electronica in de kou (-20°C)


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.

jurgenvv

Lid Club Hiking-site.nl
Halle mede-hikers,

Op de diverse electronische apparatuur, zoals digitale (video)kamera's en GPS-en, staat een bedrijfstemperatuur, b.v. 0° - 40° C.

Onze volgende (huwelijks)reis :D gaat echter naar het hoge noorden , waar de temperatuur maximaal -15°C zal zijn.
Volgens de specificaties zou de apparatuur dus niet werken .. maar in de praktijk ?

Ik zie tot nu toe een tweetal problemen :

1 : de baterijen zullen door de kou verschrikkelijk snel leeg zijn, eventueel op te lossen door deze op je lichaam te dragen en pas in het apparaat te doen als je het wilt gebruiken.

2 : condens, als je van de kou een blokhut instapt waar het haardvuur lekker warm brand, condenseert het vocht uit de lucht op en in je apparaat. eventueel op te lossen door deze in een goed sluitende plastic zak te doen voor je naar binnengaat, en voor gebruik eerst goed op temperatuur te laten komen.


Kan ik nog meer problemen verwachten ? vastvriezende onderdelen ofzo ?

Heeft iemand ervaring met het gebruik van electronische apparatuur bij zulk soort temperaturen ?

Greets,

Jur.

-die z'n digitale foto- en videocam graag ontdooit en vochtvrij houdt-
 
De echte electronica houdt wel van de koude. Denk maar aan de cryogene omstandigheden waar de die hard computer overclockers zich mee bezig houden (een oude PC tot -30 graden gekoeld zodat de prestaties tot het maximum konden gedreven worden zonder dat het geheel doorsmelt).

Nu hebben dingen als digitale videocamera's en GPS-en een hoop mechanische onderdelen. Je hebt al aangehaald dat de batterij het niet leuk vind om het heel koud te hebben (je krijgt een batterij zo zelfs kapot).

Wat niet veel mensen weten is dat dingen als LCD-displays kunnen ook niet tegen de koude kunnen. Een LCD bestaat uit 2 lagen glas (of ander materiaal) met daartussen vloeibare kristallen... Je raadt het al: die dingen kunnen dus bevriezen met schade tot gevolg.
Hoe een CCD reageert op lage temperaturen weet ik niet. Mogelijk dat dit soort dingen 'raar' zou kunnen doen.

Verder heb je nog allerlei servomotertjes (zoom, voorstuwing van de band, diafragma,...) die ook al niet ontworpen zijn om tegen hele lage temperaturen te kunnen (uitzetting/inkrimping, vocht, condens,...).

Dus: ja, de elektronica an sich kan er tegen (hoe kouder hoe beter) maar alles wat nog maar een beetje mechanisch is (LCD is bijvoorbeeld mechanisch) gaat te lijden hebben van de koude.

Als de fabrikant zegt dat de operating temperature minimaal 0 graden moet zijn dan mag je al geluk hebben als het nog bij -5 werkt. Dat wil niet zeggen dat de omgevings temperatuur zo hoog moet zijn maar de temperatuur van het ding zelf minimaal 0 graden moet zijn. Dus als je kan garanderen dat je toestel zelf continu boven de 0 graden zit dan is er geen probleem.

Persoonlijk zou ik er absoluut niet op rekenen als je continu in temperaturen beneden de -15 gaat vertoeven.

groetjes,
Jan
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan