Ervaring met Deuter


Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben toe aan een nieuwe rugzak voor mijn komende 10 daagse tocht.

De laatste keer had ik met mijn 100 liter veel te veel ruimte.

Na een beetje rondgekeken te hebben kom ik uit op de:

Aircontact PRO 55 + 15 SL
Deuter Aircontact PRO 65 + 15 SL

Wie heeft er ervaring met de rugzakken of kan mij nog betere aanbevelen.

De meeste tochten die ik maak zijn door de alpen gebieden en incidenteel richting het koude noorden.

Zelf ben ik op zoek naar een comfortabele rugzak die flink wat gewich kan hebben en waar ik mijn eerste hulp rugzak aan vast kan maken.

Ik ben een vrouw, 1.72 lang. schouderlengte van +/- 53 - 58 cm.

Alvast bedankt!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Maegan,

Ik weet niet waar je hebt rondgekeken, in het echt of virtueel ...

Ga naar een goede buitensportzaak met een behoorlijk assortiment waar ze je kunnen adviseren over de rugzaklengte en -breedte. Verder moet je vooral zelf goed voelen hoe ze zitten. Uiteraard moet daar bij de rugzak voldoende zwaar zijn beladen. En neem de tijd om diverse rugzakken te passen en voelen.

Wat betreft de inhoud hangt het ervan af of je een huttentocht maakt of geheel zelfvoorzienend bent. Maar zo rond de 60 liter moet volstaan in het geval je tent, slaapzak, matje en dergelijke meeneemt.

Ik zou ook eens wat leeswerk op deze site verrichten voordat je vragen stelt. Er is namelijk zoveel leerzaams te vinden ...

Marla
 
Bedankt voor je reactie.

Inderdaad heb ik intussen al wat zoekwerk vericht zowel in de winkels als virtueel en daarmee kwam ik uit op deze rugzakken.

Ik ben benieuwd wie ervaring heeft met de rugzakken of nog betere weet.
 
Wat ik bedoel te zeggen: het uitwisselen van ervaringen is altijd zinvol, maar bovenal moet een rugzak je goed zitten en dat is erg persoonlijk.

En ik adviseer je nog een keer eerst eens op de Hiking-Site te lezen, bijvoorbeeld via de zoekfunctie. Er staat genoeg over Deuter-rugzakken. Op de "ervaringen"-pagina vind je zeker wat je zoekt.

Marla
 
>Ik ben benieuwd wie ervaring heeft met de rugzakken of nog
>betere weet.

Ik vind de grote rugzakken van Deuter minder goed dan hun dag rugzaken. Iets te veel overbodige opsmuk NMNM. Persoonlijk vind ik Macpac, Bach, Lowe, Osprey beter, maar dat betekend nog niet dat jij dat ook zal of moet vinden. Met rugzakken (en ook schoenen) is er maar een goed advies dat ik je kan geven (net zoals Marla al deed) en dat is passen passen en nog eens passen. En voor de zekerheid: passen.

Ik verkoop de Deuter rugzakken waar jij het over hebt vooral aan "prinsesen en prinsen op de erwt": mensen die bij iedere rugzak wel iets voelen, hoe klein dan ook. Dan pak ik de Deuter die overal super zacht is gemaakt en die vinden ze dan wel lekker zitten, maar een simpele, minder gepolsterde Bach rugzak zal het gewicht beter op je lichaam overdragen.

Passen dus,

Eins
 
>Zelf ben ik op zoek naar een comfortabele rugzak die flink wat
>gewich kan hebben en waar ik mijn eerste hulp rugzak aan vast
>kan maken.

Trouwens wat bedoel je met dit laatste? Heb jij een rugzak bij je vol met EHBO spullen? Als ik dat goed heb geïnterpreteerd dan vraag ik me toch af wat je van plan bent te gaan doen met zo veel EHBO spullen?

Zou je eens willen delen met het forum wat er allemaal in je eerste hulp rugzak zit?

Eins
 
Bedankt voor je reactie. Osprey's zitten inderdaad heerlijk maar vond de polstering inderdaad lekkerder bij Deuter.
(Misschien intussen toch wel een beetje verwend...) Zoals al eerder gezegd in het forum heb ik een nogal gevoelige rug.

Heb nu een Bergans 95. Nu de Bergans Trollhetta 95 De naam is een beetje erg vervaagd. Weet dat de grootste Bergans is. 95 kun je net lezen.

Maar goed die rugzak draag ik nu al ruim 5 jaar en past niet meer lekker. Hij ziet er voor de rest nog prima uit hoor maar ben er een beetje uitgegroeid.

Ik neem inderdaad een complete rugzak mee met EHBO materiaal.

Ik moest wel even lachen hoor... ( Die reactie kreeg ik ook toen dat ding de eerste keer meenam. Een jaar later zijn te daar van teruggekomen. Nu willen ze dat ik dat ding meeneem. Hij moet mee.)

Ik best wel in het forum delen hoor wat ik er allemaal in steek. Waar moet dat?

P.s. Werk je in een winkel waar je rugzakken verkoopt? Aangezien je zegt ik verkoop?
 
>
>Ik neem inderdaad een complete rugzak mee met EHBO materiaal.
>

>Ik best wel in het forum delen hoor wat ik er allemaal in
>steek. Waar moet dat?

Ik denk dat Eins een indruk wil hebben van hoe groot en zwaar deze ehbo-rugzak is. En we zijn natuurlijk allemaal nieuwsgierig waarom jij hier een eigen rugzak voor gebruikt en niet bijv. een zijvak van je grote rugzak. Verder hebben de meesten van ons een kleiner zakje ehbo-spullen. Dus zijn we ook benieuwd naar wat jij extra meeneemt. Misschien gaat er wel een wereld voor ons open ;-) .
Als je een extra rugzakje aan de buitenkant achterop je grote rugzak hangt, gaat de grote rugzak meer achterover hangen. Hoever hangt weer af van grootte en gewicht.

Linda
 
Je hebt inderdaad gelijk. Dat achter over hangen heb ik nu last van met mijn rugzak. Wellicht ook omdat hij niet goed meer past.

De groote rugzak neem ik niet altijd mee hoor. Alleen als ik weet dat we met een grote groep op pad gaan of op momenten dat ik een fikse tocht in mijn eentje ga doen.
 
>Ik neem inderdaad een complete rugzak mee met EHBO materiaal.

Toe maar weer! En weet je die ook te gebruiken? Hoeveel denk je te kunnen doen als je in het veld eerste hulp verleend? Ben je medisch opgeleid? Waar ik op doel is het volgende: een ambulance team kan heel erg weinig doen voor een gewonde op het plaats van bv een auto ongeluk. Wat een dergelijk team vooral doet is de patient stabiliseren, bloedingen verhelpen en als de wiedeweerga naar het ziekenhuis. Alleen daar kan een arts echt wat doen. Dus wat denk je dat je kunt doen in het veld? Je kunt niet veel meer dan een pleister plakken of een verband aanleggen. Een open botbreuk kun je echt niets aan doen in het veld. Het enige dat echt nut heeft in het geval van een botbreuk zijn pijnstillers en wachten of op zoek gaan naar hulp.

>Ik best wel in het forum delen hoor wat ik er allemaal in
>steek. Waar moet dat?

Nou gewoon hier in deze duscussie, alhoewel ik alweer erg off topic ga, waarvoor excuus.

>P.s. Werk je in een winkel waar je rugzakken verkoopt?
>Aangezien je zegt ik verkoop?

Nou ja en nee. Ik werk nog steeds in een winkel alleen verkoop ik geen grote rugzakken meer, het bekte op die manier alleen wat lekkerder

>De groote rugzak neem ik niet altijd mee hoor. Alleen als ik
>weet dat we met een grote groep op pad gaan of op momenten dat
>ik een fikse tocht in mijn eentje ga doen.

Nogmaals wat denk je in het veld voor iemand te kunnen doen, laat staan voor jezelf? Ik heb hier tijdens mijn Schotland solo veel over nagedacht. Ik denk dat, naast het overlijden door een val van een berg, een botbreuk je grootste probleem is. Een gebroken rib, arm, schouder of neus zijn vervelend, maar met deze breuken ben je nog in staat om op eigen kracht hulp te gaan vinden.

Vervelender worden been breuken. Als je je bovenbeen hebt gebroken dan ben je sowieso de sjaak: de kans dat ook je slagader kapot is, is groot en dan bloed je snel dood. Gelukkig is dit bot zo dik dat je die niet zo makkelijk breekt, misschien bij een zwaar klim ongeval en daar doe ik toch niet aan. Een onderbeen breuk is vooral je grootste probleem omdat je niet meer zo makkelijk op eigen kracht kunt voortbewegen. In Schotland was ik nooit meer dan een dag lopen verwijdert van een weg of huis, maar kruipend met een been breuk doe je daar toch een behoorlijk stuk langer over. Wat kun je dan voor jezelf doen? Ten eerste als een toegewijde tibetaanse monik een nootsignaal geven op je fluitje en hopen dat er iemand in de buurt is. Wat je verder nodig hebt zijn pijnstillers. En dan heb ik het niet over een asperientje, maar over serieuse pijnstillers. Kwestie van aan je dokter vragen of hij met een beenbreuk en zonder pijnstillers drie dagen zich zelf redden kan met het opzetten van een tent, water uit de rivier halen en in je potje koken. Dit moet ik nog doen bij mijn huisarts, maar ik hoop dat hij de situatie begrijpt, me een paar pijstillers kan voorschrijven en me kan uitleggen hoe ze te gebruiken. Verder moet je jezelf natuurlijk warm of koel houden en droog.

Een grotere EHBO set geeft misschien een lekkerder gevoel, maar betekend nog niet dat je daarmee ook echt iemand helpen kan. In mijn EHBO set zit: een cm of 20 pleister, 3 steriele gaasjes, tampon (voor het opnemen van bloed bij een wond), rol verband 5 cm, rol verband 3 cm, sterilon, sporttape. Hiermee kan ik allerlei kleine wondjes behandelen en een blaar doorprikken, maar meer dan dat kan ik niet echt voor mezelf doen. Mocht ik weer een solo toch gaan doen dan wil ik dus die pijnstillers hebben via mijn huisarts en dan ben ik compleet wat betreft EHBO. En mocht ik dan toch dat been breken dan is het een kwestie van pijnstiller nemen, mocht het een open breuk zijn met veel bloedverlies een scheerlijn als tourniquete gebruiken, al billenwippend proberen bij een weg, huis of bergtop (in Schotland dan niet in de Alpen) met bereik voor mobiel te komen en de hulptroepen in schakelen.

Eins
 
Ja het heeft inderdaad voornamelijk te maken me een fijner gevoel. Door de minder prettige ervaringen in de buitensport/ skien.

Ik ben overgestapt van tasje naar rugzak omdat ik de tasjes altijd zo volpropte dat de rits vaak uitscheurd waardoor ik het tasje dus weg kon gooien. Zelfs de dure waterproof materialen zonder ritsen hielden het op een gegeven moment niet.

Wat ik allemaal meeneem?

In de rugzak zit:
Snelverband
Aluderm Quickverband 6 x 8cm
Aluderm Quickverband 8 x 10cm
Aluderm kompres 10 x 10cm
Aluderm kompres 10 x 15cm
Verbandwatten 100 gram
Gaaskompres 7.5 x 7.5cm steriel
Gaaskompres 5 x 5cm steriel
Gaaskompres 10 x 10cm steriel
Driekante doek eenmalig 2x
Gewone pleisters (Verschillende maten en vinger pleisters)
Blaren pleister
Aluderm pleisters
Onbreekbare thermometer
ReddingsSchaar
Veiligheidsspelden
Pincet
Tekenpen
Gifpomp
Cooling gel
Reddingsdeken
Reddingsdeken reflexcell
Reflecti hesje
Beademingsmasker
Samsplint (2van)
Ideaal windsel (zeer elastish)
Universeel windsel (niet elastish)
Instant Cold pack (2van)
Sport tape
Duck tape
Brandwondelgel
Brandwonden compress
Oogspoelfles
Onderzoekshandschoenen (stuk of 10 afhankelijk van groep grote)
Desinfectie gel voor de handen
Pocket mask
Kleine hoofdlamp
Rescue knife
Kompass
Spiegel
Waterproof lucifers
Aquamira watertreatment
Lightsticks
Plastic bekertjes
Survival wistle
extra fles water
Zwaluw staartjes
Tampons
Ibuprofen
Arthrotec
Sporthanddoek XL
Snog Uni
Snog soft
verbandklemmetjes
Karabiner
Touw
Aansteker
Maya dust (is een soort poeder als er niks in de buurt is om vuur mee te maken zoals takken)
Fire starter staaf
2 komo zakken
O.R.S. Electrolyte
Warmhoud zakjes (die zakjes die je in de winter in de buitensportwinkel koopt om je handen bij het skien warm te houden)

Dat is zo'n beetje wat in de rugzak zit.
Heb hem even opengemaakt. Denk wel dat ik alles wel heb opgenoemd.

Mijn mobiel heb ik altijd mee. Maar die heeft niet overal bereik heb ik wel gemerkt. Ik spreek altijd af met mensen die ik ken of op de plaatsen waar ik overnacht. Geef de geplande route door en Dat ik rond een bepaalde tijd ergen zal aankomen of iets van mij laat horen. Is dit niet het geval maximaal een uur wachten dan de hulp troepen inschakelen.

Maar je hebt gelijk. Een dikke kist hoeft niet te zeggen dat je iemand kan helpen. (Heb ik al gemerkt)

Maar een reddingsdeken kan toch wel handig zijn.

Soms is kalm blijven en geduld hebben het enige wat je kan doen.De kleine tasjes neem ik nog altijd mee hoor maar die stouw ik dan net vol genoeg dat ik ze nog kan meenemen in mijn jas of heuptasje. Die gebruik ik dan bijvoorbeeld voor mijn werk in de winter of als ik weet dat ik dichtbij de bewoonde wereld zit dat hulp er is binnen 20 minuten tot half uur.Altijd leuk om ideeen uit te wisselen.

Waar ben je geweest in schotland?
 
is idd wel een erg uitgebreid pakket, maar vraagje heb je ook een degelijke ehbo studie achter de rug en is deze nog op pijl?

Zelf heb ik de ervaring dat ik steeds minder mee neem, je hebt er gewoon erg weinig aan.... op zomerkamp met een ehbo-er hebben we een kleine tas bij (groep meestal 15 jeugdleden) met hierin niet veel meer dan wat plijsters, pijnstillers, reddingsdeken, driekanten doek en spoelmiddel.Heb toch al wel een aantal dingen mee gemaakt zegmaar (tot ziekenhuis opname toe) en de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat je mee hebt aan een reddingsdeken en een reflectie hesje dan een dergelijke ehbo kist...

Persoonlijk denk ik dat je meer hebt aan een sateliet telefoon in een worst-case scenario dan aan een erg uitgebreid pakket als dit, maar dat blijft natuurlijk mijn menig.

Bas
 
>..............................Geef de geplande
>route door en Dat ik rond een bepaalde tijd ergen zal aankomen
>of iets van mij laat horen. Is dit niet het geval maximaal een
>uur wachten dan de hulp troepen inschakelen.

In je lijst staat bv een beademingsmasker. Ik zie de volgende situatie: jij spreekt af om op 17 uur bij hut X aan te komen. Om 15 uur is er een ongeval waarbij jij iemand moet beademen. Als jij om 18 uur nog niets van je hebt laten horen worden er hulptroepen ingeschakelt, die dan nog een tijd nodig hebben om bij je te komen. Ten eerste houdt jij het niet vol om 3 uur lang iemand te beademen. Ten tweede, mocht je dat wel volhouden dan is de kans groot dat iemand die zo lang beademt moet worden niet meer te redden is.

>Maar een reddingsdeken kan toch wel handig zijn.

Ja zeker. Maar buiten iemand warm en droog houden kun je niet veel doen.

Ik ben bang dat ik nu alweer veel te betweterig over kom en er is helemaal nix mis mee als jij die spullen mee wilt nemen en je daarmee veiliger voelt. Maar ik wil je eens vragen om goed na te denken wat je nu eigenlijk echt voor iemand doen kan in het veld. Praat ook eens met een ambulance broeder en vraag naar wat zij wel maar vooral ook wat zij niet kunnen doen op locatie. Vraag je daarna eens af wat jij kunt doen in het veld. Misschien ben je chirurg, heb je een grondige medische kennis en kun je juist heel veel, maar ik ben bang dat je met een dergelijk uitgebriede EHBO set een soort schijn veiligheid mee neemt.

>Waar ben je geweest in schotland?

WHW met een vriend en mijn solo was ook aan de west kust. Trek een lijn van het eiland Mull tot aan het Glen Affric youth hostel en je hebt zo ongeveer mijn route.

Eins
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan