als baken maar hebben een externe lichtbron nodig.

Aangezien betalights minder licht geven dan cyalumesticks, behoud je s'nachts je nachtzicht.

In viswinkels worden betalights vaak onder de toonbank verkocht. (beide winkels die ik probeerde hadden ze)

Viswinkels verkopen dan kleine glazen buisjes van c.a. 2x20mm. (klein, dun en dus erg breekbaar)
Deze zijn een stuk minder duur (c.a. 8 Euro) Ze geven een minder licht dan de torch, maar zijn nog steeds uitstekend als baken te gebruiken. (kaartlezen zal moeilijk dan wel niet gaan)

Volgens de fabrikant (Betalight in Engeland)is de ioniserende straling nihil, maar aangezien ik geen geigerteller heb, heb ik dat natuurlijk niet kunnen controleren. Ik heb contact gezocht met de fabrikant, omdat graag wilde weten wat ik in huis haalde.
(een bezorgde moeder is ook een goede reden X( )
Indien er mensen geinteresseerd zijn kan ik wel wat informatie over betalights hier posten.

Groetjes,

Sigurd
 
RE:

Bedankt voor de snelle reactie.Leuk speelgoed maar 'k vind de prijs toch wel een beetje een probleem. Ik ben meer een type van simpel en lekker goedkoop. Zo heb ik nog altijd een simpele plastic regenjas waar ik al jaren mee doe ipv. een "ademende" jas. Beetje nostalgie en koppigheid. Eigenlijk vind ik dat je behoort "af te zien". Dus toch maar gewoon een zaklamp van de HEMA voor € 3,-.
Groeten Erik W
 
RE: lampje

sigurd,

Ik zou graag wat meer informatie willen over zo'n betalight. Alle info is welkom.

Ik zal zelf ook eens gaan informeren bij diverse viswinkels in de buurt.
 
RE:

Beste allemaal,

Jolders:
Ben zeer benieuwd naar je bevindingen bij die viswinkels bij jou in de buurt. Ik ben zojuist zelf naar 3 viswinkels bij mij in de buurt geweest (Rotterdam): bij 2 van de 3 keek men mij aan als of ze water zagen branden: "licht zonder een batterijtje?", "beta-licht??????????" (de vraagtekens zag je bijna boven het hoofd van de verkoper dansen).
Dus: Succes!!!

Sigurd:
Gebruik jij naast je torch ook nog een zaklamp? Of laat je die lekker thuis?
Wat die straling betreft: ik denk dat dat ook inderdaad nihil is, precies wat de fabrikant zegt. Die dingen worden ook gebruikt door special forces: die hebben het niet zo naar dr zin als ze betrapt worden / opgespoord worden met een geigerteller ...
Echter:

Bikermike (Pieter):
Dat de Navy SEALS die dingen gebruiken: dat zegt niets. Navy Seals zijn mietjes, de SAS zijn de echte mannen. (Maar dit is OFF TOPIC - en dat mag niet van Raymond :) :p }>

Erik W:
Inderdaad prijzig, maar let wel: dat ding gaat 10 jaar in-service mee. (lijkt mij: in dienst / leger): dus bij ons moet ie langer meegaan :p
147 Euro over 10 jaar is zeg voor het gemak 15 per jaar. Dit is weer iets meer dan een Euro per maand ... is toch peanuts??
Scheelt ook een fortuin aan batterijen.

Met groet van mij,

Jean
 
RE:

Ik gebruik ook een zaklamp, een betalight is niet voldoende om je wandelroute mee uit te lichten.

dit is de site waar ik mijn betalight torch gekocht heb: www.edirectory.co.uk/penrithsurvival/
Het geval koste me 50 UK pond (da's nog altijd een stuk minder dan 149, Euro)
Op de site staat een goede foto van de torch.
De torch is c.a. 75mm lang. De ring heeft een diameter van 42 uitw. en c.a. 30mm inw.

De diam. van het huis is 34mm. Het huis is gemaakt van zwart rubber met een stalen insert in is nagenoeg onverwoestbaar. Het huis heeft een dop die je in de lichtopening kan stoppen om de bron af te dekken.

De adressen van de viswinkels publiceer ik liever niet, je kunt me mailen voor de adressen.

E-mail: Scholtensb@yahoo.com

Voor zover ik weet is het spul hier nog steeds illegaal.

Gevaarlijk zijn ze niet, FF wat info over het fenomeen betalight:
(info van fabrikant vertaald)

Betalight is gemaakt van een een borosilicaat (pyrex) glazen buisje, aan de binnenzijde gecoat met zinksulfide.
Het buisje is afgevuld met tritium gas. (radioactive waterstof)
Tritium vervalt tot He-3+ en een elektron (beta deeltje) en een muon. (geen idee wat dat is). Het elektron slaat de coating aan waardoor er een foton vrijkomt (licht). De straling is niet in staat om door het glazen buisje te komen.

Als het buisje zal brekenen zal het gas zich dusdanig snel verspreiden en opstijgen dat de geinhaleerde dosis binnen de (in Canada gestelde) veiligheidsnormen valt.

That's about it,

Groetjes,

Sigurd
 
RE:

Ter jouwer informatie:

Een muon is het zwaardere broertje van de electron, eveneens negatief geladen maar dan 207 maal zo zwaar (hoewel 207x bijn niks nog steeds bijna niks is ;-)). Overigens is de levensduur van een muon slechts 2*10^-6 seconde voordat het uiteenvalt in een electron, 2 neutrinos en nog een hoop fotonen....

Betastraling is redelijk onschuldig en heeft weinig doordringend vermogen als zo'n lampje breekt en je zou wat straling jouw kant uit krijgen dan bieden je kleren al voldoende bescherming.

Groetz,
Dennis
- Quantummechanica is een mooi vak -
 
RE:

Idd mooi vak, maar ik denk dat ik het maar bij gewone mechanica hou, dat is iets tastbaarder.

Groetjes,

Sigurd
 
RE:

Hmmm....

Ook gewone mechanica wordt vanzelf moeilijk als je het over statisch onbepaalde dingen gaat hebben x(

Pieter
-Werktuigbouwkunde, Arnhem-

"Not all those who wander are lost!" -J.R.R Tolkien-
 
RE:

Vergeet TEM-dynamics aub. niet.....=statics in kwadraat....

Maarreh, ik neem aan dat als een winkel zoals de Countrystore die dingen zelfs gewoon aanbiedt in de winkel en op internet, het niet illegaal is (kan ernaast zitten, natuurlijk...). Mischien dat je het niet zomaar mag verkopen of dat je ze op een speciale manier moet op slaan (misschien zijn heel veel van die buisjes bij mekaar wat minder goed voor de gezondheid dan eentje...) en dat die viswinkels daar niet aan willen beginnen. Wie weet...

Als die dingen goedgekeurd zijn voor Canada, zal het hier ook wel mogen toch? (Alhoewel....;-))

Maarten

"De vooruitgang voert ons steeds verder van huis."
ZTT
 
RE:

>misschien zijn heel veel van die buisjes bij mekaar wat minder goed<
>voor de gezondheid dan eentje...<

Neuh, want beta straling komt al tot staan in een paar mm huid. Het heeft zeer weinig (praktisch geen) doordringend vermogen, in ieder geval niet zo als Gammastraling die dwars door je lichaam heen slaat en elke cel op haar pad ioniseert en kapotmaakt.

geen angst dus! maar koop nooit russische Betalights...... x(

Pieter

"Computers genereren zoveel data dat de informatie niet meer terug te vinden is" -(dr.ir. Carla Koopman)
 
RE:

Ik kan me ook nauwelijks voorstellen dat die dingen verboden zijn in Nederland. Volgens mij heb ik ze al eens bij Dump 2000 gezien in Rotterdam; hadden ze weer eens een restpartij van vage afkomst (onlangs stonden er nog 2 motorblokken op een palet, ruim 100 lege kistjes van noodrantsoenen en een hele bak stralingsmeters waarvan de verkoper zei dat als ze verkleurden het betekende dat je al een week dood zou moeten zijn...)
Zal d'r eens op letten.

Overigens: ben Civiele Techniek (offshore), Delft. Praat me niet van statisch onbepaalde constructies, of erger: kinematisch onbepaalde constructies....x( x(

Groetz,
Dennis
- Heeft een brede horizon -
 
RE:

Hoi!!

AqDennis:

Bedoel jij de Dump2000 in het centrum van Rotterdam, of die grote bij het Alexandrium (is geloof ik geen Rotterdam meer)??

Waren dat de Betalights welke hier bedoeld werden (zie links hierbovenaan bij de 1e vraag)? Of waren dat van die vage "sticks"

Groet,

Jean

** Die hier waarschijnlijk de enige niet exact opgeleide persoon is en maar gewoon jurist is ....
 
RE:

Hoi Jean,

Ik bedoel de Dump2000 in Alexandrium. Da's nog steeds Rotterdam, bij aanvang van de bouw van Alexandrium III is de gemeentegrens met Capelle a/d IJssel een stukske verlegd om dat te bewerkstelligen....

Ik weet niet precies wat ze verkochten, het waren van geen sticks, maar schijfjes ter grootte van een damschijf. Geen sleutelhanger of zo... Ze gaven in ieder geval geel-groenig licht. Ik twijfel er niet aan dat het proces hetzelfde is als bij de officiele betalight, hoogstens een ander gasje erin, of een andere coating op het glas.

Groetz,
Dennis
 
RE:

Hey Dennis!!

Bedankt voor de info!! Zal eens een kijkje gaan nemen! Vinden ze vast heel gezellie daar.

Geen probleem als het evt. niet de officiele Beta-light is: de prijs zal er dan ook wel naar zijn: beduidend lager.
Trouwens ook een mooi maatje: ter grootte van een damschijf: handig als back-up ofzo (in mn overlevingsdoosje - ja ik ben zo'n gek die zo'n ding mee zeult) :)

Groet van mij

Jean

>> Die een import Rotterdammer is ..... :7
 
RE:

volgens mij is dit dus precies wat ik zocht; hopelijk in sleutelhanger uitvoering. Kan iemand toevallig een merk of naam noemen van het product dan kan ik gerichter zoeken of zoiets in de buurt van m'n woonplaats (Almelo) te verkrijgen is?

Erik W
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

RE:100 uren eeuwigheid

[laatste wijziging op 06-11-02 om 21:02]De donkere, koude en vochtige dagen breken aan:( !
Wil je toch nog met je hobby bezig zijn, zittend aan de keukentafel??
Hoewel de 'die-hard'onder ons komen nu misschien pas tot leven.
Ben je ook nog een beetje handig??
Waarom maak je zelf niet je zaklamp met witte hoogrendements LED's??
Op WWW.elektuur.nl vind je een schemaatje (onderdeel elektuur-miniprojecten)
De club kan misschien een soldeernamiddag organiseren?;-)

Is het niet de alcohol dan zijn het de looddampen die de hersencellen belagen:7
groeten, Ivo
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan