Elbrus : Noordelijke routes


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
S

Smout

Guest
Hoi, is er toevallig iemand die me kan helpen aan noordlijke routes om de Elbrus te beklimmen? Ik ben op zoek naar kaarten of dergelijke of waar ik deze kan verkrijgen. Alvast bedankt.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

De bedoeling is zoals je weet de Elbrus langs de noordzijde te beklimmen en niet langs de "normale toeristische" route. Het zou in de periode eind September begin Augustus zijn. Hoewel het niet echt gemakkelijk is om aan ietwat preciese kaarten te geraken over de noordelijke kant zijn we toch vastbesloten om door te zetten. De extra moeilijkekheden die we tot hiertoe met 100% zekerheid kunnen inschatten zijn dat we voor een paar dagen in onze voorzieningen zelf moeten voorzien en dit dus ook moeten meesleuren. Er zijn voor zover ik weet geen hutten of dergelijke aan de noordzijde dus alles zal met de tent moeten gebeuren. Ook de communicatie aan deze zijde zal voor moeilijkheden zorgen omdat er praktisch geen toerisme is aan deze zijde. Geen toerisme -> geen liften (niet dat we van plan waren om die te gebruiken, enkel softies doen dat) Zo zijn er nog wel een paar puntjes. Stilaan begint het een beetje op een expeditie te gelijken. Voor ons des te meer een aangenaam punt voor een tocht die echter niet lichtzinnig mag opgevat worden.
Onze ervaring zal hier wel van pas komen.

Groetjes
Smout
 
Goed plan!!!

In 1996 heb ik ook op de Elbrus gestaan. Neem contact op met Yury Kolomiets, je kunt zijn e-mail vinden op de Elbrus pagina's op risk.ru.
Yury spreekt vloeiend Engels, is een prima gids, en heeft al 3 NKBV Vreemde Voettochten gegidsd (http://www.voettochten.bergsport.com/).

Onze tolk/regelaar Yury die mee was op de VVT naar Kamchatka heeft er een enthousiast stuk over deze NKBV Vreemde Voettocht geschreven, kijk op http://www.risk.ru/eng/people/guide/kamchatka/index.html

En over dezelfde tocht van een van de deelnemers: http://members.rott.chello.nl/j.dewall/kamchatka/kamchatka_general.html


Voor goede topo kaarten van de Elbrus moet je eens aankloppen bij Alpindustria in Moskou tour@alpindustria.ru. Dit is dé bergsportzaak van Rusland, die ook reizen en gidsen aanbied.
Maar als gids zou ik Yury aanbevelen, hij is ook de auteur van het boekje Trekking in the Caucasus en kent het gebied op z'n duimpje. Deze zomer is hij in Augustus al voor de NKBV in Kamchatka, maar hij weet vast een goede collega die jullie op weg kan helpen.

Als route suggestie zou je kunnen denken aan een vertrek uit het plaatsje Elbrus. Je loopt dan is 2 dagen naar de Irikchat Pas op ~3000m. Hier kun je mooi met je tent staan met een onvergetelijk uitzicht op de Elbrus Oost top (trouwens in de lokale taal heet'ie Minghi Tau) Vanaf de pas ga je dan over het glecherplateau naar het noorwesten richting een morene waaien die toepasselijk 'het vielgveld' heet (kan echt op geland worden). Hiervandaan kun je dan de Noordkant beklimmen.

Zoek ook eens naar het boek Classic Climbs in the Caucasus, je kunt er goede ideeën uithalen voor mooie acclimatisatie tochten uithalen naar toppen rond de 4000m.

Veel success !!!! :9
 
O ja,
Aan de Noordzijde is wel degelijk een hut, het is een prive hut (met 'het vliegveld' dus vlakbij). Mogelijk kun je deze hut via Alpindustria boeken.
 
[laatste wijziging op 06-06-02 om 17:44]Bij de reddingsdienst in het Elbrus dal kun je prima portofoons huren, op vaste tijden kun je je dan inmelden zodat ze bij de reddingsdienst weten waar je uithangt. In 1996 hebben wij dat ook gedaan.

Hier heb je de engelse site van Alpindustria http://www.alpindustria.ru/cgi-bin/tureng.pl?en_tour

P.S. spreekt iemand uit jullie groep Russisch ???
 
Arnoud.

Bedankt voor alle informatie, ik zal me eens gaan oriënteren.
Wat de gids betreft geef ik de voorkeur aan een Russische vriend (en gids) van me waar ik ook mee in Siberië heb rondgetrokken.
Ik was van plan binnenkort Russische les te nemen, lijkt me een mooie taal.

Ik krijg al vakantiekriebels…

Cheers
Frank.
 
Frank,
Als je zelf iemand kent dan moet je daar zeker mee gaan. Probeer het in elk geval eens bij Alpindustria voor kaartmateriaal. Je vriend zal die zaak dan ook vast wel kennen.
 
Frank,Arnoud,

He jongens, hartstikke bedankt voor jullie nuttige tips. Het heeft me weeral een stap dichter bij de top gebracht. Enne Frank kan ik nog deze raad meegeven: Ik heb er net een jaartje Russisch in avondschool opzitten en het valt enkel mee als je de volle 100% geeft. Zoals je begrijpt is de taal wel iets moeilijker dan Spaans of Frans. Maar als je er echt achter staat dan lukt het wel. Het is inderdaad een boeiende taal. Alvast veel succes.

Happy mountaineering.

Thanx !!!!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan