Eider Commodore Jacket


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben in het bezit van een Eider Commodore Jacket. Nu heb ik het volgende probleem: de jas is al een jaar in gebruik en nog nooit gewassen en acht het toch wel raadsaam om hem te wassen aangezien hij actief is gebruikt met wintersportten en altijd gedragen wordt. De jas parelt nog goed af en heeft verder geen klachten. Bij Bever zwerfsport heb ik op advies speciale champoo gekocht en Nicwax om hem uiteindelijk weer waterdicht te maken.

Op het moment heb ik nog totaal geen ervaring met het wassen van zo'n duur jack. Het advies is om de jas gewoon in de wasmachine te wassen en daarna met de hand waterdicht te maken. De vraag is: is het raadzaam om deze jas te wassen in de wasmachine en heb ik daar de juiste spullen voor in huis. (Op het wasvoorschrift staat: "Waterproofing: To renew the water-repellent finish, use a special, non-sillicone spray", maar volgens mij is Nicwax juist sileconen houdend?!).

Kan iemand mij advies geven??
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Wat je het best doet is het volgende:
1) verwijder in je jasmachine alle nog aanwezige zeepresten. Vergeet vooral het bakje niet waar je wasmiddel in doet. Wees minitieus, tot het kleinste beetje. Daarna je wasmachine een paar spoelbeurten laten ondergaan omecht zoveel mogelijk weg te krijgen (alles is bijna onmogelijk, dat spul zit overal).
2) was daarna je jas met een speciaal wasmiddel. Zelf gebruik ik Nikwax Techwash of Granger's Extreme Cleaner Plus. Een gewoon wasmiddel is volledig uit den boze. Wasverzachters zijn volledig uit den boze. Welke 'speciale shampoo' heb je ? Goed naspoelen (best tweemaal)
3) indien de instructies op de jas het toelaten, daarna drogen in de droger op gemiddelde warmte. De warmte van de droger laat de moleculen van de waterafstotende laag opnieuw met elkaar versmelten.
4) als je na het wassen en drogen tot de conclusie komt dat het afparelend vermogen sterk is verminderd, gebruik dan zo'n waterafstotend middel van Nikwax of Granger's. Als je een middel gebruikt voor in de wasmachine, steeds er voor zorgen dat er geen zeepresten aanwezig zijn (zie punt 1). Goed naspoelen en drogen want drogen/verwarmen verbeterd dus de waterafstotende eigenschappen.

Twijfel je over het gebruik van Nikwax, stuur dan een mailtje naar Eider zelf om na te gaan of het kwaad kan. Ik vermoed zelf van niet.
 
Inderdaad,

Wasmachine en zeepbakje goed schoonspoelen. Het gaat er met name om dat de restanten wasverzachter eruit zijn, gewone waspoeder etc maakt niet zo heel veel uit. Jas erin, speciale wasmiddel erbij (techwash of iets dergelijks)op 30 graden en wassen maar. Als je jas in de droger mag (staat in het label) in de droger.

Stel dat ie niet mooi afparelt gebruik dan een middel dat je in de wasmachine moet gooien en geen spray!! Je hebt genoeg middelen om goretex te impregneren die je gewoon in de wasmachine erbij moet gooien, dat werkt beter dan een spray!!

suc-6-
Gewoon goed op het label in je jas letten!!;-) ;-)
 
Ook een gewoon wasmiddel bevat allerlei actieve stoffen die de waterafstotende laag kunnen aantasten, dus zeker niet alleen de wasverzachter.
De wash-in versie is handiger tenzij je een 2-laags jas hebt (ik denk dat de Commodore 3-laags is). De losse voering van een 2-laags is bedoeld om snel vocht door te geven en met een wash-in behandeling maak je die net waterafstotend.
 
Ik was mijn jas altijd met de handwas, heb je zeker geen last van achtergebleven wasmiddel.

Nog even wat onduidelijkheden uit de wereld helpen. Het drogen van de jas in de droogtrommel is goed voor het afparelend vermogen van je jas, dat wordt weer hersteld. De jas wordt er niet waterdicht door. Het verbeteren van het afparelend vermogen kan ook door de jas te strijken op een lage temperatuur. De moleculen versmelten zo weer.

Bron: lowe alpine :D
 
Hoi Mr Nieuwelaar,

even een vraagje. Welke moleculen bedoel je met het versmelten? Toch niet die van de buitenstof hoop ik, anders loopt het ademend vermogen nogal drastisch terug :+groet,
Richard
 
>Hoi Mr Nieuwelaar,
>
>even een vraagje. Welke moleculen bedoel je met het
>versmelten? Toch niet die van de buitenstof hoop ik, anders
>loopt het ademend vermogen nogal drastisch terug :+
>
>
>
>groet,
>Richard

:D
Zo lang je de jas niet te warm droogt zal hij niet veranderen in een playmobil karaktertje
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan