Eindelijk!!!


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Eindelijk vertrek ik morgen naar Schotland :D.

Ik ga lekker 16 dagen helemaal alleen langs de westkust banjeren. En mijn ultra lichte uitrusting uitproberen. Ik hoop dat de weer goden me een beetje goedgezind zijn en dat ik droog blijf onder mijn tarpje. Gelukkig slaap ik ook een nachje of zes in een stuk of vier bothies: kan ik mijn slaapzak drogen bij een haardvuurtje, mocht'ie nat zijn geworden :S.

Eins
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Eins,
-heel wat bewogen,pittige discussies zijn eraan vooraf gegaan
-om en rond (jouw) ultra-lite materiaal.
-het gedachte-experiment wat je gaat testen in de praktijk.
-Razend benieuwd hoe je het met jouw tarp vanaf zal brengen.
-schotland heeft helaas weinig bomen om een tarp aan vast te maken.

Goede reis
Ivo
 
Je hoopt op de droog weer!

Ik hoop het van harte voor je. In schotland regent het heel veel en dan niet een beetje motregen maar dan stort het ook. Mijn broer woont in Schotland.

Veel plezier!!!!!
 
>Eindelijk vertrek ik morgen naar Schotland :D.
>
>Ik ga lekker 16 dagen helemaal alleen langs de westkust
>banjeren. En mijn ultra lichte uitrusting uitproberen. Ik hoop
>dat de weer goden me een beetje goedgezind zijn en dat ik
>droog blijf onder mijn tarpje. Gelukkig slaap ik ook een
>nachje of zes in een stuk of vier bothies: kan ik mijn
>slaapzak drogen bij een haardvuurtje, mocht'ie nat zijn
>geworden :S.
>
>Eins


Nou de eerste dagen was alvast niet veel soeps dan. Lekker 48 uur lang regen gehad hier, aldus de import schot. Ik gun je van harte de rest van de tijd mooi en zonnig weer want dan heb ik dat ook.

En er zijn best wel bomen te vinden aan de westkust hoor. Enne kom maar langs als je in Greenock bent.

Groet,

Degro
 
Nou ik ben net in een internetcafe aangespoeld en zit eigenlijk mijn tijd te verdoen en te w88 totdat het vliegtuig vertrekt (morgen om 9:15).

Heb de eerste week prima weer gehad hoor! Helemaal geen regen.
De tweeede week een heleboel meer regen. Maar heb gelukkig de twee ergste dagen lekker droog in een bothy gezeten :D :D

Ik moet nog een hoop leren over UL hiken. Op deze manier was een poncho echt te weinig. Heb een heleboel vragen te stellen aan die gekke Amerikanen.

Ik zal mijn ervaringen een heel stuk uitvoeriger vertellen de komende tijd. Heb daar nu ff geen tijd voor.

Eins (vanuit Glasgow)
 
Hey Eins,

Ben inderdaad wel benieuwd naar je ervaringen en leermomenten. Zelf vind ik mijn rugzak altijd te zwaar, maar anderzijds ben ik ook erg gesteld op luxe/comfort tijdens het lopen. En dus neem ik altijd te veel (eten, kleding, etc.) mee.

Raymond
 
Nou meer kleding zou wel fijn zijn geweest, ja.

Ik heb een half A5 noteblock vol geschreven dus ik zal wat in het schrijfblok achterlaten.

Eins
 
--> Op deze manier was een poncho echt te weinig. Heb een heleboel vragen te stellen aan die gekke Amerikanen.

Ik ben razend benieuwd naar jouw verslag. Naar mijn indruk is er geen andere manier. Schotland is gewoon niet geschikt voor dat soort trekkings. Gesandwich't tussen hemelwater en zompig veen is een poncho gewoon te weinig. Evolutief zijn we het kikkerstadium al lang ontgroeid (alleen onze 'hik' zou er nog van afstammen heb ik mij laten vertellen-dit geheel ter zijde)om ons er zo onbeschermd 'thuis' te voelen. Ik zit nu ook uit te kijken naar een één-persoons onderkomen. Een bivakzak heeft lang meegespeeld in de competitie maar hij heeft definitief afgedaan omdat hij veel minder universeel inzetbaar is voor langere tochten. Het vrije gevoel van een UL hiker die al 'dartelend'over berg en dal gaat (maar als het weer wat tegen zit compromissen moet gaan sluiten door een bothy op te zoeken) tegenover die kilo meer aan gewicht om in een 'comfortabel' kunststoffen huis te kunnen wonen. Het geeft mij (de illusie van?)een veel vrijer gevoel als ik de voordeur achter mij sluit met (bij wijze van voorbeeld) een akto in mijn zak.
Begrijp me niet verkeerd, ik vind het erg bewonderenswaardig wat je hebt willen uitproberen in schotland (met de eigen ervaring die ik in het voorjaar heb gehad in hetzelfde gebied)
UL koken: hoe heb je dat gedaan? Ooit -heb ik mij voorgenomen- ga ik alle brandstof gewoon thuis laten en enkel maar koude happen eten onderweg.Een paar kilo muesley in de rugzak en 'weg zijn wij'.

Ivo
 
Mijn ervaringen in een notedop

Goed ik zal proberen mijn ervaringen zo bondig mogelijk hier te schrijven:

GossamerGear G4 (rugzak):
Een geweldige rugzak. Volgens GG is'ie geschikt voor lasten tot 10 kg. Ik heb er maximaal 13 kg in gehad (4 kg bagage, 8 kg eten en 1 kg water) en ik durf te stellen dat met 13 kg deze rugzak comfortabeler draagt dan mijn Lowe Alpine Apalachian! Zaak is wel om met je scheerlijnen en de lusjes aan de rugzak alles bij elkaar te binden.

Afgeknipt TAR Z Rest:
Slaapt net zo goed als mijn 3 cm TAR self-inflateble

Keuken (Esbit en 0,85 l titanium pannetje):
Werkt prima. Ik snap het argument niet zo dat men vind dat het lang duurt voordat het water kookt. In 5 minuten is het water gekookt en ja dat duurt ca. 2 keer zolang als met je benzine- of gasbrander, maar nou en ik heb geen haast.

Kleding:

Fjall Raven Vidda:
Bevalt dus niet! Alle zakken zijn handig, maar de broek wordt snel nat en blijft dat ook (ja ik had de broek gewaxt). Voor de volgende vakantie ga ik op zoek naar een softshell broek.

Icebreaker Bodyfit T-shirt:
Oneindig veel kudos, need I say more?

Mammut Yukon Hood (fleece trui met muts):
Super! Vooral de muts (heel handig om jezelf warm te houden)

Golite Whisp Windshirt:
Die werkt dus niet echt goed. Het shirt is wel licht en zeker ook winddicht, maar ademt nauwelijks.

LaSportiva Trango Trek (GTX bergschoen):
Een dubbel gevoel. Enerzijds zit deze schoen (bij mij) zo geweldig dat ik er erug tevreden over ben. Ik heb veel met natte voeten gelopen en amper blaren of ander voet ongemak gehad. Anderzijds als je schoen eenmaal nat is (doordat je tot je knieen in het water gezakt bent) dan duurt het dagen voordat de schoenen droog zijn.

Exped Biviponcho (als poncho):
Tja het houdt je droog, maar de stof ademt niet. Door de open structuur van de poncho heb ik echter de indruk dat een poncho niet minder ventileerd dan een GTX jas in de regen. (nogmaals het adement vermogen van ademende kleding is tijdens regen zeer beperkt.) Nadeel is wel dat je onderbenen nat worden (zie algemene opmerking onderaan).

Exped Biviponcho (als tarp):
Is net wat te klein. Tijdens regen kun je nat worden.

Exped Biviponcho (als bivakzak):
Het houdt je droog, maar mijn slaapzak werd wel nat door het condens. Saillant detail: doordat je de poncho dichtknoopt tot bivi heb je een naad, je slaapzak heeft een rits, dus kun je snachts een plasje doen zonder uit je slaapzak te hoeven :D

Careplus Filtrix (als enige waterfilter en direct aangesloten op het slangetje van mijn platypus):
Helemaal geen kudos. Dat ding deed het dus na dag een al niet meer! Niet kopen dat ding!!


Wat betreft kleding vond ik mijn kleding dus niet geheel voldoen. Ik zit eraan te denken de volgende keer op pad te gaan met mijn Icebreaker shirt en softshell jas met als broek een softshell broek. Ik denk dat deze combi me droger houdt. Ik denk ook dat ik mijn paclite jas, Lowe regenbroek en gamaschen meeneem als ik naar Schotland ga, omdat je dan idd droger blijft en nat zijn gewoon niet fijn is.

Ik ben echter wel van plan om binnenkort in echt UL kledingstijl te gaan lopen (Limburg ofzo). Ik denk dan met Icebreaker en Softshell jas te gaan lopen, een korte hardloop legging, hele dunne coolmax sokken en hardloop schoenen EN toch de poncho. Als met deze combi mijn onderbenen nat worden dan hoef ik alleen maar mijn benen af te drogen. De dunne sokken en hardloop schoenen zijn veel sneller droog dan bergschoenen, dus loop je minder met natte voeten. Icebreaker en legging blijven droog onder de poncho en kunnen dus gebruikt worden in de slaapzak, waardoor mijn slaapzak ook lichter kan. De Vidda kon ik dus niet aanhouden in mijn slaapzak omdat'ie dagelijks nat was.

Waar ik welliswaar over twijfel is het profiel van de hardloop schoenen in de Schotse bog. Op mijn bergschoenen glij ik al geregeld alle kanten op en het profiel op de gemiddelde hardloopschoen is minder. Misschien is een trailrunningschoen (meer profiel dan normale hardloopschoenen) meer geschikt voor Schotland?

Wat betreft de poncho als bivak vind ik die dus net iets te klein. Als ik een volgende keer naar Schotland ga en ik mijn Paclite jas, regenbroek en gamaschen meeneem dan wil nog steeds een tarp, maar dan een grotere meenemen (Golite Cave 1 waarschijnlijk) omdat ik toch liever onder een tarp slaap dan in een tent ivm het uitzicht uit mijn slaapzak (ik zie liever sterren dan een binnentent).

Waar ik ook al aan dacht voordat ik naar Schotland ging, is om (zoals aangeraden op backpackinglight.com) een biviponcho aan te vullen met een kleine bivakzak. Ik ga een bivakzak zo aanpassen dat het tevens mijn ruzak wordt! Moet'ie alleen wel goed ademen zodat mijn slaapzak niet nat wordt van het condens vocht.

Zoals je dus leest heb ik het UL hiken nog ]ang niet opgegeven. Zoals de meer ervaren UL hikende gemeenschap ook al zegt is dit een leer proces en ik heb een hoop geleerd in Schotland. Met name dat het UL hiken mij in grote lijnen dus zeer goed bevalt. Ik ben alleen nog niet geheel klaar. Wat ik vooral een probleem vond is dat ik nog niet genoeg vertrouwen had ik de poncho als bivak. Ik heb gelukkig slechts twee keer hoeven kamperen (een keer als tarp, een keer als bivakzak) de rest van de dagen in bothies geslapen (een keer zelfs in een schuur:)).

Kortom ik heb nog het eea te leren. Ik denk dat wanneer ik mijn GG rugzak vevang door een bivakzak/rugzak (bivipack) en dit blijf combineren met een poncho dat ik qua gewicht gelijk blijf, maar een stuk droger zal blijven tijdens het bivakeren. Tevens denk ik dat ik me een stuk zekerder zal voelen en dus eerder geneigd zal zijn om toch een bivak te maken ipv vluchten naar een bothy (alhoewel ik voor de gezellighied toch graag in een bothy verblijf).

Qua kleding zal ik dus met een legging en hardloopschoenen droger blijven dan met die Vidda. Een nadeel is dus het profiel van de schoenen en is een legging in een bothy misschien een beetje raar.

Uw commentaar graag,

Eins
 
RE: Mijn ervaringen in een notedop

Persoonlijk zou het me een zorg zijn of m'n onderbenen nat worden of niet, het nadeel is echter dat dan de schoenen ook vol lopen en dat is wel naatje.

Denk dat een softshell broek wat warm begint te worden als de zon doorkomt. Een Paclite broek is lichter dan een set gamaschen, met een full-zip makkelijk te luchten en vormt een redelijke waterproof set met een goede softshell jas, de poncho kun je altijd nog gebruiken als het echt met bakken uit de lucht komt zetten.

Mijn ervaring met G-1000 is dat het juist snel droogt, niet zo snel als die flimsy zomerbroekjes maar snel genoeg.

Denk dat die Exped Biviponcho op m'n verlanglijstje komt te staan, heb immmers een Exped WB slaapzak dus een beetje regen kan geen kwaad. En als de voorspellingen goed zijn gebruiken we hem als hangmat, hij zou eigenlijk BiviTarpHammockPoncho moeten heten:eek:

Thnx voor je ervaringen,
JA
 
RE: Mijn ervaringen in een notedop

-->Persoonlijk zou het me een zorg zijn of m'n onderbenen nat worden of niet, het nadeel is echter dat dan de schoenen ook vol lopen en dat is wel naatje.

Gamaschen onder ipv boven jouw 'flimsy'(?)zomerbroekje gegespt lossen dat grotendeels op.

Ivo
 
RE: Mijn ervaringen in een notedop

Kijk voor de geschikte schoen eens naar www.inov-8.com waaruit
blijkt dat ze ook in Nederland verkrijgbaar zijn!
 
RE: Mijn ervaringen in een notedop

Hallo Eins,

Bedankt voor je uitgebreide verhaal. Ik heb ervan genoten!
Het is fascinerend om te lezen hoe jouw zoektocht naar de perfecte ultra-lichtgewicht bepakking/kleding zich ontwikkelt. Je hebt iets in je kop en handelt daar uiterst consequent en met volle overgave naar. Het doet me denken aan mijn zoektocht (alweer 28 jaar geleden) destijds naar de ultieme racefiets-fietsbepakking waarmee ik zo hard mogelijk de grootst mogelijke afstand kon afleggen gedurende de zomervakanties van de middelbare school. Ik fietste destijds jaarlijks van Amsterdam naar Italië, Spanje en Portugal (en ook weer terug).
Het begon natuurlijk allemaal met volgeladen fietstassen op een niet al te lichte fiets maar nadat ik was gaan wielrennen ging ik op mijn koersfiets op vakantie en daar mocht (en kon) geen bagagedrager op want ik wilde echt hard kunnen fietsen.
De ultieme oplossing zag er ongeveer zo uit: op mijn rug had ik een minuscuul Millet ski-rugzakje met daarin een tweede koersbroek, maillot, trainingsjasje, nylon regenjasje, een ultra-lichte slaapzak en een bivakzak. Gewone kleren of schoenen gingen niet mee want ik deed toch niets anders dan fiesen.
Ik deed dit samen met een koers-vriend en we hadden elk jaar weer geweldig veel plezier in de voorbereiding. We zagen vreselijk af op deze tochten, vooral op die dagen dat het de hele dag door regende en we letterlijk kleddernat onze bivakzak ingingen maar dit was wat we wilden en als de volgende dag de zon weer scheen waren we het leed al gauw weer vergeten. Fantastische herinneringen heb ik er aan overgehouden.

Tegenwoordig loop ik liever met een rugzak maar nog steeds ben ik bezig met het bedenken van de ideale pepakking voor een bepaald doel. In tegenstelling tot jouw doel (het ultra-lichte) ben ik op zoek naar de ultieme bepakking voor zeer lange tochten in afgelegen gebieden. De spullen moeten duurzaam zijn en zijn dus zwaarder maar ze moeten elkaar ook deels kunnen vervangen/aanvullen voor het geval er iets sneuvelt. Er zijn net als bij jou veel dilemma's, neem je bijvoorbeeld schoenen en kleding voor de zwaarste omstandigheden die je denkt tegen te komen of kies je toch voor gewichtsbeperking en neem je enig ongerief op die trajecten voor lief? Het moet allemaal nog draagbaar blijven en ook bij mij staat gewichtsbeperking voorop maar spullen die het lang uithouden zijn over het algemeen wel iets zwaarder.

Ik vroeg me nog af waarom je een waterfilter meenam naar Schotland, is het meeste water niet gewoon drinkbaar daar? Ik drink zelf in Europese berggebieden alles wat ik tegenkom (behalve stilstaand water) en heb nooit last van mijn maag/darmen. Ik haat het om met liters water te slepen of een filter van 600 gram mee te zeulen. Gelukkig kan ik lang zonder water en ik kom uiteindelijk in de meeste gebieden wel een bronnetke tegen. Ik denk ook dat je er op den duur misschien aan went en weerstand opbouwt voor die incidentele bacterie die erin zit.

groet Marc
 
RE: Mijn ervaringen in een notedop

I know maar ik heb het niet zo op GTX gamaschen, veel te benauwd voor m'n zweetvoetjes.

Als je ze als regenbescherming gebruikt is een paclite regenbroek een lichtere en functionelere optie mijn inziens, maar ieder z'n mening natuurlijk.

Ben wel verknocht aan m'n stoffen mini gamaschen, een must als je met een korte broek rondloopt en geen zand of graszaden in je sokken en/of schoenen wilt hebben.

JA
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan